Manresa

Totes les notícies

Detall de la reunió de la Secció Local

Vinyes explica el projecte de la Xarxa Europea de Geoparcs

La Secció Local de Manresa es va reunir, el passat dimecres 27 d’octubre, per debatre sobre el projecte de la Xarxa Europea de Geoparcs. Per aquest motiu, el regidor de Via Pública i conseller comarcal de Turisme Joan Vinyes es va desplaçar fins a la Seu Local i va fer una exposició detallada de tot el contingut del citat projecte. La Xarxa Europea de Geoparcs és una xarxa de 41 parcs geològics. Des de fa temps, el Consell Comarcal del Bages ha estat preparant la configuració del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central. Ara, amb l'empenta de la Conselleria de Turisme del Consell Comarcal, que és responsabilitat d'ERC, es vol apostar per la candidatura a formar part d'aquesta xarxa europea, sota els auspicis de la UNESCO. La filosofia dels Geoparcs va molt més enllà de ser simples punts d'interès geològic, ja que el que es vol és potenciar la identitat local (des de la cultura, la llengua, les tradicions), a partir del coneixement de la terra i les seves conseqüències. Després de l’exposició, tothom va poder demanar dubtes o fer aportacions, en un nodrit torn de paraules.

Pere Culell i dues metgesses més publiquen en línia el nou Diccionari de sinologia

Pere Culell, juntament amb les metgesses Adelaida Fandos i Maribel Nieto, vinculats tots tres a la Secció Col·legial de Sinologia del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, acaba de publicar en línia el Diccionari de sinologia. La publicació s'ha fet coincidir amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, el passat 21 d'octubre. El projecte del Diccionari de sinologia es troba en una fase d’elaboració molt avançada i suposa l’ampliació i actualització del Vocabulari de sinologia, dels mateixos autors, editat l’any 2005 amb l’assessorament del TERMCAT. Aquest diccionari recull prop de dos-cents cinquanta termes catalans amb la definició i els equivalents en castellà, francès i anglès, relatius a l’anatomia i la fisiologia de la mama. Es preveu que el contingut consultable s’anirà completant en actualitzacions posteriors amb la incorporació progressiva de la resta de termes del futur diccionari (inclosos en les àrees temàtiques de diagnosi, patologia mamària i terapèutica).

Jordi Fàbrega en un moment del seu discurs

Manresa homenatja Companys

La plaça Lluís Companys de Manresa va ser, un any més, el lloc indicat per commemorar l'aniversari de l'afusellament del president màrtir. Prop de 300 persones van acudir a la cita que consistia, com ja és tradicional, en una ofrena floral de diferents entitats i partits polítics. L'acte, organitzat per la Fundació Independència i Progrés va començar a les 8 del vespre i va comptar amb la presència de Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló i portaveu de Decidim.cat, que va fer un abrandat parlament de marcat to independentista. Després es va procedir a una lectura de poemes i textos, entre els quals el manuscrit descobert recentment per Joaquim Aloy a Amsterdam, que va fer posar la pell de gallina a tothom, en el qual Carme Ballester, la segona dona de Lluís Companys, relata la detenció del President i com es va assabentar del tràgic final. L'ofrena floral pròpiament dita va anar acompanyada d'una breu actuació musical a càrrec de la violoncelista Anna Soler. I en acabat tothom va cantar Els Segadors. Va ser un acte, doncs, amb un format curt, però una forta càrrega simbòlica. Per part d'Esquerra, van fer l'ofrena el president comarcal, Lluís Oliveras, l'alcaldessa de Santpedor i diputada al Parlament, Laura Vilagrà, el regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Manresa, Joan Vinyes, i el president de la Secció Local de Manresa i candidat a l'alcaldia, Pere Culell.  Lluís Companys i Jover (1882 - 1940) va ser el primer president del Parlament de Catalunya (1932-1933), ministre del govern espanyol (1933) i president de la Generalitat de Catalunya (1934-1940). També va ser president d'Esquerra Republicana de Catalunya entre el 1933 i el 1934. És l'únic president democràtic de tot Europa assassinat pel feixisme. Setanta anys després, el govern espanyol encara no ha anul·lat el consell de guerra que va dictar-ne l'afusellament.

