Lleida

Totes les notícies


El confinament redueix a pràcticament zero els accidents de trànsit amb ferits a Lleida

Les dades de la Guàrdia Urbana constaten una disminució de delictes en gairebé tots els àmbits durant l’estat d’alarma S’han posat 21 denúncies a establiments públics i s’han produït 11 detencions de persones que no han respectat el confinament El consistori va avançar-se a adoptar mesures per la situació d'emergència abans de l'estat d'alarma amb la creació d’un òrgan de coordinació El departament de Protecció Civil ha guiat la resposta a les necessitats sorgides per l'emergència sanitària Els delictes a la ciutat Lleida s’han reduït de forma generalitzada durant l’ estat d’alarma i l’impacte del confinament ha estat molt gran en el nombre d’accidents de trànsit a la ciutat, que han baixat un 92,5% respecte al mateix període de l’any passat. L’any 2019, en les dates equivalents a la crisi sanitària de la Covid-19, es van produir 45 accidents amb ferits i aquest any, 3. Així s’ha constatat en la comissió de Polítiques de Gestió de la Seguretat i el Civisme celebrada avui, presidida pel Paer en Cap, i on s’ha presentat l’informe de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil sobre les actuacions realitzades específicament durant el període de l’estat d’alarma. “Es redueixen pràcticament a zero els accidents de trànsit amb ferits”, ha destacat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, qui ha valorat que “aquestes dades representen un exemple de pes per al model de mobilitat que volem per a la ciutat. Lleida ha de tenir una mobilitat més segura, més sostenible, més amable i l'escenari post emergència ha de sorgir, en part, dels aprenentatges positius d'aquestes setmanes”. En aquest sentit, Pueyo, ha recordat que la dimensió de la ciutat de Lleida “permet anar caminant a pràcticament tot arreu així i ho potenciarem, així com també que les bicicletes guanyin espai i seguretat a la via pública." En l’àmbit de mobilitat de l’informe es desprèn també que els accidents sense ferits es redueixen un 79,82%, l’any 2019 se’n van produir 223 i des del passat 14 de març n’han tingut lloc 45.

Lo Marraco porta la il·lusió de Sant Jordi pels carrers de la ciutat

Nombrosos infants han seguit des dels balcons el seu pas per Lleida, una sortida singular coincidint amb la situació excepcional provocada per la Covid-19. La sortida del Marraco ha finalitzat davant de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida a les 20h, coincidint amb l'aplaudiment als i les professionals que estan en primera línia lluitant contra la malaltia. Les activitats a l'entorn de Sant Jordi han finalitzat amb l'emissió de la conversa mantinguda per l'alcalde Miquel Pueyo amb l'escriptor Josep Vallverdú, que aquest mes d'abril havia de recollir la distinció de fill predilecte de Lleida  Lo Marraco ha recorregut aquesta tarda els carrers de la ciutat per portar l’alegria de Sant Jordi a tots els infants de Lleida en un moment en què a causa del confinament per la Covid-19, la gran festa de la cultura se celebra aquest any de manera diferent. La sortida excepcional del Marraco forma part de les activitats que l’Ajuntament de Lleida ha programat i proposat per poder gaudir de Sant Jordi sense sortir al carrer. Han estat nombrosos els infants i també adults que aquesta tarda s’han fet als balcons per saludar el Marraco al seu pas pels diferents barris de Lleida. La rua del Marraco ha finalitzat davant de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, com a símbol del suport d'un dels símbols més estimats de la ciutat a la tasca que realitzen els i les professionals que estan en primera línia lluitant contra la malaltia. L’activitat literària d’aquesta tarda promoguda per l’Ajuntament de Lleida a les xarxes ha continuat amb les converses per IG Live de Ferran Aixalà amb diferents autors i autores i editors per presentar les novetats editorials d’aquest 2020. La primera xerrada de la tarda l’ha protagonitzat l’escriptor David Marin, amb la seva nova obra, “Appletown”, publicada per Pagès Editors. L’obra, segons ha explicat Marin, “planteja un barri de lleidatans mafiosos a Nova York, amb restaurants de caragols on fan negocis bruts i amb un detectiu que es diu Johnny Pelegrí”.

