Lleida

Totes les notícies


La Mobile Week Lleida posa en valor la capitalitat tecnològica de la ciutat

La Mobile Week neix amb l’objectiu d’oferir un espai en el qual poder participar activament dels canvis que porten les novetats tecnològiques. L’edició d’enguany ha girat entorn temes com les habilitats digitals més demandades per al futur, l'afectació de la pandèmia a l’ús que fem de la tecnologia o el nivell de coneixement que té la ciutadania sobre la seguretat a internet. Durant 3 dies, més de 250 persones han participat en diferents activitats per apropar la tecnologia a la ciutadania amb una jornada sobre l’adquisició i ús de dades 3D en fructicultura de precisió, teletreball i ciberseguretat, tallers per a la digitalització del comerç de proximitat o una ponència sobre identitat i reputació digital. En la inauguració de la Mobile Week Lleida, l’alcalde Miquel Pueyo va recordar que Lleida és el segon Hub Tecnològic de Catalunya, amb més de 160 empreses dedicades a les TIC i un 4,2% dels treballadors/es estan ocupats en aquest àmbit, un percentatge que supera la mitjana catalana. Pueyo va destacar l’exitosa aliança entre la Paeria i la Universitat de Lleida (UdL) amb l’impuls del PCiTAL, que s’ha nodrit d’emprenedors i empreses convertint-se en un pol tecnològic, bressol de noves firmes i empreses emergents que són un atractiu per al territori i una font d'ocupació per a joves titulats. La tinent d’alcalde i responsable de la Regidoria de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, ha manifestat que “la Mobile Week Lleida ens ha permès, després de molt temps i a causa de la pandèmia, recuperar la il·lusió i fer-ho a través de la tecnologia, per posar-la al servei de la ciutat”. Freixanet també ha destacat que la Mobile Week Lleida ha estat una oportunitat per apropar a tota la ciutadania no només la realitat, sinó també la reflexió sobre la innegable transformació digital que vivim.  

El Conservatori i l'Escola Municipal de Música ja disposen de Wi-Fi gratuït

Amb el nou servei de connexió a internet, s’avança en la digitalització en l’educació perquè els alumnes del centre puguin fer ús de la xarxa d’alta velocitat. També s’ha ampliat la cobertura per als visitants de l’Auditori, gràcies a la iniciativa europea WIFI4EU, que a Lleida té 19 punts d’accés habilitats El Conservatori i l'Escola Municipal de Música de Lleida ja disposen de Wi-Fi (sense fils) gratuït amb connexió a la xarxa d’alta velocitat. L’àrea d’Informàtica i Tecnologies, Serveis Digitals, ha finalitzat la instal·lació de la xarxa wifi al Conservatori i ha dissenyat un entorn que flexibilitza la gestió dels alumnes del centre amb una sèrie de vídeos tutorials que expliquen com donar-se d’alta com a usuaris i el seu funcionament. Els serveis informàtics faran el seguiment de la instal·lació amb la direcció del centre per veure la seva evolució i atendre i resoldre les incidències i/o dubtes que puguin sorgir. La tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, ha afirmat que amb aquest projecte s’avança en la digitalització en l’educació, fet que permet desenvolupar un model educatiu i d’innovació pedagògica que s’adapta als temps actuals. La nova instal·lació atén una demanda reiterada per part de les famílies i persones usuàries del Conservatori i l’Escola de Música. Alhora, es treballa perquè la ciutadania pugui tenir accés a la xarxa wifi d’alta velocitat. Així, l’actuació en aquest edifici ha permès també ampliar la cobertura del projecte WIFI4EU al vestíbul de l’Auditori per als seus visitants. D'aquesta manera, l'espai s’incorpora al llistat de punts de la ciutat que tenen accés obert i gratuït a internet, en el marc d'aquest projecte europeu en el qual participa la Paeria. Els 19 equipaments públics de la ciutat que disposen d'aquesta connexió són: l’OMAC – Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà, l’Antic Casal de la Joventut Republicana, el Casal de la Dona, l’OGAT – Oficina de Gestió i Atenció Tributària, el Museu de l’Aigua, Turisme de Lleida, l’Auditori Municipal i els Centres Cívics de Democràcia, Centre Històric, Mariola, Balàfia, Pardinyes, Secà de Sant Pere, Llívia, Bordeta, Raimat, Sucs, Magraners i Cappont.

Presentem uns Pressupostos 2021 per a la recuperació de la ciutat

Els comptes municipals preveuen uns ingressos de 167,2 milions d’euros, a l’espera de concretar la recepció de nous ajuts extraordinaris d’altres administracions per fer front a la situació generada per la pandèmia. La distribució de la despesa segueix els eixos marcats pel Pla d’Acció Municipal i la Mesa Transversal i les inversions prioritzen la promoció econòmica, la digitalització, la seguretat i el manteniment. El govern municipal ha presentat avui el projecte de pressupostos de la Paeria per a l’any 2021, que fixa com a prioritats la reactivació de l’activitat econòmica i l’atenció a les persones, en un context econòmic i sanitari especialment difícil per la situació de les finances municipals i els efectes de la pandèmia de la Covid-19. El pressupost ascendeix a 167,2 milions d’euros, amb un lleuger increment d’un 1,78% respecte al de 2020, pel que fa als ingressos, mentre que en l’àmbit de la despesa es preveuen 163,7 milions d’euros. Es preveu així un superàvit a final d’any de 3,5 milions d’euros, en compliment del Pla Econòmic i Financer de sanejament, per compensar el romanent negatiu de la liquidació de l’any 2019. La Paeria està obligada ara per ara a fer-ho així, ha explicat la tinent d’alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, tot i que la voluntat del govern hauria estat de poder disposar d’aquests diners per invertir-los a la ciutat i s’ha demanat que es relaxi aquest requisit. El projecte de pressupost no preveu tampoc els ajuts extraordinaris procedents d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, el Govern de l'Estat espanyol o altres fons europeus, que estan pendents de rebre. “Aquestes aportacions, que esperem que arribin, si és així seran incorporades amb les corresponents modificacions de pressupost necessàries. No hem volgut fer un pressupost inicial irreal en base uns ingressos que ara mateix no tenim. És un pressupost realista i dinàmic, que no està tancat definitivament que ens empeny a fer tot el possible perquè aquests ajuts es materialitzin al més aviat possible”, ha afirmat Pifarré.