Malgrat de Mar

Notícia

REBUTGEM L'ACORD DE LA FEMP AMB EL GOVERN ESPANYOL

FEMP MALGRAT ERC
FEMP MALGRAT ERC
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha aprovat la proposta del govern espanyol que insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec que ens retornaria durant els propers 12 anys i que només podríem destinar a aquells àmbits que determini l'Estat.

La proposta s'ha aprovat únicament amb els vots favorables dels 12 representants del PSOE i l'abstenció decisiva de Podemos, que sempre s'havia manifestat en contra.

Des d'ERC entenem que qualsevol proposta en aquest àmbit ha de respectar el principi bàsic de l'autonomia local, i això passaria necessàriament per modificar la Llei d'Estabilitat Pressupostària, no amb mesures que només pretenen recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l'Estat.

Amb aquest acord es pretén neutralitzar qualsevol debat de fons sobre la necessària reforma de la Llei d'Estabilitat Pressupostària que tant ha condicionat les finances locals els darrers anys. No podem abordar aquesta crisi amb les receptes d'austeritat del passat!

Els romanents acumulats han d'actuar com a fons de maniobra per als propis ajuntaments, com a xarxa de seguretat, especialment en un moment d'incertesa econòmica. Desprendre'ns d'aquest fons de maniobra pot resultar arriscat davant una previsible caiguda dels ingressos públics. Cal recordar que la mesura de transferir els romanents serà voluntària, per tant, cada ajuntament haurà de prendre la millor decisió valorant la situació de les seves finances, la planificació de tresoreria i el grau d'estabilitat dels seus ingressos. Des d’ERC demanem al govern municipal que tingui en compte l’acord, unànim de tots els Grups Municipals (ERC, CUP, JxM, JxC i PSC), sobre la flexibilització de les regles fiscals amb la finalitat d’augmentar la capacitat pressupostària del mon local del passat 7 de maig a l’hora de prendre aquesta important decisió.

Continuem defensant que és moment de fer polítiques expansives que accelerin la recuperació econòmica, també als nostres pobles i ciutats. L’Ajuntament ha demostrat responsabilitat i bona gestió i ara hem de voler ser un actor clau en la recuperació econòmica i social del municipi. A criteri d’Esquerra Republicana, són elements essencials per aquesta recuperació:
  1. Lliure disposició de superàvits i romanents.
  2. Poder fer ús de la capacitat d'endeutament.
  3. Que els ajuntaments participin dels Fons Europeus de Reconstrucció.


Malgrat de Mar 6 d’agost del 2020.