Lleida

Totes les notícies


Aprovació definitiva del major Pressupost de la història de la Paeria

El Ple extraordinari municipal celebrat aquest divendres ha pres raó de l’aprovació definitiva del pressupost de l’Ajuntament per al 2022. És de 196,1 milions d’euros, el major de la història de la Paeria, per avançar en la recuperació social i econòmica. Així ho ha indicat el paer en cap, Miquel Pueyo, qui s’ha mostrat satisfet per l’aprovació del pressupost, que s’ha incrementat un 17%, amb una evolució decreixement de l’endeutament i un increment del romanent positiu en tresoreria. Es desestimen les reclamacions presentades per Eurofund, en relació al projecte comercial a Torre Salses, i per la Plataforma en defensa de la residència de Pardinyes. La liquidació pressupostària del 2021 tanca amb un romanent líquid de tresoreria 976.251,29 euros, positiva per primer cop en tres anys. En relació al pressupost, les tres reclamacions presentades votades al ple s’han desestimat. Concretament, s’ha aprovat desestimar una reclamació en representació d’Eurofund Parc Lleida SL, en relació al projecte comercial de Torre Salses (amb els vots favorables d’ERC-AM, JuntsxCat i el Comú de Lleida; els vots en contra del PSC, Cs i els regidors no adscrits Àngeles Ribes i José Maria Córdoba i l’abstenció del PP i el regidor no adscrit Sergio González) i les dues en representació de la plataforma en defensa de la Residència de Pardinyes i en nom propi del mateix representant amb els mateixos vots a favor i la resta, en contra. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha remarcat que és important entendre que la proposta del govern era desestimar les reclamacions per impedir el bloqueig del pressupost per causes d’oportunitat política o d’opinió. Per tant, no es debat tirar endavant un projecte o un altre, perquè es continuarà parlant dels projectes, sinó que es duu a terme un acte reglat. I ha afegit que el pressupost és fonament per desenvolupar l’acció de govern i que bloquejar-lo va en detriment del funcionament i la gestió dels serveis necessaris per a la ciutadania.

El Ple de la Paeria rebutja el model comercial de Torre Salses

Promoguda per l’Associació Projecte Lleida, ha comptat amb els vots favorables d’ERC, JuntsxCat i el Comú, en contra del PSC, Cs i dos regidors no adscrits i l’abstenció del PP i un regidor no adscrit El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha rebutjat el model comercial de Torre Salses a través de la moció presentada per l’Associació Projecte Lleida, que instava a la declinació d’aquest model. Ha estat aprovat amb els 14 vots a favor d’ERC-AM, JuntsxCat i el Comú de Lleida; els 10 vots en contra del PSC, Cs i dos regidors no adscrits (A. Ribes i JM. Córdoba), i l’abstenció del PP i el regidor no adscrit S. González. La moció ha estat exposada pel vicepresident de l’associació, Miquel Borraz. El document insta la Paeria a rebutjar el model de Torre Salses, ja que provocaria un perjudici irreparable al teixit comercial de la ciutat; a resoldre el conveni de l Paeria amb l’empresa propietària de Torre Salses, i a portar a terme canvis urbanístics per apostar per un model basat en un 75% o 80% d’ús residencial i la resta per a usos com equipaments enfocats als joves i l’educació, per potenciar i integrar el teixit urbà de Magraners i la Bordeta. La portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, ha advocat per un model comercial equilibrat, urbà, que vertebri els barris i garanteixi la pervivència del petit comerç independent i eficient, concloent que el model comercial que volen és “l’Eix, Zona Alta, comerç als barris, Pla de l’Estació i ARE” i apostant pel comerç de proximitat i el compromís amb el petit i mitjà comerç. La regidora de Junts, Marta Gispert, ha defensat t el model comercial de proximitat com a eix vertebrador dels barris i que cal donar-li valor. Gispert ha parlat de ciutats compactes que redueixen els problemes d’accessibilitat i de mobilitat amb comerç pròxim i que Torre Salses no és el seu model. El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha reafirmat que el projecte no es desenvoluparà si no és un parc de mitjanes i grans superfícies, i que el PSC ha demanat al Parlament la compareixença del conseller Roger Torrent perquè expliqui què s’ha demanat i les condicions d’implantació pel que s’ha denegat la sol·licitud de llicència.

