Lleida

Totes les notícies


Lleida, terra d’oportunitats

El paer en cap Miquel Pueyo, acompanyat de la tinenta d’alcalde, Jordina Freixanet i el regidor Jaume Rutllant van assistir ahir a Barcelona per explicar les oportunitats empresarials que ofereix la ciutat de Lleida, en un acte organitzat per la Cambra de Comerç.   “Lleida aspira a ser la capital agrobiotech del sud d’Europa”. Amb aquesta afirmació i amb la convicció que la nostra ciutat és terra d’oportunitats, aquest dimecres 5 d’octubre, diversos membres de les institucions lleidatanes van assistir a la Llotja de Mar de Barcelona, a un acte organitzat per la Cambra de Comerç. A l’acte, els diferents representants de la ciutat, acompanyats de diverses empreses i inversos catalans, han explicat les oportunitats d’inversió que ofereix Lleida al món empresarial. La jornada, que ha comptat amb 270 assistents, entre els quals més de 200 empreses i inversos catalans, a més de representants institucionals del país, ha estat impulsada per les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida. Aquestes sis institucions s’han alineat amb un objectiu comú: posar en relleu els grans avantatges que les empreses i els inversors catalans i d’arreu tenen amb el territori de Lleida. “Lleida, terra d’oportunitats” ha girat entorn de la idea que les institucions estan treballant per aconseguir que Lleida sigui la capital agrobiotech del sud d’Europa ja que, tal com ha indicat el paer en cap Miquel Pueyo “no és un somni; és un desig que veiem factible i, per assolir aquesta fita, estem treballant amb totes les nostres forces”. I és que, tal com ha afirmat Pueyo, “Lleida és una ciutat mitjana envejable. Amb 140.000 habitants, està feta a la mida de les persones perquè tens qualsevol servei que vulguis disposar en un radi temporal d’un quart d’hora. Lleida és qualitat de vida, tant per viure com per invertir-hi, perquè tenim a punt el sòl industrial que fa falta”, referint-se al nou polígon industrial de Torreblanca- Quatre Pilans, un polígon que és “una de les dues grans potes sobre les quals pivota l’objectiu que Lleida sigui la capital agrobiotech del sud d’Europa és el nou polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, que representa un nou model de sectors d'activitat econòmica, integrat paisatgísticament, energèticament sostenible i amb intermodalitat ferroviària, un aspecte clau per a potenciar la descarbonització de l'economia”, ha explicat l’alcalde Pueyo, el qual ha indicat que la segona gran pota sobre la que ha de girar la capitalitat agrobiotech és el Parc Científic de Lleida, integrat per més de 100 empreses i prop de 2.

Presentació del projecte de conciliació familiar "+ Temps x tu"

Sota el nom “Més temps per tu” arriba a la ciutat un servei que vol ajudar en la conciliació de les famílies lleidatanes. És un projecte pilot de cura i d’atenció als infants que podran fer servir totes les famílies de la ciutat.   A partir del dia 19 d’abril, les famílies lleidatanes tindran més temps per elles. I és que es posa en marxa la iniciativa “+ temps x tu”, un servei gratuït adreçat a totes les famílies empadronades a Lleida. El paer en cap, Miquel Pueyo, i la tinenta d’alcalde, Sandra Castro, han presentat aquest projecte de cura puntual d’infants. “Més temps per tu”, pretén oferir un entorn de lleure educatiu i social. A més, amb aquesta iniciativa es vol fomentar la coeducació i la convivència entre diferents comunitats.   Tal com ha explicat Castro, en el projecte es donarà prioritat a les persones amb més dificultat de conciliació. “Es prioritzarà a les famílies monoparentals, a les mares i a les tutores legals víctimes de violència masclista, a les dones en situació d’atur de llarga durada i a les majors de cinquanta-dos anys”. Del 19 d'abril al 23 de juny, la iniciativa “Més temps per tu” estarà en fase pilot. En aquests mesos, el servei s’oferirà entre setmana, les tardes de dilluns a divendres, a les escoles Sant Josep de Calassanç i Pràctiques I. Els caps de setmana estarà actiu al matí i a la tarda a les ludoteques de Balàfia, Bordeta i Centre Històric. Així, la Regidoria el prestarà durant el període de curs acadèmic, en cinc espais diferents de tres zones de la ciutat: tres ludoteques municipals i dues escoles d’educació infantil i primària públiques.  

