Lleida

Totes les notícies


El punt de vacunació del Pavelló Onze de Setembre, un dels principals de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida va cedir l’equipament a Salut com a reforç assistencial en la primera etapa de la Covid-19 i, des del passat 26 de gener, com a espai de vacunació massiva. L’equipament ha estat punt de recepció i emmagatzematge de 200.000 vacunes i centre de coordinació de l’equip mòbil de vacunes de la regió sanitària de Lleida. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha agraït el personal sanitari, de serveis i als agents cívics municipals la tasca realitzada. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, juntament amb la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, el president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur, i la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, ha visitat avui el Pavelló Onze de Setembre, punt central de vacunació contra la Covid-19 a Lleida des del passat 26 de gener. Montse Pifarré ha destacat que el Pavelló, cedit per l’Ajuntament de Lleida, ha estat i està essent un dels punts centrals de vacunació de Catalunya i ha agraït el seu bon funcionament: “La vacunació en aquest equipament s’està desenvolupant amb una coordinació i eficàcia que han pogut constatar les persones que s’hi han vacunat aquí. Per a l’Ajuntament de Lleida aquest pavelló és un símbol de la cooperació interinstitucional i de l’avenç de la vacunació per vèncer la Covid-19. Vull agrair, en nom de la ciutat, la tasca desenvolupada pels sanitaris que estan en aquest punt de vacunació i de tots els i les professionals que integren aquest dispositiu per un treball que repercuteix, de forma determinant, en la millora de la nostra protecció davant el virus”. Montse Pîfarré ha informat que a la Regió Sanitària de Lleida s’acaba d’assolir la xifra de 400.000 vacunes administrades, de les quals 200.000 s’han gestionat i emmagatzemat al Pavelló Municipal Onze de Setembre. Agraïments En el decurs de la visita, la responsable municipal de Salut ha agraït, també, la comprensió i col·laboració del club esportiu Lleida Llista, que durant el temps de pandèmia no ha pogut disposar del pavelló pels seus entrenaments i partits oficials, “posant el bé comú per davant de les necessitats del club”.

Pueyo: "Aquesta diada de Sant Jordi és un missatge d'esperança i confiança en la represa cultural, econòmica i social de la ciutat"

La Paeria habilita l’avinguda Francesc Macià perquè el sector professional del llibre i de les flors puguin instal·lar les seves parades. La zona acomplirà totes les normatives sanitàries per preservar la seguretat de tota la ciutadania. Per tal que l’atmosfera literària i d’il·lusió per celebrar Sant Jordi no es limiti només al dia 23 d’abril, l’Ajuntament de Lleida ha programat un seguit d’actes previs al llarg de tota la setmana. El paer en cap, Miquel Pueyo, juntament amb el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i la regidora de Consum, Comerç i Mercats, Marta Gispert, han presentat la programació al voltant de la Diada de Sant Jordi. Les principals novetats són l’habilitació d’un recinte perimetrat situat a l’avinguda Francesc Macià perquè el sector professional del llibre i de les flors puguin instal·lar les seves parades amb totes les garanties sanitàries i de seguretat, així com la programació de tot un seguit d’actes previs al llarg de tota la setmana, tant presencials com a les xarxes socials de l’Ajuntament de Lleida. L’alcalde ha explicat que “enguany, malgrat les restriccions, malgrat les normes que hem d’atendre i respectar des de la responsabilitat per preservar la seguretat de tota la ciutadania, no volem renunciar a celebrar amb alegria una diada tan especial a casa nostra com la de Sant Jordi, que ens identifica com a comunitat, on llibres i roses seran els protagonistes”. En aquest sentit, Rutllant ha posat de relleu que “per celebrar aquest dia tan especial, la nostra ciutat disposarà d’un únic espai habilitat per al control d’aforament i per garantir la seguretat de tothom, que s’iniciarà a l’avinguda Francesc Macià, on el sector professional del llibre i de les flors podrà oferir les publicacions i les roses que vulgueu adquirir per obsequiar a la gent que us estimeu”. Així mateix, en el mateix espai, s’habilitarà la parada de Sant Jordi de la Paeria, on s’obsequiarà amb dos volums de la col·lecció municipal ESCATA DE DRAC.

