Lleida

Notícia

Vega: “Lleida es queda sense inversió els propers quatre anys degut a la pèssima gestió econòmica de la Paeria”

Plataforma Memorandum
Plataforma Memorandum
Els republicans s’han abstingut a la votació d’un Pla de Sanejament que preveu reduir les inversions reals en més d’onze milions d’euros anuals a Lleida en els propers anys

El grup municipal d’ERC-Avancem s’ha abstingut en la votació del Pla de Sanejament proposat pel Govern de la Paeria per no ‘posar pals a les rodes’ a la sol·licitud d’un crèdit de 10,6 milions que refinanciï el deute de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), per haver superat el deute municipal més del 110%. Els republicans argumenten la seva abstenció perquè consideren que el PSC no és proactiu amb les mesures preses i contemplen molt poca reducció de la despesa.

En aquest sentit, Carles Vega, president del grup municipal d’ERC-Avancem, lamenta que aquest Pla de Sanejament limitarà en gran mesura el marge per dur a terme inversions, donant encara més prioritat al pagament del deute. “El Pla de Sanejament no proposa cap mesura extrema, sense cap intervenció des del punt de vista comptable. Les previsions de despeses no presenten ajustos, sinó que es confia que s’aniran reduint per elles mateixes, però el que més ens alarma és que al capítol d’inversions reals es passa dels 16,3 milions previstos per enguany als 5,2 milions per l’any vinent, xifra que es manté fins al 2020”, apunta Vega.

El regidor no entén com tot i haver estat avisats per la Generalitat de la possible intervenció del consistori, el govern de Ros no hagi pres mesures en anterioritat. “Si ja coneixien el perill, per què no han actuat abans? Perquè han augmentat la despesa per les festes de maig? Per què tenim 22 milions d’euros enterrats en el Pla de l’estació? I per damunt de tot, per què no han seguit els consells de la Generalitat, la qual va recomanar la remunicipalització d’alguns dels serveis que ofereixen empreses externes i que suposaria un augment dels ingressos que anirien molt bé a les finances municipals?”, pregunta Vega.

Els republicans han acabat la seva intervenció amb una abstenció molt crítica perquè consideren que aquest Pla de Sanejament només està pensat per reduir deute i no genera estalvi per la inversió.

D’altra banda Vega també ha demanat a l’equip de Govern que respecti la igualtat d’oportunitats entre els comerços i empreses de Lleida i que a l’hora de realitzar una contractació pública de serveis, endegui un procés obert que garanteixi els principis de lliure concurrència, transparència i igualtat per a tothom, o, si es dona el cas de no obrir procés concursal, que alterni entre les empreses que ofereixen un mateix servei.

Museu Morera,
Pel que fa a la votació de proposta d’aprovació del Projecte d'Adequació de l'antiga Audiència de Lleida per acollir la nova seu del Museu Morera, els republicans s’han abstingut, ja que tot i estar a favor de la construcció d’una nova i definitiva seu pel museu, consideren que ni el projecte és satisfactori, ni l'emplaçament és l’adient. Carles Vega ha recordat que l’opció d’ERC-Avancem per a l’emplaçament és del museu el Centre Històric ‘així el revitalitzaria’
Santa Cecília
Els republicans també feliciten la plataforma 'Memoràndum'  per haver presentat la moció per derogar el decret de ruïna de part del recinte funerari de Santa Cecília, la qual ha prosperat amb els seus vots a favor. Nuria Marín, regidora republicana, ha qualificat de “inadmissible i reprovable la deixadesa en el manteniment del cementiri”. Situació esdevinguda per un “provincianisme ranci que menysté el patrimoni propi en nom d’un mal entès cosmopolitisme”. 

Centre d’Acollida per Animals de Companyia (CAAC)
El Ple també ha aprovat avui, per unanimitat, el text del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i l’Associació de voluntaris del CAAC Lleida, per endegar un programa de voluntariat. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC-Avancem, considera que “la signatura d’aquest conveni ha de ser una abans i un després en l’alçada de valors per a la protecció i el gaudi dels nostres animals de companyia”.

Universitat de Lleida
Els republicans també valoren molt positivament que s’hagi aprovat la clàusula que va presentar Josep Maria Baiget a la cessió gratuïta a la Universitat de Lleida d’una finca  municipal destinada a la construcció d’un centre de recerca en Biomedicina, i que contempla que si la finca cedida no es destina a finalitats educatives es retorni automàticament al consistori.
 
Pla de l’estació
Carles Vega lamenta que part dels 22 milions d’euros invertits per l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) al Pla de l’Estació, s’hagi fet sobre terrenys d’ADIF i no municipals, i es qüestiona si Lleida té prou capacitat de negoci per tantes superfícies comercials com té previst el consistori oferir en promoció: Torre Salses, Gran Gardeny, Pla de l’Estació i la nova àrea de Carrefour.
 
Parc de les Arts
Per acabar els republicans han preguntant a Fèlix Larrosa si el procés participatiu al qual el socialista s’ha referit en premsa que ha endegat amb els veïns sobre el futur del terreny a Alcalde Pujol, és real o és el nom el qual el regidor es refereix al procés d’al·legacions obert. “No hauríem de confondre als veïns, presentar al·legacions per escrit no és un procés participatiu, potser hauríem de posar més en pràctica aquesta acció per recordar què significa”.