Lleida

Totes les notícies


S'obre el camí cap a la recuperació del velòdrom amb la signatura del conveni entre Paeria i el Club Ciclista Terres de Ponent

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president del Club Ciclista Terres de Lleida, Ramon Simó, han signat aquesta tarda un conveni de cessió a precari de l'ús de les instal·lacions municipals del velòdrom del Camp d'Esports, per tal que l'utilitzi per als entrenaments i els campionats que organitza. Aquest acord contempla un annex que inclou les obres de tancament i millora del velòdrom que haurà de dur a terme el club i que permetran posar fi a la situació de degradació actual de l'equipament. "Creiem que aquest conveni suposarà un punt d'inflexió pel velòdrom, ja que ha de permetre que es duguin a terme les necessàries actuacions de tancament i rehabilitació de l'espai. Agraeixo al Club Ciclista Terres de Lleida la tenacitat per arribar a aquest pacte de col·laboració público-privada, una fórmula que ben portada ens pot proporcionar oportunitats que només amb els recursos públics no podríem assumir", ha afirmat el paer en cap, qui ha recordat els orígens de la instal·lació, vinculats al Camp d'Esports de Joventut Republicana, i la seva llarga tradició esportiva i de competició. "Esperem que a partir d'ara la millora que experimentarà el velòdrom us permeti practicar amb seguretat el vostre esport i ampliar l'oferta formativa. La vostra il·lusió és tornar-lo a omplir de vida i desitgem veure'l ben aviat ple de ciclistes i acollint competicions", ha afegit Pueyo. Per la seva banda, Ramon Simó ha agraït la tasca dels responsables polítics que en els darrers anys han fet possible aquest acord, després d'anys de reivindicar millores per a aquest equipament. Les actuacions previstes afectaran el mur perimetral exterior del recinte, el mur de la pista d'hoquei, la instal·lació d'una tanca perimetral, la reparació del paviment de la pista i la millora dels vestidors. El Club preveu dur-les a terme gràcies a un acord amb una empresa privada, el Gimnàs Ekke, que a canvi disposarà de part de l'espai del recinte com a zona d'aparcament per als seus socis, ha explicat Simó.

En marxa la campanya d'atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida

L'espai incorpora novetats respecte a l'estiu passat com la substitució d'hamaques per llits, un espai de bugaderia i servei de consigna amb 130 unitats. Annex al pavelló s'ha habilitat un mòdul que acull l'Oficina d'Atenció Única per atendre  les persones temporeres, on se’ls oferirà assessorament jurídic i es facilitarà que s'inscriguin al SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya). També es comptarà amb 4 mediadors culturals i 2 agents de suport de recerca de feina. L'Ajuntament de Lleida inicia el dispositiu integral d'atenció als temporers i temporeres que es desplacen a Lleida i la seva zona d'influència per la recollida de la fruita el dia 1 de juny amb la posada en marxa del Pavelló 3, habilitat com a espai d'acollida amb capacitat per a 122 persones. Els serveis de l'Oficina d'Atenció Única (en servei des del dia 3 de maig a les instal·lacions de serveis socials) s’ofereixen a partir d’avui en uns mòduls annexos al pavelló per facilitar la coordinació del servei.   La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, juntament amb el regidor de l’Horta, David Melé, ha visitat aquest matí l'Oficina d'Atenció Única – situada en un mòdul extern al pavelló- i el pavelló 3 de Fira de Lleida, ja habilitat per ser un espai d'acollida social de qualitat temporal mentre les persones que venen a Lleida per la campanya de la fruita troben feina o un allotjament estable. La principal novetat de la campanya d'aquest any és la millora en la confortabilitat d'aquest equipament, amb la substitució d'hamaques per llits, la posada en marxa del servei de consigna (amb 130 unitats) i la zona de bugaderia ( amb 4 rentadores-assecadores). Per la campanya agrària de l'estiu de 2021 l'Ajuntament de Lleida ha tret a concurs laco-gestió dels diferents serveis que es donen al pavelló (consigna, vigilància, àpats...), que oferirà l'empresa Fundación Samu de manera conjunta amb l’Ajuntament de Lleida. La coordinació general i els criteris fixats per a l’atenció el realitza l’Ajuntament de Lleida amb l’equip de treballadors socials i educadors municipals, que treballaran de forma coordinada amb els professionals que realitzaran els serveis específics dins del pavelló.

