Lleida

Totes les notícies


Pueyo: ‘Amb l’aplicació nefasta del 155, ens van robar una part de la col·lecció del Museu i van voler esborrar una realitat històrica innegable de vinculació de Lleida amb la Franja de Ponent’

El candidat a la Paeria ha assistit als actes de commemoració del primer aniversari de l'espoli al Mudeu de Lleida La diputada al Parlament de Catalunya, Gemma Espigares, la diputada provincial i regidora de la Paeria, Núria Marín i el candidat a l’alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, han encapçalat la comitiva de la secció local de Lleida d’Esquerra Republicana, a la qual també s’ha afegit la portaveu nacional i vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament, Marta Vilalta, que ha assistit, aquest vespre, als actes en record i de denuncia del primer aniversari de l’espoli al Museu de Lleida.   ‘La col·lecció del Museu de Lleida era unitària des del punt de vista de la seva procedència –les parròquies de la diòcesi històrica de Lleida- i permetia explicar les expressions artístiques de l’antic bisbat de Lleida al llarg de tota la seva història’, ha assegurat Pueyo que ha volgut rememorar, també, la història comuna d’un territori tan proper i tan vinculat a Lleida com la Franja de Ponent.   ‘No parlo de política ni de fronteres administratives, sinó de la llengua i de la història compartides, i sóc del parer que l’actuació unilateral del govern estatal, ara fa un any, va ser també una actuació empesa per la pretensió de reescriure una realitat històrica innegable fent una utilització nefasta de l’article 155 de la Constitució’, ha assegurat el candidat a la Paeria.   Espigares, que, l’any passat, va haver de ser atesa en un centre de salut per les lesions causades durant les càrregues policials a la Rambla d’Aragó de Lleida i va presentar la pertinent denúncia per aquests fets, ha volgut recordar que ‘no només va ser la profanació d’aquell dia, sinó que, a més, els dies següents vam haver d’assistir a una negligència darrere l'altra, tenint en compte el transport maldestre de les obres o la mala climatització del monestir de Sixena per a conservar les peces espoliades’.

ERC-Avancem denuncia que la Paeria pagarà prop de 50.000 euros extres de lloguer per emmagatzemar obres del Morera 

S’han de sumar als 4’7 M del projecte i als 250.000 euros anuals pel lloguer d’oficines a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a Lleida denuncia que el Museu d’Art Jaume Morera tindrà un nou sobrecost, de 48.400 euros com a mínim, pel lloguer d’un local propietat del Bisbat de Lleida per a emmagatzemar fons artístics i documentals del museu, segons es desprèn d’un decret d’alcaldia del 19 de desembre del 2017. En concret, es tracta de la planta baixa del número 6 del carrer Sant Crist, dotat de mobiliari que va ser finançat per la Paeria i que s’havia utilitzat per custodiar la col·lecció del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. El contracte d’arrendament és per 3 anys, fins al 31 de desembre de 2020 i amb possibilitat de pròrrogues per períodes d’un any cadascuna, fins un màxim total de 20 anys. En el decret, signat per la tinent d’alcalde Montse Mínguez, s’especifica que la Paeria pagarà al Bisbat 12.100 euros cada any -el 2018, 2019 i 2020- i la mateixa quantitat pel 2017, malgrat el contracte se signa el 20 de desembre. ERC-Avancem destaca que aquest sobrecost s’ha de sumar als prop de 250.000 euros anuals que, com va denunciar el grup a finals del 2017, costarà a la Paeria el lloguer d’oficines a Mercolleida per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència, on es farà el museu. El president del grup municipal, Carles Vega, lamenta que ‘cada mes coneixem un nou sobrecost del museu, tots amagats entre decrets d’alcaldia, cosa que demostra que l’equipament costarà més dels 4’7 milions del projecte, l’única xifra que l’equip de govern ha dit públicament.’ A més, es queixa que ‘la manca de transparència de l’executiu és total, ja que són despeses que s’autoritzen via decret’. Recorda que, a més, “quan es va presentar el projecte del Museu Morera ja es va dir que a l’Audiència no hi havia espai suficient per a tot els fons museístic, per tant, la necessitat d’un magatzem extern es perpetuarà en el temps”.