La Paeria ofereix a la comunitat islàmica un espai al cementiri de Lleida

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha explicat que, si calgués enterrar algun difunt d’aquesta comunitat, es podria fer en base als seus ritus i característiques Pueyo també ha avançat que l’Ajuntament dedicarà al cementiri un espai de memòria a les víctimes de la covid-19 L’Ajuntament de Lleida oferirà un espai al cementiri municipal a la comunitat islàmica per si calgués fer un enterrament en aquest període de crisi pel coronavirus. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, i de la cap de la Secció de Salut Pública, Mercè Tor, ha visitat aquest matí el recinte per ubicar aquest espai i respondre així a la demanda de la comunitat, per fer el sepeli en base als seus ritus i característiques. De moment, no s’ha produït cap defunció, però s’hi està treballant perquè en el cas que fos necessari, es pogués atendre-la d’acord als seus requeriments, com que s’enterri a terra (ha de ser amb taüt) i amb orientació a la Meca. És un terreny que permetria més d’una trentena d’enterraments i que, posteriorment, es podria identificar com la mateixa comunitat considerés convenient. Pueyo ha explicat que compartirà l’espai amb la comunitat perquè l’estudiï i valori l’oferiment que els fa la Paeria. L’alcalde ha agraït a l’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri Coca, l’assessorament i l’ajut rebuts per entendre les aspiracions de la comunitat musulmana, alhora que també ha estès l’agraïment al mateix col·lectiu per la seva flexibilitat en aquestes circumstàncies. En la visita d’aquest dijous al cementiri, l’alcalde ha avançat també que la Paeria hi dedicarà un espai de memòria a les víctimes del coronavirus. Pueyo ha explicat que quan hagi passat aquesta crisi es buscarà un punt tranquil, prop d’una làmina d’aigua, amb zona verda i que sigui accessible, per fixar un element memorial que recordi la pandèmia a la ciutat i les persones que hi han perdut la vida.

Pueyo manté una reunió amb el teixit econòmic de la ciutat i en destaca l’actitud responsable i proactiva

En la reunió que ha mantingut avui amb els representants de la patronal, de l’empresariat i els sindicats per intercanviar punts de vista i avaluar alternatives un cop passi la crisi sanitària El paer en cap convocarà el Consell Econòmic i Social tan bon punt sigui possible, que tindrà com a prioritats les polítiques socials i la reactivació del teixit econòmic El paer en cap, Miquel Pueyo, s’ha reunit avui per videoconferència amb els representats de patronals, sectors empresarials i sindicats de la ciutat per intercanviar impressions sobre com està evolucionant la crisi del coronavirus i l’afectació en els diferents sectors econòmics. La trobada virtual ha servit per actualitzar informació, que es va parlar en la reunió del 18 de març, i compartir aquelles preocupacions i propostes dels diferents àmbits. Han participat en la reunió per videotrucada el president de la Cambra de Comerç Lleida, Jaume Saltó; el secretari general de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona; la presidenta de la FECOM, M. Rosa Eritja; el president de PIMEC Comerç Lleida, Manel Llaràs; la secretària general de CCOO Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, i el secretari general de la UGT Lleida, José Luis Aguilà. La multitrucada ha comptat també amb les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré, així com amb el coordinador general i econòmic de la Paeria, Josep Maria Sentís. L’alcalde ha destacat l’alt nivell de responsabilitat que han mostrat en aquest període d’especial complexitat i ha agraït l’actitud positiva i proactiva de tots ells/es, ja que han aportat idees concretes i han fet propostes per tirar endavant i sortir-se’n el millor possible donada la situació d’emergència en què s’està immers. Igualment, Pueyo ha tramès un missatge “d’inevitable esperança, perquè l’únic que no ens podem permetre és la desesperança”, ha dit, com tampoc el cinisme, l’individualisme o l’egoisme. Alhora, ha afirmat que “l’únic que ens salvarà serà la solidaritat, la confiança en el futur, la responsabilitat i el sentit de comunitat”.

Pueyo demana al Govern de l’Estat que aprovi la suspensió del pagament de lloguers a la reunió d'aquest dimarts

La mesura ha de permetre donar aire a les famílies, empreses, autònoms i comerços que han vist com els seus ingressos i facturació s'han vist reduïts dràsticament d'un dia per l'altre. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat aquest dilluns que demà el Consell de Ministres acordi suspendre temporalment, i mentrestant duri l’estat d’alarma, el pagament de lloguers d'habitatges, oficines i locals comercials, a qui ha vist reduït els seus ingressos arran de la crisi del Covid19, especialment a les persones més vulnerables i establir compensacions per als petits tenidors. Aquesta mesura s’hauria d’haver pres la setmana passada davant l'arribada del final del mes aquest dimarts i per tant del pagament dels lloguers. Aquesta mesura ha de permetre donar aire a les famílies, empreses, autònoms i comerços que han vist com els seus ingressos i facturació s’han vist reduïts dràsticament d’un dia per l’altre. L’alcalde proposa que propietaris i llogaters es posin d’acord a nivell particular per posposar el pagament dels lloguers mentrestant es mantingui l’estat d’alarma i renegociar-los en funció dels ingressos familiars i facturació que tindran famílies, comerços, autònoms i empreses els propers mesos.

