Lleida

Totes les notícies


El Centre Històric acollirà el 1r Festival d'Art Urbà de Lleida PotFest

Lleida _potFest 2021 se celebrarà del 10 al 18 d’abril al Centre Històric amb la participació d’artistes de renom i reconegut prestigi en aquesta matèria. Paral·lelament a la producció dels murals, el festival organitza diferents activitats a l’entorn de la promoció i la difusió cultural d’aquesta disciplina. Lleida acollirà per primera vegada un festival d’art urbà. Aquest dilluns, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat la primera edició del Lleida _potFest 2021 que se celebrarà al Centre Històric del 10 al 18 d’abril amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment de ciutat, que arreli a la programació cultural, millorar i embellir el paisatge urbà i aconseguir la participació i complicitat de la ciutadania. El paer en cap, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora del Centre Històric, Montse Pifarré; el regidor de Joventut (de forma telemàtica), Ignasi Amor, així com del director del festival, Carles Hernández, així com d’una nombrosa representació del moviment veïnal i associatiu del Centre Històric, ha explicat que “l’art urbà ha experimentat en les dues darreres dècades una evolució i creixement exponencials. Dins els diferents corrents de l’art contemporani, l’art urbà ha esdevingut un dels principals, amb una força i capacitat de transformació urbanística i social totalment contrastades”. Les tendències actuals de l’art urbà proposen una integració d’aquest amb els entorns urbanístics, aconseguint una comunió entre els murals i els edificis de la trama urbana. Pueyo ha destacat que “ha estat tan important aquesta emergència artística, que moltes ciutats considerades mundialment com les més avantguardistes (New York, Berlín, Roma, París, Lisboa, Bogotà, Melbourne, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Madrid i Barcelona entre moltes d'altres) s’han sumat a aquestes noves formes d’art i les han promogut com un element d’enorme valor afegit en diferents àmbits com el social, el turístic, l’arquitectònic i el cultural”.

L’Ajuntament de Lleida, un cas d’èxit de transformació digital en el sector públic

Microsoft publica un reportatge sobre l’aposta per la digitalització de la Paeria i un tècnic municipal participa com a ponent en una jornada sobre llocs de treball remots en entitats públiques. La multinacional Microsoft està difonent la tasca de transformació digital que ha dut a terme l’Ajuntament de Lleida durant els últims mesos, i especialment des de l’inici de la pandèmia, com un cas d’èxit en l’àmbit de les administracions públiques. L’empresa nord-americana de software i serveis informàtics ha publicat en el seu magazín digital Pulse l’article “Ajuntament de Lleida: transformar el sector públic amb un lloc de treball modern i virtual”, en el qual es posa de manifest aquesta aposta tecnològica pel teletreball, que, tot i que ja s’havia iniciat abans, va veure molt accelerada la seva implantació per les mesures de confinament. “La transformació digital ha ajudat els treballadors a desenvolupar-se professionalment. Ha fomentat la col·laboració i ha permès una major coordinació i lideratge”, destaca en l’article la segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet. Altres administracions i organismes públics s’han interessat ja per l’experiència de la Paeria en aquest àmbit. A més, el tècnic en Planificació i Implementació de Sistemes de la Paeria, Carles Giné, ha participat com a ponent en la jornada “Habilitant el lloc de treball remot en entitats públiques amb Microsoft i Citrix”. La trobada, celebrada aquest dimecres 17 de març, estava organitzada per aquestes dues multinacionals nord-americanes del software per a presentar la seva aliança per oferir solucions tecnològiques pels llocs de treball a distància per al mercat públic a l’estat espanyol. Giné ha explicat l’experiència de transformació digital a la Paeria durant l’últim any com un cas d’èxit en l’ús d’aquesta tecnologia d’espais de treball i escriptoris virtuals per a promoure el treball remot dels treballadors de l’administració pública.