Pueyo: "El Pacte Social és un pas més en el compromís per aconseguir una Lleida millor"

La Paeria i CCOO i UGT, els principals sindicats de Lleida, han signat el cinquè pacte, amb vigència per als anys 2020-2023, per implementar mesures i compromisos que donin resposta a les necessitats de la ciutadania, per aconseguir una ciutat que vetlli per prevenir desigualtats i intervenir coma motor de transformació. El document recull la situació sanitària per la Covid-19, posa en valor la persona i la ciutat, i reforça els vincles i la capacitat de cooperació per afrontar les dificultats, els reptes i les oportunitats. El Pacte Social per la Ciutadania 2020-2023 ja és una realitat. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Anna Campos; el secretari general d’UGT a Lleida, José Luís Aguilá, i la seva homòloga, de Comissions Obreres, Cristina Rodríguez, han signat el cinquè pacte, un acord institucional entre l’Ajuntament i els principals sindicats de la ciutat per implementar mesures i compromisos que donin resposta a les necessitats ciutadanes. La voluntat és aconseguir una Lleida més connectada, justa, compromesa i cohesionada, que vetlli per prevenir desigualtats i intervenir com a motor de transformació social. Pueyo ha assegurat el pacte ‘és un pas més en el compromís per aconseguir una Lleida millor’ i que reforça els vincles i la capacitat de cooperació, amb un missatge d’esperança per a la ciutat i la societat. L’alcalde ha explicat que el document està alineat i relacionat amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) i amb la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat -amb diverses forces polítiques representades a la Paeria i els agents cívics, econòmics i socials de Lleida. El pacte, que promou i defensa els interessos de treballadors/es, ciutadans/es i els col·lectius amb majors dificultats d’inclusió social, té els seus orígens en el 1993 quan va començar a fixar mesures per oferir a la ciutat un salari social i com a motor de desenvolupament col·lectiu.

Acord amb les associacions veïnals i la federació de voluntariat per a reactivar la XSL

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït a les entitats la seva col·laboració per a tornar a impulsar aquesta iniciativa exemplar de solidaritat i ajuda mútua, sorgida "des de baix, de l'energia de la nostra societat". La Paeria, la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida i la Federació Catalana del Voluntariat Social, que aplega 40 entitats, han signat avui sengles convenis per tal de revitalitzar la Xarxa Solidària de Lleida i per enfortir el voluntariat a la ciutat. La Xarxa Solidària de Lleida es va posar en marxa al març, amb el primer confinament, i va arribar a tenir 675 voluntàries i voluntàries, que van dur a terme nombrosos serveis d'acompanyament a persones vulnerables, com ajuda per comprar menjar o medicaments o tasques d'acompanyament que han creat molts vincles personals. La Xarxa va deixar de funcionar un cop finalitzada la primera emergència sanitària, però hi havia la voluntat de reactivar-la a partir de la tasca de voluntariat de les entitats socials. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assenyalat que "la Xarxa Solidària de Lleida és un dels projectes més engrescadors i més meritoris que hem viscut enguany" i ha destacat com va sorgir de l'empenta d'iniciatives ciutadanes a partir de barris o carrers.  "La Paeria com a govern de la ciutat ha de tenir la capacitat, la generositat i la intel·ligència de saber sumar, oferir espais de concertació, no ha de teledirigir, supervisar ni tutelar. L'energia de la nostra societat depèn de la que tinguin les entitats i la dimensió del voluntariat", ha afirmat l'alcalde, qui ha reivindicat la feina de les administracions locals com a "escullera on baten totes les onades de la nostra societat". "Els veritables protagonistes són aquestes lleidatanes i lleidatans anònims, que van saber donar aquest exemple de solidaritat i d'ajuda mútua", ha indicat el paer en cap, qui ha agraït a la FAVLL i a la FCVS la seva col·laboració. "Davall de la firma d'aquest conveni hi batega una voluntat de cooperació i responsabilitat social que us agraeixo.

Aprovat el Pressupost 2021 per la reconstrucció de la ciutat de Lleida

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat la necessitat "d'unitat, respecte mutu i la capacitat de superar al partidisme" en el moment actual i ha agraït l'abstenció del PSC i, a la resta de l'oposició, la seva disposició a participar en la Mesa Transversal. Els comptes per a 2021 prioritzen la reactivació socioeconòmica i l'atenció a les persones i incorporen un fons de 2,7 milions d'euros per a un fons d'ajudes Covid-19. També s'han aprovat els comptes de l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que incrementa la seva inversió en polítiques d'habitatge. El pressupost de l'Ajuntament de Lleida per a l'any 2021 ha estat aprovat aquest matí per àmplia majoria en el ple municipal extraordinaria d'avui, que s'ha celebrat íntegrament de forma telemàtica, amb 15 vots a favor (dels grups d'ERC, JxCat i Comú de Lleida), 7 abstencions (PSC) i 5 vots en contra (Cs i PP). El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït el suport als comptes i ha destacat la importància d'estar a l'altura de les necessitats de la ciutadania i donar resposta a la seva frustració i preocupació per la situació actual, per davant de qualsevol color polític. "Ara més que mai el futur de Lleida s'ha de construir amb una combinació d'intel·ligència col·lectiva i d'esforç compartit. Per això vull agrair especialment l'actitud del cap de l'oposició, Fèlix Larrosa, i la disposició del grup socialista que ha adoptat una política de mà estesa amb la voluntat de posar-se al servei del conjunt de la ciutadania. Agraeixo també als altres dos grups de l'oposició, a Ciutadans i al Partit Popular, la seva disposició a constituir la Mesa Transversal per la recuperació de la ciutat on hem començat a arribar a acords. Lleida ens demana unitat, respecte mutu i la capacitat de superar el partidisme, sobretot entès com a tribalisme polític", ha afirmat l'alcalde. A més, Pueyo ha assegurat que la crisi "tindrà efectes molt importants sobre els recursos dels ajuntaments i no només en el 2020 sinó en el 2021 i 2022 com a mínim" i que per tant des de la Paeria seguirem demanant ajuts a fons perdut a totes les administracions i suport efectiu per a tres exercicis com a mínim".

