Manresa

Totes les notícies

Construïm la Manresa del futur

Construïm la Manresa del futur

Amb Marc Aloy a l’alcaldia, estem construint la Manresa d’avui, i la del demà, amb projectes ambiciosos i complexos, que han de permetre dinamitzar la ciutat, fer-la referent de la Catalunya Central, i orgull de manresanes i manresans. Amb pocs anys, tindrem un gran campus tecnològic de la mà de la UPC a la Fàbrica Nova, la nova seu de la Generalitat a la Catalunya central, el Museu del Barroc de Catalunya, i l’embrió d’un metro comarcal ben integrat a la ciutat, amb el soterrament dels Ferrocarrils i noves parades. Grans projectes per a una gran ciutat.

La Regidora d'Acció i Inclusió SocialMariona Homs

Manresa es dota per primer cop d'un Pla Estratègic de l'Envelliment i la Dependència

El Govern de Manresa va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic de l'Envelliment i la Dependència, un document que marca 40 accions per dur a terme en els pròxims cinc anys amb l'objectiu de millorar el benestar integral de les persones i d'avançar cap a un model de societat i de ciutat pensat per a tothom. El Pla parteix d'un compromís municipal aprovat en sessió plenària el 2017, com a resposta a una proposta formulada pel sindicat de Comissions Obreres (CCOO), però que degut a la pandèmia s'ha posposat, per raons òbvies, fins el darrer ple. La regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs i Alsina, ens resumeix aquest pla: "Que les persones grans no se sentin soles, que puguin viure el major temps possible a casa seva i s'hi sentin còmodes, que els serveis que se’ls ofereixin siguin de qualitat, i que hi hagi més places públiques a les residències".  El document preveu 40 accions dins les quatre grans línies estratègiques. Cada una d'aquestes accions queda definida dins del Pla: se'n descriu el desplegament, el pressupost assignat, els responsables de tirar-la endavant i l'any previst d'implementació o execució. Cada acció compta també amb indicadors, a fi de poder efectuar un correcte seguiment i una avaluació final. En aquests moments, les accions compten amb un pressupost assignat global d'un milió d'euros, "que s'anirà augmentant a mesura que vagin sortint les necessitats", assegura Homs. De la diagnosi n’han sortit accions que s’estructuren en quatre línies estratègiques. Una d’elles és donar impuls a la inclusió social comunitària per evitar, sobretot, que les persones grans se sentin soles i detectar riscos socials. Una segona actuació se centraa en dur a terme accions per procurar que la gent gran s’estigui el màxim temps possible a casa seva. Aquí hi entra en joc el Servei d’Atenció Domiciliària, que aquest 2021 ha incrementat el seu pressupost en més de 440.000 euros fins arribar als 1,2 milions. "En un any hem augmentat 17.

Esquerrossada popular

ERC Bages organitza l'Esquerrossada, un dinar popular musical per la República el dissabte 9 d'abril a Manresa

El proper dissabte 9 d'abril es recuperarà l'Esquerrossada a Manresa. El tradicional Dinar de la República que ERC Bages havia celebrat abans de la pandèmia. És oberta a tothom que vulgui venir i passar una bona estona. ERC Bages convida a venir a aquesta trobada lúdica organitzada des d'ERC Manresa a partir de les 12 hores al Pati del Casino. El dinar inclourà entrants, arròs, postres i beguda. També hi haurà l'actuació de grup musical 4Cats. El tiquet val 15 €, i cal reservar a [email protected] 

Jurat i premiades del Maria Casajuana 2022

ERC lliura els premis Maria Casajuana 2022 a Conxita Parcerisas i a l’associació Al Noor en una vetllada a Els Carlins

