Manresa

Totes les notícies

D'esquerra a dreta: Salvador Portabella, Jaume Torras Rodergas, Toni Daura, Lluís Calderer i Josep Armengol. FOTO: Oriol Jou

Presenten la plataforma ciutadana Amics del Pere

L'Espai Gastronòmic Kursaal de Manresa va acollir, el passat dijous 17 de febrer, la presentació pública de la plataforma ciutadana Amics del Pere. Es tracta d'una plataforma ciutadana creada el maig del 2010 amb la voluntat que el Pere Culell esdevingui el proper alcalde de Manresa. En aquesta primera comunicació, els integrants de la plataforma afirmen que procedeixen d’àmbits molt diversos, i que la majoria no ha militat mai en cap partit polític, però que a tots els mou un objectiu comú: treballar per tal que Manresa afronti la situació actual amb il·lusions renovades i un lideratge ferm. Han conegut el Pere a través del món de la sanitat, de les entitats, de treballs de cooperació amb el Tercer Món o, simplement, perquè han estat companys d’estudis o de professió, i tots coincideixen a remarcar que Manresa necessita una persona com ell per afrontar els reptes que necessita la ciutat. Dijous, a més, van presentar el Manifest que els vincula a aquesta plataforma.  Les persones que el van presentar són: Josep Armengol (arquitecte) Lluís Calderer (escriptor) Laia Corral (llicenciada en Dret i membre dels Amics de la UNESCO) Antoni Daura (llibreter) Salvador Portabella (president del Gremi d’Agents Comercials de Manresa) Dolors Solà (administrativa) Jaume Torras (exdirector de l’Obra Social de Caixa Manresa) També van comincar que el manifest estarà penjat al grup Amics del Pere del Facebook, al qual, tothom qui ho vulgui, pot adherir-se. D’altra banda, posen a disposició dels ciutadans una adreça de correu electrònic per tal que puguin enviar els seus suggeriments, preguntes i missatges de suport. L’adreça és [email protected] 

Alba Alsina: “Manresa es mereix que Pere Culell sigui el proper alcalde”

La regidora de l'Ajuntament de Manresa, Alba Alsina pensa que Pere Culell "és la persona òptima per agafar les regnes de la ciutat en un moment com l'actual". Alsina va fer aquestes declaracions en el marc de l'últim Congrés Comarcal d'ERC al Bages, durant el qual va ser elegida Consellera Nacional per la comarca, i que va tenir lloc el passat divendres 4 de febrer a Gaià. La regidora manresana, en declaracions exclusives, destaca especialment els "valors republicans" de Culell. Assegura que el candidat "a més de ser una persona molt propera, que té una gran capacitat d'escoltar i dialogar amb tothom i que és transparent, es prendrà l'alcaldia molt seriosament i com a instrument de servei públic a la ciutat" Preguntada sobre el projecte concret de la candidatura que encapçalarà Culell, Alsina destaca la "gran capacitat de lideratge" de l'alcaldable i diu que té "idees molt clares de com ha de ser la Manresa del futur". Finalment, Alba Alsina, que durant quatre anys ha estat al davant de la Regidoria de Medi Ambient, Residus, Parcs i Jardins, i també de la Regidoria del Programa Transversal de Joventut, diu de Culell que "té la capacitat de treball i de gestió suficient per tirar endavant la ciutat, molt millor que qualsevol dels altres candidats que es presenten a l'alcaldia; Manresa -diu Alsina- es mereix que el Pere sigui el proper alcalde".

ERC de Manresa lamenta la mort de Maria Casajuana

ERC de Manresa mostra el condol per la mort de Maria Casajuana i Oncins, militant històrica del partit, nascuda fa gairebe 99 anys a Manresa. Des dels 19 anys es va incorporar a les files del partit de Macià i Companys, als quals va conèixer personalment, amb la voluntat de fer una societat més justa i igualitària i treballar per la llibertat de Catalunya. Casajuana va néixer el 23 de febrer de 1912 a Manresa. De família treballadora, era la gran de quatre germans. Als catorze anys va entrar a treballar a la fàbrica i fins que va esclatar la guerra va treballar a Cal Roca, a Cal Torres i a la Fàbrica Nova. Va viure amb intensitat el període republicà i va col·laborar amb la construcció de l'espai de llibertat i d'emancipació de la dona que va significar aquella època. Les dones d'ERC, com les dels altres partits, es van començar a organitzar arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana de 1931. Amb un sentit de la justícia molt estricte, va treballar des de les files d’ERC i del sindicat CNT, durant la República i la Guerra Civil. L’alcalde Marcet, amb qui va establir una gran amistat i col·laboració, li va proposar fer de delegada del Ministeri de Defensa als hospitals de Manresa en temps de guerra. Sortia de la fàbrica i anava als hospitals a resoldre les mancances que anaven sorgint. Els últims anys ha viscut a la Residència Montblanc, amb el cap clar quasi fins la darrera hora, seguint amb interès la vida política catalana, i recordant amb nostàlgia els anys que va poder treballar amb més intensitat per l'ideal republicà. És per tot això que ERC i les JERC de Manresa la van voler homenatjar creant el premi que porta el seu nom i que cada any, amb motiu del 8 de Març, s’atorga a una manresana que té una trajectòria compromesa amb la societat. Enguany serà la 10a edició del guardó, una ocasió que servirà també per recordar-la en un acte que tindrà lloc el proper 9 de març.

