Lleida

Totes les notícies


Nou espai de record al dol perinatal al cementiri de Lleida

L’espai Empremtes convida a la reflexió i facilita el dol a les famílies que han patit una pèrdua gestacional o perinatal per donar-ne visibilitat i per oferir un suport més afectiu L’Ajuntament de Lleida ha habilitat un nou espai de memòria al dol gestacional i perinatal al cementiri municipal. L’objectiu és dedicar una zona a les famílies que han partit una pèrdua perinatal per facilitar l’elaboració del dol, donat que la societat no dona suport suficient i se silencia el procés de dol, sent factors que poden derivar en malalties físiques i psicològiques. A més, es vol donar visibilitat a aquestes pèrdues per millorar la comprensió de la societat i oferir un suport més efectiu a les famílies. L’Espai Empremtes, ubicat al departament de Sant Crist, és un espai obert, diàfan, amb una intervenció arquitectònica pensada per crear un ambient que facilita la memòria i la reflexió. La figura geomètrica té forma de cercle i està integrada al medi natural. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat que la xarxa de suport és imprescindible en processos com aquest i que cal saber llegir, acompanyar i compartir la sensibilitat en aquests moments. El espai físic construït és simbòlic sobri i poderós, vol ser gran en el sentiment, perquè les persones puguin recordar amb dignitat i estima. Pueyo ha indicat que cal recuperar els valors i proporcionar el temps necessari per gestionar el dol i la memòria i que aquests són canvis que s’han d’impulsar per assegurar que a cada individu la dignitat d’una mort humanitària, i no solitària, que pugui ajudar a minimitzar el sofriment. L’alcalde ha explicat que la mort perinatal constitueix in fenomen desconegut i menys acceptat, quan és una de les més doloroses. Per això, “crec que és imprescindible reconèixer, entendre i explicar aquesta mort perquè si som capaços de fer-ho també serem capaços de viure-la d’una manera més digna i espiritualment més bella”. Pueyo ha afegit que un espai simbòlic, com aquest, té sentit en la mesura que són compartits i interpretats “perquè les famílies i persones colpides per aquesta pèrdua puguin gestionar el dol i es trobi un espai per pensar i gestionar la desaparició d’un ésser estimat”.

El punt de vacunació del Pavelló Onze de Setembre, un dels principals de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida va cedir l’equipament a Salut com a reforç assistencial en la primera etapa de la Covid-19 i, des del passat 26 de gener, com a espai de vacunació massiva. L’equipament ha estat punt de recepció i emmagatzematge de 200.000 vacunes i centre de coordinació de l’equip mòbil de vacunes de la regió sanitària de Lleida. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha agraït el personal sanitari, de serveis i als agents cívics municipals la tasca realitzada. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, juntament amb la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, el president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur, i la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, ha visitat avui el Pavelló Onze de Setembre, punt central de vacunació contra la Covid-19 a Lleida des del passat 26 de gener. Montse Pifarré ha destacat que el Pavelló, cedit per l’Ajuntament de Lleida, ha estat i està essent un dels punts centrals de vacunació de Catalunya i ha agraït el seu bon funcionament: “La vacunació en aquest equipament s’està desenvolupant amb una coordinació i eficàcia que han pogut constatar les persones que s’hi han vacunat aquí. Per a l’Ajuntament de Lleida aquest pavelló és un símbol de la cooperació interinstitucional i de l’avenç de la vacunació per vèncer la Covid-19. Vull agrair, en nom de la ciutat, la tasca desenvolupada pels sanitaris que estan en aquest punt de vacunació i de tots els i les professionals que integren aquest dispositiu per un treball que repercuteix, de forma determinant, en la millora de la nostra protecció davant el virus”. Montse Pîfarré ha informat que a la Regió Sanitària de Lleida s’acaba d’assolir la xifra de 400.000 vacunes administrades, de les quals 200.000 s’han gestionat i emmagatzemat al Pavelló Municipal Onze de Setembre. Agraïments En el decurs de la visita, la responsable municipal de Salut ha agraït, també, la comprensió i col·laboració del club esportiu Lleida Llista, que durant el temps de pandèmia no ha pogut disposar del pavelló pels seus entrenaments i partits oficials, “posant el bé comú per davant de les necessitats del club”.