L’Associació de Dones Al Noor i Conxita Parcerisas van rebre ahir a la sala Els Carlins el Premi Maria Casajuana 2022, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Entre el 2002 i aquest 2022 s’ha reconegut la trajectòria de 20 manresanes. Des del 2019 també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. La vetllada, seguida per una cinquantena de persones a la sala Els Carlins, va ser presentada per Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del premi Maria Casajuana, i va començar amb un vídeo recordatori de totes les premiades dels Premis Maria Casajuana. Seguidament, la Presidenta del jurat i regidora de Feminisimes i LGTBI per ERC a l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz i Mas, va recordar que l’edició del 2021 va quedar desert per la pandèmia i va posar en valor el reconeixement que el premi otorga. Acte seguit, la representant del Jovent Republicà, Queralt Torres Cuenca, va repassar la història del feminisme i va posar en valor la tasca de totes les dones que han lluitat per la igualtat. També van pujar a l’escenari a  i de les homenatjades les membres del jurat Eli Pagán Esquius, del Canal Taronja, i Estefania Escolà Rodil, de l’ACN. Per tercera vegada des de la creació dels Premis Maria Casajuana, es va lliurar el Premi a una entitat, l’Associació de Dones Al Noor. Va rebre el premi l’Khadija El Bachiri en representació d’Al Noor, després de la reproducció d’un vídeo on Anna Martínez, de l’AAVV del barri Antic i Nabila El Morani, d’Al Noor, explicaven la importància de l’associació a Manresa. Seguidament, es va projectar un altre vídeo, aquest cop amb l’historiador de Memòria.cat, Quim Aloy, i David Torras, del Cineclub Manresa, on explicaven els mèrits I virtuts de Conxita Parcerisas i Estruch, que va rebre el premi a mans de Fina Dordal, Maria Casajuana 2020.

Conxita Parcerisas i Khadija El Bachiri, en representació de l'Assosciació Al Noor, guanyadores del premi Maria casajuana 2022

ERC atorga els premis Maria Casajuana 2022 a Conxita Parcerisas i a l’Associació de Dones Al Noor

L’associació Al Noor i Conxita Parcerisas rebran el Premi Maria Casajuana 2022, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Les premiades s’han donat a conèixer aquest divendres 4 de març en una roda de premsa que s’ha fet al local d’Esquerra Manresa. Els guardons s’entregaran el pròxim 10 de març a les 19 hores a la Sala Els Carlins en un acte obert a tothom on s’haurà de reservar plaça a [email protected] Entre el 2002 i aquest 2020 s’ha reconegut la trajectòria de 20 manresanes. Des del 2019, també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. Va presentar la roda de premsa la regidora de Feminismes i LGTBI de Manresa, Cristina Cruz i Mas, que va agraïr la feina feta per les premiades. Conxita Parcerisas va explicar que “és un honor guanyar aquest premi. Primer per les dones que m’han precedit i per la Maria Casajuana, la dona de la República amb qui vaig poder parlar més i era una dona amb els seus ideals intactes”. Khadija El Bachiri, en representació de l’Associació de Dones Al Noor va donar les gràcies per ser l’entitat premiada dels Premis Maria Casajuana 2022.   Sobre les premiades Conxita Parcerisas i Estruch neix a Aguilar de Segarra el 8 de desembre de 1953. Els seus pares, l’Isidre, fuster, i la Maria, modista, decideixen venir a viure a Manresa quan ella tenia un any.  Viuran a Ca l’Assols, al carrer de la Codinella, en un barri antic ple de vitalitat on conviuen la immigració andalusa, els catalans vinguts d’altres indrets i els manresans de tota la vida. Estudia a les monges i a l’Institut Lluís de Peguera i molt aviat participa en grups vinculats a la parròquia de la Seu que la portaran a conèixer l’escoltisme, les classes de català i els moviments clandestins dels inicis dels anys 70.

Els reptes ambientals de Manresa, amb Pol Huguet

Dimecres 9 de febrer a les 19 hores tenim una cita amb el regidor de Ciutat Verda Pol Huguet i Estrada, que fa pocs dies va anunciar el nou sistema de residus, ja aprovat pel ple de l'Ajuntament, que tindrà Manresa. En la mensual assemblea oberta per a militants i amics d'ERC Manresa, Huguet explicarà els detalls d'aquest nou sistema però també ens actualitzarà de totes les novetats de la seva regidoria com el Pla Estratègic del Cardener, la sobirania alimentària o la transició energètica. Us esperem dimecres dia 9 de febrer a les 19 hores a Els Carlins!

