Lleida

Totes les notícies


Plenari dels Infants i Adolescents

La Paeria celebra el Plenari dels Infants i Adolescents

La Paeria recull les aportacions dels infants i adolescents per a futurs projectes de ciutat. Els representants dels Consells d’Infants i de Joves han exposat el treball que han fet aquest curs per fer arribar les seves opinions a l’Ajuntament. El Plenari dels Infants i Adolescents és un òrgan consultiu, participatiu i representatiu de la població infantil i adolescent de la ciutat que va néixer fa 24 anys. Es treballen temes molt diversos amb l’objectiu d'escoltar la veu dels més petits, creant un espai de trobada i reflexió on se sentin protagonistes i participin de manera activa en temes diversos. El Saló de Sessions de la Paeria va acollir aquesta Audiència on es van escoltar les opinions i demandes de la població infantil i juvenil de la ciutat sobre aspectes que són del seu interès i que els afecten per aconseguir millores i una transformació social en el seu entorn. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit el Plenari i ha remarcat la importància de tenir canals de comunicació per fer arribar les propostes dels qui són, segons ell, “la Lleida del futur”. Alumnes de diferents escoles i instituts de la ciutat reclamen una Lleida més verda, sostenible, igualitària i amb oportunitats per a tothom dins la diversitat. L'alcalde, a més d'aquestes propostes, valorarà la seva participació en el programa de la Festa Major, poder participar en la decisió dels jocs infantils que s’instal·lin o posar atenció a la salut mental dels joves. L’alcalde ha agraït el treball que els diferents grups han fet aquests mesos, fent propostes que van més enllà i beneficien el conjunt de la ciutadania. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha parlat dels canvis en el funcionament dels Consells, que han resultat positius per fer els òrgans més efectius i pròxims a les diferents realitats. Castro ha apostat per acostar la institució als nens i nenes i adolescents perquè s'hi sentit representats, remarcant el seu dret que a la participació.

"Obrim el pati" a Balàfia

La iniciativa "Obrim els Patis" és fruit del treball comunitari que s’està duent a terme per part del grup dinamitzador del Consell de Zona de Balàfia i que es vol fer extensible a altres barris de la ciutat de Lleida A partir d'ara, el pati de l’Escola de Balàfia romandrà obert al públic tots els caps de setmana perquè el veïnat en pugui fer ús. Es tracta d’una iniciativa que va néixer de la necessitat d’oferir espais de socialització i joc per adolescents i que és fruit del treball comunitari que fa més d’un any s’està duent a terme al barri. La tinenta d'alcalde i regidora de zona, Jordina Freixanet, ha agraït a tots els col·lectius que han fet possible la incorporació del pati de l’escola pública com un ús comunitari, perquè “les coses més senzilles són a la vegada més difícils”, i perquè “aquest és un pas transformador i de futur”. També ha explicat que es treballa en el projecte educatiu del barri i en la transició cap a la futura escola Pinyana-Balàfia, que estarà enllestida en els pròxims mesos i ha convidat la ciutadania a participar en els Consells de Zona com a eina per a vehicular les idees de tots i totes. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha fet esment al paper de Lleida com a ciutat educadora i què implica aquesta etiqueta. “Som ciutat educadora no només en les escoles, també en els carrers i places. Que s’obri un pati al barri vol dir que creiem en una educació que va més enllà d’allò que passa dins de les quatre parets del centre docent. I és que l’educació també contempla el temps lliure”. Castro també s’ha referit als efectes d’integració social que impliquen gestos com el d’avui. “És molt important que un pati s’obri al barri, perquè en seguiran d’altres. Tot això és treballar per la convivència, el civisme i l’educació dels infants, de tota la comunitat i de la diversitat d’entitats que es puguin implicar en el projecte".