Avancen els treballs dels principals eixos temàtics de la Mesa tranversal per a la recuperació de la ciutat

S’estan recollint i analitzant les propostes de les diferents entitats i associacions per presentar-les al plenari de la Mesa, que es reunirà el proper 24 de novembre Les meses de treball dels diferents eixos temàtics de la Mesa transversal per a la recuperació de la ciutat avancen amb l’anàlisi i presentació de les propostes les diferents entitats, col·legis professionals, institucions i sindicats adreçades a implementar mesures de xoc per pal·liar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la Covid-19 a Lleida. La Mesa tranversal per a la recuperació de la ciutat es va constituir el passat mes de setembre amb la participació de una cinquantena de representants d’entitat de tots els sectors, institucions, col·legis professionals per donar veu i recollir les inquietuds i demandes del conjunt de la ciutadania. L’objectiu de la mesa és debatre i acordar mesures que contribueixin a revertir els efectes de la crisi derivada de la Covid-19. Aquesta setmana s’estan analitzant les diferents propostes que s’han recollit per a cada eix de treball- Governança i Excel·lència Operativa; Imatge, protecció i promoció de la ciutat; Igualtat, diversitat i Inclusió Social i Emergència Climàtica, ambiental i sanitària - i a partir d’aquest anàlisi sectorial s’elaborarà un document que s’elevarà a la Mesa per a la Recuperació de la Ciutat. En l’eix de Governança i Excel·lència Operativa s’estan analitzant les diferents propostes presentades en tres grans subeixos: l’àmbit econòmic i fiscal; l’organització i la funció pública i el voluntariat i xarxes ciutadanes. En el pla econòmic i de fiscalitat destaca la petició de suspendre les taxes d’ocupació pública i guals per al 2020 (actualment està suspesa fins al 31 de desembre la taxa per ocupació de via pública de terrasses i vetlladors) o fixar una tarifa plana tributària. Pel que fa a l’organització s’ha traslladat a aquest grup de treball la petició de crear un Centre de Recursos per a la digitalització i comunicació de professionals i autònoms i l’impuls del Pacte del Temps.

La Paeria facilitarà que bars i restaurants puguin ampliar o donar d’alta noves terrasses

L’alcalde Pueyo, acompanyat del primer tinent d’alcalde Toni Postius, s’ha reunit aquesta tarda amb el sector de l’hostaleria per informar-lo del decret signat perquè, a partir de dilluns i d’acord amb les mesures sanitàries, pugui començar a reprendre l’activitat. El paer en cap, Miquel Pueyo, amb el tinent d’alcalde Toni Postius, s’ha reunit amb el sector de l’hostaleria de Lleida per compartir les preocupacions davant l’actual situació per la pandèmia de la Covid-19 i per informar de quins passos està donant la Paeria per afavorir la represa de l’activitat de bars i restaurants un cop es comenci la desescalada. Pueyo ha explicat que s’ha signat un decret d’alcaldia amb una sèrie de mesures per ajudar el sector a posar-se en marxa a partir de dilluns, 23 de novembre, d’acord a les mesures sanitàries que s’estableixin per part de la Generalitat.  L’alcalde ha assenyalat la voluntat és estar preparats perquè es pugui reactivar l’activitat del sector, conscients de les limitacions a causa de la Covid-19. Així, s’habilitaran tràmits online perquè, davant els nous requisits de seguretat i salut, es puguin donar d’alta o de baixa les terrasses o perquè es puguin ampliar o estudiar noves ubicacions -si l’espai ho permet. L’alcalde ha apuntat que el factor de la meteorologia, que a Lleida no és favorable en aquest sentit, i que s'haurà de conciliar la mobilitat, com s’havia fet anteriorment. A més, ha donat instruccions a la Guàrdia Urbana perquè desenvolupi una tasca de mediació i el més pedagògica possible.  Així doncs, els locals que no tenen llicència i en vulguin, disposaran d’un tràmit en línia per fer la petició. A més, es donarà suport per telèfon i per correu electrònic. Aquesta opció permetrà els locals d’oci nocturn demanar llicència com a bar.  En aquesta línia, totes les terrasses i locals que es dediquin a la restauració caldrà que compleixin les mesures fixades per la Generalitat, que inclouen deixar un pas de dos metres per la vorera o de quatre metres quan es trobin en una plaça o rambla, en el cas de terrasses, i complir amb els aforaments en el cas dels interiors.