Es reorganitza el Govern d’Entesa per fer front a la crisi del Covid-19

L’alcalde, Miquel Pueyo, coordinarà cinc grans àrees per fer front a l’emergència sanitària Suspesos els mercats a l’aire lliure dels dijous i dissabtes i es tanca el pàrquing del Camp d’Esports Es fumigaran alguns carrers de la ciutat a partir de demà El Govern d’Entesa de l’Ajuntament de Lleida ha reorganitzat les seves funcions i competències en cinc grans àrees per fer front a la crisi del coronavirus, mentre duri la situació d’emergència sanitària, segons ha explicat aquest migdia l’alcalde Miquel Pueyo.   L’acord pres pels tres grups municipals, que formen part del Govern d’Entesa, incorpora una sisena àrea per repensar la tornada a la normalitat, un cop superada la pandèmia del Covid-19. Amb aquesta remodelació, el Govern d'Entesa s'articula en les àrees d'Alcaldia i coordinació, Finances i Administració, Salut, Serveis Bàsics, Seguretat i Logística.   Mercats i pàrquing del Camp d’Esports   L’alcalde Miquel Pueyo també ha informat de les darreres decisions del Govern d’Entesa davant la crisi del Covid-19. Una d’elles és l’anul·lació dels mercadets de dijous al Camp d’Esports i de dissabte al Barris Nord. La Regidoria de Consum, Comerç i Mercats ha contactat amb totes les persones que tenen parades als mercadets ambulants per notificar-los la decisió per prevenir i contenir la propagació del coronavirus, seguint les indicacions les autoritats de Salut Pública.   El paer en cap també ha informat que s’ha decidit tancar el pàrquing del Camp d’Esports com a mesura preventiva, per si fos necessari habilitar algun tipus de servei sanitari, com el triatge d’afectats pel virus, abans de procedir al seu ingrés hospitalari. La proximitat a l’Arnau de Vilanova fa que aquest podria ser un indret adient, en el supòsit que el Departament de Salut així ho sol·licités.    Per altra part, l’alcalde també ha anunciat que a partir de demà es procedirà a fumigar diverses zones i carrers de la ciutat amb una solució sèptica, com a mesura preventiva per la seva desinfecció.

L’Ajuntament de Lleida facilitarà el pagament de taxes i tributs amb ajornaments dels terminis i fraccionaments sense interessos

La taxa d’escola bressol no es posarà al cobrament el pròxim mes i fins acabar la situació d’alarma L’Ajuntament de Lleida està preparant mesures per ajudar a la ciutadania a fer front als seus deures tributaris durant la situació actual d’emergència sanitària per l’epidèmia del Covid-19, que ha complicat de forma greu la situació econòmica de moltes famílies i empreses. Per fer-ho, dins del marge que permet la situació de les finances municipals, s’aprovaran ajornaments dels terminis de pagament i s’oferirà el fraccionament dels imports, fins al límit màxim permès per la llei i sense aplicar interessos. Així, d’una banda, s’aplicarà les previsions del Reial Decret 8/2020 de 17 de març, que imposa una flexibilització dels terminis de pagament, tant en període voluntari com en període executiu. Aquesta mesura també afecta el pagament derivat dels acords d’ajornament i fraccionament. Per tant, les liquidacions tributàries que tenien com a termini màxim els dies 20 de març o 5 d’abril –com és el cas de l’ICIO o la plusvàlua– quedaran automàticament ajornades fins al 30 d’abril. Les notificades a partir d’avui (que s’havien enviat abans de declarar l’estat d’alarma) podran pagar-se almenys fins al 20 de maig, o més enllà si així ho preveu el seu termini general. Pel que fa als fraccionaments, els que vencin el 5 d’abril veuen ampliat el seu termini fins al 30 d’abril, mentre que els nous fraccionaments aprovats a partir d’ara tindran el seu primer venciment a partir del 20 de maig. Els cobraments de taxes i tributs de notificació periòdica i col·lectiva (com són l’IBI, el IAE, l’impost de circulació i les taxes de brossa, ocupació de via pública i guals, per exemple) queden fora d’aquesta regulació estatal. Per aquest motiu, la Paeria tramitarà, un cop finalitzi la situació d’alarma, una modificació de les ordenances i la resta de regulacions pròpies que fixen el calendari fiscal municipal, per tal de permetre l’ajornament d’algunes de les dates de càrrec dels rebuts, allargant així el seu període de cobrança.

