Malgrat de Mar

Totes les notícies

Diada 11S Malgrat de Mar

DECEBUTS DAVANT LA CONTRA PROGRAMACIÓ D'UNA SEGONA OFRENA FLORAL DEL GOVERN MUNICIPAL

ERC es mostra decebuda davant la contra programació d’una segona ofrena floral per part de l’ajuntament, amb motiu de la Diada, i anima als partits del govern municipal a recapacitar i unir-se a l’ofrena floral de les entitats a Can Campassol. Amb aquestes paraules s’expressa el candidat d’ERC a l’alcaldia de Malgrat de Mar Joaquim Albert Roig: Creiem que és un despropòsit i un absurd que l’Ajuntament de Malgrat de Mar programi unilateralment una ofrena floral paral·lela a la de la Comissió de Festes, generant així confusió entre les diferents entitats que participen des de fa anys a la tradicional ofrena floral a Can Campassol per la Diada. La regidoria està actuant en contra del desig de la majoria d’entitats i incompleix el compromís adquirit a la reunió d’entitats del passat 4 d’agost on per majoria es va votar que el disseny dels actes de la diada de Catalunya serien: A primera hora acte institucional al Parc Francesc Macià, i seguidament ofrena floral a Can Campassol, recuperant així el format prepandèmia. Vista l’actuació de l’Ajuntament amb l’equip de govern municipal format per JxCat i PSC al capdavant, podem afirmar que els mateixos que es queixen de la politització de la diada ara manipulen una decisió presa democràticament, pels representants d’entitats i associacions participants, únicament pels seus interessos polítics, deixant al descobert la seva doble moral. L’Ajuntament és a temps de rectificar i donar compliment als acords adquirits amb les entitats, i la Comissió de Festes, promovent una sola ofrena floral cívica que englobi les diferents sensibilitats de les entitats municipals. Aquesta ofrena no és altre que la que va néixer del moviment associatiu malgratenc i ha anat creixent any rere any a Can Campassol, prèvia cercavila pel carrer de Mar. És per aquest motiu que animem a l’equip de govern que recapaciti, anul·li l’ofrena floral del Parc Francesc Macià i s’afegeixi a l’ofrena floral de les entitats a Can Campassol.

Malgrat St Roc

COMUNICAT SOBRE LA RENOVACIÓ DEL VOT DE VILA A SANT JOAN I SANT PAU

Des D'ERC volem fer públic el malestar per no haver rebut cap comunicació/invitació per part de l'Ajuntament als nostres regidors a participar en la renovació del vot de vila, programat dins l'ofici de les 11,00h de diumenge 26 de juny.  L'Ajuntament ha tingut la voluntat de recuperar aquesta rellevant tradició, però no ha tingut en compte els qui també representem la institució i, en conseqüència, els veïns i veïnes d'aquesta vila.  Considerem especialment greu aquesta situació, donat que el consistori és un dels elements troncals, imprescindible, en aquesta festa votiva dedicada a Sant Joan i Sant Pau.  La recuperació d'aquesta, per la seva rellevància en els costums de la Vila, s'hauria d'haver tractat amb una rigorositat en les formes que, malauradament, no s'ha produït.  No podem sentir-nos-en partíceps. No d'aquesta manera excloent.  Tal vegada en un futur s'esmenarà aquesta manera de fer. Seria el millor per una recuperació com cal, a l'alçada de la Vila de Malgrat de Mar i la seva història.   

Cambray Protesta Malgrat de Mar

COMUNICAT OFICIAL

Davant l’acte de protesta materialitzat ahir al local de la SL de Malgrat de Mar per part de l’Assemblea de Docents de l’Alt Maresme volem expressar les següents consideracions: En primer lloc, trobem dins la normalitat d‘un context democràtic el Dret de Protesta practicat en l’acció duta a terme. En la comunicació posterior a la protesta, l’Assemblea de Docents de l’alt Maresme expressa la seva disconformitat envers les polítiques educatives del Departament d’Educació, centrant la protesta en la figura de l’HC Josep González i Cambray. Expressa també malestar per la inacció de les bases dels partits polítics locals en la defensa de les seves reivindicacions. En aquest darrer sentit, des de la Secció Local d’ERC de Malgrat de Mar els emplacem en una trobada on poder escoltar-los i , d’aquesta manera, conèixer de la seva veu el conjunt de les demandes que consideren no són ateses.

