Lleida

Totes les notícies


El govern assoleix un acord per a l’aprovació de les ordenances fiscals del 2022

El govern municipal portarà a aprovació en un ple extraordinari que tindrà lloc el dia 22 d’octubre les ordenances fiscals per a l’any vinent, que preveuen la congelació dels tributs municipals, la incorporació de millores en la gestió per afavorir la ciutadania i un nou redactat de la taxa especial a les grans empreses distribuïdores per l’ús de l’espai públic que permetrà obtenir nous ingressos. Les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré han presentat aquesta tarda l’acord per l’aprovació d’aquest expedient, que el govern municipal, format pels grups d’Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya, ha assolit amb el grup del Comú de Lleida, que ha estat representat pel seu portaveu, Sergi Talamonte. La portaveu del govern ha agraït la disposició i el treball del grup del Comú per a arribar a aquest acord, que és “fruit de la voluntat reiterada en diverses ocasions d’estendre la mà i arribar a acords pel bé de tots els lleidatans i lleidatanes”. “És un acord d‘esquerres, que permetrà incrementar ingressos a partir del cobrament de taxes a les grans subministradores i distribuïdores i que no carrega més a les famílies, sinó que el que fem és facilitar-los-hi els tràmits i fer-los més entenedors i fàcils”, ha afegit Freixanet. La quarta tinent d’alcalde i regidora d’Hisenda, Montse Pifarré, ha mostrat la seva satisfacció per poder portar a aprovació les ordenances fiscals per al 2022 amb consens. Entre els aspectes més rellevants de l’acord, Pifarré ha destacat l’adaptació del redactat de la taxa especial del subsòl, sòl o vol de vies públiques per garantir que les grans empreses distribuïdores (elèctriques, telefonia mòbil i d’altres energètiques) paguin pel seu ús, ja que pot suposar un ingrés important per a la ciutat. Pel que fa a la modificació de la tarificació de l’ordenança de la recollida d’escombraries per recollir els costos creixents de portar els residus a l’abocador, s’ha deixat sobre la taula de comú acord.

Esquerra i Junts acusen a l’oposició de dinamitar l’acció de Govern de forma permanent i fer-ho sense tenir cap proposta alternativa

L’equip de Govern de la Paeria, format per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, ha anunciat en roda de premsa que deixa sobre la taula l’expedient de l’Ordenances Fiscals per a l’any 2022. La regidora d’Economia i tinent d’alcalde de la Paeria, Montse Pifarré, ha manifestat que “des del primer moment hem treballat amb la humilitat de demanar el consens de tots els grups, i hem demanat que ens fessin arribar les seves aportacions i propostes concretes i l’únic que han fet ha estat marejar la perdiu”. Pifarré ha manifestat que, “hem assistit a la presentació d’esmenes sense cap tipus de coherència jurídica per part del grup que aspira a governar la ciutat. A més a més, tots els grups s’han votat les esmenes entre ells, resultant completament incoherents. Dos exemples: primer, mentre els Comuns proposaven aplicar el recàrrec a l’IBI a partir d’un pis buit, PP i Cs proposaven eliminar el recàrrec.. I segon, mentre els Comuns demanaven incrementar el coeficient a aplicar a determinats usos de l’IBI, Cs demanava eliminar aquest coeficient. Hem assistit a un espectacle dantesc i esperpèntic”. Per la seva banda la tinenta d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha criticat que l’oposició vol dinamitar totes les accions i propostes de l’Equip de Govern i ha deixat clar que “ Estem disposats a seguir parlant-ne, creiem honestament que milloren el text actual: milloren la gestió i l’atenció a les persones i que beneficien al conjunt de la ciutadania” però, ha afegit, “no estem disposats a mantenir una oposició que el dia abans no sap que farà, i que vota de manera incoherent, comprometent el vot no en funció d’un text normatiu sinó en múltiples peticions inconnexes”. Freixanet ha explicat el que suposarà no poder aprovar les Ordenances Fiscals que, “entre d’altres, no podrem cobrar tant eficaçment com voldríem taxes a grans subministradores i distribuïdores com les elèctriques o la xarxa d’internet, així com tampoc podrem agilitzar l’expedició de les llicències d’obres per no tenir entitats col·laboradores habilitades ni establert el màxim que han de pagar els ciutadans”.

El Ple de la Paeria aprova les Ordenances Fiscals pel 2020 que tenen com a objectiu reduir el deute, aplicar una fiscalitat progressiva, la cura del clima i l'accés a l'habitatge

El Ple de la Paeria extraordinari, celebrat aquest dilluns 21 d'octubre, ha donat llum verda a les noves Ordenances Fiscals per a l'any 2020 amb els vots a favor dels tres equips de govern (Esquerra Republicana - AM, JuntsxCAT Lleida i el Comú de Lleida) i els vots en contra de l'oposició (PSC, Ciudadanos i PP). La regidora d'Economia, Montse Pifarré, ha explicat que aquestes Ordenances presentades "estan basades en l’acord d’aquest govern d’entesa per caminar cap els objectius que ens vam marcar entre tots a l’inici de la legislatura; Fer de Lleida una ciutat Segura, Valenta, Connectada, Justa, Compromesa, Saludable i Emprenedora". Aquestes noves ordenances, ha explicat Pifarré, estan centrades en quatre grans reptes a assolir durant la legislatura 2019-2023. Per una banda, reduir el deute de la Paeria (de 175 milions d'euros) i la regularització de les factures al calaix. "Ja vam explicar l’abast de l’endeutament d’aquest ajuntament i les hipoteques a curt i llarg termini que suposava amb conseqüències en la gestió municipal i la capacitat d’inversió", ha exposat Pifarré durant el Ple. El segon objectiu és aplicar una fiscalitat més justa, introduint elements de progressivitat, amb la finalitat de  que contribueixin més aquells que més tenen. Cal combatre, també, l’emergència climàtica amb mesures concretes que facilitin el canvi de model energètic, fent ús d’energies renovables i vehicles no contaminants. I, per últim, tal i com ha dit Pifarré: "afrontar un problema molt greu de la nostra societat, perquè afecta a un dret fonamental de les persones, que és el dret a l’habitatge". Amb aquestes ordenances, des de la Paeria "volem treballar en dues direccions; incrementar el parc d’habitatge de lloguer social i mobilitzar habitatge desocupat", ha afegit la regidora Pifarré. Com a mesura de caràcter general, el govern proposa una actualització de l’IPC que ha de permetre actualitzar els salaris dels empleats públics, els contractes de serveis públics i l’adquisició als proveïdors de bens i serveis, minimitzant la pèrdua de poder adquisitiu de l’Ajuntament.