Lleida

Totes les notícies


Visita a dos dels equipaments on es desenvolupa el projecte "Més temps per a tu"

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, i la tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, han visitat l’escola Pràctiques I i la Ludoteca del Centre Històric, dos dels equipaments on s’ofereix aquest programa que es va iniciar de forma pilot la passada primavera i que es mantindrà en funcionament des d’ara i durant tot el curs escolar. El projecte "Més temps per a tu", un servei gratuït de cura puntual d’infants de 3 a 12 anys que s’ha reprès aquest setembre. S’adreça a famílies que necessitin disposar puntualment de temps lliure per fer gestions, formació o, simplement, per tenir unes hores de descans; ajuda, per tant, a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal.  En poden gaudir totes les famílies però es dona prioritat a les monoparentals, a les mares víctimes de violències masclistes i a les dones en situació d’atur de llarga durada majors de 52 anys.  Aquesta iniciativa, que compta amb finançament del projecte “Temps per cures” del departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, es va dur a terme durant el tercer trimestre del curs passat en alguns centres i va obtenir una resposta molt positiva per part de la ciutadania, motiu pel qual s’ha ampliat a més escoles de diferents zones de la ciutat. El servei es presta de dilluns a divendres, entres les 16.30 i les 20.30 h, a quatre escoles i els dissabtes, de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h, en dues ludoteques municipals. Cada espai acull un màxim de 12 infants alhora, amb monitoratge. Les famílies poden utilitzar el servei fins a 3 dies a la setmana, amb un màxim de 3 hores cada dia per al mateix infant. Per donar resposta a les necessitats dels diferents barris de la ciutat s’ha decidit diversificar i ampliar els espais, tenint en compte el padró i les zones educatives. Així, les escoles on s’oferirà el servei són La Mitjana (zona educativa Pardinyes-Balafia-Secà), Frederic Godàs (Cappont), Pràctiques I (Centre) i Parc de l’Aigua (Bordeta i Magraners).

Comença el curs escolar amb millores significatives

L'accessibilitat de les escoles transportades per a infants amb necessitats educatives, la gratuïtat pels alumnes d’educació infantil I2, el canvi a línia calenta en el servei de menjador de quatre escoles bressol municipal i l’aplicació del decret d’admissions en el procés de preinscripcions són les principals novetats d’aquest curs. Un total de 805 infants de les escoles bressol municipals (EBM) i 13.335 nens i nenes des de P3 a 6è de primària (3.905 d’Infantil i 9.430 de Primària) han iniciat avui el curs escolar a la ciutat de Lleida. El paer en cap, Miquel Pueyo, i la tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, han visitat aquest matí diverses escoles per a interessar-se com ha estat la tornada a l'escola i conèixer de primera mà algunes de les novetats que presenta aquest curs.  En primer lloc han visitat l’Escola Sant Jordi per tal de conèixer les mesures de mobilitat perquè els alumnes utilitzin el mateix circuit que fa el bus urbà, amb el suport de monitors/es d’acompanyament. L'alcalde i la regidora, que han fet el mateix recorregut que els escolars, han destacat també com a novetats del curs la implantació de les mesures integrades en el pla de lluita contra la segregació escolar i el primer any de gratuïtat de l’educació infantil I2.  Després han visitat l’Escola Bressol del Rellotge i a l’Escola Sant Jaume, afirmant que aquest serà el primer curs en què comencin a implantar-se les mesures del Pacte Local contra la Segregació Escolar. La Paeria i el Departament d'Educació han assumit el compromís de fer accessibles les escoles transportades: la Paeria, en col·laboració amb l'Escola Sant Jordi i la seva AFA, ha facilitat el transport de l'alumnat amb l'autobús urbà, cosa que permet fomentar la seva autonomia i reduir desplaçaments en cotxe; mentre que els Serveis Territorials d’Educació es fan càrrec dels desplaçaments dels infants amb necessitats educatives en els altres cinc centres transportats.

