Lleida

Totes les notícies


Plenari dels Infants i Adolescents

La Paeria celebra el Plenari dels Infants i Adolescents

La Paeria recull les aportacions dels infants i adolescents per a futurs projectes de ciutat. Els representants dels Consells d’Infants i de Joves han exposat el treball que han fet aquest curs per fer arribar les seves opinions a l’Ajuntament. El Plenari dels Infants i Adolescents és un òrgan consultiu, participatiu i representatiu de la població infantil i adolescent de la ciutat que va néixer fa 24 anys. Es treballen temes molt diversos amb l’objectiu d'escoltar la veu dels més petits, creant un espai de trobada i reflexió on se sentin protagonistes i participin de manera activa en temes diversos. El Saló de Sessions de la Paeria va acollir aquesta Audiència on es van escoltar les opinions i demandes de la població infantil i juvenil de la ciutat sobre aspectes que són del seu interès i que els afecten per aconseguir millores i una transformació social en el seu entorn. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit el Plenari i ha remarcat la importància de tenir canals de comunicació per fer arribar les propostes dels qui són, segons ell, “la Lleida del futur”. Alumnes de diferents escoles i instituts de la ciutat reclamen una Lleida més verda, sostenible, igualitària i amb oportunitats per a tothom dins la diversitat. L'alcalde, a més d'aquestes propostes, valorarà la seva participació en el programa de la Festa Major, poder participar en la decisió dels jocs infantils que s’instal·lin o posar atenció a la salut mental dels joves. L’alcalde ha agraït el treball que els diferents grups han fet aquests mesos, fent propostes que van més enllà i beneficien el conjunt de la ciutadania. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha parlat dels canvis en el funcionament dels Consells, que han resultat positius per fer els òrgans més efectius i pròxims a les diferents realitats. Castro ha apostat per acostar la institució als nens i nenes i adolescents perquè s'hi sentit representats, remarcant el seu dret que a la participació.

"Obrim el pati" a Balàfia

La iniciativa "Obrim els Patis" és fruit del treball comunitari que s’està duent a terme per part del grup dinamitzador del Consell de Zona de Balàfia i que es vol fer extensible a altres barris de la ciutat de Lleida A partir d'ara, el pati de l’Escola de Balàfia romandrà obert al públic tots els caps de setmana perquè el veïnat en pugui fer ús. Es tracta d’una iniciativa que va néixer de la necessitat d’oferir espais de socialització i joc per adolescents i que és fruit del treball comunitari que fa més d’un any s’està duent a terme al barri. La tinenta d'alcalde i regidora de zona, Jordina Freixanet, ha agraït a tots els col·lectius que han fet possible la incorporació del pati de l’escola pública com un ús comunitari, perquè “les coses més senzilles són a la vegada més difícils”, i perquè “aquest és un pas transformador i de futur”. També ha explicat que es treballa en el projecte educatiu del barri i en la transició cap a la futura escola Pinyana-Balàfia, que estarà enllestida en els pròxims mesos i ha convidat la ciutadania a participar en els Consells de Zona com a eina per a vehicular les idees de tots i totes. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha fet esment al paper de Lleida com a ciutat educadora i què implica aquesta etiqueta. “Som ciutat educadora no només en les escoles, també en els carrers i places. Que s’obri un pati al barri vol dir que creiem en una educació que va més enllà d’allò que passa dins de les quatre parets del centre docent. I és que l’educació també contempla el temps lliure”. Castro també s’ha referit als efectes d’integració social que impliquen gestos com el d’avui. “És molt important que un pati s’obri al barri, perquè en seguiran d’altres. Tot això és treballar per la convivència, el civisme i l’educació dels infants, de tota la comunitat i de la diversitat d’entitats que es puguin implicar en el projecte".

