Lleida

Totes les notícies


Miquel Pueyo reitera que el projecte que impulsa Eurofund a Torre Salses no és compartit pel govern municipal i que posaria en risc l'eix comercial del centre i de barris

L’Ajuntament de Lleida convocarà una reunió en els pròxims dies amb totes les associacions i patronals com Pimec i Fecom del sector del comerç de la ciutat per tal de debatre conjuntament sobre el futur model comercial de la ciutat. Així ho ha anunciat avui el paer en cap, Miquel Pueyo, qui també ha explicat que obrirà una ronda per parlar amb tots els grups municipals i regidors no adscrits perquè expressin obertament el seu posicionament polític davant del projecte comercial que impulsa la promotora Eurofund a la zona de Torre Salses, entre La Bordeta i Magraners.  “Parlarem amb tots els grups municipals de la Paeria i els demanarem que exposin obertament el seu posicionament polític respecte a si volen que tiri endavant aquest projecte i el model comercial que comporta, ara que tenim motius objectius i palpables per comprovar que es tracta d’un projecte amb mitjanes i petites botigues”, ha afirmat Pueyo. “Hem tingut accés a la sol·licitud de llicència comercial com a administració interessada i de la revisió d’aquests documents i de la presa en consideració del que han explicat aquest matí els promotors observem que ja no s’està parlant d’un parc de mitjanes superfícies sinó d’una galeria de botigues en format de centre comercial. Acceptar això significa que una part de l’estructura comercial de Lleida actualment ubicada a la Zona Alta i l’Eix es traslladi fora de la ciutat”, ha declarat. L’alcalde ha reiterat que aquest projecte “no encaixa en el model comercial que defensa aquest govern” i que va obtenir un suport majoritari de la ciutadania de Lleida a les urnes. L’alcalde ha defensat que existeix un “consens ampli” a la ciutat envers la voluntat de desenvolupar una “ordenació comercial equilibrada i integrada a la xarxa urbana que potenciï i complementi l’oferta existent actual de petits i mitjans establiments i defugi les grans concentracions comercials a la perifèria”. Pueyo ha destacat que el projecte presentat avui per la promotora que impulsa aquesta operació ha modificat el seu plantejament inicial de parc de mitjans i grans superfícies per una galeria comercial amb botigues petites, i ha alertat del risc de desertificació comercial que això suposa per als barris i els principals eixos comercials de la ciutat, com ha passat, ha explicat, a Tarragona.

Pueyo anuncia la nova estructura del govern d’Entesa a l’Ajuntament de Lleida

Es crea una nova regidoria de Presidència, a càrrec de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet, la regidoria de Consum, Comerç i Mercats incorpora l’àmbit de Participació sota la responsabilitat de la regidora Marta Gispert i la regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica amb el regidor Jaume Rutllant al capdavant- Es redueixen les tinences d’alcaldia i les comissions informatives de 7 a 5. Miquel Pueyo: “L’objectiu central d’aquesta nova etapa és la recuperació social i econòmica de la ciutat amb la voluntat que es puguin mantenir i ampliar polítiques de consens amb tots els grups municipals de la Paeria”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat avui, juntament amb els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, la nova estructura del govern d’Entesa després de la marxa dels regidors del Comú. La reestructuració del govern, en paraules de l’alcalde, permetrà una organització “més compacta, eficient i se centrarà en la culminació dels projectes iniciats durant la primera meitat de la legislatura”. El Paer en Cap ha expressat el seu convenciment que amb aquesta remodelació “l’estabilitat del govern està garantida(...) amatents a la ciutadania, que ens demana claredat, estabilitat, seguretat i fer polítiques de ciutat”.  L’alcalde ha remarcat que “després de dos anys de govern, mantenim el mateix rumb, mantenim el compromís amb un procés de regeneració democràtica i de transformació de la ciutat , inspirats en els valors republicans, la transparència, la sostenibilitat i la justícial social. En aquesta nova etapa, Pueyo ha remarcat la voluntat de mantenir i ampliar les polítiques de consens amb tots els grups municipals.  Un dels principals canvis del govern en aquesta etapa és la reducció del número de tinences d’alcaldia, que passarà de 7 a 5 i, també, en la mateixa proporció, de les comissions informatives. En aquest nou període el 1r tinent d’alcalde serà el regidor Toni Postius, la 2a tinent d’alcalde serà Jordina Freixanet, la 3a tinent d’alcalde la regidora Sandra Castro, Montse Pifarré serà la 4a tinent d’alcalde i Paco Cerdà, el cinquè.

