Lleida

Totes les notícies


Freixanet: "El Govern d’Entesa aposta per un model comercial compactat en la trama urbana de Lleida"

La Paeria deixa sobre la taula la modificació del pla de reparcel·lació del SUR 42. La Junta de Govern Local (JGL) de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui, per unanimitat, deixar sobre la taula l’expedient de la proposta d’aprovació definitiva del Text refós de la modificació del projecte de reparcel·lació del Pla parcial del sector SUR 42 Torre Salses, com ha informat la tinenta d’alcalde i portaveu de la Paeria, Jordina Freixanet. Abans de la celebració de la JGL, el Grup Municipal del Comú ha fet arribar als seus integrants un informe jurídic per a la revisió d’ofici del pla parcial (aprovat el 2018), informe on s'assenyala que hi ha qüestions ambientals no contemplades en l’expedient. Per aquesta raó, s’ha adoptat l’acord de deixar el punt sobre la taula a la JGL i traslladar aquest informe als tècnics municipals perquè analitzin la possibilitat de revisar d’ofici la modificació del pla parcial i suspendre tot l’expedient fins a disposar d’aquesta revisió. Dins de la revisió, se sol·licitarà un informe a l’Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) i la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat perquè emetin les seves valoracions. Model comercial compartit Freixanet, que ha atès els mitjans de comunicació acompanyada del regidor Jaume Rutllant, ha reiterat que el Govern d’Entesa aposta per un model comercial compactat en la trama urbana de Lleida tal com s’expressa en el programa del mandat i en el Pla d’Actuació Municipal. La segona tinent d’alcalde ha insistit que els tres socis de govern comparteixen “al cent per cent” aquesta visió sobre el desenvolupament comercial. Record per als presos polítics Freixanet ha iniciat l’atenció als mitjans de comunicació enviant “una abraçada molt gran” des de Lleida als presos polítics avui indultats. “Aquest és el primer pas. Tots sabem que la solució que volem és l’amnistia com l’única sortida política per a Catalunya, però el compromís d’avui amb la llibertat dels presos polítics és el primer, també, per aturar la repressió”, ha asseverat.

ERC - AM defensa un model comercial equilibrat i cohesionat i reitera el nostre compromís per aturar Torre Salses.

Des d’Esquerra Republicana - AM lamentem el to i el contingut de la nota del Comú de Lleida, que suggereix l’existència d’unes dissonàncies internes i uns desacords absolutament inexistents. Des del grup municipal d’ERC - AM reiterem el nostre compromís per aturar Torre Salses. Defensem un model comercial equilibrat i cohesionat, així ho portàvem al nostre programa electoral i així ho vam signar al Pacte d’Entesa amb Junts i el Comú. La comunicació duta a terme pel Comú de Lleida no segueix els criteris de coordinació que els tres grups que conformen el Govern d’Entesa van acordar en el seu moment. És per això que demanem al Comú de Lleida que es remeti als acords i que deixi de banda les gesticulacions i les deslleialtats. Des del govern, Esquerra Republicana - AM entomem la nostra responsabilitat davant de la ciutadania i treballem amb conseqüència per complir les nostres promeses i el nostre programa electoral.  

La Paeria dona resposta a una demanda històrica de la ciutat: la construcció d'un equipament comunitari de múltiples usos

El Paer en Cap de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han signat aquest migdia el protocol de col·laboració entre ambdues administracions per a la construcció d’un edifici comunitari de múltiples usos, que comptarà amb una aportació per part de la Generalitat de 4 milions d’euros. La mateixa setmana que es publica la licitació de l’avantprojecte urbanístic, s’ha tancat l’acord entre Generalitat i Paeria per a fer possible un equipament que respon a una demanda històrica a la ciutat. Miquel Pueyo s’ha mostrat satisfet de l’acord perquè “després que l’any 2010 Lleida deixés passar l’oportunitat de construir un alberg per cobrir les necessitats de la campanya de la fruita, avui encarrilem la construcció d’un equipament que no només donarà resposta a aquesta necessitat històrica sinó que serà, també, un servei per al conjunt de la ciutadania lleidatana”. Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que “aquest era un compromís pendent amb Lleida: la construcció d’un equipament estable i digne per a usos comunitaris per a la ciutadania i com a centre residencial per a emergències i urgències, també durant els mesos d’estiu per a les persones que busquen feina a la campanya de la fruita i no disposen d’allotjament”. El conseller El Homrani també ha explicat les principals actuacions del seu Departament per a donar suport als ens locals i organitzacions agràries de la demarcació durant la campanya d’enguany. Treball, Afers Socials i Famílies destina 1 milió d’euros a ajuts per incentivar la contractació de proximitat a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i 952.602 euros perquè les patronals, els sindicats i les administracions locals contractin 54 tècnics per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment dels temporers des de l’1 de maig fins a l’1 d’octubre.

