Lleida

Totes les notícies


Lleida rebrà 10 milions d’euros per a rehabilitar habitatges

La ciutat de Lleida rebrà un ajut d’un màxim de 10 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a finançar la rehabilitació d’habitatges en blocs antics situats en onze àmbits del barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont.  Així ho ha anunciat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, juntament amb el Paer en Cap, Miquel Pueyo, en un acte que ha tingut lloc davant dels blocs Voravia, que seran uns dels que se’n beneficiaran. La consellera ha destacat “la voluntat del departament d’incidir en aquelles àrees del país que són més deficitàries, amb edificis construïts en èpoques anteriors i que amb la crisi energètica que vivim es fa més necessària que mal la seva rehabilitació per a millorar-ne l’eficiència energètica”. Ha explicat que les subvencions aniran del 40 al 80% del cost de l’obra, però s’ampliarà al 100% per a les persones vulnerables, i ha volgut incidir també en la importància de la col·laboració público-privada. Lleida serà la ciutat que rebrà un ajut més important de totes les ciutats catalanes. L'alcalde, ha assenyalat que "aquest ajut que ha de beneficiar 11 blocs socials amb habitatges humils on viuen treballadors, famílies o persones jubilades que han estat tradicionalment els grans oblidats de les polítiques públiques a la ciutat des de la constitució dels ajuntaments democràtics”. Per tal de gestionar la tramitació d’aquestes ajudes amb les comunitats de propietaris, la Paeria posarà en marxa la nova Oficina Única de Rehabilitació amb un equip tècnic multidisciplinari per oferir-los tot l’assessorament que sigui necessari i que assumirà un paper proactiu per adreçar-se al veïnat. Pueyo també ha destacat que la ciutat està fent una bona feina en les convocatòries dels fons Next Generation, que ha permès obtenir ja 11,1 milions en ajudes per a projectes amb una inversió total de 15,7 milions, a banda de les anunciades avui.

Presentació de vuit projectes de Drets Socials als Next Generation per millorar el model de cura i l’atenció de les persones

L’alcalde Miquel Pueyo ha explicat que són actuacions per millorar l’assistència i el servei a la ciutadania, amb l’aplicació d’innovació i noves tecnologies. "Els projectes Next Generation impliquen una gran capacitat econòmica i transformadora; per tant, aquest és un moment transcendental per al futur de la ciutat". El conjunt de projectes presentats comporten una inversió de 6 milions d’euros, dels quals se sol·licitarà la subvenció de 4,9 M€ i la Paeria aportaria la resta (un milió d’euros). L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assegurat que són una oportunitat per a la xarxa de serveis socials de la ciutat per fer un salt de qualitat i de futur i per construir entorns més sostenibles, digitals i pensats, adaptats i accessibles per a les persones. En la presentació s'ha informat de les propostes que s’han aprovat a la Junta de Govern Local i que es presentaran a la convocatòria del departament de Drets Socials, oberta per la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) dins els fons europeus. Pueyo ha afirmat que "la innovació i les noves tecnologies s’han de posar al servei de la ciutadania per garantir sense excepció els drets i la igualtat en l’accés d’oportunitats socials i econòmiques per tal que els serveis arribin a tothom". Ha afegit que "cal posar l’atenció en les persones perquè rebin un millor servei i se sentin més ateses; per això, s’ha de fer un pas endavant cap a un model no tan institucionalitzat i generar entorns més propers, saludables i humans".  La tinenta d’alcalde Jordina Freixanet ha detallat els projectes presentats, que s’han treballat transversalment amb diferents àrees de la Paeria -en aquest cas, Serveis Digitals i Urbanisme- i que aportaran en la transformació dels serveis socials. Freixanet ha insistit en el treball tècnic que s’està fent a les diferents convocatòries perquè la ciutat pugui beneficiar-se d’aquestes ajudes.