Presentació de la plataforma digital de participació ciutadana "Decidim"

La Paeria és un dels grans Ajuntaments de Catalunya en implementar l’avançada eina digital pilot de la Generalitat i l’AOC que permet realitzar processos participatius i copsar l’opinió i propostes de la ciutadania de manera directa, eficient i verificada A Lleida, la plataforma Decidim s’estrena amb quatre processos en marxa: el Pla estratègic de convivència i civisme de Lleida, que impulsa la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència; la Pacificació del darrer tram del carrer Hostal de la Bordeta, impulsat per la regidoria de Mobilitat; l’ actualització de la Guia de Contractació Pública Social que impulsa la regidoria de Presidència i  la detecció de Necessitats i definició dels usos d’una nova centralitat urbana en l’espai que encara avui ocupa l’estació d’autobusos de Lleida. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha presidit avui la presentació de la plataforma, ha destacat que la implementació d’aquest projecte està alineada amb la voluntat de l’equip de govern de fer una “Paeria més transparent, sòbria, poc piramidal i millorar en la participació pública, també d’empoderar la ciutadania i avançar en  la democràcia participativa. “Som un govern que creu en la veritable participació ciutadana adaptada a les formes i recursos del segle XXI. Volem aplegar la diversitat de mirades i l’expertesa de la ciutadania de Lleida per sumar i fer realitat projectes amb el més ampli consens possible”, ha remarcat l’alcalde.  La tinent d’alcalde i regidora de Presidència Jordina Freixanet ha agraït, en primer lloc, la tasca desenvolupada per la regidora Elena Ferre en la seva etapa al capdavant de la regidoria de Participació Ciutadana i l’impuls per dur a terme projectes transformadors que quedessin per la ciutat governés qui governés. Freixanet ha recordat que el primer d’ells fou la web de Pressupostos Oberts, el segon la transformació dels espais dels Centres Cívics com a espai real de la ciutadania amb infraestructures com wifi i punts de suport i la plataforma Decidim que s’implementa aquesta setmana.

El Secà de Sant Pere tindrà un espai educatiu per a joves a Torrequeralt

S’ha presentat a la reunió plenària del Consell Territorial del Secà de Sant Pere el projecte del nou "Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt" que s’ha gestat des del mateix consell. A la sessió han assistit la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro; la regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació Ciutadana, Marta Gispert, i el regidors de Joventut Festes, Tradicions i Esports, Ignasi Amor. Durant 9 mesos, el veïnat, entitats del barri i diferents departaments de l'Ajuntament de Lleida han treballat de forma comunitària la proposta d’aquest espai educatiu, que vol ser un recurs de lleure inclusiu i integrador per als joves del barri però obert, també, al conjunt del Secà. La seva finalitat és cohesionar la població i contribuir a l’equilibri i a l’equitat sociocultural. Un dels valors del projecte és que el seu epicentre és un element patrimonial arquitectònic, referent al barri i a la ciutat, l'edifici de Torre Queralt. Els objectius del nou espai educatiu són: · Fomentar el sentiment de pertinença i la capacitació dels joves del barri, mitjançant la creació d’un Grup Motor. · Generar dinàmiques de lleure basades en valors i creant dinàmiques d’aprenentatge referent on el gran ensenya al petit. · Treballar en pro de la creació de projectes interculturals, intergeneracionals i interseccionals que esdevinguin en una millor entesa de la diversitat per aconseguir un barri jove més just socialment. · Impulsar als joves a l’autogestió del projecte, motivant a co-responsabilitzar-se en la gestió i dinamització de l’espai Torre Queralt · Promoure el compromís vers la cura, manteniment de l’espai i de respecte cap al recurs i el barri El calendari preveu celebrar una assemblea de joves i una jornada de portes obertes de cara al mes de març, constituir un grup motor (amb almenys 15 joves) al llarg del primer quatrimestre de 2022 i iniciar les activitats autogestionades al setembre.