Catalan Gate Malgrat de Mar

CATALAN GATE

Recentment s’ha conegut que el moviment independentista ha sigut víctima del cas d’espionatge il·legal més massiu de la història. La investigació l’ha destapat el mitjà nordamericà ‘The New Yorker’ a través d’un informe de Citizen Lab, un laboratori canadenc que estudia els controls d'informació que afecten la seguretat d'Internet i que amenacen els drets humans. Aquest informe constata que almenys 65 persones vinculades a l’independentisme han patit infeccions amb el programa espia conegut com a Pegasus, un programa de vigilància que només poden adquirir els Estats. La majoria de les víctimes són membres de les principals organitzacions civils i polítiques de Catalunya, però els atacs s’amplien també als seus entorns -familiars, amics, advocats, periodistes, etc. Fa prop de dos anys ja va transcendir l’ús d’aquest programari en el cas de l'aleshores president del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i del president del grup municipal de Barcelona, Ernest Maragall. Aquest espionatge il·legal s’emmarca dins el context de repressió contra el moviment independentista que ja des d’abans i , sobretot, després del referèndum d’autodeterminació de Catalunya l’1 d’octubre de 2017, han perpetrat els poders de l’Estat espanyol, principalment el Govern i el Poder Judicial amb el tancament de webs, violència policial, detencions arbitràries, presos polítics, exiliats i centenars de perseguits judicialment per haver donat suport al referèndum i al procés d’independència. Una repressió que no va parar malgrat les decisions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de la ONU, que va demanar l’alliberament dels presos polítics, o de la resolució del Consell d’Europa demanant la fi de la repressió i retirar euroordres contra els exiliats. Davant d’aquesta pressió internacional, el govern espanyol va veure’s obligat a indultar els presos polítics el juny del 2021, però la repressió ha continuat a Catalunya.

5 de Maig Dia commemoratiu als deportats i morts a Mauthausen i altres camps de concentració, i a les víctimes del nazisme

El Ple de l'Ajuntament de Malgrat de Mar de data 21 de novembre de 2019 aprovava per unanimitat una moció, impulsada per ERC i presentada per tots el Grups Municipals, per dignificar la memòria de les dones republicanes deportades als camps d'extermini nazis. L’objectiu d’aquests camps era la repressió i l’exclusió de la dissidència política de sindicalistes, d’esquerres, socialdemòcrates, comunistes, anarquistes, persones republicanes, demòcrates i resistents antifeixistes en general i l’extermini del poble jueu a Europa, de l’ètnia gitana, de persones homosexuals, persones amb diversitat funcional i persones pertanyents a confessions religioses que no encaixaven amb la ideari nazi, etc. Aquest també va ser el cas de moltes persones republicanes catalanes i espanyoles, que amb l’inici de la Segona Guerra Mundial van ser tractades com a apàtrides i algunes de les quals van acabar deportades a camps de treball forçat i extermini nazi.   Dues d’aquestes dones són la Neus Català, i la Conxita Grangé. Neus Català, deportada el 1944 a Ravensbrück i posteriorment al camp de Flossenbürg. Va ser presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació (2005), Creu de Sant Jordi (2005), Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2015). La Neus ens va deixar el passat 14 d’abril de 2019, als Guiamets, el seu poble natal. Conxita Grangé, l’última supervivent catalana dels camps de concentració nazis. Va rebre moltes condecoracions al llarg de la seva vida, la Legió d’Honor de la República Francesa, la Medalla Nacional, la Creu de Guerra, la Medalla de la Resistència i la Medalla Militar. Conxita ens va deixar el 27 d’agost de 2019 a Tolosa de Llanguedoc, la ciutat on va viure i on va retornar després del seu internament al camp de Ravensbrück. El foment de la memòria democràtica és essencial com a eina de dignificació i record per a les persones que han sigut víctimes de guerres, pogroms o persecucions diverses per raons ètniques, ideològiques, religioses o de qualsevol tipus, és necessari crear un espai de memòria, ja que són una eina imprescindible per fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte, en especial a les generacions més joves.