El grup ERC-Avancem defensa una gestió pública i criteris socials i de qualitat en la gestió dels centres de dia

El ple de la Paeria aprova el plec de clàusules del contracte de Santa Clara i Magraners El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a defensar al ple de desembre una gestió 100% pública dels centres de dia per a la gent gran de Santa Clara i els Magraners per garantir un servei de qualitat i a l’abast dels ciutadans que ho necessiten. El plec de clàusules administratives particulars que regeix el contracte de gestió del servei s’ha aprovat amb l’abstenció dels republicans. ERC-Avancem lamenta que els centres municipals funcionaran amb un sistema de cofinançament i recorda que els dos centres de dia de la Generalitat que hi ha a Lleida són públics. A més, denuncia que en el plec de clàusules és preferent el criteri econòmic de les ofertes, de manera que pot afectar negativament en la qualitat del servei als usuaris i en les condicions laborals dels treballadors. Museu Morera D’altra banda, el grup republicà s’ha abstingut en el contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A per un valor de 247.500 euros cada any per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència perquè això suposa un sobrecost encobert i a perpetuïtat del Museu Morera. Segons el govern municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia del Museu Morera només té un cost de 4’7 milions d’euros, però en 10 anys la Paeria haurà pagat 2’5 milions d’euros més pel trasllat de funcionaris a les noves oficines. Pacte Social per a la ciutadania El grup d’Esquerra ha votat a favor del Pacte Social per a la ciutadania perquè és una eina de lluita per a la millora de vida de la ciutadania, però ha reclamat al govern que el compleixi i que, d’una vegada per totes, incorpori clàusules socials als contractes i contractacions. Esquerra subscriu el pacte, especialment pel que fa al foment del transport públic i a la gestió pública de serveis. En aquest sentit, recorda l’incompliment per part del PSC de la promesa de remunicipalització de la zona blava pactada al pressupost del 2016.

El grup ERC-Avancem insta Ros a exigir a Lambán una rectificació de les crítiques als conservadors del Museu de Lleida per les obres de Sixena

També reclama una queixa a la Guàrdia Civil pel tracte intimidatori cap als treballadors El grup municipal ERC-Avancem a la Paeria instarà Ros, amb un prec al ple, a exigir al president d’Aragó, el també socialista Javier Lambán, una rectificació de les seves crítiques per l’estat de conservació de les obres traslladades al monestir de Sixena. En concret, el passat 12 de desembre Lambán va assegurar que algunes de les 43 peces estaven “en mal estat” i fins i tot va amenaçar amb reclamar “responsabilitats per la pèrdua d’algunes obres”, fet que va qualificar d’ “evident negligència” de la Generalitat. També va dir que no acceptava “cap lliçó pel que fa a la conservació del patrimoni per part dels conservadors”. Per a ERC-Avancem, aquestes declaracions són una falta de respecte cap a la tasca dels tècnics del Museu de Lleida i una falsedat que no es pot permetre. Per això els republicans demanen a l’alcalde, com a màxim responsable de la corporació municipal i company de partit de Lambán, que retiri les seves paraules. Així mateix, els republicans volen mostrar el seu suport i agraïment als conservadors i a tota la plantilla del Museu de Lleida per la feina feta. Consideren que van patir un tracte intimidatori i agressiu intolerable per part de la Guàrdia Civil que va endur-se les obres. En aquest sentit, reclamen a Ros que faci arribar una queixa formal al cos policial i militar per la seva actuació desproporcionada, amb un desplegament injustificat d'agents fortament armats.  

El grup ERC-Avancem denuncia que el Museu Morera tindrà un sobrecost encobert a perpetuïtat

