Manresa

Totes les notícies

Una setantena de persones es van aplegar a la Plaça Major

Una setantena de persones segueixen la ruta republicana organitzada per ERC Manresa per celebrar els 90 anys de la Victòria al Parlament de Francesc Macià

Una setantena de persones, entre elles l’alcalde Marc Aloy, s’han aplegat avui a les 11 del matí a la Plaça Major de Manresa per seguir la ruta republicana. Una ruta republicana creada per celebrar el 90è aniversari de la victòria de Francesc Macià a les eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades el dia 20 de novembre de 1932. En aquesta ruta, coordinadora per l’exconseller Josep Huguet, hem visitat els edificis més emblemàtics que hi ha d’aquella època a la ciutat acompanyats d’historiadors i historiadores de gran prestigi. Primer, el mateix Huguet ha posat en situació als assistents explicant el context històric I polític de l’època. Després, degut a la gran assistència, s’han creat dos grups que han seguit la ruta a la inversa amb les explicacions de la resta d’organitzadors. Genís Frontera ha explicat els manresans republicans de més projecció nacional entre la Plaça Major i la Plaça Gispert; la Conxita Parcerisas ha recordat les dones republicanes que havien caigut en l’oblit fins a la Plaça Anselm Clavé; després en Joan Maria Serra ha explicat la importància arquitectònica i educativa de l’Escola Renaixença, i finalment en Francesc Comas ha recordat la societat de l’època i l’aspecte que tenien el Casino, el Passeig i la Plaça Sant Domènec. Finalment, la ruta ha acabat amb un vermut conjunt.

ERC Manresa organitza una ruta republicana per la ciutat

El proper dissabte dia 19 de novembre ERC Manresa organitzarà una ruta republicana per la ciutat en una jornada matinal que començarà a les 11 hores a la Plaça Major de Manresa. Des de la secció local d’Esquerra de Manresa volem celebrar el 90è aniversari de les eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades el dia 20 de novembre de 1932. Esquerra Republicana de Catalunya, liderat pel president Francesc Macià, va guanyar les eleccions amb uns grandíssims resultats respecte a les altres formacions polítiques, fet que li va permetre constituir-se en majoria al Parlament.  En aquesta ruta, visitarem els edificis més emblemàtics que hi ha d’aquella època a la ciutat, i per tal de fer-ho amb el rigor més gran possible, ens hi acompanyaran professionals de prestigi que ens explicaran la història i fets que hi succeïren en el context de l’època. Comptarem amb les explicacions de la historiadora i cofundadora de Memòria.cat, Conxita Parcerisas, i dels historiadors Genís Frontera, Francesc Comas i Joan Maria Serra. La ruta finalitzarà amb un vermut conjunt per posar en comú l’experiència. Des d’ERC Manresa convidem a tothom que hi estigui interessat a participar d’aquesta commemoració.

Bufalvent crea la primera cooperativa energpètica empresarial del país

Manresa crea la primera cooperativa energètica empresarial del país a Bufalvent

31 empreses de Manresa van signar aquest dimecres 2 de novembre la constitució de la comunitat energètica empresarial ‘Manresa Il·lumina’. La nova cooperativa, formada íntegrament per petites i mitjanes empreses industrials del Polígon Industrial Bufalvent, neix amb la voluntat d’aportar serveis per a la millora de la gestió energètica, ecològica i econòmica als seus socis, que podrà ser qualsevol empresa dins dels polígons d’activitat econòmica del municipi de Manresa.  Es tracta d’una iniciativa pionera en el món empresarial a Catalunya i a l’estat per la seva envergadura i potencial. La comunitat energètica no té ànim de lucre. Tots els beneficis es traduiran en estalvi per als socis i funcionarà amb un règim totalment democràtic: un soci, un vot. Les instal·lacions energètiques seran propietat de la cooperativa, que s’encarregarà de construir, mantenir i gestionar les instal·lacions i l’energia produïda. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha subratllat que la comunitat energètica de Bufalvent és la segona iniciativa que s’ha anunciat en pocs dies “per accelerar la transició energètica a la ciutat de Manresa”, després que el passat 17 d’octubre l’Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa fessin públic l’acord per crear una energètica pública.  Es tracta, ha dit, de dos passos molt importants per fer front al model energètic vigent, basat “en els combustibles fòssils i en uns recursos que són finits” i que comporta “una forta dependència de les grans empreses productores i comercialitzadores”: “Ho estem veient ara, amb uns preus de l’energia altíssims que estan posant al límit moltes famílies i també les empreses, que perden competitivitat”.  Al seu torn, el president de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, Bernat Ladrón de Guevara, també ha assegurat que “urgeix un canvi de model en moltes de les estructures que hem conegut fins avui, i el de l’energia n’és un” i ha afirmat que la nova cooperativa “posa les bases i vol ser un mirall per a cooperatives futures”.