La ciutat de Manresa rep l'original d'El desgavell

En un acte solemne, els fills de l'escriptor i intel·lectual Ferran Planes van fer lliurament, el passat divendres 4 de febrer, d'un lligall de documentació original del seu pare, entre la qual hi ha l'original mecanografiat de la novel·la El desgavell, reeditada recentment. A part d'aquest important document, també hi ha un recull de premsa que mostra l'impacte que va tenir l'obra quan es va publicar l'any 1969, i escrits inèdits de memòries de Planes sobre el franquisme i sobre viatges que va fer per Catalunya. El lliurament de la documentació es va fer a la Casa Consistorial. Ignasi Perramon, primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura, va rebre la documentació en nom de l'Ajuntament de Manresa de mans de Ramon i Albert Planes, fills de Ferran Planes. A l'acte hi van ser presents nombrosos familiars de Planes. La documentació es dipositarà a l'Arxiu Comarcal de Manresa on es podrà consultar a partir d'ara. Una estona més tard, al Centre Cultural El Casino, es va fer la presentació de la reedició de la citada novel·la, enmig d'una gran expectació. El desgavell, va ser publicat en ple estat d’excepció al març de 1969, i es va exhaurir en poques setmanes. L’autor, un desconegut en aquella època, va escriure una crònica de la República, la guerra civil i l’exili. Són unes memòries novel·lades, doncs, que tracten de l'ocupació alemanya de França, l'exili i la primera postguerra. Ara, 42 anys després, Club Editor l’ha reeditat (col·lecció La cara fosca de les lletres, 5). La presentació va anar a càrrec de l'historiador Joaquim Aloy i l'editora Maria Bohigas, dos dels artífex d'aquesta reedició, juntament amb el crític literari Jordi Estrada i el nebot de l'escriptor, Jordi Planes, que va parlar en nom de la família. L'acte també va comptar amb la participació d'Ignasi Perramon i de dues actrius, Laia Oliveras i Àngels Sánchez, dirigides per Fina Tàpias, que van dramatitzar alguns passatges de la novel·la. L'acte volia constituir també un homenatge a l'autor del llibre.

Aquesta vegada també podran votar els immigrants

L'any 2011 serà recordat per ser el primer en que molts dels ciutadans i ciutadanes de Manresa vinguts de fora de l'estat espanyol podran exercir el dret a vot en unes eleccions municipals i escollir els regidors i regidores i, per tant, incidir en el model de ciutat on viuen. Els requisits que han de complir aquestes persones per poder exercir el dret a vot són comptar amb el permís de residència, ser majors d'edat, estar empadronats a la ciutat i ser originari d’un país de la UE, o ser originari de Noruega i portar 3 anys residint legalment al territori espanyol, o ser originari de Xile, Colòmbia, Equador, Bolívia, Perú, Paraguai o Nova Zelanda i portar 5 anys residint legalment al territori espanyol. Per exercir aquest dret, els residents a Manresa que es troben en aquesta situació han d'haver-se inscrit abans del 15 de gener de 2011 a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa. Segons les dades del padró de Manresa, les persones que reuneixen aquestes condicions són a l’entorn d’un miler. 

Ara, Secció Local cada setmana

La Secció Local de Manresa ja escalfa motors de cara al què es preveu que serà una llarga i dura campanya electoral a la capital del Bages. Per una banda, l’equip de campanya ja ha endegat una sèrie d’iniciatives encarades a dinamitzar al candidatura de Pere Culell per a l’alcadia de Manresa. Però a més, tot recollint la demanda que havien fet alguns militants, desitjosos de col·laborar-hi activament, a partir d’aquesta setmana les reunions de la Secció Local es faram setmanalment. S’intentarà que cada setmana hi hagi un ordre del dia divers i suggeridor, amb algun tema que sigui de l’interès de tothom. Però més important que això, aquestes reunions han de servir per recollir les inquietuds, els dubtes, les preguntes, els suggeriments i les aportacions de tota la militància i de tothom qui estigui interessat en donar suport a la candidatura del Pere. S’espera que cada dimecres hi pugui haver un nodrit torn obert de paraules on tothom es pugui expressar amb llibertat. A aquestes reunions, que tindran lloc cada dimecres a les 8 del vespre, hi és convocada tota la militància, però també estan obertes a simpatitzants, amics i a tothom qui vulgui col·laborar amb el projecte de la candidatura del Pere Culell. Aquest proper dimecres, dia 19 de gener, s’explicarà la planificació que ha treballat el Comitè de Campanya, es presentarà el web del candidat i es debatrà sobre les propostes de cultura del programa electoral.  

