Manresa

Totes les notícies

Pere Culell amb l'arquitecte Marc Aloy.

ERC potenciarà la rehabilitació integral d’edificis per revitalitzar el Nucli Antic

Esquerra prioritza potenciar la rehabilitació integral d'edificis per donar un impuls a la revitalització del Nucli Antic de Manresa durant els pròxims quatre anys. La rehabilitació integral d'edificis d'habitatges i la millora de les condicions d'habitabilitat han de permetre que viure en aquest entorn continuï sent un incentiu i un valor afegit per la seva centralitat i pel seu valor històric. Cercar sinergies Per promoure la rehabilitació d'edificis Esquerra proposa que la societat municipal FORUM esdevingui l'intermediari entre els propietaris que disposen de patrimoni però no tenen capacitat econòmica per afrontar rehabilitacions integrals i els promotors amb capacitat d'inversió però que no disposen de patrimoni. Els convenis entre propietaris i promotors, les concessions d'ús i gestió i les cooperatives d'habitatges es presenten com les fórmules per ajudar a la rehabilitació. Des d'Esquerra es destaca la feina feta els darrers quatre anys en què s'ha fet una forta inversió pública creant nous equipaments i zones verdes en què s'han posat al mercat més de 120 nous habitatges protegits de nova planta al sector de la Via de Sant Ignasi. Davant la conjuntura actual, ERC proposa centrar els esforços en el manteniment de l'espai públic, la revisió del Pla General i la redacció de nous projectes i treballar per completar els projectes iniciats com és el cas de l'Ateneu de les Bases, el Parc Tecnològic, la residència assistencial de la Parada, la residència universitària o l'ampliació de la FUB. Recuperar el diàleg Per al candidat Pere Culell és important recuperar el diàleg en matèria d'urbanisme a Manresa. En aquest sentit, proposa que a la tardor es comenci a debatre el nou Pla Integral de Revitalització del Nucli Antic (PIRNA) 2011-2020 que ha de programar totes les intervencions de caràcter urbanístic, social, d'habitatge i de promoció de l'activitat econòmica els pròxims deu anys. Pla de Barris Esquerra demanarà al Govern de la Generalitat que obri la convocatòria d'un nou Pla de Barris que Manresa hauria d'aprofitar per reforçar els programes socials actuals i desenvolupar noves accions: • Programes destinats a la infància i l'adolescència com l'increment del reforç escolar, els patis oberts de les escoles, el programa Joves del Nucli Antic, etc.

Pere Culell aposta pel pavelló esportiu a la Fàbrica Nova

El cap de llista d'Esquerra Manresa, Pere Culell, defensa la instal·lació d'un nou pavelló poliesportiu al recinte de la Fàbrica Nova. Culell proposa que Manresa disposi d'equipaments polivalents integrats en cadascun dels districtes de la ciutat. Esquerra considera que aquest nou pavelló situat al costat de les piscines municipals seria més sostenible. Pere Culell explica que ‘seria més fàcil de mantenir i podria funcionar de manera integrada juntament amb les instal•lacions del Club Natació Manresa'. En aquest Districte Centre els equipaments es distribueixen en diferents espais. Un mapa que estaria format pel Casal de les Escodines, per l'edifici del Museu i l'Arxiu Comarcal, que en el futur també acollirà altres usos, i pel futur pavelló de la Fàbrica Nova. En altres espais de la ciutat, com és el cas del Districte Nord, el futur Ateneu de les Bases reunirà tots els equipaments en un sol edifici. Recuperar el consens Pere Cuell buscarà recuperar el consens en l'aprovació provisional del planejament de l'espai de la Fàbrica Nova. Esquerra valora molt positivament que el projecte també incorpori la reserva d'un espai perquè a mig termini s'hi pugui instal•lar un ‘Caixa Fòrum'.