Reunió de la Secció Local de Manresa

Vinyes explica el nou pla de mobilitat

La Secció Local de Manresa es va reunir, el passat dimecres 13 d’octubre, per debatre sobre el nou pla de mobilitat de Manresa. Per aquest motiu, el regidor de Via Pública Joan Vinyes es va desplaçar fins a la Seu Local i va fer una exposició detallada de tot el contingut del nou pla. El pla, que té una viabilitat del 2010 al 2016 i que s’ha d’aprobar properament per part de l’Ajuntament, preveu tota una sèrie d’actuacions destinades a millorar la mobilitat de Manresa. Està dividit en quatre blocs (peatons i bicicletes, automòbils, transport públic i aparcament). Entre les actuacions que preveu hi ha la construcció de noves rotondes, l’habilitació de carrils bus i l’intent de fer canviar d’actitud els usuaris de la via pública manresana respecte l’ús del vehicle privat. L’objectiu és reduir el nombre de desplaçaments en vehicle privat al centre de la ciutat, i augmentar els desplaçaments en transport públic o a peu. Després de l’exposició, tothom va poder demanar dubtes o fer aportacions, en un debat que es va allargar ben bé fins més tard de les 10 de la nit. El contingut de l’exposició està a la Seu Local a disposició d’aquells militants que no varen poder venir i que tinguin interès en aquesta informació.  

La Culla: nou atractiu turístic de Manresa

L'ajuntament de Manresa, a través de la seva oficina de Turisme, ja ha posat en marxa la campanya de promoció turística de tardor. Aquest any, la novetat, a part de les tradicionals visites guiades per diferents indrets de la ciutat ,serà la incorporació de tres noves visites guiades: “Manresa des de les cobertes”, “La Culla i el vi del Bages” i visites teatralitzades al Museu Comarcal de Manresa, aquestes últimes previstes per el mes de novembre. Per poder dur a terme aquesta campanya, s’ha comptat amb la col·laboració del Gremi d’Hoteleria, que ofereix un descompte d’un 10% en el servei de carta als seus restaurants; la Unió de Botiguers i Comerciants, que fa un obsequi als visitants; i el Camp d’Aprenentatge del Bages i el Consell Regulador de la D. O. Pla de Bages, que participen en l’organització d’una de les visites, que inclou una degustació de vins del Bages. Paral·lelament, també hi col·laboren l’Alberg del Carme, la Seu i la Cova de Sant Ignasi.

Façana del CTM Centre Teconlògic

Culell visita el CTM

El president d'ERC Manresa i candidat a l'alcaldia de la ciutat, Pere Culell, va fer una visita al CTM Centre Tecnològic el passat dimecres 29 de setembre. Acompanyat per membres de l'executiva local, Culell va aprofitar per entrevistar-se amb el director de Gestió Interna, Xavier Codinach, i i el director comercial, Jordi Martí. Durant la reunió, que va tenir lloc a l'edifici que la fundació té a l'avinguda de les Bases de Manresa, els dos directius van exposar a Culell les principals línies d'actuació del centre, així com les diverses problemàtiques i perspectives de futur. A la vegada, Culell va exposar la intenció de la seva candidatura a impulsar definitivament la innovació com a política transversal de l'administració municipal de la ciutat. La reunió va ser molt ben valorada per ambdues parts ja que el sector de la innovació està cridat a ser una de les pedres angulars del futur econòmic de Manresa i de Catalunya en general. El CTM Centre Tecnològic és una fundació privada sense finalitat de lucre que té com a objectiu contribuir eficaçment a la millora de la competitivitat i al progrés tecnològic de l'empresa mitjançant la prestació de serveis especialitzats i l'execució de projectes d'R+D/IT. L'equip del CTM treballa per a empreses, entitats i institucions en els àmbits de la tecnologia de materials, tecnologia ambiental, suport a la innovació, energia, simulació i disseny innovador, processos de conformat, etc. En la realització de projectes amb l'empresa, el CTM Centre Tecnològic també cerca de forma paral·lela i activa vies de finançament per als projectes de caire estatal, autonòmic o europeu, i orienta el client en les deduccions per R+D/IT que li són aplicables.