En el seu primer aniversari, la Bústia Ètica de la Paeria recull 135 queixes de la ciutadania

Lleida ha estat pionera en la utilització d’aquest canal per alertar de males pràctiques a l'administració. L'objectiu de l'equip de Govern és facilitar eines que apropin l'administració a la ciutadania, que s'estableixin relacions de confiança i que hi hagi més qualitat i una millora continua als serveis municipals.  La Bústia Ètica i de Bon Govern de Lleida posa en coneixement de la Paeria -sempre amb confidencialitat absoluta- processos o comportaments que poden ser contraris als principis ètics i de conducta, ja siguin d'alts càrrecs, de funcionaris o de qualsevol assumpte vinculat a conflictes d’interès o contractacions. La Bústia ha rebut 135 queixes de la ciutadania des que es va posar en marxa avui fa un any. Del total de queixes, 55 s'han presentat de manera anònima i la meitat dels registres tenen a veure amb sostenibilitat i medi ambient. L’eina ha tingut una bona resposta tant per part dels veïns i les veïnes de la ciutat, que n’han fet ús amb responsabilitat, com per part dels serveis municipals, que han atès les observacions plantejades per posar-hi solució.  La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha destacat el treball que està fent l’equip de Govern per una administració més oberta. Freixanet, regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, ha remarcat el compromís de l’actual Govern amb la transformació digital de l’administració, un procés que passa per establir canals de comunicació directa amb la ciutadania. L’objectiu és que els veïns i les veïnes de Lleida tinguin "eines al seu abast per poder-s’hi relacionar i per establir vincles eficaços i de confiança". Freixanet ha afirmat que la Bústia ha situat la integritat com a eix vertebrador del mandat: "Volem dotar la ciutadania de les eines necessàries perquè l’administració esdevingui més oberta i propera, eficaç i útil, sempre respectant els valors democràtics i buscant la millora continua i la qualitat dels serveis públics", afegint que "tot plegat s’alinea amb la Lleida Valenta -per la qual aposta el Govern- i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) per crear unes institucions sòlides, eficaces i transparents, reduir la corrupció i garantir nivells de decisions inclusives, participatives i representatives".

"Espais que eduquen, patis per a tothom", un projecte que repensa els patis escolars per usos de la comunitat

Les institucions i entitats promotores d’‘Espais que eduquen, patis per a tothom’ han presentat la iniciativa, que promou l’espai com a element transformador i el joc com a generador del canvi. El projecte està adreçat a les escoles públiques d’educació infantil i primària perquè amb els agents implicats, i a través d’un procés participatiu, proposin el seu propi projecte. Lleida impulsa el projecte educatiu ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’, que repensa els patis escoles per adequar-los a les necessitats dels agents que comparteixen aquest espai. Les institucions i entitats promotores han presentat telemàticament la iniciativa, que s’adreça a les escoles públiques d’educació infantil i primària de la ciutat perquè, a través d’un procés participatiu, proposin el seu propi projecte amb la comunitat implicada. ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’ es planteja amb una nova mirada basada en l’espai com a element transformador que condiciona la manera de relacionar-se i explora el joc com a generador de canvi. En el procés participatiu, hi poden prendre part els agents que intervenen en l’educació de l’alumnat. En l’acte en línia, el paer en cap, Miquel Pueyo, ha subratllat la vocació educadora de la ciutat, que aplica la mirada de l’educació de manera transversal i aportant experiències innovadores i que motivin els infants, així com la comunitat educativa. Segons Pueyo, aquest projecte exemplifica com des de la sensibilitat, l’escola i la participació, es poden fer grans transformacions en benefici de la comunitat. En la presentació, s’ha exposat el treball col·lectiu i transversal que s’ha dut a terme i el protocol de col·laboració entre les entitats impulsores. La Paeria hi participa amb l’aportació de recursos humans, materials i logístics a través de les àrees de transició ecològica, urbanisme, l’Institut Municipal d’Ocupació, La Panera i Educació i Feminismes. Així, l’Ajuntament col·labora amb ‘Espais que eduquen, patis per a tothom’, juntament amb el departament d’Educació de la Generalitat, els serveis educatius del Segrià i la Noguera, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Lleida, Llavors de vincle i la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, representada pel grau d’educació infantil Gestions Creatives.

ERC i Jovent Republicà demanen al Ple de la Paeria mesures per detectar i prevenir malalties mentals entre els joves