Joaquim Albert ERC Centre Cultural

DOS ANYS SENSE EQUIPAMENTS CULTURALS: UN FRACÀS DE L'ACTUAL GOVERN MUNICIPAL

Joaquim Albert denuncia que deixar dos anys el municipi sense Centre Cultural ni alternatives és un fracàs de l’actual govern municipal. El passat mes febrer de l’any 2020, després d’una funció teatral en el marc del concurs de teatre amateur Vicens Bayarri i Miralles, el Centre Cultural de Malgrat de Mar tancava les portes indefinidament, a l’espera d’una reforma. Avui, més de dos anys després, els malgratencs i malgratenques encara esperem l’inici d’aquesta reforma i la seva reobertura. Per contra el govern municipal acaba d’anunciar a bombo i plateret l’aprovació del projecte i l’inici de les obres aviat, venent-ho tot plegat com un triomf, quan en realitat, deixar Malgrat de Mar més de dos anys sense equipaments culturals on programar-hi espectacles escènics, és un fracàs enorme. Amb aquestes paraules s’expressava el candidat d’ERC a l’alcaldia de Malgrat de Mar Joaquim Albert Roig: “Oi que no imaginem tancar el camp de futbol o el pavelló municipal durant més de dos anys? Doncs perquè tolerem i normalitzem el tancament de l’únic espai municipal preparat per la pràctica d’arts escèniques? I, el més greu, perquè el govern municipal no habilita un espai alternatiu i ignora reiteradament les demandes de les entitats locals que en fan ús?”. El candidat i actual regidor a l’Ajuntament de Malgrat de Mar també denuncia la falta d’agilitat i la nul·la capacitat de resposta del govern municipal, a l’hora de donar sortida a les demandes de les entitats en forma d’un equipament alternatiu i en condicions: “Tot just ara, dos anys després, el govern municipal es desperta amb l’instal·lació d’una carpa al pati de l’escola Montserrat. Una alternativa que arriba tardíssim, i que per davant venen com un equipament cultural alternatiu, però per darrere van dient que ha de cobrir la falta d’equipaments esportius de l’escola. En què quedem? Un despropòsit i manca de rumb tot plegat”.

Urbanisme Génere Malgrat de Mar

MOCIÓ PER A LA INCLUSIÓ DE LA PERSPECTIVADE GÈNERE EN L’URBANISME DE MALGRAT DE MAR

La violència de gènere és una realitat persistent i cruenta que es manifesta de formes molt diverses. Si bé és cert que les dimensions més visibilitzades són la física i la psicològica, també l’espai i l’entorn en el qual vivim exerceixen opressió envers les dones. És per això que cal pensar en un espai públic que contribueixi a la resolució dels conflictes potencials o existents al territori. Per donar una resposta adequada a les noves demandes d’una societat que cada vegada exigeix més respecte pels diferents col·lectius que la integren i alhora un major respecte per l’entorn, l’urbanisme ha d’assumir com a propis els nous rols d’integració social, justícia distributiva i respecte mediambiental. Per incorporar aquests nous rols cal cercar noves metodologies i educar noves sensibilitats que ens permetin elaborar models per bastir les ciutats del futur, compromeses a adquirir la perspectiva de gènere en totes les seves actuacions polítiques. La perspectiva de gènere aporta a l’urbanisme un canvi d’enfocament necessari que s’allunya de la suposada neutralitat d’aquesta disciplina. No podem parlar només d’habitants o ciutadania, sinó que ens cal reconèixer que, a la nostra societat, homes i dones tenen pautes de comportament diferenciades en la utilització de l’espai, en les tasques que realitzen, en la forma d’organitzar-se i en l’assumpció de les diferents responsabilitats socials. Per aconseguir la incorporació d’aquesta perspectiva de gènere a l’urbanisme, cal posar en valor temes com la seguretat i la sensació de comoditat de les dones en l’espai públic. Un espai es percep com a segur quan compleix els principis de bona visibilitat, bona il·luminació, concurrència de persones, control informal i oportunitat de demanar ajuda. Actualment a Malgrat de Mar trobem llocs que no compleixen aquests principis. A tall d’exemple, espais com la Pl. Marià Cubí i el seu entorn, els carrers dels voltants del Parc del Castell o el Passatge dels Arcs provoquen una percepció d’inseguretat i vulnerabilitat.