Acord per rebaixar els abonaments del transport públic i municipalitzar la zona blava

La Comissió Informativa de polítiques de la Gestió Urbanística, Habitatge i Transició Ecològica informa de la rebaixa del 50% en els abonaments del transport públic i la municipalització de la zona blava a Lleida. Rebaixa del 50% en els abonaments del transport públic a Lleida  La Comissió Informativa de polítiques de la Gestió Urbanística, Habitatge i Transició Ecològica ha tramitat un expedient de reducció de les tarifes del transport públic urbà d'acord amb el Reial Decret Llei 11/2022 del Govern de l'Estat. D'acord amb la Generalitat Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) de l'Àrea de Lleida s'ha decidit incrementar el descompte del 30% que ha fixat l'Estat fins a arribar al 50% de reducció, que serà aplicable en tots els abonaments del transport públic urbà de Lleida.  La Paeria sufragarà amb fons propis aquest descompte extra del 20%, que ara s'aprova pel que fa a les modalitats d'abonaments que no estan integrades a l'ATM (T-Nostra B, T-Jove i T-Estudiant), a l'espera que l'ATM ho tramiti per la resta. El descompte, que s'enviarà per a la seva aprovació a la Comissió de Preus de Catalunya, s'aplicarà, segons els termes previstos en el decret llei, des de l'1 de setembre de 2022 fins al 31 de desembre de 2022. Pas endavant per la municipalització de la zona blava També s'han tramitat dos expedients que permetran fer un pas endavant en la municipalització de la zona blava, la grua i el dipòsit municipal a través de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), que n'assumirà la gestió directa a l'inici de 2023.  Per una banda, s'ha donat via lliure a l'aprovació inicial per part del ple municipal del nou reglament regulador d'aquest servei. Fins ara, el gestionava l'empresa concessionària EYSA i les condicions d'execució les fixava el contracte i els plecs de condicions, que deixen de tenir efecte amb la municipalització del servei. Aquest reglament permetrà regular i millorar el control i funcionament de la gestió de l'aparcament regulat, l'arrossegament i trasllat de vehicles i el dipòsit municipal, adaptant-ho a les noves tecnologies aplicables a aquests serveis, a la nova Ordenança de Mobilitat i a les Ordenances Fiscals.

Es presenta la Campanya Agrària 2021

Aquest matí s'ha presentat el dispositiu d’atenció social que es posarà en marxa a partir de l’1 de juny per atendre a les persones que arriben a Lleida per a treballar en la campanya de la fruita. La regidora Mariama Sall afirma que "serà una campanya agrària encara marcada per la Covid però amb una coordinació territorial, una planificació molt més acurada i treballada i una visió integral que s'allunya de l'enfocament assistencialista dels últims anys". La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha detallat els recursos socials que es posaran en marxa i que funcionaran a partir de la feina de l’Oficina Única d’Atenció, que ja va entrar en funcionament el passat 1 de maig al Centre Cívic de l’Ereta i que l’1 de juny es traslladarà al Pavelló 3 de Fira de Lleida, espai que centralitzarà els serveis. Sall ha explicat que des d’aquesta oficina es farà la derivació de les persones que necessitin allotjament i que es comptarà amb l’espai del Pavelló 3, que s’habilitarà amb llits fins a disposar d’un total de 122 places i comptarà amb dutxes individuals en mòduls, bugaderia-rober, servei d’àpats (esmorzar i sopar) i consigna. Atenció, assessorament i mediació S'habilitarà un dispositiu d'emergència que comptarà amb una Oficina Única d'Atenció Sociolaboral, servei d’interpretació i servei d'assessorament legal per a les persones temporeres: assessorament jurídic, en drets humans, mediació intercultural i suport sindical -en col·laboració amb CCOO i UGT-.  Un altre dels aspectes importants del dispositiu de la campanya agrària d’aquest estiu serà l’aposta pel treball de carrer i en l’àmbit comunitari mitjançant la tasca de mediadors interculturals: un equip d’educadors d’entorn faran dues sortides nocturnes a la setmana durant la campanya per tal de detectar situacions de risc de persones pernoctant al carrer i possibles assentaments, així com per a oferir mediació comunitària.

