Lleida

Totes les notícies


Miquel Pueyo nomena Ignasi Amor com a nou regidor d’Esports

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que l’actual regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, passarà a ser també el titular d’Esports i Activitat Física. L’anterior responsable de l’àrea, Sergio González, va ser cessat de les seves funcions la setmana passada després que un informe intern detectés anomalies contractuals en tres casos diferents, malgrat no incomplir la Llei de Contractes del Sector Públic. L’autorització de despesa de la partida de manteniment d’edificis continua en mans del paer en cap i la regidoria del barri del Secà de Sant Pere passa a ser competència de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet. González passarà a ser regidor no-adscrit, ja que no ha retornat la seva acta.

La Paeria crea un grup de treball per elaborar el seu nou Codi ètic i de conducta

Les regidories de Participació i Govern Obert han presentat avui a la comissió de Transparència l'esborrany d'aquest document, que regularà els principis i valors a seguir pels càrrecs electes i el personal eventual i directiu del consistori i els seus ens vinculats. La primera reunió serà dilluns vinent, amb participació de tots els grups municipals, i la previsió és aprovar el document al ple ordinari d'aquest mes. La Comissió de la Transparència ha aprovat avui iniciar l'elaboració del Codi ètic i de conducta de l'Ajuntament de Lleida per part d'un grup de treball que celebrarà la seva primera reunió dilluns vinent i que comptarà amb representació de tots els grups municipals, que podran fer-hi les seves aportacions.  La regidora de Participació i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre, ha presentat avui a la comissió un primer esborrany d'aquest codi, preparat conjuntament amb la regidoria de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, que ara caldrà treballar i debatre en el grup de treball, amb l'objectiu que pugui estar aprovat al ple ordinari d'aquest mes de febrer. L'esborrany destaca la voluntat de l'Ajuntament de Lleida "d'enfortir i renovar el seu compromís amb l'adopció de mesures que millorin la confiança de totes les persones vers les institucions i els seus representants, i vetllar per garantir la integritat i l'ètica institucional, juntament amb altres iniciatives vinculades a la transparència, l'accés a la informació pública i el retiment de comptes". El document detalla els principis ètics (drets humans, legalitat, eficàcia i eficiència en la gestió de recursos públics, lleialtat institucional, igualtat, inclusió social, igualtat, imparcialitat, objectivitat, integritat, exemplaritat, respecte, confiança pública, proximitat, rendiment de comptes, transparència i modernització) i els valors de bona governança (satisfacció de l'interès públic, garantia de la participació ciutadana, resposta àgil, atenció i resposta al ciutadà, cerca del màxim consens polític i social, impuls d'una administració receptiva i accessible, garantir la qualitat dels serveis, l'impuls a la llengua i la cultura catalana i la neutralitat institucional, etc.

Els pagesos de l’Horta de Lleida són una part essencial de l’ADN i de l’ànima d’aquesta ciutat

Miquel Pueyo assenyala que els pagesos juguen un paper molt important en la protecció, defensa i promoció del nostre territori, durant els actes de la Festa de Sant Antoni Abat L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha manifestat, que els pagesos de l’Horta de Lleida són una part essencial de l’ADN i de l’ànima d’aquesta ciutat, i ha assenyalat que, malgrat que el percentatge de la població activa en el sector primari sigui molt petita, és obvi que continuen jugant un paper molt important en la protecció i defensa, no sols de la sobirania alimentària, sinó també del nostre territori. El paer en cap ha fet aquestes manifestacions durant els actes de la Festivitat de Sant Antoni Abat, que han tingut lloc al Saló de Sessions de la Paeria, on també s’han lliurat els guardons de la cinquena edició dels Premis Horta de Lleida, que organitza l’Ajuntament conjuntament amb l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos. Miquel Pueyo ha recollit part del missatge del pregó, que ha llegit prèviament l’historiador Jordi Curcó, per destacar que “és tasca de tots preservar tradicions, com la festa dels Tres Tombs en honor a Sant Antoni Abat”, i ha animat a donar un “impuls a la modernització i evolució de noves formes de producció, transformació i comercialització, per tal que els pagesos de l’Horta de Lleida puguin seguir essent un puntal clau i un element identitari de la vida de la ciutat i el seu entorn”. L’alcalde s’ha afegit al missatge reivindicatiu del pregoner en defensa de festes com la de Sant Antoni Abat. “Aquesta festa demostra que Lleida està profundament lligada a un substrat agrari, a la terra, que ha estat i és un dels elements d’identitat més poderosos de la ciutat”. Al mateix temps, ha agraït a Jordi Curcó la tasca que, “amb paciència i constància”, ha realitzat durant anys recopilant, analitzant i divulgant les nostres tradicions. “En un món globalitzat, mantenir determinats senyals d’identitat i combinar els valors d’allò que és local, d’allò que tenim molt proper de nosaltres, amb els valors d’àmbit universal és molt important”, ha dit.