ERC promocionarà l’Anella Verda com un projecte estratègic per a Manresa

L'itinerari de l'Anella Verda de Manresa és i ha de ser un projecte estratègic per a la ciutat a mitjà termini. Aquesta és la idea amb què treballa la candidatura d'Esquerra que encapçala Pere Culell. ERC creu que cal fer noves accions per posar encara més en valor el perímetre natural que ressegueix la capital del Bages per protegir-lo i perquè esdevingui un espai lúdic referent per a la ciutadania. Un espai que ha de ser un atractiu i un referent mediambiental, en el qual grans i petits puguin millorar el seu coneixement del medi. Des d'Esquerra es valora tota la feina de caràcter participatiu feta fins el moment des de diferents entitats i es considera que s'han posat les bases del projecte, però ara es pretén que l'Anella Verda agafi un impuls definitiu. Valorar l'entorn En aquesta aposta de present i futur, Pere Culell defensa que en el moment econòmic actual és ‘important valorar allò que tenim més proper, tant per les possibilitats de lleure que ens ofereix, com per la capacitat productiva del regadiu de tot aquest entorn'. L'Anella Verda es perfila com un espai idoni per a la pràctica esportiva i per a fomentar el turisme de proximitat. Accions concretes Esquerra creu que calen actuacions per a millorar les connexions entre la ciutat i els diferents espais naturals de l'Anella Verda. S'hauria d'actuar a la sortida cap al Suanya a través del Pont Nou, a l'entorn del riu fins a Sant Joan, a la carretera de Viladordis, etc. Per això és necessari potenciar la senyalització dels diferents itineraris i incloure'ls en els recorreguts nacionals (participació al projecte que unirà les Colònies del Llobregat amb el Mediterrani). Finalment Pere Culell ha destacat la importància de divulgar tot aquest projecte entre la ciutadania i implicar les entitats i aconseguir el suport econòmic d'empreses privades. Millores de llarg recorregut Les polítiques d'Esquerra en el camp del medi ambient van donar un impuls a la ciutat a partir de l'aplicació de l'Agenda 21 des de l'any 2000.

Pere Culell posa l'accent en la cohesió social i la recuperació econòmica

La il·lusió i la capacitat de treball han marcat l'acte de presentació de la candidatura d'Esquerra a Manresa aquest vespre a la sala petita del Teatre Kursaal. Unes 200 persones han fet costat al candidat Pere Culell en el tret de sortida a la precampanya de les municipals del 22 de maig en què es prioritzarà la cohesió social, el benestar i la recuperació econòmica. L'acte ha comptat amb la presència de l'eurodiputat d'Esquerra i historiador Oriol Junqueras que ha pronunciat la conferència "ERC: 80 anys d'història treballant pel futur'', aprofitant que el partit celebra aquest mes de març el 80è aniversari. Recuperació econòmica Davant un auditori ple, Pere Culell ha traçat els principals objectius de la candidatura que lidera. "La nostra primera prioritat serà la defensa de la cohesió social i la millora del benestar de les persones", ha apuntat Culell. També ha assegurat que "lluitarem contra la crisi i fomentarem les polítiques que ajudin a la recuperació econòmica". En aquest sentit, Esquerra presentarà "un paquet de mesures per afavorir la instal·lació d'empreses a la ciutat i ajudar els emprenedors a fer realitat els seus projectes creant llocs de treball qualificats". Culell s'ha compromès a impulsar un urbanisme democràtic i social i es plantejarà millorar la participació ciutadana a l'hora de prendre decisions urbanístiques rellevants. El cap de llista ha remarcat la importància que "Manresa disposi de serveis de gran projecció sobre el territori" per fomentar la capitalitat de la Catalunya Central. Culell ha afegit que les persones que formen part de la llista d'Esquerra "han destacat en l'àmbit professional, tenen capacitat de treball i arriben amb ganes d'implicar-se amb la ciutat". El partit proposa una llista de noms amb un esperit clar de renovació i al mateix temps es considera un actiu valuós la tasca d'ERC a l'Ajuntament els darrers anys. Balanç de la feina feta El cap de llista de les anteriors municipals, Ignasi Perramon, ha recordat durant la seva intervenció el paper d'ERC en l'obra de Govern a Manresa.

Il·lusió i compromís a la llista d'ERC que encapçala Pere Culell

La il·lusió, el compromís i la voluntat de treball marquen la candidatura d'Esquerra que encapçala Pere Culell a l'Ajuntament de Manresa. Aquesta tarda ERC ha donat a conèixer el nom de les cinc primeres persones que faran costat al candidat Pere Culell a les eleccions municipals del 22 de maig. Són persones amb una experiència professional contrastada en l'empresa privada i un bagatge acumulat que els permet estar preparats per assumir les diferents responsabilitats a l'Ajuntament. El regidor de Via Pública, Serveis Urbans i Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Joan Vinyes, serà el número 2, mentre que l'independent Mireia Estefanell ocupa la tercera posició. L'arquitecte Marc Aloy, que ha estat portaveu de les JERC de Manresa, és el número 4 i el 5 serà la també independent Montse Seuba. Llista equilibrada Pere Culell ha explicat que "totes elles són persones amb capacitat de treball, amb amplis coneixements i amb ganes d'implicar-se amb Manresa". El candidat ha afegit que la llista té esperit de renovació i "també es reconeix la feina feta al llarg dels darrers anys a l'Ajuntament". La llista completa es donarà a conèixer en l'acte de presentació de la candidatura d'Esquerra que tindrà lloc aquest dimarts a les 8 del vespre a la sala petita del Teatre Kursaal. L'acte comptarà amb la participació de l'eurodiputat d'ERC i historiador Oriol Junqueras que pronunciarà la conferència "ERC: 80 anys d'història treballant pel futur". Perfil dels cinc primers Pere Culell 55 anys. Metge a la Unitat de Patologia Mamària de la Fundació Althaia en què és el cap clínic de Cirurgia. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona va obtenir el títol d'especialista en Cirurgia General. Ha exercit de metge als Estats Units i a Itàlia i ha assistit en una setantena de ponències i taules rodones, a més de ser l'autor de 25 publicacions. A més, ha estat vinculat a CCOO i a l'Associació Amics de la Unesco de Manresa i l'any 2006 va ser finalista al premi Català de l'Any.