El paer en cap, Miquel Pueyo, se sotmetrà a una qüestió de confiança davant del Ple

El paer en cap, Miquel Pueyo, es sotmetrà a una qüestió de confiança davant del Ple municipal al gener, després que el ple hagi rebutjat avui en sessió extraordinària el projecte de pressupostos per al 2022 per 13 vots en contra, 12 a favor i dues abstencions. Pueyo ha afirmat que “en el cas d'un bloqueig institucional, els alcaldes disposem d'una bala de plata, que efectivament utilitzaré”. “Vostès no ens abocaran, amb aquesta coalició singular, circumstancial, que va des del Comú als regidors no adscrits, a una pròrroga de pressupostos. Per responsabilitat amb els 141.000 ciutadans de Lleida els anuncio amb tota tranquil·litat però també amb tota contundència, que davant la situació de bloqueig plantejada d'un assumpte de tanta transcendència per a l’activitat municipal com és el pressupost, i d'acord amb el marc legal, l’oposició queda emplaçada a aquesta disjuntiva”, ha afirmat. Segons preveu la normativa, si l’alcalde supera la qüestió de confiança, els pressupostos queden automàticament aprovats. En cas contrari, els grups disposaran d’un termini d'un mes per a presentar una moció de censura amb candidat alternatiu a alcalde. Si no ho fan o si aquesta no prospera, s'entendrà atorgada la confiança i aprovat el projecte de pressupostos. Abans de la votació, el paer en cap ha recordat que el ple extraordinari s’havia convocat “perquè els dos grups que constitueixen el govern van arribar a un acord amb el Comú pels pressupostos en el que creiem era un exercici de responsabilitat” . “La ciutat ens està demanant que més enllà de la legítima discrepància partidista i de la diversitat de les legítimes ambicions personals i polítiques que cadascú pugui tenir ens estan demanant que pensem en el conjunt de la ciutat i mirem més enllà”, ha afegit. La tinenta d’alcalde Montse Pifarré ha presentat abans de la votació el projecte de pressupostos i ha destacat que es tracta d’uns comptes “expansius, destinats a la recuperació de la ciutat, que aposten per les grans transformacions de país i que aprofiten l’arribada dels fons europeus per construir la Lleida del 2030”.

ERC i Jovent Republicà demanen al Ple de la Paeria mesures per detectar i prevenir malalties mentals entre els joves

Demanen seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades.    El grup municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal presentarà al Ple de la Paeria d’aquest divendres, 30 d’abril, una moció en nom del Jovent Republicà de Lleida per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent de la ciutat. El text insta a l’Ajuntament de Lleida a seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades i a promoure la creació d’espais i canals informatius i d’atenció a la salut mental a Lleida així com la posada en marxa de campanyes conscienciació i intervencions per promoure la salut mental del jovent.   “El Jovent Republicà considerem fonamental la tasca de detecció precoç i prevenció prèvia per tal d’evitar arribar a situacions límits que només suposen la punta de l’iceberg” afirma Clàudia Lara, secretària d'organització i política municipal del Jovent Republicà Lleida.   Des del grup d’ERC-AM, el regidor de Joventut Ignasi Amor ha destacat la importància de portar a debat del plenari aquesta problemàtica: “Amb el confinament i les restriccions de la Covid, el jovent ha vist reduïda la pràctica esportiva, les classes en format virtual, el tancament de serveis i limitació de l’oci o la reducció de franges horàries de mobilitat. Són aspectes que afecten a tota la població, però que en l’etapa de l’adolescència i joventut esdevenen agreujants i creen un escenari molt perillós”.   La moció també vol posar en valor la tasca de totes les entitats que treballen per la sensibilització, el reconeixement i la defensa de les persones amb algun tipus de problema de salut mental així com les entitats juvenils que durant el confinament han treballat per posar dades sobre la taula i fer evident el greuge d’aquesta problemàtica, com el Consell Nacional de la Joventut o la Federació de Salut Mental Catalunya, i que es tinguin en compte en la presa de decisió, disseny i implementació de polítiques públiques d’atenció a la salut mental.

El Ple de la Paeria aprova per unanimitat la creació de la Comissió Especial de l'Aula de Teatre de Lleida" per investigar els casos d'abusos sexuals

La tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes assegura que el govern de la Paeria arribarà fins on calgui i farà tot el que estigui a les seves mans "per posar llum a les ombres i aclarir els fets". La tasca de la comissió especial serà recollir tota la informació i emetre un informe per al Ple de la Paeria que analitzi i descrigui els esmentats fets produïts a l’Aula de Teatre de Lleida. El Ple també ha aprovat la modificació de l'Ordenança de circulació de vianants i vehicles de Lleida, que permetrà convertir Lleida en Zona 30, posant les persones i els vianants al centre. El ple ordianri de la Paeria del mes de juny ha aprovat per unanimitat, amb el suport de tots els partits polítics, la creació d'una comissió especial per investigar i estudiar els casos d'abusos sexuals que es van produir a l'Aula Municipal de Teatre durant gairebé 20 anys. La comissió, denominada Comissió Especial de l'Aula de Teatre de Lleida tindrà com a objectiu recollir tota la informació i emetre un informe per al Ple de la Paeria que analitzi i descrigui els esmentats fets produïts a l’Aula de Teatre de Lleida. Tal i com ha afirmat la tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, "farem tot el que estigui a les nostres mans en el cas de l’Aula de teatre, per restablir les víctimes, per dotar d’eines i recursos el professorat de l’aula, per posar llum a les ombres i perquè uns fets com els que van passar no volem que es tornin a repetir". L'informe que haurà de presentar la Comissió se centrarà en els mecanismes de reparació a les possibles víctimes d’abusos i a les seves famílies; en les eines de suport al personal docent i a la comunitat educativa, sobre prevenció i denúncia de qualsevol tipus d’abús; la revisió del marc de concessió administrativa i l’anàlisi de noves formes de gestió pública del servei que ara presta l’Aula de Teatre, que doni més control a l’administració municipal; la interpel·lació a la resta d’administracions perquè, d’acord amb les seves competències, modifiquin el marc legal (penal i administratiu) que vetlli per la imprescribilitat dels delictes d’abús sexual en menors i que n’estipuli els drets de reparament morals a les víctimes; i en la regulació municipal sobre honors i distincions pel que fa a persones condemnades per agressions o abusos.

Esquerra Republicana de Lleida demanarà explicacions per les presumptes irregularitats comeses per la Monarquia Espanyola

La moció demana la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per investigar els fets i retirar el reconeixement al rei emèrit Joan Carles a la ciutat de Lleida  Serà la primera moció que presentaran els republicans al ple de juliol després d’acordar no presentar-ne cap fins que passés l’emergència sanitària   La Secció Local d’Esquerra Republicana a Lleida demanarà explicacions per les presumptes irregularitats comeses per la Monarquia Espanyola, després que el passat 3 de març el diari Suís La Tribune de Genève fes pública la investigació de la Fiscalia suïssa sobre una donació de 100 milions de dòlars del Rei d’Aràbia Saudita al Rei Juan Carlos de Borbón, fruit de la seva intermediació en el contracte del tren d’alta velocitat a La Meca, un “pagament de comissions” que suposadament fou dipositat en un banc d’aquell país.  Ho farà mitjançant una moció que presentarà al Ple de la Paeria del mes de juliol el grup municipal d’ERC-AM, una moció que des de la secció local d’ERC a Lleida “volem impulsar i recolzar”, afirma el seu president, Josep Maria Baiget. “Després d’aquests escàndols hem cregut bàsic i necessari, com a republicans que defensem la llibertat i la legalitat, posar a debat i a consideració del nostre grup municipal aquesta moció”, afegeix Baiget.  Amb aquesta moció, Esquerra Republicana insta a la Paeria a recolzar la demanda al Congrés dels Diputats de la creació d’una comissió d’investigació que permeti investigar i posar llum a les presumptes irregularitats comeses per membres de la Família Reial, així com les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’Estat espanyol amb l’Aràbia Saudita. Una comissió que va ser vetada aquest dimarts al Congrés, per tercer cop en el que va d’any, amb el suport de PSOE, PP i VOX. En aquest sentit, el regidor de Ciutat i Cultura de la Paeria, Jaume Rutllant, ha expressat que "el grup d’ERC-AM som ferms defensors de la transparència i de la lluita contra la corrupció i entenem que les comissions d’investigació són un òrgan eficaç per fiscalitzar aquests temes”.

El Ple de la Paeria aprova la modificació del pressupost municipal que permet destinar més recursos a la lluita per la Covid-19

Es prioritzaran la promoció econòmica i les accions socials, es destinaran 150.000 euros a autònoms i empreses afectats per la Covid i 70.000 euros més a aliments per a persones amb vulnerabilitat L’alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que l’Ajuntament de Lleida farà un acte memorial per totes les persones que han mort com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri. També ha decretat el dol a la ciutat. En el marc del ple també s’ha anunciat que Lleida rebrà, el dia 2 de maig, 200 caixes de material de protecció per al personal de la Paeria provinent de la ciutat de Hefei (Xina) El ple de la Paeria ha aprovat avui la modificació del pressupost de l’Ajuntament de Lleida que permetrà adaptar les finances municipals a la situació provocada per la Covid-19. Les principals accions que comportarà la modificació dels comptes municipals van adreçades a impulsar la promoció econòmica amb 150.000 euros per a autònoms i empreses, la no-liquidació de 539.000 euros en taxes a empreses i 70.000 euros per a garantir l’alimentació de les persones amb risc de vulnerabilitat. També s’ha donat llum verda al pla econòmic i financer que l’Ajuntament de Lleida ha treballat per afrontar el futur amb garanties. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat a l’inici del ple que ha decretat el dol a la ciutat per la Covid-19 i ha recordat que des del passat 6 d’abril les banderes de la Paeria onegen a mig pal. També ha explicat que la Paeria farà un acte memorial per a totes les persones que han traspassat com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri per poder acompanyar el dol a les persones que han patit pèrdues de familiars i persones estimades. El Paer en cap també ha explicat que hi haurà un espai per a què les persones de la confessió musulmana puguin realitzar els seus enterraments. La ciutat de Lleida rebrà el proper 2 de maig material de protecció i seguretat provinent de Hefei (Xina), ciutat amb la que Lleida ha mantingut vincles durant els darrers anys, i fruit dels contactes fets per la Paeria.