11.378 persones van assistir a l’espectacle de la Factoria dels Reixos

11.378 persones van assistir a l’espectacle de la Factoria dels Reixos que la regidoria de Cultura i Festes va coordinar aquestes festes de Nadal com a substitució de la tradicional Cavalcada de Reis, anul·lada enguany per la Covid-19. El regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha exposat avui a la comissió de cultura el balanç de les dades de l’espectacle de reis preparat per aquest hivern des de la regidoria i ha agraït la bona resposta ciutadana a la proposta dissenyada per aquest 2021. Amor ha detallat que en el muntatge i desenvolupament del muntatge hi han participat 70 professionals del sector del so, llum, decoració, fabricació de mapping en 3D... a banda dels compositors que van crear les cançons ‘Tortell’ i ‘Carrosses dels Reixos,’ estrenades per a l’espectacle, així com el guió i contingut de tota la funció. 6 companyies de teatre, 6 bandes de música i prop de 50 d’artistes de la ciutat de Lleida han fet possible la posada en escena de “La Factoria dels Reixos”. Davant la bona acollida de l’espectacle, Amor ha assenyalat que en les pròximes setmanes l'Ajuntament de Lleida estudiarà la seva viabilitat de cara a les següents festes de Nadal i Reis: "tenim ganes de repetir-ho pels ínputs que ens han fet arribar tant els artistes com la ciutadania i poder millorar aquesta oferta que s'ha creat nova i pot tenir continuïtat el 2022". El proper espectacle ja es treballaria durant aquest any amb la idea que cada any les representacions siguin diferents, dotar-les de més contingut i ampliar la presència d’artistes. El regidor Ignasi Amor n’ha informat a la comissió informativa per a les Polítiques de Gestió Cultural i de Joventut, on també s’han informat favorablement el conveni de col·laboració entre la CCMA i l’Ajuntament de Lleida per a la promoció i difusió de les activitats culturals de l’ANIMAC (edicions 2021 i 2022), així com la ratificació del conveni de col·laboració amb la Fundació Banco Santander per a la realització del projecte educatiu “Els més petits visiten La Panera”.

Pueyo: "Màrius Torres representa un referent literari, cívic, polític i personal per als lleidatans i lleidatanes"

Com cada 29 de desembre, l'Ateneu Popular de Ponent - Lleida ha organitzat la tradicional ofrena floral per commemorar l'aniversari de la mort del poeta lleidatà Màrius Torres, mort als als trenta-dos anys, el 29 de desembre de 1942. El paer en cap, Miquel Pueyo, i les tinentes d'alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré hi han assistit en representació del grup municipal d'Esquerra Republicana - Acord Municipal. Pueyo ha recordat el llegat del poeta, i ha afirmat que "per als lleidatans i lleidatanes el Màrius representa un referent literari, però també un referent cívic, polític i personal". Pueyo ha posat en valor l'obra poètica que Màrius Torres va deixar, "una obra que no només no ha envellit sinó que s'ha depurat, ha agafat força i s'ha divulgat molt més". Per la seva banda, Freixanet ha destacat el paper de l'Ateneu Popular de Ponent - Lleida que, any rere any, organitza l'ofrena floral, agraïnt el seu esforç i la seva tasca per mantenir viva la memòria de Màrius Torres. Aquest any, com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i per prevenció, no s'ha fet la lectura de poemes.

