Lleida

Totes les notícies


ERC, CiU, Crida i Comú sol·liciten el ple extraordinari sobre el model comercial de Lleida

Els tretze regidors dels grups municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han sol·licitat formalment aquest dilluns a l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC) la convocatòria del ple extraordinari de l’Ajuntament de Lleida sobre el model comercial, que ja van anunciar la setmana anterior. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha acusat al Govern municipal de ‘falta de diàleg’ i ha assegurat que ‘això ens fa sospitar que al darrere hi ha voluntat de no comptar amb consens per definir el model comercial i de ciutat i interessos no només comercials, sinó urbanístics.’ Vega ha conclòs: ‘és lamentable que hagin de ser grups de l’oposició els que reclamem que es convoqui aquest ple extraordinari, donat que ja s’hauria d’haver fet el debat sobre el model comercial de la ciutat.’ Els quatre grups, així com agents socials i econòmics de Lleida, fa temps que reclamen un debat obert i participatiu sobre model comercial de la ciutat i alerten que les iniciatives comercials anunciades provocarien una important afectació en el teixit urbà, econòmic i social de Lleida i un canvi de l’actual model de ciutat. A més, afirmem que l’aparició continuada de notícies en relació a la futura creació a Lleida d’àrees comercials on s’implantin mitjanes ha creat un clima d’incertesa i d’inquietud a la ciutat i recorden que en l’últim ple es van aprovar canvis en el planejament urbanístic relacionats amb la creació d’aquestes àrees comercials, el que constitueixen modificacions de facto i per via indirecta del Pla d’Ordenació. Un cop registrada la sol·licitud, l’alcalde està obligat a fixar el dia del ple en un termini màxim de 15 dies hàbils. Si no ho fes, el ple quedarà automàticament convocat pel desè dia hàbil següent a la finalització de l’esmentat termini, és a dir, el 21 de juny, a les 12 del migdia. L’únic punt de l’ordre del dia és: “Debat a l’entorn de l’afectació que tindria en el model comercial i urbanístic de Lleida la possible creació a la ciutat d’àrees comercials on s’implantin mitjanes i grans superfícies.

Hermínia Sirvent

Tots els grups municipals donen suport a la proposta d'ERC-Avancem per un enllumenat eficient i respectuós amb el medi

La Comissió de Sostenibilitat de la Paeria de maig ha aprovat per unanimitat la proposta del grup municipal d’Esquerra Repubicana de Catalunya-Avancem a favor de l’eficiència energètica i l’estalvi econòmic i contra la contaminació lumínica. La proposta insta l’equip de Govern a fer un mapa lumínic de la ciutat que garanteixi una uniformitat de llum d’intensitat adequada i respectuosa amb el medi nocturn. ERC-Avancem reclama que l’Ajuntament de Lleida doni compliment al PAES (Pla d’Acció de l’Energia Sostenible) aprovat en ple i al Decret 190/2015 de desplegament de la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn. Per fer-ho, es demana revisa els punts de llum propietat del consistori i fer complir l’esmentat decret a tercers. També exigeix un informe econòmic anual dels gasos i residus radioactius, així com l’estalvi econòmic i la reducció dels esmentats residus que haurà suposat la implementació d’aquesta proposta, a més d’informar anualment als grups municipals de les inspeccions, requeriments i denúncies fetes per donar compliment a la normativa. Per últim, proposa que Lleida fomenti i difongui l’activitat en l’observació del cel nocturn.

Demanem empara al Síndic de Greuges de Catalunya per la vulneració del reglament lingüístic per part del Govern municipal

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, Convergència i Unió i la crida per Lleida-CUP, han portat aquest dijous la seva inquietud respecte l’incomplimnet del reglament lingüístic de l’Ajuntament de Lleida fins a l’oficina del Síndic de Greuges de Catalunya, instal·lada per un dia al Centre Cívic de Cappont. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha alertat que ‘el Govern municipal està implantant el bilingüisme de forma soterrada però imparable.’ De fet, Vega ha destacat que ‘l’últim exemple és que l’alcalde Ros va fer el pregó de la Festa Major en català i castellà, cosa que hauria estat impensable fa un temps.’  Vega ha lamentat que la vulneració del reglament lingüístic vigent ‘fa perillar la cohesió social a Lleida perquè el que es vol és crear un conflicte on no hi n’hi havia en una ciutat on es parlen moltes llengües’. Els grups han entregat al Síndic un document en què demanem l’empara de la Sindicatura de Greuges de Catalunya davant la vulneració de la normativa lingüística vigent a l’Ajuntament de Lleida. En segon lloc, li demanem que insti l’equip de govern de la Paeria a aplicar la normativa vigent en matèria d’usos lingüístics, tal i com s’especifica en el Reglament per a l’Ús de la Llengua Catalana de l’Ajuntament de Lleida, així com a contribuir a potenciar el prestigi social de la llengua catalana i la seva funció com a element de cohesió en una ciutat tan diversa lingüísticament i culturalment. Per últim, els grups demanen que la Sindicatura de Greuges aturi el procés de bilingüització que està duent a terme l’equip de govern de la Paeria i defensi els drets lingüístics reconeguts en la normativa aprovada pel Ple de l’Ajuntament l’any 2014. Els tres grups també han entregat al Síndic documentació complementària com la carta que van enviar a la Direcció General de Política Lingüística i la resposta d’aquesta, en què mostra la seva preocupació sobre l’ús del català a Lleida i alerta de la manca de necessitat d’una nova reglamentació lingüística.