Pueyo exigeix al Govern central una aportació d’uns 8.000 milions d’euros per a la reactivació econòmica dels ajuntaments

Juntament amb l’alcalde de Saragossa, intenta sumar el suport de la trentena d’ajuntaments que a l’estiu van fer front comú per evitar que el romanent dels municipis se centralitzés a Madrid. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, conjuntament amb el de Saragossa, Jorge Azcón, impulsen tres mocions als Pressupostos Generals de l’Estat, per exigir al Govern central una aportació a fons perdut per a fer front a l’impacte de la Covid i a les necessitats de reactivació econòmica, que necessiten molts consistoris per no fer fallida. Ambdós treballen perquè aquesta iniciativa, pugui rebre el suport d’alcaldes de la trentena de capitals i ciutats grans, governades per formacions polítiques diverses, des del Partit Popular fins a En Comú, passant per ERC, JuntsxCat o Ciudadanos, que a l’estiu van fer front comú per evitar que el romanent dels municipis es centralitzés a Madrid. Les mocions plantegen tres qüestions: - La creació d’un fons local de 4.000 milions d’euros per impuls i recuperació econòmica. - La creació d’un fons de suport als serveis de transport públic de titularitat municipal, que hauria de tenir una dotació inicial de 400 milions, amb la possibilitat d’ampliar-se fins als 1.000, per a pal·liar els efectes de la Covid, que s’han transformat en una davallada de la demanda. - La participació de les entitats locals en el repartiment dels fons europeus per compensar l’impacte de la pandèmia. Malgrat que a Catalunya aquest repartiment es vehicularà a través de la Generalitat, els ajuntaments també hi volen tenir una participació activa. El paer en cap ha assenyalat que “és urgent una resposta contundent i a l'alçada de les circumstàncies si volem contribuir a reflotar una economia massa tocada, a recuperar l’estat d’ànim dels nostres ciutadans i a assolir una seguretat sanitària que enyorem”. Un propòsit que Miquel Pueyo creu que “només aconseguirem amb la implicació incondicional i ferma de totes les administracions, i sobretot de les que tenen més capacitat financera”.

Presentem uns Pressupostos 2021 per a la recuperació de la ciutat

Els comptes municipals preveuen uns ingressos de 167,2 milions d’euros, a l’espera de concretar la recepció de nous ajuts extraordinaris d’altres administracions per fer front a la situació generada per la pandèmia. La distribució de la despesa segueix els eixos marcats pel Pla d’Acció Municipal i la Mesa Transversal i les inversions prioritzen la promoció econòmica, la digitalització, la seguretat i el manteniment. El govern municipal ha presentat avui el projecte de pressupostos de la Paeria per a l’any 2021, que fixa com a prioritats la reactivació de l’activitat econòmica i l’atenció a les persones, en un context econòmic i sanitari especialment difícil per la situació de les finances municipals i els efectes de la pandèmia de la Covid-19. El pressupost ascendeix a 167,2 milions d’euros, amb un lleuger increment d’un 1,78% respecte al de 2020, pel que fa als ingressos, mentre que en l’àmbit de la despesa es preveuen 163,7 milions d’euros. Es preveu així un superàvit a final d’any de 3,5 milions d’euros, en compliment del Pla Econòmic i Financer de sanejament, per compensar el romanent negatiu de la liquidació de l’any 2019. La Paeria està obligada ara per ara a fer-ho així, ha explicat la tinent d’alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, tot i que la voluntat del govern hauria estat de poder disposar d’aquests diners per invertir-los a la ciutat i s’ha demanat que es relaxi aquest requisit. El projecte de pressupost no preveu tampoc els ajuts extraordinaris procedents d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, el Govern de l'Estat espanyol o altres fons europeus, que estan pendents de rebre. “Aquestes aportacions, que esperem que arribin, si és així seran incorporades amb les corresponents modificacions de pressupost necessàries. No hem volgut fer un pressupost inicial irreal en base uns ingressos que ara mateix no tenim. És un pressupost realista i dinàmic, que no està tancat definitivament que ens empeny a fer tot el possible perquè aquests ajuts es materialitzin al més aviat possible”, ha afirmat Pifarré.