Plenari dels Infants i Adolescents

La Paeria celebra el Plenari dels Infants i Adolescents

La Paeria recull les aportacions dels infants i adolescents per a futurs projectes de ciutat. Els representants dels Consells d’Infants i de Joves han exposat el treball que han fet aquest curs per fer arribar les seves opinions a l’Ajuntament. El Plenari dels Infants i Adolescents és un òrgan consultiu, participatiu i representatiu de la població infantil i adolescent de la ciutat que va néixer fa 24 anys. Es treballen temes molt diversos amb l’objectiu d'escoltar la veu dels més petits, creant un espai de trobada i reflexió on se sentin protagonistes i participin de manera activa en temes diversos. El Saló de Sessions de la Paeria va acollir aquesta Audiència on es van escoltar les opinions i demandes de la població infantil i juvenil de la ciutat sobre aspectes que són del seu interès i que els afecten per aconseguir millores i una transformació social en el seu entorn. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit el Plenari i ha remarcat la importància de tenir canals de comunicació per fer arribar les propostes dels qui són, segons ell, “la Lleida del futur”. Alumnes de diferents escoles i instituts de la ciutat reclamen una Lleida més verda, sostenible, igualitària i amb oportunitats per a tothom dins la diversitat. L'alcalde, a més d'aquestes propostes, valorarà la seva participació en el programa de la Festa Major, poder participar en la decisió dels jocs infantils que s’instal·lin o posar atenció a la salut mental dels joves. L’alcalde ha agraït el treball que els diferents grups han fet aquests mesos, fent propostes que van més enllà i beneficien el conjunt de la ciutadania. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha parlat dels canvis en el funcionament dels Consells, que han resultat positius per fer els òrgans més efectius i pròxims a les diferents realitats. Castro ha apostat per acostar la institució als nens i nenes i adolescents perquè s'hi sentit representats, remarcant el seu dret que a la participació.

"Obrim el pati" a Balàfia

La iniciativa "Obrim els Patis" és fruit del treball comunitari que s’està duent a terme per part del grup dinamitzador del Consell de Zona de Balàfia i que es vol fer extensible a altres barris de la ciutat de Lleida A partir d'ara, el pati de l’Escola de Balàfia romandrà obert al públic tots els caps de setmana perquè el veïnat en pugui fer ús. Es tracta d’una iniciativa que va néixer de la necessitat d’oferir espais de socialització i joc per adolescents i que és fruit del treball comunitari que fa més d’un any s’està duent a terme al barri. La tinenta d'alcalde i regidora de zona, Jordina Freixanet, ha agraït a tots els col·lectius que han fet possible la incorporació del pati de l’escola pública com un ús comunitari, perquè “les coses més senzilles són a la vegada més difícils”, i perquè “aquest és un pas transformador i de futur”. També ha explicat que es treballa en el projecte educatiu del barri i en la transició cap a la futura escola Pinyana-Balàfia, que estarà enllestida en els pròxims mesos i ha convidat la ciutadania a participar en els Consells de Zona com a eina per a vehicular les idees de tots i totes. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha fet esment al paper de Lleida com a ciutat educadora i què implica aquesta etiqueta. “Som ciutat educadora no només en les escoles, també en els carrers i places. Que s’obri un pati al barri vol dir que creiem en una educació que va més enllà d’allò que passa dins de les quatre parets del centre docent. I és que l’educació també contempla el temps lliure”. Castro també s’ha referit als efectes d’integració social que impliquen gestos com el d’avui. “És molt important que un pati s’obri al barri, perquè en seguiran d’altres. Tot això és treballar per la convivència, el civisme i l’educació dels infants, de tota la comunitat i de la diversitat d’entitats que es puguin implicar en el projecte".

Lleida, pionera en la lluita contra la segregació escolar amb el Punt per l’Equitat Educativa

Lleida és pionera a Catalunya amb la posada en funcionament del Punt per l’Equitat Educativa, un servei fruit de la col·laboració interadministrativa entre els SSTT d’Educació a Lleida i l’Ajuntament, que millora l’atenció i l’acollida a les famílies que arriben a la ciutat en el moment d’escolaritzar els seus infants. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, i el director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Claudi Vidal, han present aquest projecte que ha funcionat com a prova pilot i que es continuarà desenvolupant, donat el bon resultat.  La tinenta ha assegurat que és una bona eina per a la detecció precoç d’alumnat amb Necessitats Específiques de suport Educatiu (NESE), fonamental en la lluita contra la segregació escolar. Aquesta detecció permet distribuir d’una manera més equitativa l’alumnat entre els centres educatius, que alhora poden actuar i preveure una millor acollida. El Punt per l’Equitat Educativa de Lleida s’avança al desplegament reglamentari del Decret 11/2021, que estableix la creació de les unitats de detecció d’alumnat amb necessitats educatives específiques. Un dels punts que també ha remarcat és que s’agilitzen els terminis per donar resposta a la vulnerabilitat de les famílies d’una manera més àgil ràpida i concreta. Així, es pot detectar abans quines són les seves necessitats, dedicar els recursos existents d’una manera personalitzada per atendre-les d’acord a la seva situació, tant pel que fa a ajuts socials, així com en la seva acollida a la ciutat i al sistema educatiu. En el primer any en funcionament s’han atès 144 famílies amb 229 menors. El perfil de l’alumnat atès ha estat el següent: un 25% han estat alumnes d’infantil (P3, P4 i P5), un 49% de primària i un 26% d’alumnes d’ESO. En quant a la vulnerabilitat, ha estat d’un 69%. És a dir, 7 de cada 10 menors derivats al Punt per l’Equitat Educativa han estat qualificats posteriorment com a alumnat de necessitats educatives de tipus social i/o econòmic (NESE B).