"Espais que eduquen, patis per a tothom", un projecte que repensa els patis escolars per usos de la comunitat

Les institucions i entitats promotores d’‘Espais que eduquen, patis per a tothom’ han presentat la iniciativa, que promou l’espai com a element transformador i el joc com a generador del canvi. El projecte està adreçat a les escoles públiques d’educació infantil i primària perquè amb els agents implicats, i a través d’un procés participatiu, proposin el seu propi projecte. Lleida impulsa el projecte educatiu ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’, que repensa els patis escoles per adequar-los a les necessitats dels agents que comparteixen aquest espai. Les institucions i entitats promotores han presentat telemàticament la iniciativa, que s’adreça a les escoles públiques d’educació infantil i primària de la ciutat perquè, a través d’un procés participatiu, proposin el seu propi projecte amb la comunitat implicada. ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’ es planteja amb una nova mirada basada en l’espai com a element transformador que condiciona la manera de relacionar-se i explora el joc com a generador de canvi. En el procés participatiu, hi poden prendre part els agents que intervenen en l’educació de l’alumnat. En l’acte en línia, el paer en cap, Miquel Pueyo, ha subratllat la vocació educadora de la ciutat, que aplica la mirada de l’educació de manera transversal i aportant experiències innovadores i que motivin els infants, així com la comunitat educativa. Segons Pueyo, aquest projecte exemplifica com des de la sensibilitat, l’escola i la participació, es poden fer grans transformacions en benefici de la comunitat. En la presentació, s’ha exposat el treball col·lectiu i transversal que s’ha dut a terme i el protocol de col·laboració entre les entitats impulsores. La Paeria hi participa amb l’aportació de recursos humans, materials i logístics a través de les àrees de transició ecològica, urbanisme, l’Institut Municipal d’Ocupació, La Panera i Educació i Feminismes. Així, l’Ajuntament col·labora amb ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’, juntament amb el departament d’Educació de la Generalitat, els serveis educatius del Segrià i la Noguera, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Lleida, Llavors de vincle i la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, representada pel grau d’educació infantil Gestions Creatives.

El Centre Històric acollirà el 1r Festival d'Art Urbà de Lleida PotFest

Lleida _potFest 2021 se celebrarà del 10 al 18 d’abril al Centre Històric amb la participació d’artistes de renom i reconegut prestigi en aquesta matèria. Paral·lelament a la producció dels murals, el festival organitza diferents activitats a l’entorn de la promoció i la difusió cultural d’aquesta disciplina. Lleida acollirà per primera vegada un festival d’art urbà. Aquest dilluns, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat la primera edició del Lleida _potFest 2021 que se celebrarà al Centre Històric del 10 al 18 d’abril amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment de ciutat, que arreli a la programació cultural, millorar i embellir el paisatge urbà i aconseguir la participació i complicitat de la ciutadania. El paer en cap, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora del Centre Històric, Montse Pifarré; el regidor de Joventut (de forma telemàtica), Ignasi Amor, així com del director del festival, Carles Hernández, així com d’una nombrosa representació del moviment veïnal i associatiu del Centre Històric, ha explicat que “l’art urbà ha experimentat en les dues darreres dècades una evolució i creixement exponencials. Dins els diferents corrents de l’art contemporani, l’art urbà ha esdevingut un dels principals, amb una força i capacitat de transformació urbanística i social totalment contrastades”. Les tendències actuals de l’art urbà proposen una integració d’aquest amb els entorns urbanístics, aconseguint una comunió entre els murals i els edificis de la trama urbana. Pueyo ha destacat que “ha estat tan important aquesta emergència artística, que moltes ciutats considerades mundialment com les més avantguardistes (New York, Berlín, Roma, París, Lisboa, Bogotà, Melbourne, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Madrid i Barcelona entre moltes d'altres) s’han sumat a aquestes noves formes d’art i les han promogut com un element d’enorme valor afegit en diferents àmbits com el social, el turístic, l’arquitectònic i el cultural”.