Conveni entre la Paeria i la BCN Time Use Initiative per a fer realitat el Pacte del Temps

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha parlat d’accions per millorar la vida de les persones, com la conciliació del temps laboral, de cura i personal, o la feminització de la política, per treballar per una Lleida més saludable. La Paeria i la Barcelona Time Use Initiative For a Healthy Society han signat un acord de col·laboració per a l’organització del Pacte del Temps a Lleida. L’Ajuntament de Lleida i la Barcelona Time Use Initiative For a Healthy Society han signat avui un acord de col·laboració per a l’organització del Pacte de Temps a la ciutat que ha de permetre coordinar els horaris actuals per adaptar-los a uns temps més humans i cívics. El paer en cap, Miquel Pueyo, i la coordinadora de l’entitat, Ariadna Güell, han rubricat el document amb la voluntat de seguir treballant per canviar la vida de la ciutadania millorant-la amb hàbits més saludables. L’alcalde ha assenyalat que el Pacte del Temps ha de permetre avançar cap a la reforma horària i una nova cultura del temps. La reforma horària; la conciliació del temps laboral, de cura i personal, o la feminització de la política són accions que han de contribuir en la millora de vida de les persones i a ser més feliços/es. Per això, s’ha d’aprofitar aquesta oportunitat per impulsar horaris més racionals que, alhora, posin també les persones al centre. L’alcalde ha apostat per una Lleida més saludable, com ja es va posar de manifest per part de l’equip de Govern en els compromisos del Pacte de Sant Joan, amb pactes locals que permetin conciliar el temps i per donar sortida al sistema heteropatriarcal que margina les cures per centrar l’atenció en el treball i la productivitat econòmica. Això inclou horaris adaptats a la feina, al comerç i a les institucions, descansar millor, ser més productius al lloc de treball, etc. El paer en cap ha volgut agrair la implicació i el treball que Slow Shop Lleida està fent en aquesta direcció. Pueyo ha citat David Arribas, qui va participar en la taula de la reforma horària en representació de Metges de Catalunya, qui va afirmar que ‘la pandèmia ens ha fet prendre consciència de l‘ús que fem del temps.

La Paeria destina 120.000 euros a ajuts per pobresa energètica durant el 2020

Adreçats a 5.461 persones. L’Ajuntament de Lleida ha destinat 120.024 € en concepte d’ajuts a famílies per fer front a la pobresa energètica durant l’any 2020. La comissió per les Polítiques de Gestió dels Drets de les Persones ha informat aquest dimecres dels darrers ajuts atorgats a famílies de la ciutat, que en el seu conjunt ascendeixen a 159.283 euros. Els conceptes són habitatge, al qual es destina el gruix més important de la partida (quasi el 90%); atenció a infants, alimentació o altres. De l’import global d’ajuts a famílies, l’import més important és el destinat a ajuts econòmics per cobrir el deute que usuaris de serveis socials tenen amb les seves subministradores. Es tracta de 25 ajuts que han rebut directament les subministradores per fer front a factures impagades per part de famílies amb informe positiu o dependència energètica. Els serveis socials de l’Ajuntament de Lleida gestionen aquests ajuts per poder reduir el deute de les famílies més vulnerables. L’objectiu és pal·liar situacions de necessitat puntuals mitjançant el pagament de factures d’una família que no pot assumir-les i eixugar el deute. Cal destacar que són mesures conjunturals necessàries per a ajudar a les persones a poder fer front al seu deute i, alhora, posar en pràctica mesures de suport als més vulnerables. Els ajuts en concepte de pobresa energètica han arribat, durant el 2020, a 5.461 persones (2.518 homes i 2.943 dones), de les quals 2.169 són menors d’edat. Del total d’ajuts econòmics en concepte de pobresa energètica 15. 640,38 € s’han destinat a pagar rebuts d’ aigua, 64.172,41€ a factures de llum i en concepte de pagament de despeses per subministrament de gas s’han pagat 40.211,39 €. La Comissió Informativa per les Polítiques de Gestió dels Drets de les Persones, celebrada ahir, també va donar compte de l’aprovació del conveni entre la Paeria i la Diputació de Lleida per a foment de la solidaritat i la cooperació internacional a Lleida, així com de l’atorgament de la subvenció i de l’aprovació del conveni de col·laboració per al suport a les accions de cooperació i solidaritat de la Universitat de Lleida.