Acord de la Paeria amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya per oferir suport psicològic

La Paeria signa un acord amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya a Lleida per oferir suport psicològic al col·lectiu LGTBIQ+ i a persones migrades. El president de la delegació territorial de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Jaume Celma, i el paer en cap Miquel Pueyo en representació de l’Ajuntament de Lleida, han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà que l’Ajuntament tingui accés a la borsa de treball de psicòlegs experts en persones LGTBIQ+ i persones migrades, dos col·lectius que s'han vist especialment castigats i estigmatitzats durant la pandèmia i que han reclamat suport psicològic específic a la Paeria. El COPC es compromet a facilitar l’accés a professionals experts en determinats col·lectius a través de la seva borsa de treball i el directori professional, convertint-se, segons Celma, en "un vehicle per a que l’Ajuntament pugui accedir a la nostra borsa de treballadors i escollir a les persones més qualificades per a col·laborar professionalment en aquests àmbits". El conveni, que té una vigència d’un any, també contempla la col·laboració en l’organització d’activitats dirigides tant a ciutadans i ciutadanes com a personal de l’Ajuntament de Lleida.  Pueyo ha agraït al Col·legi aquesta col·laboració mútua i ha assegurat que serà “un pas més per a la millora en la salut i el benestar emocional de la ciutadania de Lleida”.

Es presenta la Campanya Agrària 2021

Aquest matí s'ha presentat el dispositiu d’atenció social que es posarà en marxa a partir de l’1 de juny per atendre a les persones que arriben a Lleida per a treballar en la campanya de la fruita. La regidora Mariama Sall afirma que "serà una campanya agrària encara marcada per la Covid però amb una coordinació territorial, una planificació molt més acurada i treballada i una visió integral que s'allunya de l'enfocament assistencialista dels últims anys". La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha detallat els recursos socials que es posaran en marxa i que funcionaran a partir de la feina de l’Oficina Única d’Atenció, que ja va entrar en funcionament el passat 1 de maig al Centre Cívic de l’Ereta i que l’1 de juny es traslladarà al Pavelló 3 de Fira de Lleida, espai que centralitzarà els serveis. Sall ha explicat que des d’aquesta oficina es farà la derivació de les persones que necessitin allotjament i que es comptarà amb l’espai del Pavelló 3, que s’habilitarà amb llits fins a disposar d’un total de 122 places i comptarà amb dutxes individuals en mòduls, bugaderia-rober, servei d’àpats (esmorzar i sopar) i consigna. Atenció, assessorament i mediació S'habilitarà un dispositiu d'emergència que comptarà amb una Oficina Única d'Atenció Sociolaboral, servei d’interpretació i servei d'assessorament legal per a les persones temporeres: assessorament jurídic, en drets humans, mediació intercultural i suport sindical -en col·laboració amb CCOO i UGT-.  Un altre dels aspectes importants del dispositiu de la campanya agrària d’aquest estiu serà l’aposta pel treball de carrer i en l’àmbit comunitari mitjançant la tasca de mediadors interculturals: un equip d’educadors d’entorn faran dues sortides nocturnes a la setmana durant la campanya per tal de detectar situacions de risc de persones pernoctant al carrer i possibles assentaments, així com per a oferir mediació comunitària.

ERC i Jovent Republicà demanen al Ple de la Paeria mesures per detectar i prevenir malalties mentals entre els joves

Demanen seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades.    El grup municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal presentarà al Ple de la Paeria d’aquest divendres, 30 d’abril, una moció en nom del Jovent Republicà de Lleida per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent de la ciutat. El text insta a l’Ajuntament de Lleida a seguir lluitant per millorar les condicions de les persones amb trastorns mentals així com les seves famílies, amb un pla específic en col·laboració entre totes les administracions implicades i a promoure la creació d’espais i canals informatius i d’atenció a la salut mental a Lleida així com la posada en marxa de campanyes conscienciació i intervencions per promoure la salut mental del jovent.   “El Jovent Republicà considerem fonamental la tasca de detecció precoç i prevenció prèvia per tal d’evitar arribar a situacions límits que només suposen la punta de l’iceberg” afirma Clàudia Lara, secretària d'organització i política municipal del Jovent Republicà Lleida.   Des del grup d’ERC-AM, el regidor de Joventut Ignasi Amor ha destacat la importància de portar a debat del plenari aquesta problemàtica: “Amb el confinament i les restriccions de la Covid, el jovent ha vist reduïda la pràctica esportiva, les classes en format virtual, el tancament de serveis i limitació de l’oci o la reducció de franges horàries de mobilitat. Són aspectes que afecten a tota la població, però que en l’etapa de l’adolescència i joventut esdevenen agreujants i creen un escenari molt perillós”.   La moció també vol posar en valor la tasca de totes les entitats que treballen per la sensibilització, el reconeixement i la defensa de les persones amb algun tipus de problema de salut mental així com les entitats juvenils que durant el confinament han treballat per posar dades sobre la taula i fer evident el greuge d’aquesta problemàtica, com el Consell Nacional de la Joventut o la Federació de Salut Mental Catalunya, i que es tinguin en compte en la presa de decisió, disseny i implementació de polítiques públiques d’atenció a la salut mental.