La Paeria i Ponent Coopera impulsen “Fem Coop”

Un projecte de nova creació que pretén impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores pels reptes socials d’avui dia. L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, i Ponent Coopera impulsen “Fem Coop”, un projecte de nova creació que vol impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores per als reptes socials d’avui dia. El regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, amb el Marc Brugulat de Ponent Coopera han presentat aquesta nova iniciativa que Amor ha qualificat "Fem Coop com un projecte prioritari per a la Paeria, una iniciativa pionera a la nostra ciutat molt necessària per al moment que estem vivint, amb un crisi que està afectant molt a la població jove, amb un atur juvenil del 40%". És per això, que "neix aquest projecte de formació i emprenedoria perquè puguin tenir un futur millor i retenir talent". Per la seva part, Brugulat ha explicat que "Fem Coop consta d’una formació pràctica adreçada a joves de 18 a 35 anys interessats/des en crear una cooperativa i de finançament en forma d’ajuts directes a aquelles cooperatives de nova creació que hi vulguin optar. Pel que fa a la formació constarà de 9 sessions de dues hores que es realitzaran setmanalment a partir del dijous 15 d’abril de 2021. El curs el podran fer fins a 30 participants. L'objectiu final és que els joves coneguin els principis i valors del cooperativisme, com funciona una cooperativa, quin tipus de cooperatives hi ha, com es constitueix, finançament, nocions de màrqueting i publicitat i que detectin necessitats reals de la ciutat de Lleida per redactar un pla d'empresa realista que doni resposta a aquestes necessitats.

La Paeria i Aqualia agilitzaran l’avaluació i la gestió dels casos de pobresa energètica

Avui s’ha constituït la Comissió de Seguiment establerta al conveni entre ambdues parts, per garantir el pagament de les factures d’aigua de famílies vulnerables. Alhora, s’ha creat una comissió tècnica que donarà comptes dels ajuts atorgats i de situacions d’impagament per falta de recursos, per accelerar-ne l’ajuda. L’Ajuntament de Lleida i FCC Aqualia han constituït avui la Comissió de Seguiment sobre pobresa energètica, tal com estableix el conveni aprovat al ple municipal d’octubre i que va ser signat al mes de novembre. El conveni amb l’empresa concessionària del servei municipal d’abastiment d’aigua –i clavegueram- té la voluntat de garantir el pagament de les factures d’aigua de la ciutadania que no pot fer-se càrrec dels rebuts i evitar el seu sobre endeutament. L’acord passa per la creació d’un Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros, per destinar-lo a aquestes famílies amb menys recursos. La Comissió de Seguiment està integrada per tres membres de cadascuna de les parts i es reunirà trimestralment. En el marc del conveni, es recull la formació d’aquest òrgan per revisar els acords presos, analitzar el desenvolupament de la col·laboració i decidir si calen noves iniciatives per resoldre les incidències que sorgeixin. Les competències de la comissió s’estructuren en tres línies d’actuació: donar el vistiplau a les ajudes, totals o parcials, que es concediran a través del Fons de Solidaritat de les persones o famílies que hagin estat declarades en situació de vulnerabilitat; fixar les mesures quan la dotació del fons no sigui suficient, i fixar les mesures quan la dotació del fons sigui excedent respecte les ajudes previstes (com fer-se càrrec de deutes anteriors a l’informe de risc d’exclusió residencial o concedir ajudes per damunt dels barems marcats). La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha destacat el treball que s’està fent per garantir l’accés a un bé de primera necessitat, com és l’aigua.