Demanen seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades.    El grup municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal presentarà al Ple de la Paeria d’aquest divendres, 30 d’abril, una moció en nom del Jovent Republicà de Lleida per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent de la ciutat. El text insta a l’Ajuntament de Lleida a seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades i a promoure la creació d’espais i canals informatius i d’atenció a la salut mental a Lleida així com la posada en marxa de campanyes conscienciació i intervencions per promoure la salut mental del jovent.   “El Jovent Republicà considerem fonamental la tasca de detecció precoç i prevenció prèvia per tal d’evitar arribar a situacions límits que només suposen la punta de l’iceberg” afirma Clàudia Lara, secretària d'organització i política municipal del Jovent Republicà Lleida.   Des del grup d’ERC-AM, el regidor de Joventut Ignasi Amor ha destacat la importància de portar a debat del plenari aquesta problemàtica: “Amb el confinament i les restriccions de la Covid, el jovent ha vist reduïda la pràctica esportiva, les classes en format virtual, el tancament de serveis i limitació de l’oci o la reducció de franges horàries de mobilitat. Són aspectes que afecten a tota la població, però que en l’etapa de l’adolescència i joventut esdevenen agreujants i creen un escenari molt perillós”.   La moció també vol posar en valor la tasca de totes les entitats que treballen per la sensibilització, el reconeixement i la defensa de les persones amb algun tipus de problema de salut mental així com les entitats juvenils que durant el confinament han treballat per posar dades sobre la taula i fer evident el greuge d’aquesta problemàtica, com el Consell Nacional de la Joventut o la Federació de Salut Mental Catalunya, i que es tinguin en compte en la presa de decisió, disseny i implementació de polítiques públiques d’atenció a la salut mental.

Es presenta la programació de la Festa Major de Lleida

El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, han presentat la programació de la Festa Major. En destaquen el talent local, la major presència femenina i les activitats familiars. El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, han presentat aquest dimarts la programació de la Festa Major, que se celebrarà del 7 a l’11 de maig. L’alcalde ha posat de relleu que la Festa Major constitueix un motor econòmic i emocional per a la ciutadania i per als seus diversos sectors d’activitat. La Paeria ha apostat fermament pel talent lleidatà, sobretot en l’àmbit musical i en el de les arts escèniques. Enguany, a més, comptarà amb una notable presència femenina als escenaris. Respecte les mesures sanitàries, Pueyo assegura: "No hem volgut renunciar a celebrar-la però ho farem amb cura, amb seguretat i amb civisme seguint totes les indicacions de les autoritats sanitàries del país”. Així mateix, ha afegit que “l’any passat vam haver de renunciar a la Festa Major en pro d’un interès superior: la salut i la vida de tots els ciutadans i les ciutadanes. Enguany, la celebrarem amb un seguit de mesures i precaucions adaptades a l’actual situació sanitària, que encara no és bona, però que a poc a poc es va beneficiant de l’efecte protector de la vacunació”. Seguint les recomanacions i peticions dels grups de cultura popular, aquesta Festa Major no oblidarà la tradició; no obstant, hi haurà rellevants innovacions. En aquesta edició, s’han plantejat dos escenaris on es concentrarà tota la activitat festiva: els Camps Elisis, l’emplaçament emblemàtic de Festa Major, i la plaça Sant Joan, on la ciutadania gaudirà també d’un escenari personalitzat i únic i que acollirà un nou format de pregó. En acabar la compareixença, l’alcalde ha posat de relleu que “la nostra festa és un bon reflex d’allò que com a societat ens agrada ser: hereva d’una tradició antiga i alhora una ciutadania amatent a les demandes i a les formes d’expressió del nostre temps.

La Paeria es planta davant una possible desescalada amb mesures més restrictives

El paer en cap, acompanyat de portaveus de tots els grups municipals i de representants dels sectors econòmics i socials, compareix per manifestar que qualifica d’injust el tractament que es vol fer amb la desescalada asimètrica del territori i demana que es facilitin més mesures: més vacunacions, més cribratges seriats, que es consideri com a essencial el sector agrari i l’obertura progressiva de la restauració als vespres​. Miquel Pueyo ha comparegut aquest migdia en el Saló de Sessions de la Paeria, acompanyat de portaveus de tots els grups municipals del consistori (ERC-AM, JxCat-Lleida, el Comú de Lleida, PSC, C’s i PP) i de representants de diversos sectors econòmics i socials (PIMEC, Federació d’Hostaleria, FECOM, UGT i CCOO) per manifestar l’oposició a que el Procicat apliqui les noves mesures restrictives que va avançar ahir diumenge Miquel Sàmper, conseller d’Interior de la Generalitat. Pueyo ha expressat la inquietud i preocupació en conèixer que s’està pensant en una desescalada més dura per aquells territoris amb més contagis, entre els quals el responsable Sàmper ha inclòs Lleida. “Després d’un any de pandèmia estem dotats de moltes més eines per combatre la Covid-19: la coneixem més bé, tenim més testos per a detectar-la i gaudim de les vacunes per a prevenir-la". A més, ha considerat injust el tractament que es vol donar a Lleida, quan és el territori on s’ha vacunat percentualment més persones amb les dues dosis (9,8%); on un 25.7% de la població se n’ha inoculat amb una, i on el ritme de vacunació ha estat superior al de la resta del país. Amb aquestes dades, el paer en cap ha demanat que se subministrin més vacunes i ha insistit en la reclamació de considerar el sector agrari com essencial: “Si som el rebost de Catalunya, hem de garantir una campanya de la fruita segura per a tothom”, ha apuntat. Al mateix temps, també ha reivindicat els cribratges seriats a més dels de tipus massiu i s’ha sumat a la petició d’altres territoris de permetre l’obertura progressiva de la restauració als vespres -sempre amb les mesures preventives corresponents-, ja que "la restauració i l’hoteleria han patit molt les conseqüències de les mesures restrictives i sempre s’han adaptat a les directrius de prevenció marcades pel Procicat".