La Paeria aplica mesures preventives excepcionals per evitar la propagació del Covid-19 a Lleida

Del 13 al 27 de març es tanquen totes les Escoles Bressol, les Llars de jubilats, les instal·lacions esportives i la Biblioteca Municipal de Pardinyes Se suspenen tots els actes públics i privats organitzats a Lleida amb un aforament de més de 1.000 persones o, si és inferior, limitant a 1/3 la seva capacitat, entre d’altres mesures Es recomana evitar els desplaçaments personals a l’ OMAC i OGAT L’ alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dictat dos decrets que estableixen mesures preventives excepcionals per evitar la propagació del COVID-19 a Lleida en compliment de l’ acord de la Generalitat. Després de convocar una Junta de Portaveus extraordinària on ha informat els representants dels grups municipals del contingut del decret, l’alcalde ha exposat les accions que preveu el decret amb “l’ objectiu de anar aplicant les circumstàncies específiques a Lleida en funció de les decisions que adoptin l’ Estat i la Generalitat i aplicar els protocols avalats per la comunitat científica aplicant el sentit comú i la responsabilitat”. Les mesures que es determinen per decret són les següents: - Es tanquen i queda suspesa l’activitat de les Escoles Bressol Municipals en coherència amb l’acord de Govern anunciat per la Generalitat de Catalunya. Aquesta suspensió tindrà efectes des de demà (13 de març) i durarà fins que el departament d’Educació de la Generalitat mantingui el tancament preventiu dels centres escolars d’educació infantil i primària. - Es tanquen totes les llars de jubilats de Lleida, les instal·lacions esportives municipals i la Biblioteca de Pardinyes Pel que fa als actes públics i privats, es manté vigent l’acord de la Generalitat que suspèn, inicialment entre el 13 i 27 de març, aquesta tipologia d’activitats organitzades a Lleida amb un aforament de més de 1.000 persones o inferior. En aquest cas es limita l’aforament a 1/3 de la seva capacitat. A més a més, l’ Ajuntament de Lleida també suspèn temporalment, per un període de quinze dies: - Els mercats de dijous i dissabte (Camp d’Esports i Barris Nord) i el de diumenge (rambla de Ferran) - Tots els espectacles culturals en equipaments municipals - Totes les activitats extraescolars organitzades per l’Ajuntament de Lleida - Totes les activitats públiques organitzades per l’Ajuntament a les ludoteques, llars de jubilats, Joventut, Centres Cívics, Escola d’Art Municipal, Conservatori Municipal de Música, Aula Municipal de Teatre, Casal de la Dona i resta de sales municipals.

Constituït el comitè de Coordinació d’actuacions municipals sobre el Coronavirus

Aquest comitè aplicarà de manera coordinada totes aquelles mesures que en matèria de salut indiquin els organismes competents en el seguiment d’ aquest nou virus i ja ha començat a treballar en les possibles mesures que s’hagin d’aplicar en funció de l’ evolució del Coronavirus SARS-CoV-2 a Lleida. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit aquest dimarts la reunió constitutiva del comitè de Coordinació d’actuacions municipals sobre el Coronavirus, juntament amb els tinents d’alcalde Toni Postius, Jordina Freixanet, Sergi Talamonte i Montse Pifarré. En aquesta primera trobada, a la que també ha assistit la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, s’ ha acordat seguir i aplicar les recomanacions que en matèria de salut estan fent els diferents organismes competents en la matèria, en el marc de l’evolució de l’afectació del Coronavirus SARS-CoV-2. L’ Ajuntament de Lleida està en contacte permanent amb la gerència territorial de Salut a Lleida per coordinar i donar suport a les accions que s’estan realitzant adreçades a la contenció de la propagació d’ aquest virus. En aquest sentit, el comitè ja ha començat a treballar en les possibles mesures que s’hagin d’ aplicar en funció de l’evolució del virus. En la trobada d’avui els membres del comitè han analitzat els diferents actes i esdeveniments previstos de diferent caire en els propers dies, especialment concentrats el cap de setmana, i s’ha emplaçat a prendre una decisió sobre el seu possible ajornament durant aquesta setmana, sempre en coordinació i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. També s’ha decidit convocar dimecres al matí el Comitè de Seguretat i Salut de l’Ajuntament de Lleida - la comissió paritària amb presència de representants sindicals de la plantilla municipal i del govern local - per reforçar la interlocució directa amb el conjunt de treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Lleida sobre les possibles afectacions a les tasques que es desenvolupen als diferents departaments de la Paeria en funció de l’evolució de la malaltia i de les recomanacions de Salut.