La Paeria presenta el protocol d'empadronament actualitzat que garantirà els drets de tota la ciutadania

Tots els tràmits relacionats amb el padró poden fer-se ja online i s’ha posat en marxa una web en diversos idiomes per a oferir tota la informació i fer més àgil el procés. Tothom podrà inscriure’s al seu domicili habitual, encara que hi sigui de forma irregular, com a via per a garantir l’accés a l’educació, la sanitat i els serveis socials, sense que això impliqui res respecte a la propietat de l’habitatge. La Paeria ha posat en marxa aquest mes de febrer un nou protocol de funcionament del procés d’empadronament al municipi de Lleida, que permetrà inscriure al padró a totes les persones al seu domicili habitual, com a via per a garantir els seus drets de ciutadania i en compliment de la normativa vigent. A més, s’acaba de posar en marxa una web que recull tots els tràmits i informació relacionada amb aquest procés, que es podrà consultar en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, romanès i wòlof) i que farà molt més àgil i accessible tot el procés d’empadronament. El govern municipal va posar en marxa fa sis mesos un equip de treball multidisciplinari, integrat per personal de la Secretaria General, Omac, Estadística, Informàtica i Serveis Socials, per actualitzar i millorar el circuit d’empadronament existent, en el qual s’havien detectat mancances. Això ha permès que tots els tràmits relacionats amb l’empadronament puguin fer-se ja a través d’internet, fet que en facilita l’accés. Són els següents: • Sol·licitud de certificats d’empadronament • Aportació de documentació relativa a un tràmit ja iniciat • Alta al padró • Alta per naixement • Canvi de domicili • Renovació de la inscripció • Actualització de dades de caràcter obligatori Des del passat mes de setembre ja s’han fet 1.600 sol·licituds per internet relacionades amb el padró i s’han expedit més de sis mil certificats d’empadronament, ha destacat la segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert, Jordina Freixanet.

La Paeria crea un grup de treball per elaborar el seu nou Codi ètic i de conducta

Les regidories de Participació i Govern Obert han presentat avui a la comissió de Transparència l'esborrany d'aquest document, que regularà els principis i valors a seguir pels càrrecs electes i el personal eventual i directiu del consistori i els seus ens vinculats. La primera reunió serà dilluns vinent, amb participació de tots els grups municipals, i la previsió és aprovar el document al ple ordinari d'aquest mes. La Comissió de la Transparència ha aprovat avui iniciar l'elaboració del Codi ètic i de conducta de l'Ajuntament de Lleida per part d'un grup de treball que celebrarà la seva primera reunió dilluns vinent i que comptarà amb representació de tots els grups municipals, que podran fer-hi les seves aportacions.  La regidora de Participació i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre, ha presentat avui a la comissió un primer esborrany d'aquest codi, preparat conjuntament amb la regidoria de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, que ara caldrà treballar i debatre en el grup de treball, amb l'objectiu que pugui estar aprovat al ple ordinari d'aquest mes de febrer. L'esborrany destaca la voluntat de l'Ajuntament de Lleida "d'enfortir i renovar el seu compromís amb l'adopció de mesures que millorin la confiança de totes les persones vers les institucions i els seus representants, i vetllar per garantir la integritat i l'ètica institucional, juntament amb altres iniciatives vinculades a la transparència, l'accés a la informació pública i el retiment de comptes". El document detalla els principis ètics (drets humans, legalitat, eficàcia i eficiència en la gestió de recursos públics, lleialtat institucional, igualtat, inclusió social, igualtat, imparcialitat, objectivitat, integritat, exemplaritat, respecte, confiança pública, proximitat, rendiment de comptes, transparència i modernització) i els valors de bona governança (satisfacció de l'interès públic, garantia de la participació ciutadana, resposta àgil, atenció i resposta al ciutadà, cerca del màxim consens polític i social, impuls d'una administració receptiva i accessible, garantir la qualitat dels serveis, l'impuls a la llengua i la cultura catalana i la neutralitat institucional, etc.

