Lleida

Totes les notícies


Instem la Paeria a defensar la immersió lingüística i el model educatiu català

Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida insten l’Ajuntament de Lleida a defensar el model lingüístic català com a eina de cohesió social i a reclamar al Govern de l’Estat que cessi l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya. En una moció conjunta al Ple de febrer, denuncien que una de les accions més preocupants de l’aplicació d’aquest article és la introducció d’una casella als formularis de preinscripció als centres educatius catalans per al curs vinent per tal que es pugui triar en quin idioma es fan les classes, ja que representa un intent de supressió de facto i per la porta del darrere del model educatiu d’èxit català de la immersió lingüística. El text que impulsen el PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida insta l’Ajuntament de Lleida a exigir que s’aturi la progressiva substitució del català que s’està produint en el si de l’administració de la Generalitat i a rebutjar tota acció que ataqui o posi en perill la immersió lingüística i pretengui, així, canviar la política lingüística de Catalunya. A més, la moció dóna suport al model educatiu català com una eina per construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure, i s’insta les administracions que no separin els infants i joves per la seva llengua d’origen. Així mateix, demana un reconeixement públic al professorat i els altres professionals del sistema educatiu per la seva tasca i es fa una crida perquè la societat faci seu el model educatiu català i es comprometi a consolidar-lo i protegir-lo. Els grups destaquen que, tant la comunitat educativa com els experts en sociologia i sociolingüística asseguren que la immersió lingüística és un èxit pedagògic i de cohesió social, i un dels elements bàsics per a la pervivència de la llengua catalana.  

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que oferir tràmits en castellà al web de la Paeria incompleix la Llei de Política Lingüística

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que imposar el bilingüisme als tràmits administratius que es poden fer mitjançant la pàgina web de la Paeria, com han anunciat aquest dijous el PSC i C’s, incompleix la Llei de Política Lingüística 1/1998 i suposarà un nou retrocés en l’ús del català al consistori. ERC-Avancem assegura que la mesura xoca amb l’article 9 de la llei, que obliga a la Generalitat, les administracions locals, les institucions i les empreses que en depenen a ‘emprar el català en llurs actuacions internes i en la relació entre ells’, a més ‘d'emprar-lo normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà, si ho demanen.’ Així mateix, també incompleix l’article 10, que fa referència als tràmits administratius i deixa clar que ‘en els procediments administratius tramitats per l'Administració de la Generalitat, per les administracions locals i per les altres corporacions de Catalunya s'ha d'emprar el català’. A més, contradiu la moció d’Òmnium aprovada per l’Ajuntament de Lleida al ple de juliol de 2015 en què es va acordar, amb el vot a favor del PSC, ’reiterar el compromís de l’Ajuntament de Lleida amb llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya i, per tant de Lleida i el seu ús preferent en tots els àmbits de decisió municipal i de tracte a la ciutadania.’ El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha lamentat que ‘el PSC ha accedit a les pressions de C’s per crear un conflicte lingüístic on no hi havia hagut mai cap problema’ i ha recordat que ‘és fruit del pacte d’inici de mandat entre PSC i C’s amb el qual Àngel Ros ha convertit la llengua en moneda de canvi per tenir una governabilitat estable i mantenir càrrecs de confiança’. Per a Vega, ‘C’s demostra cada dia que el seu únic interès és castellanitzar la Paeria, per si algú en tenia algun dubte.

ERC, CiU i CRIDA-CUP alerten que Ros intenta tergiversar el sentit de la recomanació del Síndic de Greuges

Els Grups Municipals d' ERC- Avancem, Convergència i Unió i CRIDA-CUP alerten que el paer en cap, Àngel Ros, intenta tergiversar el sentit de la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, assegurant que aquest dóna per finalitzat l’expedient sobre l’ús del català després de la resposta de la Paeria on es demostra que ja es compleixen les seves recomanacions. L’equip de govern socialista al·lega que la intenció manifestada de seguir utilitzant els criteris d’emprar normalment el català com a llengua de comunicació i el castellà quan els ciutadans així ho demanin ha satisfet el Síndic, posant de relleu que la Paeria respecta la llengua catalana i l’estricta aplicació de les lleis. Atesa la resposta de l’executiu municipal, els grups CiU, CRIDA-CUP i ERC-Avancem subratllen que el paer en cap “no pot vendre ase per bèstia grossa” perquè el Síndic instava a l’Ajuntament de Lleida a “assumir l’obligatorietat d’emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l’àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català”. També especificava que la llengua vehicular de la Paeria en els seus escrits amb la ciutadania ha de ser el català, i en castellà si hi havia demanda explícita. Així les coses, les tres formacions es ratifiquen en què la Paeria ha de fomentar i tenir cura en l’ús del català per adreçar-se a la ciutadania usant la llengua catalana com a llengua preferent. En aquest sentit, recorden que a hores d’ara s’efectuen comunicacions bilingües sense prèvia demanda de l’ús de la llengua castellana. Al parer de CiU, ERC- Avancem i CRIDA–CUP el pacte entre el PSC i Ciutadans ha suposat una regressió de l’estatus de la llengua catalana i una modificació encoberta del reglament d’usos lingüístics, que ja s’està duent a terme. D’altra banda, subratllen que el socis del Partit Socialista a la Paeria són, precisament, “aquells qui actualment volen acabar amb la immersió lingüística a Catalunya”.