Assemblea Oberta d'ERC Manresa

ERC Manresa celebra una reeixida assemblea de militants amb l'alcalde Marc Aloy i una cinquantena d'assistents

Aquest dimecres, 5 d'octubre a les 7 de la tarda, Esquerra Republicana de Catalunya a Manresa va celebrar una assemblea amb la militància i amics de la secció local en la qual hi va participar una cinquantena de persones, l'alcalde Marc Aloy i els regidors i regidores d'ERC a l'Ajuntament de Manresa. La finalitat de la trobada era donar inici al nou curs polític en l'àmbit local i debatre sobre la ciutat, donant veu i compartint amb la militància i amics la tasca desenvolupada al llarg de l'actual mandat encapçalant l'Ajuntament i alhora exposar els nous reptes i projectes que s'estan gestant i desenvolupant. L'alcalde, Marc Aloy, va explicar els projectes que l’equip de govern ha fet i el que queda per fer. "Nosaltres ens vam comprometre a transformar la ciutat i hem engegat molts projectes realment transformadors, estem fent molt bon camí però la nostra mirada és llarga perquè volem arribar molt lluny". Aloy va agrair el compromís al seu equip de govern, a l'executiva del partit i a la militància, reconeixent la gran tasca que s’està fent: "Els resultats no són fruits de l'atzar. Són fruit d'un equip que treballem, ens estimem i que ens donem molt suport. També és fruit de la cohesió de tots vosaltres. I per això és imprescindible que hi siguem tots". L'assemblea va tenir lloc al General Store, una antiga fàbrica reconvertida en un agradable local per a treballar, prendre un cafè o un mos. L'elecció del lloc no és casual, vol explicar la filosofia d'Esquerra Manresa. Reconèixer i aprofitar el patrimoni i el llegat del passat industrial de la ciutat, per transformar-los en actius generadors d’indústria del coneixement i innovació amb una lectura de les necessitats presents i futures, actius com el projecte de la Fàbrica Nova, o el nou l’espai públic i zones verdes que sorgirà al centre de la ciutat gràcies al soterrament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Marc Aloy i Guàrdia escollit cap de llista d'ERC

Marc Aloy torna a ser escollit alcaldable d’ERC per a les municipals del 2023 amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia a Manresa

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, ha estat escollit com a cap de llista d’ERC per a les pròximes eleccions municipals a Manresa, que se celebraran el maig del 2023. Aloy ha obtingut un suport unànime de tots els militants i simpatitzants que han assistit a l’assemblea extraordinària de la secció local d’ERC, celebrada aquest dijous al vespre a la Casa Lluvià. L’aposta perquè Marc Aloy encapçali la llista d’ERC a Manresa és fruit del consens. De fet, ERC va obrir fa uns dies el període per a poder presentar candidatures i, finalment, la d’Aloy ha estat l’única que s’ha posat sobre la taula per ser votada. Aquesta és la segona vegada després de fer-ho l'any 2019 amb l'objectiu de revalidar l'alcaldia. Després de la votació, Marc Aloy ha fet les seves primeres declaracions com a candidat a l’alcaldia: “Estem transformant la ciutat amb un programa clar i il·lusió i, sobretot, amb l’esforç imprescindible de tots vosaltres. Amb aquest poc temps, hem aconseguit fites importantíssimes com l’acord per adquirir la Fàbrica Nova o la integració de la línia de FGC, reptes que havien quedat estancats durant molts anys i que semblaven inassolibles, ara són possibles”. Aloy també ha destacat el reforç de les polítiques social, les d’ocupació i les d’habitatge, “perquè ens vam comprometre a estar sempre al costat de la gent”. En la vessant mediambiental, l’actual alcalde de Manresa ha destacat: “estem fent un salt importantíssim per lluitar contra l’emergència climàtica, ampliant el Parc del Cardener, transformant l’entorn del riu, a punt d’implantar un nou model de gestió de residus que ens fer un salt importantíssim en la recollida selectiva, electrificant la meitat de la flota d’autobusos o creant el primer obrador agrari de la Catalunya Central, per donar suport als nostres productors”.  També ha posat en valor la construcció del Museu del Barroc de Catalunya, i la futura seu de la Generalitat a la Catalunya Central, així com la modernització dels equipaments esportius.

Construïm la Manresa del futur

Construïm la Manresa del futur

Amb Marc Aloy a l’alcaldia, estem construint la Manresa d’avui, i la del demà, amb projectes ambiciosos i complexos, que han de permetre dinamitzar la ciutat, fer-la referent de la Catalunya Central, i orgull de manresanes i manresans. Amb pocs anys, tindrem un gran campus tecnològic de la mà de la UPC a la Fàbrica Nova, la nova seu de la Generalitat a la Catalunya central, el Museu del Barroc de Catalunya, i l’embrió d’un metro comarcal ben integrat a la ciutat, amb el soterrament dels Ferrocarrils i noves parades. Grans projectes per a una gran ciutat.