La Paeria lliura les claus dels primers habitatges de masoveria urbana

L’EMU ha signat el contracte amb 10 joves que passaran a residir en quatre habitatges, ubicats a La Bordeta i la Mariola, que van ser reformats per ells mateixos, gràcies a la iniciativa de l’associació Obrint Portes per l’Habitatge Social. L’Ajuntament de Lleida ha lliurat avui les claus a 10 joves de la ciutat perquè puguin residir en quatre habitatges, cedits per l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), que prèviament han rehabilitat. L’actuació s’emmarca en el projecte de masoveria urbana que l’EMU i l’Associació Obrint Portes per l’Habitatge Social que van signar al juliol. Amb la signatura dels contractes que s’ha fet avui, cinc dels joves s’instal·laran en els habitatges del carrer de Sant Jaume, de la Bordeta; tres joves ho faran al pis del c/ de Music Vivaldi, i dos més, a l’habitatge del c/ de Venus, aquests dos darrers a la Mariola. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat alguns dels elements positius d’aquest tipus de model de contracte, com que s’adreça a persones joves i que és una manera d’afrontar l’accés a l’habitatge imaginativa, solidària i basada en l’esforç i la il·lusió de les persones que hi residiran. “És un acte ple d’esperança en tots els sentits”, ha dit. El tinent d’alcalde i president de l’EMU, Sergi Talamonte, ha explicat que s’han cedit quatre habitatges, alguns amb rehabilitació integral. De fet, dos d’ells s’han integrat en un. Talamonte ha assenyalat que el procés ha estat interessant, ja que s’ha fet formació en electricitat, pintura, etc. perquè poguessin arranjar casa seva. A més, ha subratllat que la iniciativa ha estat possible gràcies a l’esforç i l’interès d’Obrint Portes, representada per Eric Morros, qui ha participat en la signatura dels contractes. Talamonte ha afegit que la Paeria necessita el suport de les entitats per tirar endavant amb projectes d’aquest tipus. El tinent d’alcalde ha detallat que el contracte amb els joves segueix el règim de masoveria, amb una carència de pagament de lloguer per les hores que han invertit en la reforma dels pisos, un lloguer assequible durant 10 anys i després, si es continua, revisió del contracte.

Regina Cairol presideix la reunió per constituir les comissions tècniques per avançar en el pla d’actuació per a la campanya de la fruita 2020

Abans d’acabar l’any es tornarà a convocar la taula institucional per debatre les propostes sorgides a les comissions i decidir com s’incorporen al pla d’actuació. L’Ajuntament de Lleida ha constituït les tres comissions tècniques de treball que permetran avançar en el pla d’actuació de la campanya de temporers 2020. La regidora de Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, ha presidit la reunió interadministrativa d’aquest dimecres, a la qual han assistit representats de les administracions implicades i dels agents locals que participen en la campanya, com sindicats, entitats socials, associacions agràries, etc. Les tres comissions que s’han creat han estat de contractació, d’allotjament i de persones vulnerables. Cada espai ha de servir per generar debat i propostes que després s’elevaran a la taula institucional, on es decidirà quines i de quina manera s’incorporen al pla d’actuació final per implementar-lo en l’àmbit municipal. S’ha fet una proposta de cronograma i de reglament intern de funcionament. Així, les comissions es reuniran les pròximes setmanes i abans d’acabar l’any es convocarà la reunió amb les persones representants. La regidora ha explicat que s’han d’anar marcant fites a curt termini per adaptar-les i fer canvis si és necessari per ajustar-les millor. La campanya de la fruita 2020 per a les Terres de Lleida té com a objectiu prioritari l’atenció social i humanitària de garantia de cobertura de les necessitats bàsiques a les persones acabades d’arribar a Lleida sense recursos, que es troben cercant feina a la campanya agrària i en diferents situacions, sense contracte laboral, que no se’ls garanteix el dret a disposar d’allotjament, etc. La resposta a aquest tema s’hauria de donar de manera transversal, salvaguardant els drets laborals i socials de les persones i garantint les seves necessitats bàsiques. A més, s’ha de vetllar per un acompanyament més enllà de l’atenció d’urgència, amb el suport de les entitats i les administracions vinculades a la campanya.