Moció de suport al Correllengua

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem s’ha adherit a la moció en defensa del Correllengua 2016, que finalment presentaran al ple de la Paeria de juliol conjuntament els grups d’ERC-Avancem, Convergència i Unió, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida.  La moció insta l’Ajuntament de Lleida a donar suport al Correllengua 2016 com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la normalització en l’ús social de la llengua als territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat. Així, reclama que la Paeria doni suport a les entitats i grups organitzadors del Correllengua i els faciliti la infraestructura necessària. Per últim, també s’insta a donar suport a les iniciatives de voluntariat promogudes per la Coordinadora d’Associacions de la Llengua Catalana (CAL) i encaminades a facilitar l’apropiació i l’ús del català oral entre persones i col·lectius, especialment entre la població nouvinguda. El Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura catalanes més important dels Països Catalans i aquest 2016 celebra 20 anys. Enguany es dedicarà a la periodista i escriptora Montserrat Roig per recordar, en el 25è aniversari de la seva mort, el seu compromís amb la llengua i el país, així com la tasca periodística de l’autora per recuperar la memòria històrica dels crims del nazisme.

ERC, CiU i la Crida exigiran al ple de l'estat de la ciutat que el Govern de la Paeria restitueixi l’ús preferent del català en la senyalització viària i les comunicacions amb la ciutadania

Els Grups Municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la Crida per Lleida-CUP reclamen al Govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya respecte l’ús del català i que aquesta torni a ser la llengua preferent a l’Ajuntament de Lleida. CiU, ERC i Crida han valorat conjuntament aquest dilluns la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya, que reclama a l’Ajuntament que assumeixi l’obligatorietat “d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català". Els tres grups presentaran una proposta de resolució al ple de debat de l’estat de la ciutat demanant al Paer en Cap que rectifiqui i que a partir d’ara les comunicacions amb la ciutadania tornin a ser en català, a excepció de les que específicament demanin ser escrites en una altra llengua. Així mateix, també reclamen que no es canviï la senyalització viària i han recordat que el Síndic de Greuges ha defensat que la informació complementària del senyals de trànsit estigui en català com a norma general i que només es faci en castellà en cas que pugui comportar indefensió per a les persones. En aquest sentit, han denunciat que el Govern municipal encara no ha informat del cost que ha suposat per a les arques municipals els canvis fets fins ara. Els Grups Municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la Crida per Lleida-CUP han alertat que seguiran amatents perquè a Lleida el català no faci ni un pas enrere ni sigui una moneda de canvi fruit de pacte entre el PSC i Ciutadans. Els tres grups consideren que l’informe del Síndic de Greuges demostra que l’Ajuntament de Lleida ha vulnerat el Reglament d’Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics de la ciutadania. Així mateix, la resposta del Síndic avala que en cap moment hi ha hagut una persecució de caràcter polític per aquest tema, com considera l’executiu municipal.

ERC, CiU i la Crida reclamen al Govern de la Paeria que compleixi la recomanació del Síndic i usi el català com a llengua preferent

Els Grups Municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, Convergència i Unió i la Crida per Lleida-CUP exigeixen al Govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya, que aquest divendres ha reclamat a l’Ajuntament de Lleida que, d'acord amb la Llei de política lingüística, assumeixi l’obligatorietat "d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català", així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català". Els tres grups valoren positivament l’informe del Síndic de Greuges i consideren que demostra que l’Ajuntament de Lleida vulnera el Reglament d’Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics dels lleidatans i lleidatanes. CiU, ERC-Avancem i la Crida es ratifiquen en el fet que la Paeria ha de fomentar i tenir cura en l’ús del català, com a instrument bàsic i de cohesió, per adreçar-se a la ciutadania i que ha de fer prevaldre la llengua catalana com a llengua preferent, sense excloure l’ús del castellà si algú ho demana. Així, les tres formacions afirmen que el bilingüisme no es pot convertir en un instrument polític per arraconar el català en l’administració pública municipal. Cal recordar que els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i la Crida van demanar empara a la Sindicatura de Greuges de Catalunya el passat 19 de maig davant la vulneració de la normativa lingüística vigent a l’Ajuntament de Lleida i posteriorment es van reunir amb el Síndic l’1 de juny per entregar-li més documentació sobre aquesta qüestió. Els tres grups van alertar al Síndic que el pacte entre el PSC i Ciutadans ha suposat una regressió de l’estatus de la llengua catalana i una modificació encoberta del reglament d’usos lingüístics, que ja s’està duent a terme.