Lleida

Totes les notícies


El ple de la Paeria aprova el cartipàs municipal, que incorpora diverses esmenes de l’oposició

Amb els vots d’ERC, Junts per Catalunya i el Comú, i l’abstenció del PSC i el PP El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat el cartipàs municipal 2019-23 que defineix l’estructura de la corporació municipal, que comptarà amb 7 tinences d’alcaldia i 15 regidories. Han donat suport al document els grups municipals que formen el govern d’entesa -Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida-, mentre que el PSC i el PP s’han abstingut, ja que s’han incorporat diverses de les seves esmenes. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat “el grau raonable de consens i de diàleg” del cartipàs i ha agraït “la mà estesa” d’alguns grups de l'oposició, a qui ha promès més transparència per facilitar la seva tasca. La portaveu del grup municipal d’ERC, Jordina Freixanet, ha explicat que el cartipàs és fruit de “l'intens debat programàtic i d'un govern d'entesa de tres forces polítiques” i n’ha destacat la seva “estructura horitzontal". També ha enumerat algunes de les prioritats del nou govern d’entesa: “Volem que la Paeria sigui pionera en la transparència, la participació, la integritat i l’ètica pública, les dades obertes, l’avaluació constant i el retiment de comptes i el bon govern”.  Entre les esmenes aprovades, destaca la que atorga a l’ex alcalde Fèlix Larrosa la distinció de cap de l’oposició -un càrrec que havia desaparegut en l’últim mandat-, de manera que tindrà el mateix tractament protocol·lari que un portaveu de grup, però s’ha rebutjat equiparar-lo al tractament i la retribució d’un tinent d’alcalde, com havia demanat el grup del PSC. En total s’han votat 57 esmenes al cartipàs, de les quals s’han incorporat al document inicial 24 esmenes. Sis d’elles s’han aprovat per unanimitat de tots els grups municipals. El govern municipal tindrà 15 regidories distribuïdes en 8 àrees, a més d’Alcaldia: la Regidoria de Seguretat i convivència (Miquel Pueyo), la Regidoria de Govern Obert i qualitat democràtica i institucional (Jordina Freixanet), la Regidoria de Participació i lluita contra la corrupció (Elena Ferre), la Regidoria d’Urbanisme (Toni Postius), la Regidoria de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta (Joan Ramon Castro), la Regidoria d’habitatge i transició ecològica (Sergi Talamonte), la Regidoria de drets socials (Regina Cairol), la Regidoria de salut i economia (Montse Pifarré), la Regidoria d'Esports i Activitat Física (Sergio González), la Regidoria de cultura i model de ciutat (Jaume Rutllant), la Regidoria de joventut, festes i tradicions (Ignasi Amor), la Regidoria d’educació, drets i feminisme i cooperació (Sandra Castro), la Regidoria de Promoció Econòmica i Turisme (Paco Cerdà), la Regidoria d'Ocupació i Responsabilitat Social (Anna Campos) i la Regidoria de Comerç i Consum (Marta Gispert).

Constituït el grup de treball per redactar el Reglament Orgànic Municipal de Lleida, a proposta del grup municipal d’ERC-Avancem

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem celebra que finalment aquest dijous s’hagi constituït el grup de treball que serà l’encarregat de redactar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) de Lleida, una eina que va proposar ERC-Avancem el passat mes de febrer amb l’objectiu de millorar el funcionament de la Paeria. Segons el president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ‘a l’Ajuntament de Lleida li fa falta un ROM, donat que després d’un any de mandat, moltes vegades ens hem trobat amb interpretacions i problemes d’incompliment d’acords presos en Junta de Portaveus i fins i tot del cartipàs.’ Vega confia que ‘malgrat que el Govern municipal ha estat mig any per convocar la primera reunió, el ROM pugui estar enllestit en uns mesos i serveixi per facilitar la tasca de servei públic de regidors i funcionaris a les comissions i al ple.’ El grup de treball està format per un representant de cada grup municipal. Cal recordar que més d’un centenar de municipis catalans com Girona, Tarragona, Reus, Sabadell, Terrassa, Badalona o l’Hospitalet, entre altres, disposen del seu propi ROM.  

El grup municipal d’ERC-Avancem torna a denunciar que el Govern de la Paeria no respecta els acords de les comissions 

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a reiterar aquest dijous que l’equip de Govern de l’Ajuntament de Lleida menysprea els acords de les comissions i les propostes dels grups municipals i denuncia que no es pot tolerar aquesta actitud antidemocràtica en una institució formada per representants escollits per la ciutadania. Aquest dijous s’ha fet palès que el Govern del PSC no respecta el cartipàs municipal ni les regles del joc democràtic, després que el tinent d’alcalde responsable de la Comissió de Sostenibilitat, Fèlix Larrossa, hagi deixat clar que no tiraria endavant dues propostes del grup republicà que han estat aprovades per 13 vots a favor (ERC-Avancem, Convergència i Unió, Crida per Lleida-CUP, Comú de Lleida), 8 vots en contra (PSC) i 6 abstencions (Ciutadans i Partit Popular). En concret, s’ha aprovat l’elaboració d’un mapa de punts negres d’abocament de residus i zones on s’hagin detectat actes incívics i, l’altra, la instal·lació d’un sistema d’ombrejat a la passarel·la del Liceu Escolar. ERC-Avancem lamenta que el Govern, que està en minoria, faci cas omís de les propostes de resolució que els grups municipals presenten a les comissions amb l’únic objectiu de fer una oposició constructiva i aportar millores per a la ciutat. A més, Esquerra denuncia que en algunes ocasions les propostes es bloquegen no permetent que es votin i, en altres, s’incompleixen o queden sobre la taula de forma indefinida a l’espera d’informes econòmics i tècnics que es demoren en el temps. Cal recordar que la setmana passada l’alcalde de Lleida també va invalidar un acord de la Comissió d’Esports quan va decidir instal·lar una pantalla gegant al pavelló de l’Antorxa per veure els partits de la selecció espanyola a semifinals, malgrat que s’havia descartat en el sí de la comissió. La presentació de propostes de resolució per part dels grups municipals està recollida al cartipàs municipal i tots els grups van acordar en Junta de Portaveus que les propostes es votarien i serien vinculants, com a mesura per descarregar el ple.