La Paeria obté 6,3 milions de finançament dels fons europeus Next Generation per transformar la mobilitat a la ciutat

L’ajut permetrà afrontar projectes per un valor total de més de 10 milions d’euros com la posada en marxa d’una zona de baixes emissions al centre de Lleida, la creació de nous eixos de vianants i carril bici i la potenciació del transport públic amb autobusos elèctrics i millores tecnològiques El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que és una “notícia històrica que ens permetrà avançar en el canvi de model de mobilitat que volem per a la ciutat” L’Ajuntament de Lleida ha obtingut un total de 6.317.770,85 euros del fons europeus Next Generation per a projectes de millora de la mobilitat a la ciutat, com la posada en marxa d’una zona de baixes emissions al centre de Lleida, la creació de nous eixos de vianants i carril bici i la millora del transport públic amb autobusos elèctrics i canvis tecnològics. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat aquest matí la concessió dels ajuts, que arriben a través del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència que gestiona el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i ha destacat que es tracta d’una “notícia històrica que ens permetrà avançar en el canvi de model de mobilitat que volem per a la ciutat i per al qual ens caldrà una màxima complicitat de tothom”. “Aquest nou model passa per una ferma aposta pels modes de transport no contaminants i per reduir la presència del vehicle de combustió dins de la ciutat, millorant així la qualitat de l’aire, entre altres avantatges, en compliment dels objectius de l’Agenda 2030 i de les prioritats del govern municipal”. "Com a ciutat hauria estat una insensatesa i una irresponsabilitat deixar escapar l'oportunitat històrica per a la transformació que ens ofereixen els fons Next Generation per avançar cap a un model de ciutat més intel·ligent i sostenible. Avui comencem a veure els fruits d'aquest esforç", ha declarat Pueyo, qui ha agraït especialment la dedicació dels tècnics que ho han fet possible. “Avui és un dia molt important de la ciutat, amb la concessió d'aquest ajut que no és fruit de la casualitat, sinó de la feina ben feta, del rigor, la dedicació i l'estima dels companys de la regidoria”, ha assegurat l’alcalde en aquest acte.

La Paeria posarà en marxa un projecte pilot de cura i atenció a infants per facilitar la conciliació familiar

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han presentat avui el projecte +Temps x Tu, que té com a objectiu cobrir les necessitats puntuals de les famílies amb una oferta de lleure educatiu pública El projecte, que compta amb finançament de la Generalitat per import de 377.504 euros, prioritzarà col·lectius vulnerables, però donarà cobertura a totes les famílies de Lleida per tal que disposin d'una opció educativa per tenir cura dels seus fills i filles quan han de fer alguna gestió També s'amplien els casals per a infants a Setmana Santa, Nadal i Esportmania s'allargarà a finals de juny i principis de setembre, per tal de cobrir tots els períodes no lectius El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han presentat avui al Saló de Sessions de la Paeria el projecte +Temps x tu, per a facilitar que les famílies de Lleida disposin d'una ajuda pública per poder conciliar millor el seu horari laboral amb la cura dels seus fills i filles menors de 14 anys. Pueyo ha agraït a la consellera Verge el suport del seu departament, que fa possible aquest projecte gràcies a una ajuda de 377.504 euros, dins del Pla Corresponsable per al desplegament de serveis de cures a la infància i que és finançat per ministeri d'Igualtat. A la demarcació de Lleida, la inversió de la Generalitat arriba a 1,2 milions d'euros i a tot Catalunya supera els 20 milions, ha afirmat Verge. L'alcalde ha explicat el contingut del projecte, que inclou un nou servei de cura i atenció puntual per a infants de 0 a 14 anys i l'ampliació dels casals fora del període lectiu. L'objectiu és cobrir les necessitats de conciliació de les famílies amb una oferta de lleure educatiu i esportiu pública i ampliar-la també a infants amb algun tipus de diversitat cognitiva i funcional, que fins ara quedaven al marge d'aquests recursos. "Estem cavalcant la sisena onada de la Covid, patint una crisi econòmica i social i és evident que les persones i les famílies estan patint.

Lleida posa al mercat 240 hectàrees de sòl industrial a Torreblanca-Quatre Pilans

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo presenten l’avanç del Pla director urbanístic que permetrà impulsar un nou gran sector industrial i logístic, amb una terminal intermodal ferroviària de mercaderies  Lleida posarà al mercat 240 hectàrees de sòl industrial a Torreblanca-Quatre Pilans, un nou gran sector industrial i logístic emplaçat entre les carreteres C-13 i N-240 i que tindrà connexió ferroviària amb els ports de Tarragona i Barcelona. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, han presentat avui l’avanç del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) en l’àmbit de Torreblanca-Quatre Pilans. L’acte, celebrat a la Cambra de Comerç, coincideix amb l’inici del procés participatiu  que permetrà incorporar propostes de la ciutadania per tal de realitzar el document definitiu del PDUAE. Jordi Puigneró ha remarcat que es posa al mercat un dels sectors d’activitat econòmica més grans de Catalunya, com gairebé dues fabriques SEAT. Ha destacat, a més, que aquesta zona industrial preveu una nova estació intermodal ferroviària de mercaderies, aposta que permet avançar en la descarbonització i, per tant, en la lluita contra el canvi climàtic. Jornada històrica Miquel Pueyo ha qualificat la jornada d’avui d’”històrica”. Ha assenyalat que el desenvolupament de Torreblanca-Quatre Pilans és un símbol de superació de Lleida pel sòl industrial que aporta a una capital que ha reivindicat llargament aquest recurs. Per al paer en cap, és extremadament important fer aquest salt, precisament, en un moment com l'actual, de necessitat de reactivació econòmica per la pandèmia. Pueyo ha qualificat d'estratègica la situació del sector, entremig dels corredors Mediterrani i Central amb l'objectiu de captar activitat econòmica de forma descentralitzada.

Pueyo anuncia la nova estructura del govern d’Entesa a l’Ajuntament de Lleida

Es crea una nova regidoria de Presidència, a càrrec de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet, la regidoria de Consum, Comerç i Mercats incorpora l’àmbit de Participació sota la responsabilitat de la regidora Marta Gispert i la regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica amb el regidor Jaume Rutllant al capdavant- Es redueixen les tinences d’alcaldia i les comissions informatives de 7 a 5. Miquel Pueyo: “L’objectiu central d’aquesta nova etapa és la recuperació social i econòmica de la ciutat amb la voluntat que es puguin mantenir i ampliar polítiques de consens amb tots els grups municipals de la Paeria”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat avui, juntament amb els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, la nova estructura del govern d’Entesa després de la marxa dels regidors del Comú. La reestructuració del govern, en paraules de l’alcalde, permetrà una organització “més compacta, eficient i se centrarà en la culminació dels projectes iniciats durant la primera meitat de la legislatura”. El Paer en Cap ha expressat el seu convenciment que amb aquesta remodelació “l’estabilitat del govern està garantida(...) amatents a la ciutadania, que ens demana claredat, estabilitat, seguretat i fer polítiques de ciutat”.  L’alcalde ha remarcat que “després de dos anys de govern, mantenim el mateix rumb, mantenim el compromís amb un procés de regeneració democràtica i de transformació de la ciutat , inspirats en els valors republicans, la transparència, la sostenibilitat i la justícial social. En aquesta nova etapa, Pueyo ha remarcat la voluntat de mantenir i ampliar les polítiques de consens amb tots els grups municipals.  Un dels principals canvis del govern en aquesta etapa és la reducció del número de tinences d’alcaldia, que passarà de 7 a 5 i, també, en la mateixa proporció, de les comissions informatives. En aquest nou període el 1r tinent d’alcalde serà el regidor Toni Postius, la 2a tinent d’alcalde serà Jordina Freixanet, la 3a tinent d’alcalde la regidora Sandra Castro, Montse Pifarré serà la 4a tinent d’alcalde i Paco Cerdà, el cinquè.

El punt de vacunació del Pavelló Onze de Setembre, un dels principals de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida va cedir l’equipament a Salut com a reforç assistencial en la primera etapa de la Covid-19 i, des del passat 26 de gener, com a espai de vacunació massiva. L’equipament ha estat punt de recepció i emmagatzematge de 200.000 vacunes i centre de coordinació de l’equip mòbil de vacunes de la regió sanitària de Lleida. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha agraït el personal sanitari, de serveis i als agents cívics municipals la tasca realitzada. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, juntament amb la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, el president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur, i la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, ha visitat avui el Pavelló Onze de Setembre, punt central de vacunació contra la Covid-19 a Lleida des del passat 26 de gener. Montse Pifarré ha destacat que el Pavelló, cedit per l’Ajuntament de Lleida, ha estat i està essent un dels punts centrals de vacunació de Catalunya i ha agraït el seu bon funcionament: “La vacunació en aquest equipament s’està desenvolupant amb una coordinació i eficàcia que han pogut constatar les persones que s’hi han vacunat aquí. Per a l’Ajuntament de Lleida aquest pavelló és un símbol de la cooperació interinstitucional i de l’avenç de la vacunació per vèncer la Covid-19. Vull agrair, en nom de la ciutat, la tasca desenvolupada pels sanitaris que estan en aquest punt de vacunació i de tots els i les professionals que integren aquest dispositiu per un treball que repercuteix, de forma determinant, en la millora de la nostra protecció davant el virus”. Montse Pîfarré ha informat que a la Regió Sanitària de Lleida s’acaba d’assolir la xifra de 400.000 vacunes administrades, de les quals 200.000 s’han gestionat i emmagatzemat al Pavelló Municipal Onze de Setembre. Agraïments En el decurs de la visita, la responsable municipal de Salut ha agraït, també, la comprensió i col·laboració del club esportiu Lleida Llista, que durant el temps de pandèmia no ha pogut disposar del pavelló pels seus entrenaments i partits oficials, “posant el bé comú per davant de les necessitats del club”.