L'escriptor Josep Vallverdú, Fill predilecte de la ciutat de Lleida

Els grups aproven el compte general de l’any 2018 El ple de l’Ajuntament demana per unanimitat que el tren d’alta velocitat low cost AVLO pari a l'estació de Lleida-Pirineus   El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui, amb el suport unànime de tot el consistori, el nomenament de l’escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte de la ciutat. L’alcalde, Miquel Pueyo, ha glossat la figura de l’intel·lectual ponentí, de 96 anys, del qual ha destacat la seva tasca en diferents àmbits, com un dels escriptors més prolífics en llengua catalana, amb una especial dedicació a la literatura infantil i juvenil; com intel·lectual, amb una gran producció en forma d’articles, assajos i conferències; com a docent; i com a ambaixador de Lleida, la seva ciutat natal, i de la literatura catalana en general.  “En totes i cadascuna d’aquestes facetes no només ha fet una defensa del català com a llengua de prestigi sinó que l’ha situada amb la seva obra en un nivell molt alt. Per a tots aquells que l’hagin llegit, resulta obvi que és una persona que reuneix uns alts valors personals, cívics i ètics”, ha assenyalat el paer en cap. Aprovació del compte general de l’Ajuntament de Lleida de l’any 2018 El ple ha aprovat definitivament el compte general de l’Ajuntament de Lleida corresponent a l’any 2018. Es tracta d’un conjunt de documents que recullen la situació patrimonial, financera i pressupostària de l’Ajuntament i de tots els ens públics que en depenen. Ha estat aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut. La tinent d’alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha justificat que no s’hagi portat a aprovació fins ara per la necessitat d’aclarir l’estat comptable de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, ja que el Compte General ha de mostra una imatge fidel de la situació real. “Quan vam entrar al govern, inexplicablement no s’havia aprovat el Compte General perquè no estaven aprovats els comptes de l’EMU.

El Ple Extraordinari de la Paeria demana l'amnistia per a les persones preses polítiques i defensa el dret a l'autodeterminació

Així ho ha aprovat el Ple Extraordinari de la Paeria, en le marc de la moció presentada pels tres partits que estan a govern (ERC-AM, JuntsxCAT Lleida i Comú de Lleida) de resposta a la sentència del Tribunal Suprem. La moció ha estat aprovada per 15 vots a favor (d'Esquerra Republicana, JuntsxCAT i Comú) i 9 en contra (del Partit Socialista i el Partit Popular). El text presentat mostra el seu desacord amb la sentència feta pública el dilluns 14 d'octubre, qualificant-les "d'injustes" i "desproporcionades". Enten i comparteix el dret del poble de Catalunya a "expressar el seu més enèrgic rebuig i contundent protesta, sempre dins el marc d’accions de desobediència civil pacífica que caracteritzen d’antuvi el moviment independentista català". Així mateix, també posa sobre la taula el paper dels "representants legítims de la voluntat popuar", afirmant que "tenim el deure d’expressar el nostre més enèrgic rebuig i contundent protesta exigint a l’Estat espanyol que s’ha pronunciat de manera tant injusta i desproporcionada que revoqui les dites condemnes i dictamini la lliure absolució de tots els líders polítics i socials catalans, al temps que finalitzi la seva ofensiva judicial contra altres milers de persones contra les quals existeixen altres causes obertes sota el mateix concepte de venjança per haver fet realitat el referèndum de l’1-O de 2017". Els grups encarregats de presentar la moció han proposat un total de nou acords, que han estat aprovats pel Ple de l'Ajuntament de Lleida. Primer, manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem, constatant la repressió i la regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya; reclamar la llibertat immediata dels presos i preses polítiques i exigir l'amnistia com a reconeixement de l'absència de delicte; mostrar el compromís fer amb el dret d'autodeterminació; reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català; exigir al govern de l'Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament pels catalans i les catalanes; comprometre'ns a treballar conjuntament amb la resta d'institucions del país i convocar-nos a participar, com a representants legítims, en una assemblea de càrrecs electes a favor dels drets civils, polítics i de les llibertats; mostrar l'adhesió de l'Ajuntament a les mobilitzacions pacífiques que es duran a terme aquests dies; fer avinent la repressió política i la vulneració de drets fonamentals que estem vivint la ciutadania.