Lleida

Totes les notícies


En marxa la campanya d'atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida

L'espai incorpora novetats respecte a l'estiu passat com la substitució d'hamaques per llits, un espai de bugaderia i servei de consigna amb 130 unitats. Annex al pavelló s'ha habilitat un mòdul que acull l'Oficina d'Atenció Única per atendre  les persones temporeres, on se’ls oferirà assessorament jurídic i es facilitarà que s'inscriguin al SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya). També es comptarà amb 4 mediadors culturals i 2 agents de suport de recerca de feina. L'Ajuntament de Lleida inicia el dispositiu integral d'atenció als temporers i temporeres que es desplacen a Lleida i la seva zona d'influència per la recollida de la fruita el dia 1 de juny amb la posada en marxa del Pavelló 3, habilitat com a espai d'acollida amb capacitat per a 122 persones. Els serveis de l'Oficina d'Atenció Única (en servei des del dia 3 de maig a les instal·lacions de serveis socials) s’ofereixen a partir d’avui en uns mòduls annexos al pavelló per facilitar la coordinació del servei.   La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, juntament amb el regidor de l’Horta, David Melé, ha visitat aquest matí l'Oficina d'Atenció Única – situada en un mòdul extern al pavelló- i el pavelló 3 de Fira de Lleida, ja habilitat per ser un espai d'acollida social de qualitat temporal mentre les persones que venen a Lleida per la campanya de la fruita troben feina o un allotjament estable. La principal novetat de la campanya d'aquest any és la millora en la confortabilitat d'aquest equipament, amb la substitució d'hamaques per llits, la posada en marxa del servei de consigna (amb 130 unitats) i la zona de bugaderia ( amb 4 rentadores-assecadores). Per la campanya agrària de l'estiu de 2021 l'Ajuntament de Lleida ha tret a concurs laco-gestió dels diferents serveis que es donen al pavelló (consigna, vigilància, àpats...), que oferirà l'empresa Fundación Samu de manera conjunta amb l’Ajuntament de Lleida. La coordinació general i els criteris fixats per a l’atenció el realitza l’Ajuntament de Lleida amb l’equip de treballadors socials i educadors municipals, que treballaran de forma coordinada amb els professionals que realitzaran els serveis específics dins del pavelló.

Lleida col·loca deu noves llambordes Stolpersteine en record dels deportats lleidatans als camps d’extermini nazi

A Lleida s'han col·locat deu noves llambordes Stolpersteine en record dels deportats lleidatans als camps d’extermini nazi, que se sumen a les 11 ja existents i que han de completar fins a 45 el cens de víctimes de conciutadans que van patir aquesta barbàrie. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reivindicat el seu record i memòria per poder defensar les llibertats, durant l’acte institucional que ha tingut lloc al Mercat del Pla i en el qual també ha participat la consellera de Justícia, Esther Capella, que ha assenyalat que recordant-los “estem fent una defensa dels valors de la democràcia, la justícia, la llibertat, els drets fonamentals i humans, i sobretot de la fraternitat”. El paer en cap ha manifestat que hem viscut massa temps tapant records, evitant obrir ferides o fent-nos creure que si ho exterioritzàvem causaria dolor. “Però no ha de ser així, perquè la realitat ens evidencia que la defensa de les llibertats no s’atura. No hem de tenir por a recordar. De fet, fer-ho és necessari, com a persones i com a comunitat”, ha emfatitzat, tot apuntant que a l’Estat espanyol es feia tarda pel que fa a polítiques de Memòria Democràtica. Pueyo ha fet referència al treball de recuperació de la Memòria Democràtica que fa l’Ajuntament de Lleida, no només amb actes com el d’aquest matí, sinó també amb el programa que desenvolupa amb el Centre de Recursos Pedagògics i instituts de Secundària. Un projecte pedagògic per a fomentar els valors i el coneixement de la història entre les generacions més joves. Alguns d’aquests alumnes han participat en l’activitat d’aquest matí, ja que han llegit la biografia de les persones homenatjades amb les llambordes, en el moment de la seva col·locació. “És convenient seguir treballant en xarxa i involucrant la societat civil. I és cabdal la tasca que es fa en l’àmbit educatiu per promoure i enfortir la cultura de la pau”, ha dit. També ha assenyalat que és de justícia reparar el sofriment patit i tenir-lo present, per no dubtar mai quins són els nostres referents, i ha explicat que aquestes llambordes Stolpersteine, que traduït de l’alemany volen dir “entrebancs”, ens volen fer ensopegar per no caure en l’oblit.