La Paeria acosta l’administració als barris per combatre l'escletxa digital

Es presenta el primer Punt de Suport Digital al centre cívic de Balàfia, que acostarà l’administració municipal al veïnat dels diferents barris de la ciutat. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet i la regidora Marta Gispert han presentat aquest matí el primer Punt de Suport Digital al centre cívic de Balàfia. Han anunciat que, si tot va bé, se n’instal·laran a d’altres barris, començant per la Mariola el proper mes de febrer. El Punt de Suport Digital és un servei que té com a objectiu la millora dels canals de comunicació amb la ciutadania. S’adreça en especial als col·lectius de persones vulnerables per tal d’evitar que es vegin afectades per l'escletxa digital. S’hi oferirà suport per accedir a diferents serveis municipals com poden ser la sol·licitud de cita prèvia a l’Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC) o l’Oficina de Gestió i Atenció Tributària (OGAT), donar informació relativa a la gestió dels tràmits online que ofereix l'Ajuntament de Lleida a través de la seva web o fer acompanyament en l'expedició de l'IdCat-mòbil. La previsió és tenir en marxa aquest servei com a pla pilot durant un període de tres mesos, fer-hi els ajustos necessaris i anar-lo estenent a partir del febrer, primer a la Mariola i després a altres barris com Magraners, la Bordeta i el Centre Històric. “És un pla pilot per tal d’apropar l’OMAC als barris i fer-ho de tal manera que reduïm l’escletxa digital. L’administració ha fet un esforç titànic per digitalitzar tots els tràmits (ja en tenim 1.800 online), però de vegades resulten difícils de trobar per la ciutadania. Amb aquests punts de suport digital el que pretenem precisament és treure de l’OMAC aquestes consultes per saber on es troba un tràmit i acompanyar el ciutadà en aquests primers passos”, ha explicat Freixanet. La tinent d’alcalde ha agraït la col·laboració de Gispert i de la seva antecessora, la regidora Elena Ferre, per poder posar en marxa aquest projecte conjunt de les àrees de Serveis Digitals i Participació.

L’Obert, una eina integradora i de cohesió social del Centre Històric

La tinent d’alcalde Montse Pifarré fa un balanç positiu de la 12a edició, que ha incorporat per primera vegada diverses entitats que reflecteixen la multiculturalitat social del barri L’Obert del Centre Històric és una eina integradora i de cohesió social del barri. La regidora del Centre Històric, Montse Pifarré, ha explicat que enguany s'ha aconseguit sumar les col·laboracions de noves entitats i associacions, a més de les formades per col·lectius de ciutadans migrants. Ha fet esment que aquestes "han fet palès la realitat social d’un barri on conviuen diverses poblacions" i que "la voluntat de la Regidoria del Centre Històric, en col·laboració amb Participació, és anar programant accions puntuals durant tot l’any per revitalitzar diversos espais i atreure gent al barri". D'altra banda, també s'ha mostrat orgullosa d'haver integrat les Festes Majors de Jaume I i l’Ereta dins la programació de l’Obert, el que serà un element a tenir en compte en el futur, ja que reforçaria aquests llaços integradors.  

Trobada del Paer en Cap amb les entitats veïnals de la ciutat

Miquel Pueyo ha destacat que la participació ciutadana i la transparència són cabdals per al model de ciutat de Lleida i ha anunciat la posada en marxa d’un pla de millora de l’espai urbà que combatrà l’incivisme. El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presidit una trobada al claustre de la Seu Vella amb representants de les associacions veïnals dels barris i partides de Lleida, amb l’objectiu d'enfortir el diàleg amb el món veïnal sobre qüestions estratègiques de ciutat i escoltar les seves opinions sobre la situació actual de la ciutat i els seus reptes de futur, tenint en compte l’impacte de la Covid-19. Durant la trobada, s’han tractat qüestions del dia a dia de la ciutat en les quals es farà una especial incidència. Malgrat les dades objectives sobre delictes i actes incívics no mostren un empitjorament de la seguretat ciutadana a Lleida, l’alcalde ha assenyalat que és cert que hi ha hagut una certa minva en la percepció de seguretat per part de la ciutadania i ha anunciat que en les pròximes setmanes es presentarà un pla de millora de l’espai urbà que també millorarà altres aspectes com l’estat de neteja i manteniment de la ciutat. L’alcalde ha remarcat el compromís del govern municipal amb la participació, amb una comunicació bilateral i fluïda amb la ciutadania, com ho demostra el desenvolupament d’eines com són els consells territorials de zona i la pròxima constitució del Consell de Ciutat, un espai de reflexió estratègica sobre els afers públics. Les associacions veïnals seguiran tenint un paper central com un dels principals instruments de participació, ha afegit Pueyo, amb presència regular en comissions informatives i plens i gaudint del suport que els hi proporciona la Paeria. La prioritat ara és el retorn a una major normalitat i l’impuls de la recuperació de la ciutat després del sotrac de la Covid-19, tot i que la demarcació de Lleida presenta l’ha resistit millor que el conjunt de Catalunya: “Som la capital catalana que ha resistit millor l’impacte de la crisi associada a la pandèmia”, ha afirmat Pueyo, qui ha destacat també l’esforç en atenció social, les ajudes econòmiques a sectors empresarials o la tasca de l’IMO.