Pueyo: "El Pacte Social és un pas més en el compromís per aconseguir una Lleida millor"

La Paeria i CCOO i UGT, els principals sindicats de Lleida, han signat el cinquè pacte, amb vigència per als anys 2020-2023, per implementar mesures i compromisos que donin resposta a les necessitats de la ciutadania, per aconseguir una ciutat que vetlli per prevenir desigualtats i intervenir coma motor de transformació. El document recull la situació sanitària per la Covid-19, posa en valor la persona i la ciutat, i reforça els vincles i la capacitat de cooperació per afrontar les dificultats, els reptes i les oportunitats. El Pacte Social per la Ciutadania 2020-2023 ja és una realitat. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Anna Campos; el secretari general d’UGT a Lleida, José Luís Aguilá, i la seva homòloga, de Comissions Obreres, Cristina Rodríguez, han signat el cinquè pacte, un acord institucional entre l’Ajuntament i els principals sindicats de la ciutat per implementar mesures i compromisos que donin resposta a les necessitats ciutadanes. La voluntat és aconseguir una Lleida més connectada, justa, compromesa i cohesionada, que vetlli per prevenir desigualtats i intervenir com a motor de transformació social. Pueyo ha assegurat el pacte ‘és un pas més en el compromís per aconseguir una Lleida millor’ i que reforça els vincles i la capacitat de cooperació, amb un missatge d’esperança per a la ciutat i la societat. L’alcalde ha explicat que el document està alineat i relacionat amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) i amb la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat -amb diverses forces polítiques representades a la Paeria i els agents cívics, econòmics i socials de Lleida. El pacte, que promou i defensa els interessos de treballadors/es, ciutadans/es i els col·lectius amb majors dificultats d’inclusió social, té els seus orígens en el 1993 quan va començar a fixar mesures per oferir a la ciutat un salari social i com a motor de desenvolupament col·lectiu.

Acord amb les associacions veïnals i la federació de voluntariat per a reactivar la XSL

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït a les entitats la seva col·laboració per a tornar a impulsar aquesta iniciativa exemplar de solidaritat i ajuda mútua, sorgida "des de baix, de l'energia de la nostra societat". La Paeria, la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida i la Federació Catalana del Voluntariat Social, que aplega 40 entitats, han signat avui sengles convenis per tal de revitalitzar la Xarxa Solidària de Lleida i per enfortir el voluntariat a la ciutat. La Xarxa Solidària de Lleida es va posar en marxa al març, amb el primer confinament, i va arribar a tenir 675 voluntàries i voluntàries, que van dur a terme nombrosos serveis d'acompanyament a persones vulnerables, com ajuda per comprar menjar o medicaments o tasques d'acompanyament que han creat molts vincles personals. La Xarxa va deixar de funcionar un cop finalitzada la primera emergència sanitària, però hi havia la voluntat de reactivar-la a partir de la tasca de voluntariat de les entitats socials. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assenyalat que "la Xarxa Solidària de Lleida és un dels projectes més engrescadors i més meritoris que hem viscut enguany" i ha destacat com va sorgir de l'empenta d'iniciatives ciutadanes a partir de barris o carrers.  "La Paeria com a govern de la ciutat ha de tenir la capacitat, la generositat i la intel·ligència de saber sumar, oferir espais de concertació, no ha de teledirigir, supervisar ni tutelar. L'energia de la nostra societat depèn de la que tinguin les entitats i la dimensió del voluntariat", ha afirmat l'alcalde, qui ha reivindicat la feina de les administracions locals com a "escullera on baten totes les onades de la nostra societat". "Els veritables protagonistes són aquestes lleidatanes i lleidatans anònims, que van saber donar aquest exemple de solidaritat i d'ajuda mútua", ha indicat el paer en cap, qui ha agraït a la FAVLL i a la FCVS la seva col·laboració. "Davall de la firma d'aquest conveni hi batega una voluntat de cooperació i responsabilitat social que us agraeixo.