Les dones de Lleida reclamen la igualtat en l'acte del 8-M

Tretze dones representants de diferents àmbits han reivindicat avui en l’acte unitari del 8-M la lluita feminista i han exigit acabar amb tota discriminació La plaça Blas Infante ha estat l'escenari de la commemoració institucional unitària del Dia Internacional de les Dones, que ha donat veu a tretze dones de diferents sectors de Lleida que han reivindicat la igualtat de drets entre homes i dones en tots els àmbits, amb un èmfasi especial en els que més han patit l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. L’acte ha comptat amb l’esportista Eva Ribalta com a conductora i també com a representant del sector esportiu. “Avui dones i homes de tot el món reivindiquen un món més just i igualitari i a Lleida un any més ens retrobem en aquest acte unitari que vol donar veu a totes les dones del món”, ha explicat i ha facilitat diverses dades que evidencien la situació de desigualtat en diferents àmbits. Per part de les professionals de cura, Andrea Mateo, treballadora de la Llar de Sant Josep de Lleida, ha reivindicat “les dones anònimes i valentes” del sector de les cures “que som essencials, però el nostre valor no es correspon amb el nostre sou ni amb les nostres condicions laborals i necessitem millorar-les”. En nom de les dones del món rural, Dolors Comes, presidenta de l’Associació de Veïnes de la partida de Grenyana, ha assenyalat que les dones de l’Horta “som el pal de paller de les famílies i empreses agràries, hem criat els nostres fills i filles, cuidat de les persones grans i hem treballat i treballem la terra”, malgrat que la seva tasca “passa desapercebuda molt sovint”. Ha reclamat més facilitats perquè els i les joves puguin edificar a les partides, suport al teixit associatiu de l’Horta, a les persones dependents i preus agraris més justos. Rosa Maria Gil, membre de l’Associació de dones investigadores i tecnòlogues, ha destacat la progressiva incorporació de dones al món laboral i acadèmic, però “els models de treball en molts àmbits són difícils de canviar i marcadament masclistes”.

La Paeria i Ponent Coopera impulsen “Fem Coop”

Un projecte de nova creació que pretén impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores pels reptes socials d’avui dia. L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, i Ponent Coopera impulsen “Fem Coop”, un projecte de nova creació que vol impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores per als reptes socials d’avui dia. El regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, amb el Marc Brugulat de Ponent Coopera han presentat aquesta nova iniciativa que Amor ha qualificat "Fem Coop com un projecte prioritari per a la Paeria, una iniciativa pionera a la nostra ciutat molt necessària per al moment que estem vivint, amb un crisi que està afectant molt a la població jove, amb un atur juvenil del 40%". És per això, que "neix aquest projecte de formació i emprenedoria perquè puguin tenir un futur millor i retenir talent". Per la seva part, Brugulat ha explicat que "Fem Coop consta d’una formació pràctica adreçada a joves de 18 a 35 anys interessats/des en crear una cooperativa i de finançament en forma d’ajuts directes a aquelles cooperatives de nova creació que hi vulguin optar. Pel que fa a la formació constarà de 9 sessions de dues hores que es realitzaran setmanalment a partir del dijous 15 d’abril de 2021. El curs el podran fer fins a 30 participants. L'objectiu final és que els joves coneguin els principis i valors del cooperativisme, com funciona una cooperativa, quin tipus de cooperatives hi ha, com es constitueix, finançament, nocions de màrqueting i publicitat i que detectin necessitats reals de la ciutat de Lleida per redactar un pla d'empresa realista que doni resposta a aquestes necessitats.

Pueyo reclama al Govern la regularització dels treballadors temporers del camp

El paer en cap, Miquel Pueyo, i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, han mantingut avui una trobada a Madrid amb el Director General de Migracions, Santiago Yerga Cobos, per reclamar una major implicació de l’Administració de l’Estat en la gestió de la campanya de la fruita. El ministeri s’ha compromès a permetre que els joves menors no acompanyats que deixen d’estar tutel·lats puguin tenir contractes de treball. El paer en cap, Miquel Pueyo, i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, han mantingut avui una reunió a Madrid amb el Director General de Migracions del ministeri d’ Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Santiago Yerga Cobos, dins de les gestions iniciades des del govern municipal per tal de demanar col·laboració d’altres administracions en la gestió de la campanya de la fruita. “Demanem una major implicació de les administracions perquè al final la ciutat de Lleida és la que ha d'entomar i gestionar determinats aspectes d'aquest moviment de persones, però no tenim ni les competències ni els recursos per fer-ho. També hem reiterat al director general la nostra demanda, que ja vam fer pública l'any passat, de processos de regularització adreçats a persones que són aquí i porten anys aquí i que no desapareixeran. Però ens ha dit que no tenen prevista cap modificació de la normativa d'estrangeria en aquest sentit”, ha explicat l’alcalde. En canvi, Yerga sí que s’ha compromès a donar continuïtat a la mesura adoptada l’any passat per tal de permetre que els joves menors d’edat no acompanyats que deixen d’estar tutelats per complir la majoria d’edat puguin optar a tenir un contracte de treball, per evitar així d’enviar-los “a un llimb”. Es faran més gestions Pueyo ha remarcat que aquesta visita anirà seguida d'altres reunions i gestions “perquè no ens cansarem d'intentar que totes les administracions comparteixin l'esforç per gestionar adequadament no només la campanya de la fruita sinó tota la mobilitat de persones que es produeix a la regió fruitera de Lleida cada estiu”.