El Secà de Sant Pere tindrà un espai educatiu per a joves a Torrequeralt

S’ha presentat a la reunió plenària del Consell Territorial del Secà de Sant Pere el projecte del nou "Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt" que s’ha gestat des del mateix consell. A la sessió han assistit la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro; la regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació Ciutadana, Marta Gispert, i el regidors de Joventut Festes, Tradicions i Esports, Ignasi Amor. Durant 9 mesos, el veïnat, entitats del barri i diferents departaments de l'Ajuntament de Lleida han treballat de forma comunitària la proposta d’aquest espai educatiu, que vol ser un recurs de lleure inclusiu i integrador per als joves del barri però obert, també, al conjunt del Secà. La seva finalitat és cohesionar la població i contribuir a l’equilibri i a l’equitat sociocultural. Un dels valors del projecte és que el seu epicentre és un element patrimonial arquitectònic, referent al barri i a la ciutat, l'edifici de Torre Queralt. Els objectius del nou espai educatiu són: · Fomentar el sentiment de pertinença i la capacitació dels joves del barri, mitjançant la creació d’un Grup Motor. · Generar dinàmiques de lleure basades en valors i creant dinàmiques d’aprenentatge referent on el gran ensenya al petit. · Treballar en pro de la creació de projectes interculturals, intergeneracionals i interseccionals que esdevinguin en una millor entesa de la diversitat per aconseguir un barri jove més just socialment. · Impulsar als joves a l’autogestió del projecte, motivant a co-responsabilitzar-se en la gestió i dinamització de l’espai Torre Queralt · Promoure el compromís vers la cura, manteniment de l’espai i de respecte cap al recurs i el barri El calendari preveu celebrar una assemblea de joves i una jornada de portes obertes de cara al mes de març, constituir un grup motor (amb almenys 15 joves) al llarg del primer quatrimestre de 2022 i iniciar les activitats autogestionades al setembre.

L’Institut de Cappont, prioritat número u de la Generalitat a la demarcació de Lleida

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha expressat avui la seva satisfacció pel fet que el nou institut de Cappont sigui la prioritat número u de la Generalitat a la demarcació de Lleida. Ho ha assenyalat el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, en la trobada amb l’alcalde en el solar municipal on es bastirà l’equipament. A la reunió han assistit les associacions de familiars d’alumnes (AFA) de Camps Elisis, Francesco Tonucci i Frederic Godàs, a més de l’Associació de Veïns de Cappont, integrants del Consell de Zona, la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, i el regidor de Cappont, Ignasi Amor. Miquel Pueyo ha assenyalat que Cappont, amb uns 16.000 habitants, és un dels barris amb una identitat més potent de Lleida i ha remarcat que, des de fa anys, reivindica un centre de secundària. Aconseguir el compromís de la seva construcció per part de la Generalitat ha estat una de les màximes prioritats del govern de la Paeria des de l’inici del mandat. “Avui ens sentim satisfets, contents i ens plau haver compartit aquest compromís públic amb la xarxa escolar i social del barri”, ha asseverat. Gonzàlez-Cambray ha explicat que, properament, Educació portarà al consell executiu la proposta que permetrà aprovar per acord de Govern l’inici del procés constructiu. D’aquesta manera, el futur institut de Cappont serà el primer projecte de la demarcació de Lleida que anirà al pla de construcció de centres educatius del Govern, que el dotarà de pressupost. Un cop es disposi de partida econòmica, el projecte es posarà en marxa. Es preveu fer un procés participatiu perquè les associacions de famílies, la comunitat educativa i l’Ajuntament puguin aportar idees i suggeriments. Reunió amb les direccions dels centres educatius Després de la visita al solar de l’Institut de Cappont, Pueyo i González-Cambray s’han reunit amb els directors i directores dels centres educatius de la ciutat a la nau central de la Seu Vella.