Miquel Pueyo nomena Ignasi Amor com a nou regidor d’Esports

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que l’actual regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, passarà a ser també el titular d’Esports i Activitat Física. L’anterior responsable de l’àrea, Sergio González, va ser cessat de les seves funcions la setmana passada després que un informe intern detectés anomalies contractuals en tres casos diferents, malgrat no incomplir la Llei de Contractes del Sector Públic. L’autorització de despesa de la partida de manteniment d’edificis continua en mans del paer en cap i la regidoria del barri del Secà de Sant Pere passa a ser competència de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet. González passarà a ser regidor no-adscrit, ja que no ha retornat la seva acta.

Pueyo: "Màrius Torres representa un referent literari, cívic, polític i personal per als lleidatans i lleidatanes"

Com cada 29 de desembre, l'Ateneu Popular de Ponent - Lleida ha organitzat la tradicional ofrena floral per commemorar l'aniversari de la mort del poeta lleidatà Màrius Torres, mort als als trenta-dos anys, el 29 de desembre de 1942. El paer en cap, Miquel Pueyo, i les tinentes d'alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré hi han assistit en representació del grup municipal d'Esquerra Republicana - Acord Municipal. Pueyo ha recordat el llegat del poeta, i ha afirmat que "per als lleidatans i lleidatanes el Màrius representa un referent literari, però també un referent cívic, polític i personal". Pueyo ha posat en valor l'obra poètica que Màrius Torres va deixar, "una obra que no només no ha envellit sinó que s'ha depurat, ha agafat força i s'ha divulgat molt més". Per la seva banda, Freixanet ha destacat el paper de l'Ateneu Popular de Ponent - Lleida que, any rere any, organitza l'ofrena floral, agraïnt el seu esforç i la seva tasca per mantenir viva la memòria de Màrius Torres. Aquest any, com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i per prevenció, no s'ha fet la lectura de poemes.

Acord amb les associacions veïnals i la federació de voluntariat per a reactivar la XSL

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït a les entitats la seva col·laboració per a tornar a impulsar aquesta iniciativa exemplar de solidaritat i ajuda mútua, sorgida "des de baix, de l'energia de la nostra societat". La Paeria, la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida i la Federació Catalana del Voluntariat Social, que aplega 40 entitats, han signat avui sengles convenis per tal de revitalitzar la Xarxa Solidària de Lleida i per enfortir el voluntariat a la ciutat. La Xarxa Solidària de Lleida es va posar en marxa al març, amb el primer confinament, i va arribar a tenir 675 voluntàries i voluntàries, que van dur a terme nombrosos serveis d'acompanyament a persones vulnerables, com ajuda per comprar menjar o medicaments o tasques d'acompanyament que han creat molts vincles personals. La Xarxa va deixar de funcionar un cop finalitzada la primera emergència sanitària, però hi havia la voluntat de reactivar-la a partir de la tasca de voluntariat de les entitats socials. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assenyalat que "la Xarxa Solidària de Lleida és un dels projectes més engrescadors i més meritoris que hem viscut enguany" i ha destacat com va sorgir de l'empenta d'iniciatives ciutadanes a partir de barris o carrers.  "La Paeria com a govern de la ciutat ha de tenir la capacitat, la generositat i la intel·ligència de saber sumar, oferir espais de concertació, no ha de teledirigir, supervisar ni tutelar. L'energia de la nostra societat depèn de la que tinguin les entitats i la dimensió del voluntariat", ha afirmat l'alcalde, qui ha reivindicat la feina de les administracions locals com a "escullera on baten totes les onades de la nostra societat". "Els veritables protagonistes són aquestes lleidatanes i lleidatans anònims, que van saber donar aquest exemple de solidaritat i d'ajuda mútua", ha indicat el paer en cap, qui ha agraït a la FAVLL i a la FCVS la seva col·laboració. "Davall de la firma d'aquest conveni hi batega una voluntat de cooperació i responsabilitat social que us agraeixo.