La Paeria i la Generalitat aborden els objectius conjunts en Cooperació al Desenvolupament

Sandra Castro destaca el treball per implementar l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH). La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, s’ha reunit avui amb el nou director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Josep Desquens, i amb la cap de servei de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, Lupe Moreno. En la trobada, han posat en comú els objectius i prioritats de les respectives àrees de cooperació i s’ha incidit en els reptes que afronten els ens locals a l’hora de desplegar aquestes polítiques. Sandra Castro ha remarcat que una de les principals línies de l’Àrea de Cooperació Internacional de la Paeria és l’aplicació de l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH). En aquest sentit, s'ha posat en marxa un grup de treball específic, impulsat des de la Paeria, en què participen tècnics/ques de la Universitat de Lleida i de la Coordinadora d’ONGD i altres moviments solidaris. Equitat de gènere i drets humans Aquesta iniciativa vol donar suport a les entitats perquè orientin la seva feina de manera que contribueixin a l’equitat de gènere i a la realització dels drets humans. Així, s’està treballant per enfortir les capacitats de les entitats, amb formació i suport tècnic, per generar projectes de cooperació i educació per al desenvolupament des de l’enfocament de gènere i basat en drets humans. D’altra banda, la Paeria també està enfortint les pròpies capacitats EGiBDH mitjançant formacions per al personal de l’ajuntament i les diferents administracions públiques, amb el suport de la Diputació de Lleida. D’acord amb això, Sandra Castro ha destacat que s’està elaborant un nou Pla Director de Cooperació, també, amb els criteris EGiBDH. En la reunió amb la Paeria, la Direcció General de Cooperació ha expressat el seu objectiu d’augmentar la seva presència a la ciutat, de treballar per descentralitzar la política de cooperació catalana així com la necessitat de buscar punts i estratègies de treball conjuntes.

S'obre el camí cap a la recuperació del velòdrom amb la signatura del conveni entre Paeria i el Club Ciclista Terres de Ponent

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president del Club Ciclista Terres de Lleida, Ramon Simó, han signat aquesta tarda un conveni de cessió a precari de l'ús de les instal·lacions municipals del velòdrom del Camp d'Esports, per tal que l'utilitzi per als entrenaments i els campionats que organitza. Aquest acord contempla un annex que inclou les obres de tancament i millora del velòdrom que haurà de dur a terme el club i que permetran posar fi a la situació de degradació actual de l'equipament. "Creiem que aquest conveni suposarà un punt d'inflexió pel velòdrom, ja que ha de permetre que es duguin a terme les necessàries actuacions de tancament i rehabilitació de l'espai. Agraeixo al Club Ciclista Terres de Lleida la tenacitat per arribar a aquest pacte de col·laboració público-privada, una fórmula que ben portada ens pot proporcionar oportunitats que només amb els recursos públics no podríem assumir", ha afirmat el paer en cap, qui ha recordat els orígens de la instal·lació, vinculats al Camp d'Esports de Joventut Republicana, i la seva llarga tradició esportiva i de competició. "Esperem que a partir d'ara la millora que experimentarà el velòdrom us permeti practicar amb seguretat el vostre esport i ampliar l'oferta formativa. La vostra il·lusió és tornar-lo a omplir de vida i desitgem veure'l ben aviat ple de ciclistes i acollint competicions", ha afegit Pueyo. Per la seva banda, Ramon Simó ha agraït la tasca dels responsables polítics que en els darrers anys han fet possible aquest acord, després d'anys de reivindicar millores per a aquest equipament. Les actuacions previstes afectaran el mur perimetral exterior del recinte, el mur de la pista d'hoquei, la instal·lació d'una tanca perimetral, la reparació del paviment de la pista i la millora dels vestidors. El Club preveu dur-les a terme gràcies a un acord amb una empresa privada, el Gimnàs Ekke, que a canvi disposarà de part de l'espai del recinte com a zona d'aparcament per als seus socis, ha explicat Simó.