Als 4’7 milions del projecte falta sumar-hi 250 mil euros anuals de lloguer d’oficines pel trasllat de personal a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria denuncia que la ubicació del Museu Morera a l’antiga Audiència costarà molt més del que ha fet públic el govern de la Paeria. Segons l’executiu municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia només té un cost de 4’7 milions d’euros, però no explica que el preu final serà molt superior, ja que l’Ajuntament pagarà un lloguer de 247.500 euros cada any a Mercolleida per reubicar-hi el personal que ara treballa a la rambla Ferran. El contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A. passarà pel ple de desembre, previst el dia 27. El president del grup, Carles Vega, acusa Ros d’amagar “un sobrecost encobert a perpetuïtat, ja que s’anirà incrementant fins a l’infinit”. Així, alerta que “en només 5 anys, el museu ens haurà costat al voltant dels 6 milions d’euros, el mateix que es va pressupostar per al projecte inicial, i en 10 anys la Paeria n’haurà pagat 2’5 milions de més.” Cal recordar que per instal·lar el Museu Morera a l’antiga Audiència caldrà fer obres d’adequació, de la mateixa manera que també se n’hauran de fer a l’edifici de Mercolleida per traslladar-hi els treballadors municipals. Vega assegura que “tothom hauria sortit guanyant si el museu s’hagués construït en un edifici de nova planta”. “A més, previsiblement més endavant s’haurà de fer una ampliació perquè a l’Audiència no hi ha lloc per acollir tot el fons museístic actual i futures adquisicions”, apunta el republicà.

Vega: ‘demanem la dimissió de la regidora de Cultura i ens sumem al clam popular de dimissió de Ros per inacció en la defensa del nostre patrimoni’

Els grups municipals ERC-Avancem, PDECAT i Unió, Crida per Lleida-CUP i Comú han fet un prec a la Comissió de Cultura demanant responsabilitats polítiques per haver permès l’espoli al Museu de Lleida El president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega, ha titllat d’ “inhibició, gestualitat teatral i actuació de cara a la galeria” el paper del govern de la Paeria respecte el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena i ha acusat a alcaldia de fer una “actuació nul.la i no de fer allò que importava, que era defensar com a institució el nostre patrimoni davant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part de l’estat”. Els grups d’Esquerra Republicana de Catalunya – Avancem, el PDeCAT i Unió, Crida per Lleida – CUP i Comú de Lleida han presentat aquest dimecres un prec a la Comissió Informativa per les polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, els esports i de la participació demanant la dimissió de la Regidora de Cultura, Montse Parra. Vega ha puntualitzat: “el prec està dirigit en primera instància a la regidora de Cultura, però evidentment el primer responsable és l’alcalde. Com que a Ros se li ha demanat la dimissió des de la ciutadania, l’únic que podem fer és secundar aquesta petició.” Vega els exigeix que no defugin la seva responsabilitat i alerta que s’ha obert la porta a futures reclamacions. Els grups consideren que el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte ha fet ús oportunista i descaradament abusiu de l’article 155 de la Constitució Espanyola respecte a les obres del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, donat que s’ha utilitzat la força i no la llei quan la resolució judicial encara no és ferma del tot i resta pendent la possibilitat de presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, per part de la Generalitat de Catalunya i del Consorci del Museu de Lleida. A més, lamenten que des de l’Ajuntament de Lleida s’han avalat aquestes accions, donant ple suport i avalant l’article 155 de la Constitució Espanyola.

El grup municipal d’ERC-Avancem denuncia que la Paeria es va gastar 10.000 euros per promocionar l’arquitecte del Museu del Clima a Venècia

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem preguntarà a l’alcalde de Lleida en el ple de divendres per què l’Ajuntament de Lleida es va gastar 10.000 euros pel patrocini de l’arquitecte Toni Gironès per la presentació del Museu del Clima de Lleida a la Biennal de Venècia, que va tenir lloc del maig al novembre del 2016. ERC-Avancem vol saber quins conceptes inclou la despesa autoritzada per Ros en un decret del 14 de desembre a nom de l’arquitecte. Considera que es tracta d’una xifra molt elevada, sobretot tenint en compte que el viatge i l’allotjament de dos dies del Paer en Cap van costar 650 euros, segons va explicar ell mateix al ple del mes de maig en resposta a les preguntes dels republicans. El grup d’Esquerra també demana conèixer el retorn que ha suposat per a la ciutat de Lleida aquesta despesa. Així, assenyala que a la presentació que el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va fer a la seva pàgina web dels projectes catalans participants a la Biennal de Venècia no s’anomena el Museu del Clima de Lleida. La ressenya sí que recull, en canvi, els projectes de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, el Centre de Repartiment d’Aliments de Campclar, la Rehabilitació mediambiental dels marges del Llobregat, el Teatre Atlàntida de Vic, la Torre Júlia, l'aparcament de Saint Roch a Montpeller i Can Batlló.

