Lleida

Notícia

La Paeria rebutja les mocions de l'oposició contra el 155 i l'empresonament de Sánchez i Cuixart 

Ple Paeria
Ple Paeria
Després de les votacions, els regidors d’ERC, PDeCAT, , Crida-CUP i Comú de Lleida han mostrat cartells demanant la llibertat dels presos polítics
L'Ajuntament de Lleida ha rebutjat amb els catorze vots en contra del PSC, C's i el PP les dues mocions presentades conjuntament per la resta de grups (ERC, PDeCAT , Crida-CUP i Comú de Lleida), amb tretze vots, en què demanaven que la Paeria s'oposés a l'aplicació de l'article 155 i a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament. Després de les votacions d'aquestes mocions, els regidors del PDeCAT, ERC, Crida-CUP i Comú de Lleida han mostrat cartells demanant la llibertat dels presos polítics. També durant el ple municipal, en què s'han viscut diversos moments de tensió, alguns joves presents al públic han mostrat aquests missatges i també d'altres en rebuig del 155 i d'eleccions.

Carles Vega, president d’ERC-Avancem ha explicat que Catalunya està patint un cop d'estat en tota regla i ha dit que la jutgessa va rebutjar recurs a la llibertat de Sánchez i Cuixart amb raons polítiques. En aquest sentit ha denunciat que existeix un ús partidista de la fiscalia i la vulneració de drets fonamentals amb el suport de PSOE i C's al PP. Vega ha lamentat, a més, que es recorrin a la mentida quan es diu que l'escola catalana adoctrina, que les imatges de repressió policial són falses o que el Govern no ha volgut mai diàleg. 

El Ple de la Paeria rebutja una moció que demanava eliminar l'exempció de l'IBI a l'Església
D'altra banda, el Ple ha tombat, amb els vots contraris del PSC, PDeCAT, Cs i PP, una moció conjunta d'ERC-Avancem, Crida-CUP i Comú on els tres grups sol·licitaven l'eliminació de l'exempció de l'IBI a aquells edificis propietat de l'Església i de comunitats religioses on s'hi desenvolupin activitats econòmiques. La portaveu de l'equip de govern socialista, Montse Mínguez, ha volgut deixar clar que "els edificis de l'Església no destinats a culte ja paguen IBI", a més d'altres impostos.

Per contra, la sessió ha donat llum verda a una moció presentada per l'associació Dret a Morir Dignament (DMD) per tal que la Paeria doni suport a la proposta del Parlament per demanar al Congrés la regulació sobre la despenalització de l'eutanàsia. Entre altres qüestions, la moció també demanava que des de l'Ajuntament de Lleida es doni a conèixer entre la ciutadania el "benefici" de fer el Document de Voluntats Anticipades (DVA). El text s'ha aprovat amb el suport de tots els grups i les abstencions del PP i Ciutadans. Finalment, també ha prosperat una moció del PP per a la implementació d'habitatges socials al barri de la Mariola.