Pueyo crida a la prudència per revertir la corba de contagis

En la seva compareixença als mitjans, Miquel Pueyo crida a la prudència per intentar aturar i revertir la corba de contagi a la ciutat de Lleida i per fer compatible la vida de la ciutadania amb la de la ciutat. El paer en cap ha exigit a la Generalitat que es facin cribratges massius a la població i que s’acceleri la vacunació al territori, ha reclamat al Govern de l’Estat que el sector agroalimentari sigui considerat servei essencial i ha demanat responsabilitat i sentit comú a les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya per constituir un govern i afrontar amb garanties l’actual crisi sanitària, econòmica i social. Les dues darreres setmanes s’ha observat un creixement dels índexs de contagi i una ocupació major dels serveis sanitaris i les UCIS, fet que fa mantenir l’alerta davant el repunt de casos. L’alcalde ha assenyalat que cal alentir les dades, malgrat que aquesta situació no es viu només a Lleida, sinó que s’està registrant a altres ciutats i regions sanitàries. L’objectiu de l’equip de govern és fer compatible el dret a la salut de les persones i també a la salut de la ciutat.   Pueyo ha remarcat que a la ciutadania està complint, igual que altres llocs, les mesures sanitàries i de contenció, adoptades per la Generalitat i el Procicat, com a autoritat competent, però ha volgut remarcar que "ens trobem davant un govern interí i davant una situació de pandèmia greu, amb crisis econòmica i social". Per això, al marge de sigles i colors polítics, ha demanat responsabilitat i sentit comú a totes les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya, per fer un esforç i constituir un govern estable per atendre les necessitats i afrontar amb garanties la crisi sanitària, econòmica i social.  En un moment en què la corba de contagis continua pujant a la ciutat de Lleida, l’alcalde ha exigit tres accions: a la Generalitat, que es realitzin cribratges massius a la població i que s’acceleri la vacunació al territori.

Comença la campanya de vacunació de la Covid al Pavelló Onze de Setembre

La Paeria prorroga la cessió d’aquest equipament esportiu al Departament de Salut fins al mes de setembre per tal de facilitar la campanya de vacunació i continuar amb el cribratge als grups escolars L’Ajuntament de Lleida ha prorrogat fins al mes de setembre la cessió al Departament de Salut de les instal·lacions del Pavelló Municipal Onze de Setembre, per a instal·lar-hi un punt de coordinació i logística de la campanya de vacunació contra la Covid. La Paeria ja va posar les instal·lacions a disposició de Salut el mes d’abril de l’any passat per tal de fer front a la pandèmia.  Des de la setmana passada, aquestes instal·lacions s’utilitzen ja com a lloc de treball de l’equip que coordina la vacunació a Lleida i que anteriorment ocupava un espai més reduït al CAP Onze de Setembre. Així doncs, és des del Pavelló des d’on les infermeres que administren les vacunes es desplacen matí i tarda fins a les residències i centres sanitaris de part de la Regió Sanitària de Lleida, ja que la plana compta amb un segon equip de vacunació que treballa des de Balaguer. A més, el Pavelló s’utilitza també per administrar la vacuna a alguns dels grups prioritaris que formen part de la primera fase del pla de vacunació, com ara treballadors de residències o professionals sanitaris que no s’han pogut vacunar en els seus centres de treball. Més endavant, està previst que es faci servir també com un dels punts de vacunació massiva, quan la campanya d’immunització avanci a les següents fases. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha defensat que la polivalència dels espais públics s'ha evidenciat amb la pandèmia: “Ja no hi ha espais públics privatius per una activitat o una altra. Si cal utilitzar espais com pavellons, museus o el que sigui en aquest combat per superar la situació de crisi sanitària, econòmica i social els utilitzarem”. Pueyo també ha volgut agrair especialment la “infinita comprensió” del Club Lleida Llista Blava, que ha hagut de traslladar la seva activitat als pavellons de la Bordeta i de Bell-lloc, amb suport de la Paeria.