Denunciem opacitat, manca de consens i pressions a entitats entorn la ubicació del Museu Morera a l’Audiència

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha criticat durant el ple d’octubre de la Paeria l’opacitat en els costos i els tràmits i la manca de consens que envolta el projecte d’ubicació del Museu Morera a l’edifici de l’Antiga Audiència, a la Rambla de Ferran, que aquest divendres s’ha aprovat al ple gràcies als vots favorables del Partit dels Socialistes, Ciutadans i la Crida per Lleida-CUP. ERC-Avancem, que hi ha votat en contra igual que el Comú de Lleida, ha denunciat també que algunes associacions de la Plataforma d’Entitats Culturals han retirat la seu inicial rebuig al trasllat després de rebre trucades telefòniques de l’alcalde. Davant l’ofensiva que ha protagonitzat l’equip de govern als mitjans de comunicació en els últims dies, la regidora d’ERC-Avancem Núria Marín ha volgut deixat clar que ‘Esquerra sempre ha defensat el Museu Morera com un tema estructural i estratègic, de dignitat de ciutat que s’enorgulleix del seu patrimoni i el situa en el lloc que li pertoca com a referent local i internacional’ però també ha reclamat ‘un museu que ha de complir una funció estratègica tant des del punt de mira cultural com social, fruit d’un consens de ciutat i del segle XXI, no un museu fet amb presses i a qualsevol preu’. ERC-Avancem va demanar fa dies que es retirés de l’ordre del dia l’aprovació de la destinació de l’Audiència a la nova seu del Morera, ja que considera que no és la ubicació idònia per al projecte museístic i que el conveni de cessió del govern espanyol només es va fer per a usos administratius i no permet la construcció d’un museu a l’edifici. Esquerra lamenta que el govern s’hagi negat a aclarir els termes del conveni firmat entre l’Ajuntament de Lleida i el Ministeri d’Economia i Hisenda l’any 2010 i només s’hagi referit a la Llei de patrimoni i a l’ús públic de l’edifici. Marín ha alertat que ‘la informació econòmica facilitada pel l’equip de govern es limita al cost de la rehabilitació de l’Audiència, però no s’ha valorat el cost de reubicar les unitats administratives que actualment ocupen l’edifici en altres dependències ni, si es donés el cas, la indemnització reclamada per l’Estat pel canvi d’usos de l’espai.

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que el conveni de cessió de l’antiga Audiència no permet canviar l’ús de l’edifici per fer-hi el Museu Morera

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem exigeix al govern municipal que retiri de l’ordre del dia del ple d’aquest divendres la proposta per ubicar el Museu Morera a l’antiga Audiència, a la Rambla de Ferran, perquè el conveni de cessió entre el Govern espanyol i l’Ajuntament de Lleida no permet fer-hi un museu. El document administratiu de cessió de l’edifici, de l’any 2010, deixa clar que el Ministeri d’Economia i Hisenda el va cedir exclusivament per a un ús administratiu i que no es pot canviar a un ús de pública concurrència. Per tant, el ple no pot aprovar la destinació de l’edifici de l’antiga Audiència per a la nova seu del Museu Morera com pretén l’equip de govern. A més, ERC-Avancem alerta que un incompliment del conveni augmentaria els costos del nou espai museístic en concepte de deteriorament o fins i tot d’indemnització. També denuncia que el govern municipal ha xifrat en gairebé 5 milions d’euros l’habilitació del nou museu, sense que s’hagi informat als grups municipals del cost afegit que suposarà el trasllat de personal administratiu a altres dependències municipals. D’altra banda, Esquerra reclama que abans de tirar endavant nous projectes museístics s’ha de fer un nou Pla de Museus, ja que el que hi ha és de 1996 i està desfasat. Per això demana que en un termini de tres mesos es faci una planificació global i adaptada a la realitat i a les necessitats actuals de tots els museus fets o projectats a Lleida, tal com recull la moció que defensarà al ple. Per últim, lamenta que el govern socialista prengui decisions unilaterals com la nova ubicació del Museu Morera malgrat estar en minoria i sense buscar el consens dels altres grups municipals i tampoc de les entitats culturals de la ciutat. ERC-Avancem sempre ha defensat que es recuperi el projecte de l’illa dels museus al Centre Històric, que permetria al Museu Morera convertir-se en un pol d’atracció turística al barri i al turó de la Seu Vella.