Lleida

Notícia

Pueyo presenta un projecte de canvi per a Lleida, republicà i obert, i descarta una llista sobiranista unitària

Secció Local
Fa una crida a la ciutadania a sumar-se a la candidatura d’Esquerra i part del socialisme català

El candidat a l’Alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat aquest dijous en un acte a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida que “Esquerra no farà aliances preelectorals”. Pueyo s’ha mostrat convençut que “determinades coalicions no amplien la base electoral del sobiranisme, podrien deixar fora sectors republicans que també defensen el dret a decidir sense definir-se com a independentistes i, en canvi, s’aplanaria el camí a aquells que s’engreixen amb la confrontació i que es presenten com el vot espanyolista útil per arrasar les nostres aspiracions nacionals i republicanes.”

En el seu primer acte públic com a alcaldable, ha explicat el seu “compromís ferm i clar de liderar o participar en un projecte de canvi d’inspiració republicana per a Lleida, obert al consens i a la convivència, i clarament oposat al bloc dels partits polítics que han votat i han implementat a Lleida el 155”.

Així, ha retret a aquests partits –PSC, Ciutadans i PP- la manca de respecte cap a la ciutadania que va patir la violència policial l'1 d'octubre de l'any passat i ha reclamat una investigació dels fets. També ha denunciat la injustícia que viuen totes les persones empresonades, exiliades i investigades per exercir els seus drets democràtics. 

Pueyo ha afirmat que vol encapçalar “una llista oberta, transversal i acollidora, composada per persones íntegres i competents -algunes, sense militància en cap partit- dins un moviment integrat per Esquerra Republicana, un grup procedent de la tradició del socialisme català i una plataforma cívica anomenada Lleida Republicana”, que aviat es presentarà públicament. 

Pel que fa al seu projecte per a les eleccions municipals del 2019, l’ha desglossat en 7 eixos, destacant l’educació com una de les seves màximes prioritats:
1.    Lleida, ciutat amb valors republicans que ambicioni ser la segona capital catalana i que s'identifiqui amb el projecte d'una República catalana per a tothom.
2.    Lleida, ciutat compromesa amb els drets civils i la defensa de les llibertats, sensible a la seua memòria històrica i bel·ligerant amb el pensament autoritari i el feixisme.
3.    Lleida, ciutat de les persones i del bé comú, feminista i activa contra qualsevol tipus de discriminació.
4.    Lleida, ciutat educadora, culturalment crítica i creativa, activa en la recerca i que preservi el cooperativisme i la petita i la mitjana empresa.
5.    Lleida, ciutat amable, saludable, amb una mobilitat més sostenible i segura, que preservi l’Horta i prioritzi l'espai públic i el dret a l'habitatge. 
6.    Lleida, ciutat de la transparència, l'administració oberta i el bon govern, compromesa amb la lluita contra la violència invisible o visible i contra la corrupció, frau o favoritisme, amb serveis públics de qualitat. 
7.    Lleida, motor de la participació ciutadana, compromesa amb el debat i el consens en els grans temes de ciutat.

L’alcaldable republicà ha denunciat “la gestió erràtica del govern de la Paeria”, que es tradueix en un elevat endeutament -de 210 milions d’euros-, fracassos com el Districte Mercat del Pla o la degradació del barri antic, i ha afirmat que “la ciutat necessita un canvi, tant per higiene democràtica -40 anys són molts- com per superar el tacticisme actual i per reformar l'estructura d'una ciutat al servei d'uns pocs”.

En aquest sentit, ha criticat les polítiques socialistes que han portat la ciutat a “un model d'expansió i creixement il·limitat, al servei de l'especulació financera i immobiliària i no del benestar dels ciutadans” i que en els últims anys -amb el pacte del partit de Ros i Larrosa amb Ciutadans- “ha desembocat en un final d'etapa sense idees, ple de mesquinesa i marcat per interessos personals.”

D’altra banda, ha denunciat el “model d’alcaldia hereditària del PSC, en què el nou candidat és propulsat a l’alcaldia, sense haver estat elegit pels ciutadans, uns mesos abans de les eleccions”.

Per últim, Pueyo ha fet una crida als lleidatans i lleidatanes a “començar a escriure junts el relat del que ha de ser Lleida i de com hem de gestionar la Paeria en els propers anys, en un segle en què les institucions més importants seran els ajuntaments” i ha animat la ciutadania a “recuperar protagonisme i apoderament, enfront d'un excés d'intervencionisme, per part de la classe política dirigent, marcada pel narcisisme i el clientelisme.” En contraposició, ha defensat valors com la sobrietat, la conciliació entre el treball i les responsabilitats familiars, la sinceritat i la limitació de temps en un càrrec públic.

“Volem construir una República de tothom, per a tothom i construïda entre tots, i aquest objectiu passa per una mobilització no violenta contra la repressió, però també per implicar-se amb un canvi que obri el camí a una nova societat i per governar a la Paeria. Sense acció no hi ha transformació”, ha conclòs.

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha estat l’encarregada de presentar Miquel Pueyo i li ha donat suport per portar el canvi i els valors del republicanisme a l’Ajuntament de Lleida.

El cap de llista d’Esquerra també ha estat acompanyat pels actuals regidors de la Paeria, diputats i altres càrrecs del partit, així com membres del Jovent Republicà de Lleida.