Finalitza el Pla Educatiu d’Entorn amb una xifra d'alumnes molt positiva

El Pla Educatiu d’Entorn finalitza els tallers d’activitats lúdiques i educatives que s'han programat durant els mesos de juliol i agost. En total s'han realitzat 81 tallers en 19 centres educatius públics i concertats d’infantil, primària i secundària i n'han gaudit uns 1.300 alumnes. Aquest matí s'han donat per acabades les activitats del Pla Educatiu d'Entorn. L’alcalde, Miquel Pueyo, ha visitat l’escola pública Pràctiques I juntament amb el director dels SSTT d’Educació, Claudi Vidal, per saludar alguns dels nens i nenes que hi han participat i que han acomiadat així l'estiu abans de començar el nou curs. El Pla Educatiu d’Entorn és fruit d’un conveni consolidat entre el Departament d’Educació i la Paeria. Està adreçat a l’alumnat i a les seves famílies, amb una especial sensibilitat cap als sectors socials més desafavorits i vulnerables. El seu tret més característic és l’impuls i el protagonisme que adquireix el treball en xarxa per implicar la comunitat educativa i el teixit social de l’entorn. Tant durant el curs escolar com a l’estiu, el Departament d’Educació i la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes subvenciona els centres educatius i les Associacions de Famílies per a poder organitzar activitats i tallers en horari escolar i extraescolar dirigits als infants i a les famílies. Aquest estiu, des de la Regidoria s'han organitzat 81 tallers de diferents temàtiques gràcies als projectes subvencionats provinents del Departament d’Educació, el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el Fons Social Europeu. En la visita d'avui al Pràctiques I, l’alcalde ha destacat la complicitat entre el Departament i la Paeria per donar resposta a aquesta necessitat formativa i ha afirmat que "els Plans Educatius d’Entorn són fonamentals per garantir l’equitat i la cohesió social i per a que els nens i les nenes puguin adquirir competències per a afrontar diverses matèries i desenvolupar les seves habilitats".

Més de 1.500 infants i joves han participat en els programes educatius d’estiu

Les estades d’estiu municipals Estiu de Petits, Estiu de Joc i Esportmania finalitzen la temporada amb un rècord de participants En aquests mesos de juliol i agost, els infants i joves de Lleida han gaudit de les activitats lúdiques i educatives que ofereix l'Ajuntament de Lleida. La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes treballa en aquests projectes educatius amb la voluntat d’oferir a les famílies de la ciutat una alternativa d’oci i de formació per tal que els seus fills i filles aprenguin a través del joc i interaccionant amb la resta de companys i companyes.   L’Estiu de Petits és un recurs de lleure educatiu per a nens i nenes d’1 i 2 anys. L’objectiu principal és tenir cura i atendre els infants d’aquestes edats durant les vacances d’estiu, ajudant a les famílies en la conciliació de la seva vida laboral i familiar. Es pretén aconseguir que gaudeixin de diferents activitats que contribueixin al seu desenvolupament maduratiu i al seu procés de socialització, i, alhora, que segueixin amb els hàbits personals i socials, d’higiene, horaris, alimentació o aprenentatge. L’Estiu de Joc és un recurs de lleure educatiu per a infants de 3 a 11 anys. Les activitats tenen com a objectiu treballar l’educació d’hàbits i valors com la convivència, la participació, la cooperació, l’escolta activa, la solidaritat, així com estimular globalment les capacitats dels infants. Les activitats s’estructuren en el marc d’un projecte pedagògic comú i es programen al voltant d’uns eixos temàtics que es desenvolupen a través del joc, l’expressió plàstica, el coneixement de l’entorn, la cura del medi ambient o la música.  Aquest estiu s’han complert 40 anys del programa Esportmania. La Regidoria d’Esports i Activitat Física organitza aquest projecte per a nois i noies de 4 a 14 anys realitzant activitats esportives, aquàtiques i de lleure, a diferents barris de la cuitat. Esportmania ha ofert quatre torns i s’ha fet a Secà, Bordeta, Pardinyes i Cappont al juliol i agost, i a Balàfia també al juliol.