Lleida ofereix 96 espais complementaris per a les escoles

La xarxa de ludoteques, equipaments culturals, centres cívics i parcs de la ciutat estaran a disposició de la conselleria d’Educació durant el curs escolar per garantir les mesures específiques per la Covid-19. L’alcalde Miquel Pueyo ha ofert aquests espais en la reunió de Coordinació Territorial de la Covid-19. La Paeria ha ofert 96 espais municipals per donar suport a la conselleria d’Educació en el desenvolupament d’aquest curs escolar a Lleida, en què s’hauran d’aplicar mesures especials per la Covid-19. Així ho traslladat aquest matí a la reunió de coordinació territorial de la Covid-19 el paer en cap, Miquel Pueyo, qui ha refermat “la voluntat de l’Ajuntament de Lleida de ser un agent actiu per garantir l’òptim desenvolupament del curs escolar adaptant-se a les circumstàncies específiques que es requereixin per motius de seguretat i salut”. La regidoria d’ Educació està coordinant el conjunt d’espais municipal que es posaran a disposició de la Generalitat per reforçar els recursos de què disposa Educació de cara el nou curs. En aquests moments, l’Ajuntament de Lleida està en disposició d’oferir a la conselleria d’Educació 79 zones diferenciades en Centres Cívics – que mantindran i faran compatible la seva activitat amb la funció educativa- la xarxa de les ludoteques municipals (5), equipaments culturals municipals (7) – Museu de l’Aigua, Museu Roda Roda, espai Dipòsit del Pla de l’Aigua, Museu Morera, Casa dels Gegants i Seu Vella (7) i espais oberts de la ciutat (5) com els Camps Elisis, La Mitjana, la plaça de les Magnòlies, la plaça Sant Pere i la zona del Parc Joan Oró.

La Paeria col·laborarà amb Salut en els cribratges massius amb PCR que comencen divendres a la tarda a Balàfia

L’objectiu és detectar persones asimptomàtiques, de 18 a 40 anys, per trencar les cadenes de transmissió i tenir una foto del moment per anticipar la tornada a l’escola. L’Ajuntament de Lleida col·laborarà amb el Departament de Salut en els cribratges massius amb PCR que està previst fer a diferents barris de la ciutat. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, s’ha reunit amb la gerent de la Regió Sanitària d Lleida, Divina Farreny, per parlar de com es duran a terme les proves i en quines àrees bàsiques de salut. Pueyo ha indicat que demà passat, dia 28 d’agost, a la tarda, s’iniciaran els PCR al barri de Balàfia i que durant el dia d’avui es determinarà la planificació dels dies i els següents barris on es faran. El més probable és que les proves es realitzin als centres cívics, tot i que cal concretar-ho. En aquest sentit, en el marc de les competències, capacitats i disponibilitat d’espais i recursos, l’alcalde ha mostrat la voluntat de col·laborar i exercir una “cooperació plena” per tirar endavant amb els cribratges. La gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha explicat que hi ha un doble objectiu amb les proves PCR que es projecten a Lleida: d’una banda, detectar les persones asimptomàtiques per fer el corresponent aïllament i trencar les cadenes de contagi. De l’altra, veure el nivell de transmissió i tenir una foto del moment per anticipar-se a la tornada a l’escola. Segons ha explicat, es prioritzen els barris d’acord a les taxes d’incidència. Es començarà divendres a Balàfia i durant el dia d’avui es detallarà els dies i en quins barris continuaran les proves. Les proves PCR van dirigides a una població asimptomàtica de 18 a 40 anys, amb més contacte social i més cadenes iniciades, per trobar aquestes persones i el seu entorn (família, amics, infants..) i aturar la transmissió. Farreny ha afirmat que es continua en una situació de “pau tensa”.