La Regidora d'Acció i Inclusió SocialMariona Homs

Manresa es dota per primer cop d'un Pla Estratègic de l'Envelliment i la Dependència

El Govern de Manresa va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic de l'Envelliment i la Dependència, un document que marca 40 accions per dur a terme en els pròxims cinc anys amb l'objectiu de millorar el benestar integral de les persones i d'avançar cap a un model de societat i de ciutat pensat per a tothom. El Pla parteix d'un compromís municipal aprovat en sessió plenària el 2017, com a resposta a una proposta formulada pel sindicat de Comissions Obreres (CCOO), però que degut a la pandèmia s'ha posposat, per raons òbvies, fins el darrer ple. La regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs i Alsina, ens resumeix aquest pla: "Que les persones grans no se sentin soles, que puguin viure el major temps possible a casa seva i s'hi sentin còmodes, que els serveis que se’ls ofereixin siguin de qualitat, i que hi hagi més places públiques a les residències".  El document preveu 40 accions dins les quatre grans línies estratègiques. Cada una d'aquestes accions queda definida dins del Pla: se'n descriu el desplegament, el pressupost assignat, els responsables de tirar-la endavant i l'any previst d'implementació o execució. Cada acció compta també amb indicadors, a fi de poder efectuar un correcte seguiment i una avaluació final. En aquests moments, les accions compten amb un pressupost assignat global d'un milió d'euros, "que s'anirà augmentant a mesura que vagin sortint les necessitats", assegura Homs. De la diagnosi n’han sortit accions que s’estructuren en quatre línies estratègiques. Una d’elles és donar impuls a la inclusió social comunitària per evitar, sobretot, que les persones grans se sentin soles i detectar riscos socials. Una segona actuació se centraa en dur a terme accions per procurar que la gent gran s’estigui el màxim temps possible a casa seva. Aquí hi entra en joc el Servei d’Atenció Domiciliària, que aquest 2021 ha incrementat el seu pressupost en més de 440.000 euros fins arribar als 1,2 milions. "En un any hem augmentat 17.

Esquerrossada popular

ERC Bages organitza l'Esquerrossada, un dinar popular musical per la República el dissabte 9 d'abril a Manresa

El proper dissabte 9 d'abril es recuperarà l'Esquerrossada a Manresa. El tradicional Dinar de la República que ERC Bages havia celebrat abans de la pandèmia. És oberta a tothom que vulgui venir i passar una bona estona. ERC Bages convida a venir a aquesta trobada lúdica organitzada des d'ERC Manresa a partir de les 12 hores al Pati del Casino. El dinar inclourà entrants, arròs, postres i beguda. També hi haurà l'actuació de grup musical 4Cats. El tiquet val 15 €, i cal reservar a [email protected] 

Jurat i premiades del Maria Casajuana 2022

ERC lliura els premis Maria Casajuana 2022 a Conxita Parcerisas i a l’associació Al Noor en una vetllada a Els Carlins

L’Associació de Dones Al Noor i Conxita Parcerisas van rebre ahir a la sala Els Carlins el Premi Maria Casajuana 2022, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Entre el 2002 i aquest 2022 s’ha reconegut la trajectòria de 20 manresanes. Des del 2019 també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. La vetllada, seguida per una cinquantena de persones a la sala Els Carlins, va ser presentada per Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del premi Maria Casajuana, i va començar amb un vídeo recordatori de totes les premiades dels Premis Maria Casajuana. Seguidament, la Presidenta del jurat i regidora de Feminisimes i LGTBI per ERC a l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz i Mas, va recordar que l’edició del 2021 va quedar desert per la pandèmia i va posar en valor el reconeixement que el premi otorga. Acte seguit, la representant del Jovent Republicà, Queralt Torres Cuenca, va repassar la història del feminisme i va posar en valor la tasca de totes les dones que han lluitat per la igualtat. També van pujar a l’escenari a  i de les homenatjades les membres del jurat Eli Pagán Esquius, del Canal Taronja, i Estefania Escolà Rodil, de l’ACN. Per tercera vegada des de la creació dels Premis Maria Casajuana, es va lliurar el Premi a una entitat, l’Associació de Dones Al Noor. Va rebre el premi l’Khadija El Bachiri en representació d’Al Noor, després de la reproducció d’un vídeo on Anna Martínez, de l’AAVV del barri Antic i Nabila El Morani, d’Al Noor, explicaven la importància de l’associació a Manresa. Seguidament, es va projectar un altre vídeo, aquest cop amb l’historiador de Memòria.cat, Quim Aloy, i David Torras, del Cineclub Manresa, on explicaven els mèrits I virtuts de Conxita Parcerisas i Estruch, que va rebre el premi a mans de Fina Dordal, Maria Casajuana 2020.