La Paeria destina 120.000 euros a ajuts per pobresa energètica durant el 2020

Adreçats a 5.461 persones. L’Ajuntament de Lleida ha destinat 120.024 € en concepte d’ajuts a famílies per fer front a la pobresa energètica durant l’any 2020. La comissió per les Polítiques de Gestió dels Drets de les Persones ha informat aquest dimecres dels darrers ajuts atorgats a famílies de la ciutat, que en el seu conjunt ascendeixen a 159.283 euros. Els conceptes són habitatge, al qual es destina el gruix més important de la partida (quasi el 90%); atenció a infants, alimentació o altres. De l’import global d’ajuts a famílies, l’import més important és el destinat a ajuts econòmics per cobrir el deute que usuaris de serveis socials tenen amb les seves subministradores. Es tracta de 25 ajuts que han rebut directament les subministradores per fer front a factures impagades per part de famílies amb informe positiu o dependència energètica. Els serveis socials de l’Ajuntament de Lleida gestionen aquests ajuts per poder reduir el deute de les famílies més vulnerables. L’objectiu és pal·liar situacions de necessitat puntuals mitjançant el pagament de factures d’una família que no pot assumir-les i eixugar el deute. Cal destacar que són mesures conjunturals necessàries per a ajudar a les persones a poder fer front al seu deute i, alhora, posar en pràctica mesures de suport als més vulnerables. Els ajuts en concepte de pobresa energètica han arribat, durant el 2020, a 5.461 persones (2.518 homes i 2.943 dones), de les quals 2.169 són menors d’edat. Del total d’ajuts econòmics en concepte de pobresa energètica 15. 640,38 € s’han destinat a pagar rebuts d’ aigua, 64.172,41€ a factures de llum i en concepte de pagament de despeses per subministrament de gas s’han pagat 40.211,39 €. La Comissió Informativa per les Polítiques de Gestió dels Drets de les Persones, celebrada ahir, també va donar compte de l’aprovació del conveni entre la Paeria i la Diputació de Lleida per a foment de la solidaritat i la cooperació internacional a Lleida, així com de l’atorgament de la subvenció i de l’aprovació del conveni de col·laboració per al suport a les accions de cooperació i solidaritat de la Universitat de Lleida.

Aprovat el Pressupost 2021 per la reconstrucció de la ciutat de Lleida

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat la necessitat "d'unitat, respecte mutu i la capacitat de superar al partidisme" en el moment actual i ha agraït l'abstenció del PSC i, a la resta de l'oposició, la seva disposició a participar en la Mesa Transversal. Els comptes per a 2021 prioritzen la reactivació socioeconòmica i l'atenció a les persones i incorporen un fons de 2,7 milions d'euros per a un fons d'ajudes Covid-19. També s'han aprovat els comptes de l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que incrementa la seva inversió en polítiques d'habitatge. El pressupost de l'Ajuntament de Lleida per a l'any 2021 ha estat aprovat aquest matí per àmplia majoria en el ple municipal extraordinaria d'avui, que s'ha celebrat íntegrament de forma telemàtica, amb 15 vots a favor (dels grups d'ERC, JxCat i Comú de Lleida), 7 abstencions (PSC) i 5 vots en contra (Cs i PP). El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït el suport als comptes i ha destacat la importància d'estar a l'altura de les necessitats de la ciutadania i donar resposta a la seva frustració i preocupació per la situació actual, per davant de qualsevol color polític. "Ara més que mai el futur de Lleida s'ha de construir amb una combinació d'intel·ligència col·lectiva i d'esforç compartit. Per això vull agrair especialment l'actitud del cap de l'oposició, Fèlix Larrosa, i la disposició del grup socialista que ha adoptat una política de mà estesa amb la voluntat de posar-se al servei del conjunt de la ciutadania. Agraeixo també als altres dos grups de l'oposició, a Ciutadans i al Partit Popular, la seva disposició a constituir la Mesa Transversal per la recuperació de la ciutat on hem començat a arribar a acords. Lleida ens demana unitat, respecte mutu i la capacitat de superar el partidisme, sobretot entès com a tribalisme polític", ha afirmat l'alcalde. A més, Pueyo ha assegurat que la crisi "tindrà efectes molt importants sobre els recursos dels ajuntaments i no només en el 2020 sinó en el 2021 i 2022 com a mínim" i que per tant des de la Paeria seguirem demanant ajuts a fons perdut a totes les administracions i suport efectiu per a tres exercicis com a mínim".