El Govern de la Paeria visita l'espai on s’ubicarà la nova Estació d’Autobusos de Lleida

L’equip de govern municipal, encapçalat pel paer en cap Miquel Pueyo, ha visitat aquesta tarda el recinte dels Docs i l’entorn de l’antiga Farinera La Meta on està previst que s’ubiqui la nova estació d’autobusos de Lleida. Miquel Pueyo ha recordat que la Paeria fa temps que treballa amb la Generalitat per activar la construcció de la nova estació d’autobusos tenint en compte l’estat deficient en què es troba l’equipament actual, que data de l'any 1972. L’alcalde ha insistit que la ubicació alternativa prevista anteriorment (sota el Pont de Príncep de Viana) era inviable per tenir unes dimensions petites per a una ciutat com Lleida i perquè el pont del ferrocarril no s’adaptaria al gàlib dels autobusos de majors dimensions. També ha remarcat que el nou emplaçament proposat, amb més de doble de superfície que l’anterior, permet més espai per a andanes i major possibilitat de gir dels vehicles, entre altres millores. Pla de treball En el ple d’aquest divendres es proposarà l’aprovació inicial de la modificació del planejament de la Unitat d’Actuació número 3 (UA-3), un dels sectors del Pla Especial de l’Estació de ferrocarril, que comprèn des dels Docs fins al pont de Comtes d’Urgell, inclosa la Farinera La Meta. El canvi serà qualificar-la com a equipament comunitari per fer possible la construcció de la nova terminal. La Generalitat va adjudicar a finals de desembre la redacció del projecte executiu, amb un termini de realització de 10 mesos. A partir d’ara, el pla de treball contempla que d’aquí a finals d’any es tingui el projecte executiu i es disposi de la modificació definitiva del planejament, amb la qual els terrenys passen a tenir titularitat pública. Ja comptant amb el sòl, el projecte i la dotació pressupostària (que correspon a la Generalitat), les obres es podrien licitar de cara al 2022. Projecte compatible amb la preservació del patrimoni Els Docs són uns magatzems amb una arquitectura industrial modernista de principis del segle XX amb volta catalana i forjats.

La Paeria presenta el protocol d'empadronament actualitzat que garantirà els drets de tota la ciutadania

Tots els tràmits relacionats amb el padró poden fer-se ja online i s’ha posat en marxa una web en diversos idiomes per a oferir tota la informació i fer més àgil el procés. Tothom podrà inscriure’s al seu domicili habitual, encara que hi sigui de forma irregular, com a via per a garantir l’accés a l’educació, la sanitat i els serveis socials, sense que això impliqui res respecte a la propietat de l’habitatge. La Paeria ha posat en marxa aquest mes de febrer un nou protocol de funcionament del procés d’empadronament al municipi de Lleida, que permetrà inscriure al padró a totes les persones al seu domicili habitual, com a via per a garantir els seus drets de ciutadania i en compliment de la normativa vigent. A més, s’acaba de posar en marxa una web que recull tots els tràmits i informació relacionada amb aquest procés, que es podrà consultar en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, romanès i wòlof) i que farà molt més àgil i accessible tot el procés d’empadronament. El govern municipal va posar en marxa fa sis mesos un equip de treball multidisciplinari, integrat per personal de la Secretaria General, Omac, Estadística, Informàtica i Serveis Socials, per actualitzar i millorar el circuit d’empadronament existent, en el qual s’havien detectat mancances. Això ha permès que tots els tràmits relacionats amb l’empadronament puguin fer-se ja a través d’internet, fet que en facilita l’accés. Són els següents: • Sol·licitud de certificats d’empadronament • Aportació de documentació relativa a un tràmit ja iniciat • Alta al padró • Alta per naixement • Canvi de domicili • Renovació de la inscripció • Actualització de dades de caràcter obligatori Des del passat mes de setembre ja s’han fet 1.600 sol·licituds per internet relacionades amb el padró i s’han expedit més de sis mil certificats d’empadronament, ha destacat la segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert, Jordina Freixanet.