Pueyo exigeix al Govern central una aportació d’uns 8.000 milions d’euros per a la reactivació econòmica dels ajuntaments

Juntament amb l’alcalde de Saragossa, intenta sumar el suport de la trentena d’ajuntaments que a l’estiu van fer front comú per evitar que el romanent dels municipis se centralitzés a Madrid. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, conjuntament amb el de Saragossa, Jorge Azcón, impulsen tres mocions als Pressupostos Generals de l’Estat, per exigir al Govern central una aportació a fons perdut per a fer front a l’impacte de la Covid i a les necessitats de reactivació econòmica, que necessiten molts consistoris per no fer fallida. Ambdós treballen perquè aquesta iniciativa, pugui rebre el suport d’alcaldes de la trentena de capitals i ciutats grans, governades per formacions polítiques diverses, des del Partit Popular fins a En Comú, passant per ERC, JuntsxCat o Ciudadanos, que a l’estiu van fer front comú per evitar que el romanent dels municipis es centralitzés a Madrid. Les mocions plantegen tres qüestions: - La creació d’un fons local de 4.000 milions d’euros per impuls i recuperació econòmica. - La creació d’un fons de suport als serveis de transport públic de titularitat municipal, que hauria de tenir una dotació inicial de 400 milions, amb la possibilitat d’ampliar-se fins als 1.000, per a pal·liar els efectes de la Covid, que s’han transformat en una davallada de la demanda. - La participació de les entitats locals en el repartiment dels fons europeus per compensar l’impacte de la pandèmia. Malgrat que a Catalunya aquest repartiment es vehicularà a través de la Generalitat, els ajuntaments també hi volen tenir una participació activa. El paer en cap ha assenyalat que “és urgent una resposta contundent i a l'alçada de les circumstàncies si volem contribuir a reflotar una economia massa tocada, a recuperar l’estat d’ànim dels nostres ciutadans i a assolir una seguretat sanitària que enyorem”. Un propòsit que Miquel Pueyo creu que “només aconseguirem amb la implicació incondicional i ferma de totes les administracions, i sobretot de les que tenen més capacitat financera”.

Pueyo: "Lleida Ciutat 30 és un canvi de política en la mobilitat de la nostra ciutat"

Lleida es converteix aquest divendres 30 d'octubre en Ciutat 30. Lleida serà a partir d’aquest cap de setmana Ciutat 30. La Paeria dona un pas fonamental en el model de mobilitat a la ciutat amb la implantació de les zones 30 a partir del 30 d’octubre. Amb aquesta nova mesura, el 87 % de les vies de la ciutat passaran a tenir la velocitat de circulació limitada a 30 quilòmetres per hora. En quedaran excloses les vies principals, com el Passegi de Ronda, la rambla d’Aragó o les avingudes de Blondel i Prat de la Riba, entre altres, amb limitació a una velocitat superior, generalment de 50 km/h. La normativa ha de fer tendir Lleida capa una ciutat més saludable, segura i respectuosa amb el medi ambient. L'alcalde, Miquel Pueyo, ha presentat la nova regulació i la campanya de divulgació que l'acompanyarà aquest matí, juntament amb els tinents d'alcalde Toni Postius i Sergi Talamonte. Pueyo ha destacat que la nova regulació "és un canvi de política en la mobilitat de la ciutat", que donarà compliment a l'ordenança de circulació que es va aprovar el passat 26 de juny. "Som conscients que estem davant d'un període d'adaptació", ha continuat Pueyo, però ha destacat la necessitat d'implantar aquest nou model. D'aquesta manera "Lleida s’incorpora a una llista de ciutats cada vegada més dilatada i, a més a més, en alguns casos de ciutats més grans que la nostra, que han passat a ser ciutats 30". L’alcalde ha apuntat que avui es constituirà un grup de treball transversal per detectar el retorn de la implantació i per acabar de definir i treballar el model de circulació que es vol per a Lleida. La mesura de Lleida Ciutat 30 afecta unes 1.100 vies de la ciutat. Amb la implantació d'aquesta nova mesura, el govern de la Paeria - format per ERC-AM, JuntsxCAT i el Comú de Lleida - reforça el seu compromís amb una mobilitat sostenible.