Malgrat de Mar

Notícia

SANT ROC 2020. LA CENSURA GOVERNANT A LES BONES INICIATIVES DE LA CIUTADANIA.

FOCS
FOCS
 
Els darrers anys la Festa Major de Sant Roc no ha restat al marge de les valoracions, generalment crítiques, per part dels partits polítics a l’oposició del moment. Nosaltres mateixos, Esquerra Republicana, havíem fet aquest exercici amb l’ànim d’aportar la pròpia visió sobre aquells elements que ens semblaven millorables. Els espais on es programen les activitats, la despesa de les mateixes, les mesures de seguretat i, sobretot, el repartiment als domicilis del programa han estat analitzades i comentades abastament per partits i veïns i veïnes de la vila.

Aquest 2020, malauradament, no és possible cap anàlisi ni aportació perquè el govern dels dos alcaldes va decidir suspendre la Festa Major de Sant Roc. L’argument del govern per prendre aquesta decisió es sosté en les instruccions donades pel Govern de la Generalitat a finals de juliol sobre la importància de les mesures a aplicar els 10 dies següents per tal d’evitar la propagació de la COVID-19. En aquell moment, el 27 de juliol,  Malgrat de Mar es trobava en una qualificació de risc baix en els mapes indicatius de risc de brot.

En diferents espais (el Ple Municipal, les xarxes socials)  hem manifestat el nostre desacord per aquesta decisió de suspendre totalment els actes de la Festa Major. Diem, a més, que per fer-los possibles calia haver previst una programació amb uns formats adequats a les mesures exigibles per la situació sanitària. Res indica que aquesta previsió s’hagués realitzat. Al contrari, la gran majoria de pressupostos previs sol·licitats per la regidoria de Festes indiquen que s’estava treballant per una Festa Major d’un format semblant a la dels altres anys. De fet la única renúncia feta pública amb setmanes d’antelació va ser la de programar Barraques i aquesta la compartim i defensem com queda demostrat en la votació pel canvi de destinació pressupostària dels recursos assignats per Barraques.  També ens resulta comprensible que es decidís suspendre la Fira d’atraccions i tota aquella programació no dimensionada i adaptada a les circumstàncies sanitàries. Però tenim el convenciment que una Festa Major amb unes activitats dimensionades i adequadament adaptades era possible.

Reforça aquesta nostra visió el fet recentment sabut que el govern local ha programat, entre els dies 21 d’agost i 26 de setembre, un cicle cultural que anomena pinzellades de cultura on podem trobar concerts de jazz, havaneres, cant coral, així com cinema a la fresca i altres. L’anunci d’aquest festival es fa el passat dijous 13 d’agost, quan el nivell de risc de brot al municipi es troba en un nivell mitjà. Entenem que aquesta és la millor prova que aquest tipus de programació era possible per Sant Roc i que només la falta de planificació de diferents models d’actes n’han causat la suspensió.

Volem també mostrar la nostra profunda indignació per un fet lamentable i pel qual demanarem explicacions i responsabilitats. Resulta inexplicable que s’apliqui la censura política als mitjans de comunicació de titularitat pública. No podem acceptar de cap manera el succeït arran de la publicació al perfil de tuiter d’onamalgrat d’una iniciativa ciutadana sorgida per posar en valor Sant Roc i el simbolisme que té pels veïns i veïnes de Malgrat de Mar en aquest context de pandèmia. L’ordre per fer esborrar aquesta publicació que convocava veïns i veïnes als terrats a les 22,30 de la Diada de Sant Roc  per “fer saber que estan de celebració malgrat no haver-hi Festa Major”  i contenia els coixinets #il·luminenmalgrat, #culturasegura i #lloançaSantRoc és una mostra del nivell censurador del govern. Un govern que actua contravenint la pròpia normativa de la institució que representa no es mereix la consideració dels malgratencs i malgratenques.

En aquest sentit, el Reglament d’Organització i Funcionament dels Mitjans de Comunicació Municipals de l’Ajuntament de Malgrat de Mar conté diferents articles que emparen la promoció de les activitats de la societat civil, la utilització de les xarxes socials i les noves eines de comunicació com una oportunitat de donar protagonisme al ciutadà i la participació d’aquestes xarxes en accions ciutadanes. És per això que Esquerra Republicana considera inadmissible el succeït i demanarà formalment la convocatòria immediata del Consell Consultiu, òrgan de valoració i seguiment del servei dels mitjans de comunicació, per tal d’exigir responsabilitats d’aquesta mala praxi política.