Pere Culell, en una imatge promocional de la seva candidatura.

Després de les eleccions, la Secció Local de Manresa torna a l'activitat

La Secció Local de Manresa s’ha tornat a posar en marxa després del parèntesi que ha suposat el període electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya. La primera reunió que es va fer després dels comicis va tenir lloc el passat dimecres 8 de desembre i va reunir prop d’una trentena de militants. Entre tots, es va debatre abastament les causes de la davallada electoral que ha sofert el partit a tot el país, i es van proposar algunes mesures immediates a tenir en compte, així com algunes idees de cara al futur. Uns dies abans, l’executiva local ja es va reunir amb la permanent comarcal per fer el mateix exercici. I en ambdós àmbits es va arribar a conclusions molt similars. El següent pas correspon als representants que hauran de traslladar allò que s’ha dit a aquestes reunions als òrgans superiors. Concretament, pel que fa a la Secció Local de Manresa, el president Pere Culell està convocat a una reunió per avui mateix, 14 de desembre, juntament amb d’altres caps territorials de la regió de la Catalunya Central i la direcció nacional del partit. I amb totes aquestes reunions, que es reprodueixen al llarg de tots els territoris, es vol encarar amb profunditat el Consell Nacional del proper dissabte 18 durant el qual el president Joan Puigcercós posarà al càrrec a disposició del partit. Per altra banda, la Secció Local ja està treballant per tornar a agafar el ritme de treball previ al període electoral. Concretament, s’ha reactivat l’activitat de la comissió que s’encarrega d’encarrilar els assumptes que tenen a veure amb la pròxima campanya electoral, que de fet és la que més afecta a aquesta secció local, la de les municipals del maig de 2011. Així, ben aviat es posarà en marxa el web definitiu del candidat (el que hi ha penjat fins ara a www.pereculell.cat és provisional). Es treballa amb la previsió de penjar-la a la xarxa abans d’acabar l’any, però encara no hi ha cap data concreta. I ben aviat es posaran en marxa, també, diverses comissions, per tractar diversos temes relacionats amb aquesta nova activitat electoral que s’apropa.

Imatge de l'acte de campanya que es va fer a Santpedor el passat diumenge 21 de novembre

Els resultats electorals, al local d'ERC

Com cada vegada que hi ha eleccions, la Secció Local d'ERC Manresa obrirà les portes de la seva seu local, a la plaça Major, per a tots els militants, simpatitzants i amics que ho desitgin. Així, a partir de les 8 del vespre, tothom qui tingui interès en conèixer l'estat d'opinió del partit així com comentar els resultats amb els principals càrrecs polítics que el partit té a Manresa i a la comarca, podrà fer-ho dirigint-se al local, on hi haurà preparat un suculent piscolabis. Igualment, tota la gent que s'haurà mobilitzat per ERC durant tota la jornada electoral (apoderats, interventors, etc.), també hi és convocada. Allà es podrà seguir minut a minut el desenllaç del recompte de vots i les declaracions que els diversos partits vagin fent a les diferents televisions. 

Font: Ajuntament de Manresa

La passarel·la de la Via Sant Ignasi ja està oberta al públic

Dos barris tan distants, almenys en la mentalitat dels manresans i manresanes, com sempre havien estat els de Les Escodines i el Barri Antic, han escurçat distàncies amb l'esperada obertura al públic de la passarel·la que uneix el carrer Codinella i els carrers Escodines i Sant Bartomeu . D'aquesta manera, el trajecte a peu entre el Barri Antic i els barris de la Balconada, Sagrada Família i Escodines s'escurça considerablement. La passarel·la també redueix molt el temps per anar a peu a des del centre històric fins a l’Hospital de Sant Joan de Déu, a la clínica Sant Josep i al Casal de les Escodines. La instal·lació de la passarel·la es va completar a principis d’any però la seva obertura ha estat condicionada per l’evolució dels treballs de l’actuació Escodines.  La passarel·la s’emmarca en el conjunt d’actuacions de millora del nucli antic que han rebut l’ajut del Pla de barris de la Generalitat de Catalunya. Tanmateix, la seva execució es va finançar amb aportacions del Fons estatal d’inversió local del 2009. L’extrem de la passarel·la proper al carrer Sant Bartomeu s’associa a les escales i l’ascensor que uniran les diferents plantes de l’aparcament de rotació de l’actuació Escodines amb els diferents nivells de l’espai públic i amb el punt d’arrencada de la passera al costat de la fàbrica del Salt, garantint en tot moment la connexió dels carrers Escodines, Sant Bartomeu i Codinella amb l’aparcament. En aquests moments s’estan ultimant els treballs per fer possible el funcionament de l’aparcament, amb l’objectiu d’obrir-lo abans de final d’any. D’altra banda, les primeres ocupacions d’habitatges de l’actuació Escodines es preveuen de cara al primer trimestre de l’any vinent.