Esquerra, JuntsxCat-Lleida i el Comú es reuneixen per consensuar les polítiques en habitatge, urbanisme, sostenibilitat, Horta, cultura, comerç i economia

Estan basades en els eixos del programa per una Lleida connectada i propera   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Paeria ha continuat aquest dimecres les reunions a tres bandes amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida per definir les polítiques del futur govern municipal. Aquest dimecres s’han tractat les àrees relacionades amb la Lleida connectada i propera. A la reunió sobre la Lleida connectada, en què han assistit els regidors d’ERC Jaume Rutllant i Montse Pifarré, s’ha parlat d’habitatge, mobilitat, urbanisme, Horta, sostenibilitat i protecció dels animals. Esquerra destaca els punts de coincidència amb les altres formacions sobre les polítiques d’habitatge social, la lluita contra els desnonaments i les noves modalitats d’accés a l’habitatge com la masoveria urbana o les cooperatives en cessió d’ús. En el camp de la mobilitat, els tres grups consideren que cal millorar el transport públic i que s’ha d’anar cap a una mobilitat sostenible. Així mateix, estan d’acord en un model urbanístic que afavoreixi la cohesió social i en treballar per garantir el benestar animal. També hi ha una àmplia coincidència en la visió de l’Horta, com per exemple, en la necessitat de tenir una fiscalitat justa. A la tarda, els regidors d’Esquerra Jaume Rutllant i Jordina Freixanet s’han reunit amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú per tractar les accions que es volen dur a terme en educació, turisme, comerç, consum, empresa, indústria, política econòmica, treball i economia social. En l'àmbit de l'educació s'està d'acord, entre d'altres qüestions, en refer el mapa escolar de la ciutat per actualitzar les necessitats educatives i reduir la segregació escolar. Pel que fa al comerç, els grups coincideixen plenament en el desenvolupament del Pla de l'estació. D'altra banda, es vol donar prioritat a promoure sòl industrial. Aquest dijous la reunió entre representants del tres grups municipals se centrarà en la Lleida compromesa.

ERC-Avancem s’oposa a l’externalització del servei d’allotjament per a dones víctimes de violència masclista 

La licitació s’aprova amb els vots del PSC, C’s, PP, PdeCat i l’abstenció del Comú El ple del mes de desembre de la Paeria ha donat llum verda a la licitació de quatre places en un establiment social adreçat a l’allotjament d’urgència per a dones que es troben en situació de violència masclista i els seus fills i filles amb els vots a favor del PSC, C’s, PP, PdeCat i l’abstenció del Comú. ERC-Avancem -i la Crida per Lleida-Cup- hi ha votat en contra perquè reclama una gestió pública d’aquest servei municipal i una audiència pública sobre el model d’atenció com ha reclamat el Grup Dones Lleida. La regidora republicana Núria Marín ha lamentat que “el govern del PSC torna a externalitzar un servei tant sensible com l'atenció d'urgència a dones víctimes de violència masclista, un model que no va funcionar en el passat.” Marín ha recordat que “la reclamació d’un servei d’atenció d’urgència s’ha fet des de l’inici del mandat i és fruit de les greus deficiències en atenció a l’establiment anterior, però el PSC tira pel dret i torna a deixar la definició del model d’atenció en mans privades.” Així, ha reivindicat que “aquest no és el model d’Esquerra, que defensa serveis municipals públics de gestió pública” i ha donat suport a la proposta d'audiència pública del Grup Dones Lleida per fer un debat públic i obert sobre el model d’atenció. D’altra banda, ERC-Avancem ha votat a favor de la moció de la Crida-CUP per aturar els desnonaments a Lleida. Els grup republicà hi ha afegit una esmena que especifica que es compti amb un informe previ dels serveis socials municipals per evitar abusos. El ple l’aprova gairebé per unanimitat, només amb l’abstenció de C’s en dos punts.

El grup municipal d’ERC-Avancem demana calma i mediació en el conflicte dels pisos ocupats a la Bordeta

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem demana a l’equip de govern de la Paeria mediació davant el conflicte generat per diverses ocupacions il·legals de pisos a la Bordeta i una solució urgent per retornar la convivència al barri. ERC-Avancem insta el govern a explicar quins passos s’han fet per acabar amb les ocupacions il·legals i amb el malestar dels veïns, que fa anys que es queixen d’actituds incíviques per part dels ocupants. El grup republicà considera que cal afrontar el conflicte amb calma i serenitat i reclama al govern municipal que faci una tasca social de reinserció i reallotjament de les famílies ocupants per garantir tan el dret a l’habitatge com la pau al barri. Així, Esquerra proposa que es porti a terme un pla global per evitar ocupacions il·legals i incivisme a tota la ciutat, donat que hi ha diversos barris que pateixen aquesta problemàtica. En aquest sentit, presentarà una proposta a la propera Comissió informativa de drets de les persones.