FOTO: ACN

Pere Culell: “cal posar-se al costat de les persones que poden crear ocupació”

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa, Pere Culell, ha comparegut aquesta tarda davant dels mitjans de comunicació per explicar la feina que s'està fent des de fa mesos per part del partit republicà, de cara a anar preparant les eleccions municipals del 22 de maig. És així com Culell ha explicat que s'ha iniciat fa temps una intensa activitat de proximitat que l'ha dut a reunir-se ja amb més d'un centenar de persones a títol individual, i prop de 200 més en els vermuts i sopars periòdics que manté amb grups de gent propera a Esquerra. Durant aquestes trobades, el candidat conversa amb la gent, pren el pols a l'estat d'ànim general que es respira a la ciutat i es nodreix d'idees constructives que es van incorporant a l'ideari de la candidatura. Culell, a més, fa temps que assisteix als plens municipals com a públic per tal d'estar permanentment al corrent, i de primera mà, de tota l'activitat del consistori manresà. Des del comitè de campanya de la candidatura de Pere Culell, també s'ha posat en marxa una web (www.pereculell.cat) que vol ser un portal d'entrada a tota l'activitat que el candidat desplega a la xarxa. Des de la web, doncs, es pot accedir a tot tipus de notícies, blocs, vídeos, arxius de diferents tipus, enllaços a les diverses xarxes socials, així com l'agenda del candidat i la seva biografia. Des de la candidatura es pretén que aquest web pugui ser la porta d'entrada natural per a totes aquelles persones que volen conèixer de prop a Pere Culell, o que en volen seguir l'activitat per Internet. A més, també des de fa mesos s'estan fent diversos sopars amb grups de persones reunides per temes sectorials. Durant aquests sopars, el candidat conversa amb els principals agents socials de cada tema, es debaten propostes i es defineixen línies mestres del que més endavant serà el programa electoral d'ERC Manresa. De moment s'han fet sopars amb el món de la cultura, el de l'educació, el d'urbanisme i el món de l'emprenedoria.

Dolors Serra, durant l'acte d'entrega del premi Maria Casajuana 2011. FOTO: David Güell

El sopar d'entrega del 10è premi Maria Casajuana desborda les previsions

L'Espai Gastronòmic del Teatre Kursaal de Manresa va acollir, dimecres a la nit, del sopar d'entrega del 10è Premi Maria Casajuana. L'acte, que va reunir vuitanta persones entre familiars, amics i militants d'ERC, va desbordar les previsions de l'organització a causa de la gran quantitat de sol·licituds d'assistència que es van rebre. Aquest fet va fer que, de cara a l'any que ve, ja s'estigui plantejant la possibilitat de traslladar aquest acte a un espai amb més aforament. Aquest any, el jurat del Premi Maria Casajuana havia decidit atorgar la distinció a Maria Dolors Serra i Riba. L'acte protocol·lari d'entrega va tenir lloc just després del sopar. En primer lloc va prendre la paraula Pere Culell, president d'ERC Manresa i candidat a l'alcaldia pel partit republicà, el qual va agrair l'assistència del públic. Després va parlar Sara Olmos, en nom de les JERC de Manresa la qual va glossar el sentit de l'acte i va exercir d'amfitriona. Acte seguit, la periodista Noemí Iglesias, membre del Jurat del premi d'aquest any, va llegir el manifest i va passar la paraula a la historiadora Conxita Parcerisas, la qual va parlar, a mode d'homenatge pòstum, sobre la figura de Maria Casajuana, traspassada el passat mes de febrer. Després de la visualització d'un vídeo enregistrat anys enrere on la mateixa Casajuana repassava els aspectes més significatius de la seva vida, va venir el moment més emotiu de l'acte.  Fina Ribot, membre del Consell Municial de la Dona i membre també del jurat d'aquest any, va entregar a Dolors Serra un ram de flors. I finalment va ser la premiada de l'any anterior, Pepita Subirana, qui va fer entrega del premi enmig de grans aplaudiments. La famíia, visiblement emocionada, i una membre de Càritas Manresa també van intervenir a l'últim moment per agrair públicament la trajectòria pública i vital de la guardonada. El sopar va acabar amb una animada tertúlia improvisada que va mantenir la sala plena ben bé fins a mitjanit.