La Paeria posarà en marxa un projecte pilot de cura i atenció a infants per facilitar la conciliació familiar

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han presentat avui el projecte +Temps x Tu, que té com a objectiu cobrir les necessitats puntuals de les famílies amb una oferta de lleure educatiu pública El projecte, que compta amb finançament de la Generalitat per import de 377.504 euros, prioritzarà col·lectius vulnerables, però donarà cobertura a totes les famílies de Lleida per tal que disposin d'una opció educativa per tenir cura dels seus fills i filles quan han de fer alguna gestió També s'amplien els casals per a infants a Setmana Santa, Nadal i Esportmania s'allargarà a finals de juny i principis de setembre, per tal de cobrir tots els períodes no lectius El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han presentat avui al Saló de Sessions de la Paeria el projecte +Temps x tu, per a facilitar que les famílies de Lleida disposin d'una ajuda pública per poder conciliar millor el seu horari laboral amb la cura dels seus fills i filles menors de 14 anys. Pueyo ha agraït a la consellera Verge el suport del seu departament, que fa possible aquest projecte gràcies a una ajuda de 377.504 euros, dins del Pla Corresponsable per al desplegament de serveis de cures a la infància i que és finançat per ministeri d'Igualtat. A la demarcació de Lleida, la inversió de la Generalitat arriba a 1,2 milions d'euros i a tot Catalunya supera els 20 milions, ha afirmat Verge. L'alcalde ha explicat el contingut del projecte, que inclou un nou servei de cura i atenció puntual per a infants de 0 a 14 anys i l'ampliació dels casals fora del període lectiu. L'objectiu és cobrir les necessitats de conciliació de les famílies amb una oferta de lleure educatiu i esportiu pública i ampliar-la també a infants amb algun tipus de diversitat cognitiva i funcional, que fins ara quedaven al marge d'aquests recursos. "Estem cavalcant la sisena onada de la Covid, patint una crisi econòmica i social i és evident que les persones i les famílies estan patint.

Bona resposta de les famílies en la preinscripció de les Escoles Bressol Municipals

Desmuntant el relat que alguns grups de l'oposició volien fer creure, les famílies han apostat per les Escoles Bressol Municipals (EBM), que han rebut 571 sol·licituds de preinscripció per al total de 577 places vacants que s’ofereixen enguany. És un resultat que ratifica que el projecte de la Paeria s’adapta a les seves necessitats i que s'ha aconseguit ajustar l’oferta a la demanda, tant pel que fa al nombre total de places com a la distribució per edats, evitant el gran nombre de vacants que hi havia fins ara. La tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Sandra Castro, es mostra satisfeta amb la bona resposta de les famílies en la preinscripció i ha afirmat que, d'aquesta manera, "es demostra que les famílies aposten per la qualitat de les EBM i hi mantenen la confiança i que les mesures aplicades com la flexibilització horària, les noves aules de nadons i l'adaptació dels serveis d'acollida i mig menjador han respost a les necessitats de les famílies". En aquest sentit, partint de les demandes dels usuaris i de l'enquesta realitzada el passat desembre, l’Ajuntament de Lleida ha creat dues modalitats d’horari pel nou curs escolar: el complet o i l’intensiu de matí, que permet portar l’infant fins a les 12h o poder fer addicionalment el servei de menjador i recollir-lo a les 15h. També s'oferirà una major flexibilitat amb nous horaris d’acollida a la tarda -de 16.30 a 17 h i de 17 a 17.30 h- i l’avançament en l’horari d’acollida de matí, a les 7.45 h (fins ara era a les 8 h). D’altra banda, l’Ajuntament de Lleida obrirà quatre aules més per a nadons el pròxim curs a la Bordeta, Pardinyes, Gargot i el Secà. Es duplicaran gairebé les aules existents aquest curs i se sumen 24 places més per aquesta franja d’edat (fins a aquest curs n’hi havia 38). Tarifació progressiva i més bonificacions Una altra de les novetats més destacades és l’aplicació d’un sistema de tarifació progressiu per a les quotes de les EBM que té com objectiu garantir l'equitat en l'accés de totes les famílies a l’educació 0-3.