31 DE GENER DEL1939

Cada 31 de gener, la mare de la nostra companya Teresa Verdaguer Massó recorda el dia que "els nacionals" varen entrar a Malgrat de Mar. La Teresa, per la seva part, escriu aquestes ratlles que alhora serveixen per honrar la memòria de les moltes persones que hi varen perdre la vida i les famílies que varen haver de marxar cap a l'exili. Gràcies Teresa. 31 de gener del 1939 La meva mare, la Gertrudis de cal Terrisser, té 99 anys i el cap molt clar. Com cada 31 de gener de cada any, em fa saber que "els nacionals", un dia com avui, fa 83 anys varen entrar a Malgrat. M'explica que pocs dies abans de la seva entrada, havien escoltat els avions que bombardejaven el poble, tenien por. Segons deien hi havia material militar a les mines de can Palomeres. Va morir molta gent. Diu que varen bombardejar Malgrat quan ja tenien la guerra guanyada. Els soldats nacionals els repartien per les cases. Hi havia molts d'italians. Ella i la seva germana Carme tenien els tifus i per aquesta raó, a casa seva no hi va anar cap soldat, però sí que els hi varen deixar els corrals per posar-hi els cavalls. M'explica que a l'horta de can Mercader els soldats nacionals i tenien les tendes i feien el menjar. Molta gent hi anava a buscar aliments perquè tenia gana. Mentre això passava, moltes famílies marxaven a peu cap a l'exili. Homes i dones grans, avis i nens, carregats amb farcells i maletes. Una part de la seva família, germans del seu pare, ja havien marxat cap a França. Molts varen esperar a França que els avalessin (l'alcalde o capellà del seu poble) per poder tornar, d'altres mai més els ha tornat a veure. Segueix explicant que quan va acabar la guerra, els nois joves després de lluitar al front, a continuació vàrem obligar-los a fer el servei militar, com el seu germà Jaume. Ella vivia en el carrer de les Ànimes i després de la guerra aquest carrer com tants d'altres, el govern franquista el va batejar com a «calle 31 de enero». A poc a poc va recordant mil i una històries: les represàlies, el racionament, l'estraperlo, la Falange, la presó pels republicans que no varen marxar.

Futbol Malgrat de Mar

FEM COSTAT AL FUTBOL I L'ESPORT MALGRATENC

En referència a la manca d'entesa en el repartiment d'espais i hores d'entrenament al Camp de Futbol Municipal. Des d'ERC Malgrat de Mar veiem amb preocupació com ara per ara no s'han cobert satisfactòriament les demandes d'espai i hores, per la pràctica de l'esport, dels diferents equips de futbol malgratencs que fan ús del Camp de Futbol Municipal. Ha quedat palès que, a l'espera d'arranjar el camp de futbol de les pistes d'atletisme, la manca d'espai i hores disponibles és evident. Conscients d'aquesta realitat, des d'ERC Malgrat de Mar demanem que el regidor d'esports, Ludwig Ivan Hasko expliqui públicament i als clubs esportius en què s'està treballant per aportar solucions reals a les seves demandes. Al mateix temps demanem que paral·lelament es treballi per tancar convenis, de manera excepcional, amb les poblacions veïnes per tal d'obtenir cessions d'ús dels seus equipaments esportius. Aquesta via, emprada amb èxit anteriorment pel consistori, aporta una bona solució temporal a la problemàtica, i dóna temps per treballar en la solució final. No ens podem quedar de braços plegats veient que tenim nens i nenes al municipi sense espai on practicar el seu esport, en aquest cas el futbol, amb òptimes condicions. Tanmateix lamentem que aquestes demandes s'hagin de fer visibles a les xarxes. Aquest fet denota un cert abandonament, per part de l'administració, i un esgotament dels diferents clubs esportius, que, en última instància, recorren a elles per donar visibilitat al problema i forçar així una reacció del govern municipal. Ens entristeix que aquestes problemàtiques no es resolguin com caldria.  Tot esperant una ràpida resposta, des de l'oposició seguim treballant positivament per garantir el dret a l'esport dels infants i joves malgratencs. Perquè l'esport és salut, inclús en temps de Covid. Esquerra Republicana de Catalunya - Malgrat de Mar.