Es posa en marxa el projecte "Conviu al barri" al Centre Històric

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa el projecte “Conviu al Barri” amb l’objectiu de promoure el Centre Històric i millorar-ne la convivència a partir de dos línies de treball: la creació de circuits saludables i la mediació intercultural per fomentar el civisme, la convivència i la visió positiva del barri. El projecte l’han presentat l’alcaldessa accidental de Lleida, Jordina Freixanet, l'edil de Recursos Municipals i Salut i  Presidenta del Consell de Zona 01, Montse Pifarré, i la regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació Ciutadana, Marta Gispert. L’acte, que s’ha realitzat davant del Centre Cívic del Centre Històric, a la plaça de l’Ereta, ha comptat amb la presència de les setze entitats que hi han participat.   La iniciativa de "Conviu al barri" neix del grup de dinamització permanent del Consell de Zona 01, específicament de les recentment creades comissions de manteniment i convivència i mediació i diversitat. S’ha estat treballant amb la col·laboració de moltes entitats del barri amb l’objectiu de visibilitzar el Centre Històric de Lleida de forma positiva promovent els circuits saludables per la zona aixi com la convivència entre veïns i veïnes. Per la seva banda, Ibrahima Bao, de l'Associació de Senegalesos, ha mostrat la seva satisfacció per l’inici d’aquest programa: “Se’ns ha brindat l’oportunitat de començar a treballar des de la base construint diferents projectes que pensem que són la base per lluitar contra la fragmentació de les entitats al Centre Històric mitjançant la mediació natural, l'organització de petites activitats comunitàries fomentant el civisme, la comprensió mútua, la convivència i la cohesió social”. En finalitzar l'acte, Freixanet ha agraït la implicació de tot el teixit social: “Petites accions com aquesta ens fan crear xarxa i unir de forma conjunta, entitats, administració i ciutadania en la recerca de solucions plantejades des de la corresponsabilitat de tota la comunitat veïnal.

Esquerra, JuntsxCat-Lleida i el Comú tanquen les reunions a tres bandes parlant de transparència, ètica, participació i compromís amb la memòria

Avui s'han tractat les accions al voltant de la Lleida compromesa   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Paeria ha tancat aquest dijous la ronda de reunions programàtiques a tres bandes amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida amb els temes que fan referència a la Lleida compromesa, és a dir, transparència, ètica, participació ciutadana, comunicació institucional i memòria històrica. A la reunió, en què han assistit els regidors d’ERC Jordina Freixanet i Jaume Rutllant, s'ha arribat a amplis consensos en establir mecanismes de lluita contra la corrupció, un codi ètic pels càrrecs electes i tirar endavant un nou reglament de participació ciutadana. Els tres grups municipals també coincideixen en voler transmetre una política comunicativa institucional informativa -i no propagandística com fins ara-. Pel que fa a la memòria, estan d'acord en l'eliminació definitiva de tots els carrers franquistes del nomenclàtor de carrers i en el desplegament d'una comissió investigadora sobre l'1-O per fixar els fets que van passar a Lleida l'1 d'octubre del 2017 durant la jornada del referèndum. De fet, tots tres formen part de l'anomenat consens del 80% de gent que està en contra de tenir presos i preses polítiques, que defensa una República en contraposició a una monarquia i que considera que el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha de resoldre amb una consulta d'autodeterminació. En els propers dies els acords es presentaran a les assemblees d'ERC i el Comú respectivament per a què siguin validats. En cas que hi donin el seu vist-i-plau, la setmana vinent es podria tancar un govern d'entesa entre Esquerra Republicana, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú.