Malgrat de Mar

Notícia

EL POBLE, LA PEÇA CLAU

Joaquim Albert ERC
Joaquim Albert ERC
Aquest any sí! Després d'un 2020 sense festa major ni cap alternativa que la substituís, aquest any, per Sant Roc, estem gaudint de la nostra festa major.

Ens arriba amb una situació epidemiològica molt complicada, però també en un moment clau. I és que un any després del naixement del concepte #CulturaSegura tenim prou precedents que demostren que les activitats culturals, si es fan bé, són compatibles amb la pandèmia. I no només això, sinó que són més que necessàries per seguir reactivant la vida social i l'estat emocional de tots els malgratencs i malgratenques. Creieu-me quan dic que una de les millors eines de cura és la cultura.

Com es habitual la Festa Major arriba de la mà de les associacions, entitats i veïns i veïnes del municipi, que, com no podria ser d'altra manera, estan preparats i amb més ganes que mai per tirar endavant totes les activitats programades. Sempre ho fan, de fet recentment ho hem vist amb els Empestats, que ni la pluja ni la pandèmia els ha aturat. I ho estem veient i ho seguirem veient aquesta Festa Major amb els Geganters, els Diables, el GEM i el seu Miner de Ferro, la Gimcana amb bicicleta o el concert de l'Atzavara, entre altres. Ells, les entitats i els veïns i veïnes, són el verdader motor vital d'aquest i molts municipis. Mai els hi podrem estar prou agraïts.

Però no només en el camp cultural porta el timó la gent del poble. Si no també en la defensa del patrimoni o els drets fonamentals. Alguns exemples passats són les mobilitzacions per salvar la Torre de la Vídua de can Sala i l'arbreda de la riera de Can Feliciano, o, en el que seria la demostració de mobilització ciutadana més important dels últims temps, la defensa al dret a decidir de l'1 d'octubre de 2017.

És per aquests motius que des d'Esquerra Republicana de Catalunya a Malgrat de Mar fa anys que treballem, i no ens cansarem mai, per aconseguir nous espais de participació ciutadana on escoltar i donar veu al poble, i així poder animar als veïns i veïnes a prendre partit del dia a dia de la vila. En aquest sentit defensem, com una eina molt vàlida, els consells municipals. L'últim en arribar ha estat el de cultura, que ven falta feia i benvingut és, i aprofitem aquestes ratlles per animar a l'equip de Govern de l'Ajuntament de Malgrat de Mar a posar fil a l'agulla també amb el consell de vila.

Podem tenir polítics al capdavant, jo en sóc un d'ells, però qui realment sempre té l'última paraula és la Maite, en Josep, en Marc, la Teresa, l'Alba, en Guim, la Bruna, la Gala, la fornera de baix, el mecànic de la cantonada, l'aparelladora de més enllà... la gent del poble en general! Sempre ha estat així, i sempre serà així, agradi o no a més d'un. Per tant un dels pilars del nostre municipi ha de ser el veritable creixement democràtic, amb els veïns i veïnes al centre de l'acció. En fer això els republicans hi tenim traça, són molts anys d'experiència.

Aquesta festa major, en part, també és una victòria del poble. Aquell poble que l'any passat va creure en la cultura segura (recordem allò que tan bé vàrem saber fer de: mans, distancia i mascareta) i, malgrat no tenir Festa Major, va tirar endavant, a títol personal al marge de les institucions, activitats pròpiament de Festa Major per fer-nos gaudir de la vida de forma segura i respectuosa. Gràcies, malgratencs i malgratenques! Vosaltres sou la peça clau!

Molt bona festa major de Sant Roc amics.