"Espais que eduquen, patis per a tothom", un projecte que repensa els patis escolars per usos de la comunitat

Les institucions i entitats promotores d’‘Espais que eduquen, patis per a tothom’ han presentat la iniciativa, que promou l’espai com a element transformador i el joc com a generador del canvi. El projecte està adreçat a les escoles públiques d’educació infantil i primària perquè amb els agents implicats, i a través d’un procés participatiu, proposin el seu propi projecte. Lleida impulsa el projecte educatiu ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’, que repensa els patis escoles per adequar-los a les necessitats dels agents que comparteixen aquest espai. Les institucions i entitats promotores han presentat telemàticament la iniciativa, que s’adreça a les escoles públiques d’educació infantil i primària de la ciutat perquè, a través d’un procés participatiu, proposin el seu propi projecte amb la comunitat implicada. ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’ es planteja amb una nova mirada basada en l’espai com a element transformador que condiciona la manera de relacionar-se i explora el joc com a generador de canvi. En el procés participatiu, hi poden prendre part els agents que intervenen en l’educació de l’alumnat. En l’acte en línia, el paer en cap, Miquel Pueyo, ha subratllat la vocació educadora de la ciutat, que aplica la mirada de l’educació de manera transversal i aportant experiències innovadores i que motivin els infants, així com la comunitat educativa. Segons Pueyo, aquest projecte exemplifica com des de la sensibilitat, l’escola i la participació, es poden fer grans transformacions en benefici de la comunitat. En la presentació, s’ha exposat el treball col·lectiu i transversal que s’ha dut a terme i el protocol de col·laboració entre les entitats impulsores. La Paeria hi participa amb l’aportació de recursos humans, materials i logístics a través de les àrees de transició ecològica, urbanisme, l’Institut Municipal d’Ocupació, La Panera i Educació i Feminismes. Així, l’Ajuntament col·labora amb ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’, juntament amb el departament d’Educació de la Generalitat, els serveis educatius del Segrià i la Noguera, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Lleida, Llavors de vincle i la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, representada pel grau d’educació infantil Gestions Creatives.

Lleida homenatja les persones deportades a Mauthausen

76 aniversari de l’alliberament del camp de concentració. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit l’ofrena floral i l'homenatge en record de les persones que foren deportades Mauthausen i de l’alliberament d'aquest camp de concentració amb motiu del seu 76è aniversari. El paer en cap ha remarcat el valor simbòlic de l’escultura FITA, on s’ha celebrat l’acte, ja que recull la memòria dels camps de concentració nazis però, també, la de la Guerra Civil espanyola. Pueyo ha tingut un record especial pel lleidatà Manuel San Martín Santamaría (nascut el 1920 i traspassat a Tolosa el 2006), un exiliat republicà que va ser deportat a Mauthausen. En el moment de l’alliberament del camp, el seu grup va encarcerar els soldats alemanys que van trobar i, lluny de fer la justícia pel seu compte, van afrontar la situació amb responsabilitat i disciplina: “Veiem com, per damunt de tot, com a societat i malgrat les adversitats, traspuen valors que ens hem de recordar com a comunitat: esperança, coratge, responsabilitat, solidaritat...". Juntament amb l’alcalde, a l’acte han assistit Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Josep San Martín, delegat de l’Amical a l’Aragó i representant al Comitè Internacional de Mauthausen, i Joan Ramon Segura, representant del grup de recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. També, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, el regidor Joan R. Castro i les regidores Ángeles Ribes i Begoña Iglesias. A banda de l’ofrena floral, en el decurs de l’acte s’han interpretat les peces L’emigrant i El Cant dels Ocels, a càrrec d'Andrea Cristina Budau, s’ha llegit el jurament de Mauthausen per part d’alumnat de l’INS La Mitjana i s’ha realitzat un minut de silenci. L'homenatge l’ha organitzat la Paeria juntament amb l'Amical de Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD.

