Lleida

Totes les notícies


La Paeria se suma a la demanda dels ajuntaments a l’Estat per un finançament extraordinari en un Reial Decret exprés

L’alcalde, Miquel Pueyo, considera injust que la ciutadania de Lleida pugui ser exclosa pel deute que arrossega l’ajuntament i demana participar en el repartiment dels 5.000 milions d’euros que Espanya rebrà del fons europeu. Pueyo ha explicat que els ajuntaments necessiten recursos ja que estan afrontant un increment de despeses, com a administració més propera a la ciutadania, per la situació d’excepcionalitat per la Covid-19. L’Ajuntament de Lleida ha participat en la segona reunió d’alcaldes i alcaldesses de l’Estat contra el Reial Decret Llei 27/2020, de 4 d’agost, acordat pel govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per cedir el romanent de tresoreria per a la reactivació socioeconòmica. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha manifestat la voluntat de sumar-se a la demanda d’elaborar un nou Reial Decret exprés, amb la proposta que es fa del conjunt dels ajuntaments, i de reclamar un finançament extraordinari per afrontar l’increment de la despesa arran de la crisi sanitària. Una trentena d’alcaldes han pres part de la reunió telemàtica, liderada per l’alcalde de Saragossa, Jorge Azcón. L’alcalde de Lleida ha destacat el grau de transversalitat territorial, amb poblacions mitjanes i grans, i ideològica, amb diferents grups partits polítics representats. Davant l’entesa amb què s’ha dialogat a la reunió, Pueyo ha remarcat quin són els dos principals greuges: que els ajuntaments amb romanent no puguin disposar-ne perquè el RD el requisa, i que es castiguin els ajuntaments que no tenen superàvit, i com el cas de Lleida -amb un deute de 175 M€-, sense accedir al fons europeu concedit a l’estat espanyol. Per això, reclama que puguin participar en el repartiment d’aquests 5.000 milions davant la necessitat existent d’un finançament extra per l’increment de les despeses que s’han d’afrontar per la Covid-19. Pueyo considera inacceptable que s’atribueixi a la ciutadania la responsabilitat d’aquest deute, “és un tracte desigual i l’alternativa que dona l’Estat no és admissible” perquè els contagis, les dificultats per a les famílies i el teixit empresarial, la incertesa del futur, etc.

L'alcalde, Miquel Pueyo, i els regidors d'Esquerra a la Paeria participen a l'Assemblea de Càrrecs Electes

Aquest dimecres, 30 d'octubre, s'ha autoconvocat i s'ha constituït l'Assemblea de Càrrecs Electes al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona. L'alcalde Miquel Pueyo ha format part de la taula de consistució de l'Assemblea, i els sis regidors del grup municipal d'ERC-AM (Jordina Freixanet, Jaume Rutllant, Montse Pifarré, Regina Cairol, Sandra Castro i Ignasi Amor) també hi han assistit i n'han format part. La constitució i el posicionament de l'Assemblea de Càrrecs Electes ha estat aprovat per unanimitat. El posicionament d'aquesta consisteix en rebutjar la sentència del Tribunal Suprem que condemna a gairebé 100 anys de presó als líders independentistes i socials del nostre país; demanar l'amnistia i exigir la llibertat dels presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats i la fi de la repressió; donar suport a la mobilització popular; exigir diàleg a l'Estat i la mediació internacional; seguir treballar per l'autodeterminació. També s'ha aprovat per unanimitat els compromisos que, de cara al futur, afronta aquesta Assemblea: a crear un grup motor per seguir la feina de l'Assemblea; defensar dels drets socials i les llibertats; posar en marxa l' #SpainSitAndTalk per denunciar la repressió i la regressió democràtica que viu l'Estat.  

Els regidors i la regidora d’ERC-Avancem presenten la declaració de la Renda a l’Agència Tributària de Catalunya

Els regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria han presentat aquest divendres la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) a la delegació territorial de l’Agència Tributària de Catalunya a Lleida, juntament amb els regidors de la Crida per Lleida-CUP. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha explicat que l’acció s’emmarca dins ‘l’objectiu de treball de treballar des de l’Ajuntament de Lleida per reforçar les estructures d’estat’ i assegura que és ‘un dels primers passos per començar la desconnexió per fer un nou estat sense demanar permís.’ Els regidors i la regidora d’ERC-Avancem volen deixar clar el seu compromís personal amb el país i la voluntat d’acompanyar la Generalitat i el Parlament, des del grup municipal de Lleida, en el procés cap a la independència. Cal recordar que el passat mes de febrer els grups municipals d’ERC-Avancem, Convergència i Unió i la Crida per Lleida-CUP van presentar una moció instant l’equip de Govern de l’Ajuntament de Lleida a pagar els impostos d’IVA i IRPF a través de l’Agència Tributària Catalana. La moció va ser rebutjada pel PSC, C’s i PP.

Trobada amb el Síndic de Greuges per denunciar el retrocés del català a Lleida

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, Convergència i Unió i la Crida per Lleida-CUP s’han reunit aquest dimecres amb el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, a l’Ateneu Popular de Ponent per traslladar-li la preocupació compartida pels tres grups respecte el procés de bilingüització i el retrocés del català que s’està duent a terme a la ciutat de Lleida fruit del pacte del PSC i Ciudadanos. Després de la reunió, el president d’ERC-Avancem, Carles Vega, s’ha mostrat confiat en què el Síndic podrà fer alguna actuació per defensar l’ús prioritari de la llengua catalana i ha insistit que ‘no tolerarem la vulneració dels drets lingüístics i el retrocés de l’ús social i administratiu del català a l’Ajuntament de Lleida i a la ciutat, encara menys quan no hi ha hagut cap demanda de cap ciutadà ni cap conflicte’. Els tres grups han entregat al Síndic de Greuges de Catalunya un annex amb sis documents perquè l’afegeixi a l’expedient obert per la Sindicatura el passat 19 de maig en què es van aportar algunes proves que demostren que ha començat un procés de bilingüització a Lleida. A la documentació entregada aquest dimecres hi ha una còpia del document ACUERDO POLÍTICO DEL GRUPO MUNICIPAL DEL PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA (PSC) Y DE CIUDADANOS (C’s), en què queda recollit com un punt del pacte el de la revisió del Reglament d’Usos Lingüístics de la Paeria; l’extracte de l’acta de la Comissió Informativa de polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació, en què un representant del Grup municipal de Ciudadanos fa modificar un conveni perquè fixa que la seua publicitat s’ha de fer en català; la transcripció del discurs de l’alcalde, Àngel Ros, en el pregó de la Festa Major de maig de Lleida de 2016, en què hi ha parts del discurs en castellà, a més de l’enllaç d’internet on es pot veure un vídeo del pregó; la moció (amb versió inicial i versió finalment aprovada en ple) del Grup municipal de Ciudadanos en què es demana la retolació dels indicadors de trànsit almenys en castellà; i una còpia impresa de dos notícies recollides a la pàgina web de Ciudadanos en què es fa referència a les qüestions lingüístiques municipals.