Paeria i Joventut presenten el nou Carnet Jove de Lleida

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que el Carnet Jove de Lleida és una iniciativa que permetrà seguir impulsant sinèrgies per fomentar la implicació de Lleida amb el seu jovent i seguir millorant els serveis que s'ofereixen als joves.  El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Joventut, Ignasi Amor, han presentat el nou Carnet Jove de Lleida juntament a la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, i el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch. Pueyo ha explicat que l’objectiu del Carnet Jove de Lleida és oferir avantatges de qualitat i proximitat al jovent de la ciutat i potenciar-ne l’ús en el seu dia a dia, doncs es pretén que els i les joves puguin utilitzar el carnet en comerços i establiments locals i, d’aquesta manera, "estrènyer més el seu arrelament i identitat amb el municipi i reforçar el seu vincle amb el comerç de proximitat”.  En la mateixa línia, Oliva ha corroborat que l'objectiu és que el nou Carnet Jove de Lleida connecti el Carnet Jove -que ja és molt popular entre la joventut catalana- amb el món local i, especialment, amb el comerç i serveis de proximitat. “El Carnet Jove és una eina per a l’emancipació i la vida quotidiana de les persones joves i, de retruc, donarem una empenta al comerç local de proximitat en aquests durs moments de la pandèmia de la Covid-19”. El regidor Ignasi Amor ha explicat que per millorar la qualitat i quantitat dels avantatges del Carnet Jove de Lleida s’ha iniciat una campanya de captació entre el comerç, les empreses i les entitats de la ciutat. Com a resultat d’aquesta acció s’hi estan adherint els primers interessats i s'espera anar ampliant la llista al llarg de l’any i aconseguir així més descomptes i avantatges en diferents àmbits: transport, perruqueria, esport, serveis mèdics... Per la seva banda, la Paeria mantindrà els avantatges en diferents serveis municipals que ja estaven inclosos en el Pla de Joventut, com són els descomptes als espectacles organitzats per l’Ajuntament de Lleida dins de la programació de La Temporada a l’Auditori Municipal Enric Granados, al Teatre Municipal de l’Escorxador o al Teatre de La Llotja i, a més, hi afegeix la programació de les Festes de la ciutat i altres beneficis en formació (24%), turisme i mobilitat (20%), salut (13%), tecnologia (9%), cultura (7%) i esports i lleure (7%), entre d'altres.

La Paeria presenta 14 projectes propis i 7 de vinculats amb un pressupost de més 124 milions d’euros per als fons Next Generation

Miquel Pueyo considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana i anima la ciutadania a implicar-se en les propostes presentades i a presentar-ne noves. L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui els 14 projectes propis i set de vinculats, pressupostats amb 124,64 milions d’euros, amb què aposta per als fons europeus per a la transformació digital i ecològica Next Generation. Aquest conjunt d’iniciatives inclouen un total de 46 actuacions, set de les quals proposades per organismes vinculats, Institut Municipal d’Ocupació, Turisme de Lleida, Fira de Lleida i Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari. “Aquest plantejament és, però, només un punt de partida, la versió 1.0 amb la qual, com a Ajuntament de Lleida, treballem i a la qual anirem incorporant-hi nous actors i noves actuacions” ha remarcat l’alcalde Miquel Pueyo en la presentació. El paer en cap ha convidat la ciutadania a incorporar noves propostes o participar en les ja creades a través d’un formulari de participació. En aquest sentit, també s’ha fet públic el dossier amb els projectes per tal de facilitar la incorporació d’idees. Amb l’objectiu d’avançar en aquesta iniciativa clau per a la recuperació de la ciutat, el paer en cap ha signat avui el decret per constituir formalment el Consell Tècnic Next Generation Lleida, encapçalat pel coordinador general de la Paeria, Josep Maria Sentís. Miquel Pueyo ha remarcat que considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana, el plantejament de Lleida com a una ciutat més verda, sostenible i saludable i la modernització i digitalització del teixit industrial i de les PIME així com la recuperació del turisme i l’impuls de l’emprenedoria. La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha remarcat que els projectes proposats compleixen àmpliament els Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’acord amb la voluntat i el compromís del Govern de la Paeria. Es basen, també en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i en els acords de la Mesa Transversal constituïda el passat setembre amb la participació dels principals actors de Lleida per abordar la recuperació de la ciutat davant el desafiament de la Covid-19.