ERC Bages es conjura per abordar la gestió de residus

L’acte celebrat a la Casa Lluvià va comptar amb una vintena d’assistents i amb les intervencions de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy La Federació Comarcal d'Esquerra Republicana al Bages es va conjurar ahir per abordar la gestió de residus a la comarca i els seus municipis en una xerrada organitzada per ERC Manresa i celebrada a la Casa Lluvià de la capital bagenca. L'acte va ser moderat per l'ambientòloga i presidenta d'ERC Bages, Marta Viladés, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. La xerrada havia de comptar amb la presència i expertesa del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, però per motius de seguretat i salut, a causa de la Covid, va ser substituït pel cap dels serveis tècnics del Consorci de Residus del Bages, Xavier Bosch. En la primera intervenció de la tarda, Viladés va introduir el debat remarcant la importància del reciclatge: "és un repte que ja no pot esperar més, cal que ens posem al dia amb els models de recollida selectiva i complim els objectius que ens marca la Unió Europea pel 2030". Per la seva banda, Bosch va exposar la seva experiència al Consorci i va remarcar que "sense canvis valents al carrer l'evolució és massa lenta" i que "els municipis que han fet un canvi de model han incrementat els percentatges de recollida selectiva". En el torn de Xavier Codina, l'alcalde santpedorenc va explicar la seva experiència al seu municipi on va implantar amb èxit el sistema porta a porta que actualment té un 76-78% de reciclatge. "Al principi pensàvem que era una bogeria, però dues setmanes després d'implantar el nou model vam augmentar en un 50% el reciclatge del poble", detallava. Per últim, va intervenir el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que va agrair a l'organització per parlar d'un "tema tan important" com el reciclatge. Peraire va exposar els objectius de l'Agència i va demanar la defensa del cànon als municipis i ajuntaments del país.

ERC Manresa organitza un debat sobre la gestió dels residus municipals

ERC Manresa organitza el següent dimecres 19 de gener un debat sobre la gestió de residus municipals a la Casa Lluvià (carrer Arquitecte Oms 5). La gestió dels residus municipals és una de les despeses principals dels ajuntaments, i és una de les parcel·les on més podem fer per lluitar contra l’emergència climàtica i la crisi de materials a nivell local. Per això, és indispensable fer un canvi de model profund. Però aquests canvis generen dubtes i incerteses,, per la por de l’oposició de la població a canviar d’hàbits i a la politització del debat. Com ho hem de fer per no morir en l’intent? I un cop implantat, què podem fer perquè es mantinguin els bons índexs de reciclatge i evitar l’habitual tendència a la relaxació col·lectiva? En parlarem, sense embuts, aquest dimecres 19 de gener a la Casa Lluvià amb quatre ponents i experts en la matèria. Tenim l’honor de comptar amb la participació del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que ens explicarà els nous models i l’estratègia de l’Agència; també comptarem amb els regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet que ens explicarà el nou sistema de residus de la ciutat, basat en un model mixt que combina els contenidors intel·ligents per a la ciutadania i el porta a porta per a comerços i equipaments. Per últim, també comptarem amb l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, que valorarà l’experiència de l’implantació del porta a porta al seu municipi. Aquest debat també comptarà amb les intervencions i la moderació de l’ambientòloga i presidenta d’ERC Bages Marta Viladés. Per respectar les normes de seguretat i sanitàries actuals cal confirmar assistència a [email protected]

Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda

Manresa comptarà per primera vegada amb un Pla Estratègic per al Cardener

Aconseguir que el riu Cardener i les seves ribes esdevinguin un espai d’oci i de salut per a la ciutadania i, a la vegada, un refugi per a la biodiversitat i un pulmó verd, que redueixi la temperatura i la contaminació de l’aire en un context d’emergència climàtica. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Manresa ha aprovat el Pla Estratègic del Cardener, un document de planificació a llarg termini que fixa els objectius necessaris per a la millora del riu i unes línies d’actuació estratègiques a seguir per aconseguir-los.  El Pla va ser presentat per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i pel regidor de Ciutat Verda de ERC Manresa, Pol Huguet Estrada, que van subratllar la importància que l’Ajuntament es pugui dotar per primera vegada d’un document d’aquestes característiques, que ha estat fruit d’un procés participat per entitats, ciutadania, tècnics municipals de diverses àrees i grups municipals, que han arribat a consensos sobre quin ha de ser el model del riu Cardener al seu pas per Manresa.  Les actuacions previstes se centren a la zona entre el pont petit de Sant Joan de Vilatorrada i Can Poc Oli, bàsicament al marge esquerre, que és el més proper a la ciutat i el més accessible. Dels objectius del pla, en deriven cinc línies estratègiques: En primer lloc, recuperar la biodiversitat de l’àmbit fluvial. L’entorn del riu es configura com un corredor verd que acull gran varietat de fauna, especialment aus, que troben en la vegetació que voreja el riu l’ambient necessari per a desenvolupar-se. Per tal de mantenir un riu viu es considera necessari recuperar la vegetació pròpia de ribera, que ha de servir com a refugi i aliment per a la fauna salvatge, que es preveu que de mica en mica s’anirà implantant. També serà necessari garantir la millora de la qualitat de l’aigua i la retirada d’obstacles per al pas dels peixos. En segon lloc, establir diferents intensitats d’usos en funció del tram del riu, mantenint una diferenciació clara entre el tractament de la riba, més naturalitzat, i el camí que ressegueix el riu.