Aprovada per unanimitat la moció presentada per ERC i Jovent Republicà de suport a la salut mental del jovent

Tots els grups municipals han votat a favor de seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades. El Ple també ha donat llum verda a l'aprovació del Reglament del Consell de la Ciutat i a l'aprovació definitiva de l'ordenança de les escoles bressol i a les línies de subvenció de les regidories de Cultura, Joventut, Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Esports i Salut.    El grup municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal ha presentat al Ple de la Paeria d’aquest divendres, 30 d’abril, una moció en nom del Jovent Republicà de Lleida per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent de la ciutat, que ha estat aprovada de forma unànime per tots els grups polítics.   El text insta a l’Ajuntament de Lleida a seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades i a promoure la creació d’espais i canals informatius i d’atenció a la salut mental a Lleida així com la posada en marxa de campanyes conscienciació i intervencions per promoure la salut mental del jovent.   Des del grup d’ERC-AM, el regidor de Joventut Ignasi Amor ha destacat la importància de portar a debat del plenari aquesta problemàtica: “Amb el confinament i les restriccions de la Covid, el jovent ha vist reduïda la pràctica esportiva, les classes en format virtual, el tancament de serveis i limitació de l’oci o la reducció de franges horàries de mobilitat. Són aspectes que afecten a tota la població, però que en l’etapa de l’adolescència i joventut esdevenen agreujants i creen un escenari molt perillós”.   L’alcalde, Miquel Pueyo, ha posat en valor la capacitat de les diferents forces polítiques de posar-se d’acord a l’hora de votar les mocions, que aquest ple n’ha aprovat tres per unanimitat.

Esquerra Republicana de Lleida homenatja l’alcalde Vives amb la voluntat de seguir treballant per la Memòria Històrica

La Secció Local d’Esquerra Republicana a Lleida, juntament amb el Jovent Republicà de Lleida, han organitzat un acte d’homenatge a la figura de l’alcalde republicà Antoni Vives amb la voluntat de “fer justícia i apropar la seua figura als lleidatans i lleidatanes”, tal i com ha explicat el Paer en Cap Miquel Pueyo, que ha estat l’encarregat d’obrir l’acte.   L’alcalde Pueyo també ha volgut destacar i posar en valor el “fil de plata” que l’uneix amb l’alcalde Vives i amb tots els alcaldes republicans de la ciutat de Lleida, i ha assegurat que “la recuperació de la memòria històrica de la nostra ciutat és una assignatura que vam assumir com a prioritària tan bon punt vam entrar al govern”.   L’acte ha comptat amb la presència de l’historiador i divulgador Josep Maria Solé i Sabaté, del director executiu de la Fundació Irla, Josep Valls, i d’una de les netes de l’alcalde Vives, Montse Vives.   Montse Vives ha parlat del seu avi “el padrí Tonet” com “un home de carrer, humà i sociable, que es donava a la gent. Això li va suposar moltes alegries però també molts desenganys”. Vives ha estat l’encarregat de relatar la cara més familiar i personal del polític lleidatà, un dels fundadors de les Joventuts Republicanes de Lleida.   Solé i Sabaté ha estat l’encarregat de posar-hi el context històric de la Segona República, mentre que Valls ha explicat la història de la fundació d’Esquerra Republicana i de les Joventuts Republicanes i del paper que hi va tenir l’alcalde Vives.   Al finalitzar l’acte, la Secció Local i el Jovent Republicà han fet entraga d’un ram de flors a la neta d’Antoni Vives, Montse Vives.

Pueyo: "Aquesta diada de Sant Jordi és un missatge d'esperança i confiança en la represa cultural, econòmica i social de la ciutat"

La Paeria habilita l’avinguda Francesc Macià perquè el sector professional del llibre i de les flors puguin instal·lar les seves parades. La zona acomplirà totes les normatives sanitàries per preservar la seguretat de tota la ciutadania. Per tal que l’atmosfera literària i d’il·lusió per celebrar Sant Jordi no es limiti només al dia 23 d’abril, l’Ajuntament de Lleida ha programat un seguit d’actes previs al llarg de tota la setmana. El paer en cap, Miquel Pueyo, juntament amb el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i la regidora de Consum, Comerç i Mercats, Marta Gispert, han presentat la programació al voltant de la Diada de Sant Jordi. Les principals novetats són l’habilitació d’un recinte perimetrat situat a l’avinguda Francesc Macià perquè el sector professional del llibre i de les flors puguin instal·lar les seves parades amb totes les garanties sanitàries i de seguretat, així com la programació de tot un seguit d’actes previs al llarg de tota la setmana, tant presencials com a les xarxes socials de l’Ajuntament de Lleida. L’alcalde ha explicat que “enguany, malgrat les restriccions, malgrat les normes que hem d’atendre i respectar des de la responsabilitat per preservar la seguretat de tota la ciutadania, no volem renunciar a celebrar amb alegria una diada tan especial a casa nostra com la de Sant Jordi, que ens identifica com a comunitat, on llibres i roses seran els protagonistes”. En aquest sentit, Rutllant ha posat de relleu que “per celebrar aquest dia tan especial, la nostra ciutat disposarà d’un únic espai habilitat per al control d’aforament i per garantir la seguretat de tothom, que s’iniciarà a l’avinguda Francesc Macià, on el sector professional del llibre i de les flors podrà oferir les publicacions i les roses que vulgueu adquirir per obsequiar a la gent que us estimeu”. Així mateix, en el mateix espai, s’habilitarà la parada de Sant Jordi de la Paeria, on s’obsequiarà amb dos volums de la col·lecció municipal ESCATA DE DRAC.