Dolors Serra en una imatge d'arxiu. Font: Càritas.

La guardonada del 10è Premi Maria Casajuana serà Maria Dolors Serra i Riba

El jurat del premi Maria Casajuana 2011 ha decidit atorgar la distinció a Maria Dolors Serra i Riba. El premi s’entregarà el proper dimecres 9 de març al vespre, durant un sopar obert a tothom que tindrà lloc a l'Espai Gastronòmic del Teatre Kursaal de Manresa, a les 21 h. Aquest any, a part de ser la desena edició (una efemèride que es voldrà celebrar convidant a totes les premiades dels anys anteriors), es vol tenir un record molt especial per Maria Casajuana, que va morir el passat mes febrer a la Residència Montblanc de Manresa. És per això que també s'aprofitarà l'acte per fer un sentit homenatge a la persona que li dóna nom al premi i que en simbolitza els valors. Tothom qui desitgi assistir a aquest sopar pot apuntar-se trucant per telèfon o enviant un correu electrònic a la Seu Local d'ERC Manresa, els matins (Marc).  Resum biogràfic de Dolors Serra: Maria Dolors Serra i Riba va néixer a l'Ametlla de Merola el 21 de gener del 1950. Els seus pares eren treballadors de la Colònia i és la segona de tres germans. Va cursar els estudis primaris al col·legi de les Dominiques de l’Ametlla i, com que la família no podia pagar l'internat, va fer el batxillerat a les Dominiques de Manresa, interna però formant part d’un grupet de nenes que servien les taules, rentaven els plats i fregaven les classes. Durant aquesta època continuava participant en les activitats de l’Ametlla, actuant als Pastorets, cantant a la coral i formant part de l’agrupament escolta. En acabar el Batxillerat superior va cursar els seus estudis d’assistència social a l’escola de formació social Torras i Bages de Manresa, en la promoció de 1971. Compaginava els estudis amb el treball a l’Acadèmia Farré on donava classe al parvulari de 4 i 5 anys. Des de llavors sempre ha anat fent formació continuada per estar al dia en la seva professió. La llista dels cursos i jornades que ha fet seria inacabable. El primer treball com a assistenta social va ser a Indústries Payàs, a finals de l’any 1971, on treballava a temps parcial.

Pere Culell: "Vetllaré perquè Ensenyament mantingui els seus compromisos”

Pere Culell s'ha mostrat preocupat per l’anunci del govern de CiU de construir menys escoles i instituts dels previstos arreu del país; “M’amoïna molt que aquesta decisió precipitada perjudiqui Manresa; per això vetllaré perquè el departament d’Ensenyament de la Generalitat no es faci enrere dels compromisos que té amb la nostra ciutat”, ha afirmat Culell. Concretament, el candidat republicà fa referència als compromisos de construir la nova escola Flama, en uns terrenys propers a la zona universitària, i l’Institut de Cal Gravat. Culell també creu necessari programar la inversió per fer l’Escola de Valldaura, per a la qual l’Ajuntament ja ha cedit els terrenys; i més endavant, però sense encallar-s’hi, fer un nou institut al sector del Tossal dels Cigalons, en uns terrenys que són municipals. Pere Culell ha afirmat que "a Esquerra pensem que l’educació és clau per al futur de la ciutat i del país, i per això no s’han de retallar els diners que s’hi destinen”. L’educació, hi ha afegit Culell, “no s’ha de veure com una despesa, sinó com una inversió per al nostre futur” La previsió de matriculació a Manresa en els propers anys és coneguda i les xifres que en resulten fan necessària la construcció d’aquestes escoles i instituts. “És una necessitat que no podem defugir, ja que la resta d’escoles i instituts estan plens.” Esquerra instarà des de l’Ajuntament i des del Parlament que es compleixin els compromisos i es construeixin les escoles i instituts que necessitem per escolaritzar els alumnes de Manresa.