Lleida

Totes les notícies


ERC, CiU i CRIDA-CUP alerten que Ros intenta tergiversar el sentit de la recomanació del Síndic de Greuges

Els Grups Municipals d' ERC- Avancem, Convergència i Unió i CRIDA-CUP alerten que el paer en cap, Àngel Ros, intenta tergiversar el sentit de la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, assegurant que aquest dóna per finalitzat l’expedient sobre l’ús del català després de la resposta de la Paeria on es demostra que ja es compleixen les seves recomanacions. L’equip de govern socialista al·lega que la intenció manifestada de seguir utilitzant els criteris d’emprar normalment el català com a llengua de comunicació i el castellà quan els ciutadans així ho demanin ha satisfet el Síndic, posant de relleu que la Paeria respecta la llengua catalana i l’estricta aplicació de les lleis. Atesa la resposta de l’executiu municipal, els grups CiU, CRIDA-CUP i ERC-Avancem subratllen que el paer en cap “no pot vendre ase per bèstia grossa” perquè el Síndic instava a l’Ajuntament de Lleida a “assumir l’obligatorietat d’emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l’àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català”. També especificava que la llengua vehicular de la Paeria en els seus escrits amb la ciutadania ha de ser el català, i en castellà si hi havia demanda explícita. Així les coses, les tres formacions es ratifiquen en què la Paeria ha de fomentar i tenir cura en l’ús del català per adreçar-se a la ciutadania usant la llengua catalana com a llengua preferent. En aquest sentit, recorden que a hores d’ara s’efectuen comunicacions bilingües sense prèvia demanda de l’ús de la llengua castellana. Al parer de CiU, ERC- Avancem i CRIDA–CUP el pacte entre el PSC i Ciutadans ha suposat una regressió de l’estatus de la llengua catalana i una modificació encoberta del reglament d’usos lingüístics, que ja s’està duent a terme. D’altra banda, subratllen que el socis del Partit Socialista a la Paeria són, precisament, “aquells qui actualment volen acabar amb la immersió lingüística a Catalunya”.

ERC, CiU i la Crida exigiran al ple de l'estat de la ciutat que el Govern de la Paeria restitueixi l’ús preferent del català en la senyalització viària i les comunicacions amb la ciutadania

Els Grups Municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la Crida per Lleida-CUP reclamen al Govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya respecte l’ús del català i que aquesta torni a ser la llengua preferent a l’Ajuntament de Lleida. CiU, ERC i Crida han valorat conjuntament aquest dilluns la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya, que reclama a l’Ajuntament que assumeixi l’obligatorietat “d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català". Els tres grups presentaran una proposta de resolució al ple de debat de l’estat de la ciutat demanant al Paer en Cap que rectifiqui i que a partir d’ara les comunicacions amb la ciutadania tornin a ser en català, a excepció de les que específicament demanin ser escrites en una altra llengua. Així mateix, també reclamen que no es canviï la senyalització viària i han recordat que el Síndic de Greuges ha defensat que la informació complementària del senyals de trànsit estigui en català com a norma general i que només es faci en castellà en cas que pugui comportar indefensió per a les persones. En aquest sentit, han denunciat que el Govern municipal encara no ha informat del cost que ha suposat per a les arques municipals els canvis fets fins ara. Els Grups Municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la Crida per Lleida-CUP han alertat que seguiran amatents perquè a Lleida el català no faci ni un pas enrere ni sigui una moneda de canvi fruit de pacte entre el PSC i Ciutadans. Els tres grups consideren que l’informe del Síndic de Greuges demostra que l’Ajuntament de Lleida ha vulnerat el Reglament d’Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics de la ciutadania. Així mateix, la resposta del Síndic avala que en cap moment hi ha hagut una persecució de caràcter polític per aquest tema, com considera l’executiu municipal.

ERC, CiU i la Crida reclamen al Govern de la Paeria que compleixi la recomanació del Síndic i usi el català com a llengua preferent

Els Grups Municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, Convergència i Unió i la Crida per Lleida-CUP exigeixen al Govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya, que aquest divendres ha reclamat a l’Ajuntament de Lleida que, d'acord amb la Llei de política lingüística, assumeixi l’obligatorietat "d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català", així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català". Els tres grups valoren positivament l’informe del Síndic de Greuges i consideren que demostra que l’Ajuntament de Lleida vulnera el Reglament d’Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics dels lleidatans i lleidatanes. CiU, ERC-Avancem i la Crida es ratifiquen en el fet que la Paeria ha de fomentar i tenir cura en l’ús del català, com a instrument bàsic i de cohesió, per adreçar-se a la ciutadania i que ha de fer prevaldre la llengua catalana com a llengua preferent, sense excloure l’ús del castellà si algú ho demana. Així, les tres formacions afirmen que el bilingüisme no es pot convertir en un instrument polític per arraconar el català en l’administració pública municipal. Cal recordar que els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i la Crida van demanar empara a la Sindicatura de Greuges de Catalunya el passat 19 de maig davant la vulneració de la normativa lingüística vigent a l’Ajuntament de Lleida i posteriorment es van reunir amb el Síndic l’1 de juny per entregar-li més documentació sobre aquesta qüestió. Els tres grups van alertar al Síndic que el pacte entre el PSC i Ciutadans ha suposat una regressió de l’estatus de la llengua catalana i una modificació encoberta del reglament d’usos lingüístics, que ja s’està duent a terme.

Trobada amb el Síndic de Greuges per denunciar el retrocés del català a Lleida

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, Convergència i Unió i la Crida per Lleida-CUP s’han reunit aquest dimecres amb el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, a l’Ateneu Popular de Ponent per traslladar-li la preocupació compartida pels tres grups respecte el procés de bilingüització i el retrocés del català que s’està duent a terme a la ciutat de Lleida fruit del pacte del PSC i Ciudadanos. Després de la reunió, el president d’ERC-Avancem, Carles Vega, s’ha mostrat confiat en què el Síndic podrà fer alguna actuació per defensar l’ús prioritari de la llengua catalana i ha insistit que ‘no tolerarem la vulneració dels drets lingüístics i el retrocés de l’ús social i administratiu del català a l’Ajuntament de Lleida i a la ciutat, encara menys quan no hi ha hagut cap demanda de cap ciutadà ni cap conflicte’. Els tres grups han entregat al Síndic de Greuges de Catalunya un annex amb sis documents perquè l’afegeixi a l’expedient obert per la Sindicatura el passat 19 de maig en què es van aportar algunes proves que demostren que ha començat un procés de bilingüització a Lleida. A la documentació entregada aquest dimecres hi ha una còpia del document ACUERDO POLÍTICO DEL GRUPO MUNICIPAL DEL PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA (PSC) Y DE CIUDADANOS (C’s), en què queda recollit com un punt del pacte el de la revisió del Reglament d’Usos Lingüístics de la Paeria; l’extracte de l’acta de la Comissió Informativa de polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació, en què un representant del Grup municipal de Ciudadanos fa modificar un conveni perquè fixa que la seua publicitat s’ha de fer en català; la transcripció del discurs de l’alcalde, Àngel Ros, en el pregó de la Festa Major de maig de Lleida de 2016, en què hi ha parts del discurs en castellà, a més de l’enllaç d’internet on es pot veure un vídeo del pregó; la moció (amb versió inicial i versió finalment aprovada en ple) del Grup municipal de Ciudadanos en què es demana la retolació dels indicadors de trànsit almenys en castellà; i una còpia impresa de dos notícies recollides a la pàgina web de Ciudadanos en què es fa referència a les qüestions lingüístiques municipals.