La Paeria posarà en marxa la nova tarifació progressiva de les escoles bressol el pròxim curs

El govern presentarà aquest divendres a la comissió informativa de Govern Obert, Economia i Participació la proposta definitiva de les noves taxes, que seran més flexibles i aniran en funció de la renda familiar, com recomana el Síndic de Greuges de Catalunya. El govern municipal presentarà aquest divendres la nova proposta de tarifació social de les escoles bressol municipals per al curs 2021-22, que per primera vegada passaran a ser progressives en funció de la renda familiar, sense necessitat d’haver de demanar bonificacions amb informes de serveis socials. Es tracta d’una fórmula que funciona des de fa anys en els principals ajuntaments catalans i que compleix la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya per a garantir l’accés de totes les famílies a l’escolarització de 0 a 3 anys. Aquesta nova proposta manté l’esperit social de la presentada inicialment a finals de l’any passat, però recull també el compromís de flexibilització acordat en les reunions de les famílies de les escoles bressol municipals amb la tinent d’alcalde d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, per tal d’aconseguir una redacció final que fos la més equitativa i justa possible i que inclogués les diferents situacions plantejades per les famílies. La voluntat del govern municipal és fer una aposta clara per fer accessible aquesta etapa educativa a tota la ciutadania, ja que contribueix a l’èxit escolar, a mitigar la desigualtat i a incrementar les oportunitats dels infants. Tots els nens i nenes tenen dret a una educació de qualitat, que a més facilita a les mares i pares l'oportunitat d'accedir a una feina i conciliar totes dues tasques. La nova tarifació permetrà garantir el manteniment de la qualitat de la xarxa d'Escoles Bressol Municipals de Lleida, invertint en àmbits com la millora de les ràtios, les instal·lacions, l’ampliació d’aules de 0 anys, els espais exteriors, materials, projectes educatius i la formació dels equips docents, cosa que no s’ha fet en els últims anys.

15 coworkers comparteixen espai i projectes a la Casa de Fusta del Centre Històric, coordinada per Joventut

El departament de Joventut impulsa i coordina l’espai, que pretén donar suport a joves emprenedors i crear vincles que generin noves iniciatives, alhora que dinamitza el barri. El Coworking de La Casa de Fusta acull actualment 15 coworkers, de diferents àmbits professionals, que comparteixen espai i capacitats creatives en aquest espai ubicat al carrer de Cavallers, al Centre Històric. Les persones que treballen a La Casa de Fusta ofereixen serveis vinculats al disseny gràfic, la fotografia, l’automatisme per a indústria, la creació de pàgines web, la gestió de webs de productes de segona mà, la recerca matemàtica o bloggers. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del tinents tinents d'alcalde Sergi Talamonte i Montse Pifarré, que també és regidora del Centre Històric, i del regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha saludat els i les coworkers que aquesta tarda estaven a l’espai i s’ha interessat pels projectes que estan duent a terme. L’alcalde ha remarcat les avantatges d’aquesta forma de treballar, ja que permet compartir espai i projectes empresarials, i endegar-ne de conjunts. A més, es creen vincles entre els i les professionals i això esdevé generador d’idees i de projectes. Un altre aspecte que ha valorat el paer en cap és la seva ubicació. "Entre els objectius d'aquest espai, hi ha la dinamització del barri i posicionar-lo com un pol de creativitat a la ciutat", ha dit. Els objectius de l’espai Coworking de La Casa de Fusta van en aquesta línia: donar suport als joves que emprenen per tal que consolidin les seves empreses i es generi ocupació; sumar esforços i capacitats creatives i fomentar el Centre Històric amb la seva activitat. Des que l’espai es va posar en marxa, a principis del 2017, hi ha treballat més de 30 emprenedors.