La Paeria dona resposta a una demanda històrica de la ciutat: la construcció d'un equipament comunitari de múltiples usos

El Paer en Cap de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han signat aquest migdia el protocol de col·laboració entre ambdues administracions per a la construcció d’un edifici comunitari de múltiples usos, que comptarà amb una aportació per part de la Generalitat de 4 milions d’euros. La mateixa setmana que es publica la licitació de l’avantprojecte urbanístic, s’ha tancat l’acord entre Generalitat i Paeria per a fer possible un equipament que respon a una demanda històrica a la ciutat. Miquel Pueyo s’ha mostrat satisfet de l’acord perquè “després que l’any 2010 Lleida deixés passar l’oportunitat de construir un alberg per cobrir les necessitats de la campanya de la fruita, avui encarrilem la construcció d’un equipament que no només donarà resposta a aquesta necessitat històrica sinó que serà, també, un servei per al conjunt de la ciutadania lleidatana”. Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que “aquest era un compromís pendent amb Lleida: la construcció d’un equipament estable i digne per a usos comunitaris per a la ciutadania i com a centre residencial per a emergències i urgències, també durant els mesos d’estiu per a les persones que busquen feina a la campanya de la fruita i no disposen d’allotjament”. El conseller El Homrani també ha explicat les principals actuacions del seu Departament per a donar suport als ens locals i organitzacions agràries de la demarcació durant la campanya d’enguany. Treball, Afers Socials i Famílies destina 1 milió d’euros a ajuts per incentivar la contractació de proximitat a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i 952.602 euros perquè les patronals, els sindicats i les administracions locals contractin 54 tècnics per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment dels temporers des de l’1 de maig fins a l’1 d’octubre.

La Paeria presenta 14 projectes propis i 7 de vinculats amb un pressupost de més 124 milions d’euros per als fons Next Generation

Miquel Pueyo considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana i anima la ciutadania a implicar-se en les propostes presentades i a presentar-ne noves. L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui els 14 projectes propis i set de vinculats, pressupostats amb 124,64 milions d’euros, amb què aposta per als fons europeus per a la transformació digital i ecològica Next Generation. Aquest conjunt d’iniciatives inclouen un total de 46 actuacions, set de les quals proposades per organismes vinculats, Institut Municipal d’Ocupació, Turisme de Lleida, Fira de Lleida i Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari. “Aquest plantejament és, però, només un punt de partida, la versió 1.0 amb la qual, com a Ajuntament de Lleida, treballem i a la qual anirem incorporant-hi nous actors i noves actuacions” ha remarcat l’alcalde Miquel Pueyo en la presentació. El paer en cap ha convidat la ciutadania a incorporar noves propostes o participar en les ja creades a través d’un formulari de participació. En aquest sentit, també s’ha fet públic el dossier amb els projectes per tal de facilitar la incorporació d’idees. Amb l’objectiu d’avançar en aquesta iniciativa clau per a la recuperació de la ciutat, el paer en cap ha signat avui el decret per constituir formalment el Consell Tècnic Next Generation Lleida, encapçalat pel coordinador general de la Paeria, Josep Maria Sentís. Miquel Pueyo ha remarcat que considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana, el plantejament de Lleida com a una ciutat més verda, sostenible i saludable i la modernització i digitalització del teixit industrial i de les PIME així com la recuperació del turisme i l’impuls de l’emprenedoria. La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha remarcat que els projectes proposats compleixen àmpliament els Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’acord amb la voluntat i el compromís del Govern de la Paeria. Es basen, també en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i en els acords de la Mesa Transversal constituïda el passat setembre amb la participació dels principals actors de Lleida per abordar la recuperació de la ciutat davant el desafiament de la Covid-19.