La màgia, tema central del Tocats de Lletra

Manresa acollirà, un any més com cada octubre, el programa Tocats de Lletra que cada any omple els carrers i espais més emblemàtics de poesia i literatura. Més de trenta entitats de la ciutat, en més de trenta actes programats, participen en aquest certamen coorganitzat per l’Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, amb el suport del ICIC, la Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes. Actualment, Tocats de Lletra representa ja un dels festivals literaris més destacats del país amb una programació plural, diversa i de qualitat adreçada a tots els públics. El cicle Màgics 2010 vol donar una rellevància especial als autors locals i a la creació literària en general. Per aquest motiu, en l’acte inaugural (divendres 1 d’octubre a les 8 del vespre i a la sala petita del Kursaal) es recitaran poesies escrites per poetes del Bages i d’arreu especialment per aquest cicle. Montserrat Altarriba, Luis Eduardo Aute, Lluís Calderer, Francesc Codina, Miquel Desclot, Josep Fàbrega, Feliu Formosa, Josep Grifoll, Jaume Huch, Jordi López, Gabriel Mora, Sònia Moya, Laia Noguera i Pep Rosanes-Creus han escrit poemes per a l’ocasió que recitaran Joan Crossas i Aina Huguet acompanyats pel piano de David Martell, amb una composició que també serà especial per aquest acte.  La participació d’autors en el cicle també es materialitzarà a través del teatre. A la mateixa sala petita del Kursaal, es farà la representació teatral de “Polvos màgics” (dissabte 30 d’octubre a les 12 de la nit), a càrrec del Casal Familiar Recreatiu. Es posaran a escena sis històries sobre amor i sexe, escrites per Llorenç Capdevila, Jordi Cussà, Jordi Estrada, Agustí Franch, Joan Jordi Miralles i Esteve Soler.  En el decurs del cicle també recitaran actors i actrius com Emma Vilarasau, Jaume Sisa, Rosa Vila, Marta Marco, Mazoni, Ivan Padilla i autors i autores com Feliu Formosa, Manuel Forcano, Sònia Moya, Àngels Gregori, Josep Grifoll i Josep Fàbrega.

Conferència de J.M.Tresserras a Manresa (23.09.2010)

Tresserras embadaleix Manresa

La sala petita del teatre Kursaal de Manresa va acollir, el passat dijous 23 de setembre, una conferència que sota el títol “Fent cultura d’Estat” va pronunciar el Conseller de Cultura Joan M. Tresserras. L’acte, que estava organitzat conjuntament per la Secció Local de Manresa i la Comarcal del Bages, va congregar un centenar llarg de persones que no es van voler perdre l’ocasió de veure i escoltar una de les veus més autoritzades que tenim per explicar l’obra i el canvi que Esquerra ha propiciat al si del govern de la Generalitat de Catalunya. Presentada pel candidat d’ERC a l’Ajuntament de Manresa, Pere Culell, la primera d’intervenir va ser la diputada al Parlament i alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, que va glossar el moment històric que estem vivint i va introduir el conseller. Tresserras, que una estona abans ja havia atès els mitjans de comunicació, de seguida es va posar el públic a la butxaca amb una primera part de la conferència que va ser una autèntica exhibició d’eloqüència. Va captivar tothom amb un discurs erudit i ferm que combinava a parts iguals l’anàlisi històricopolítica del moment que estem vivint amb una privilegiada visió de futur. En la segona part del seu discurs va repassar l’obra de govern que s’ha portat a terme a la Conselleria de Cultura des que Esquerra en va assumir la responsabilitat, posant especial èmfasi en tot allò que fa referència a la construcció nacional. L’acte va ser seguit amb gran interès per un públic embadalit que va esclatar en una llarga ovació un cop va acabar. La xerrada va acabar amb un breu torn de preguntes que va trobar continuïtat en un refrigeri que es va oferir al vestíbul del teatre manresà. Allí, els comentaris eren de gran satisfacció i tothom va mirar de trobar un moment més per, copa de cava en mà, comentar la jugada amb amics i coneguts. El mateix Tresserras es va quedar conversant amb els assistents i responent totes les preguntes que se li van fer fins ben tard.

Ofrena floral. Foto: Josep Comellas

Esquerra Manresa commemora la Diada

Esquerra Manresa es va unir, un any més, a la multitud d'actes que es van organitzar a tot el país, i concretament a la capital del Bages, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. La tradicional xocolatada que cada any s'ofereix el matí del dia 11 va sofrir un canvi de lloc. Així, enlloc de celebrar-se al parc de Puigterrà tal i com s'havia fet els últims 10 anys, aquest any va tenir lloc a la cèntrica plaça de Crist Rei. La nova ubicació va propiciar una major participació ciutadana i més visualització. L'acte va fer les delícies de desenes de ciutadans que, sorpresos de la parada, es van unir gustosament a la celebració. Ja des d'uns dies abans, Esquerra Manresa va organitzar la campanya de regalar senyeres a metres a tothom qui ho desitgés. La iniciativa, que es feia per quart any consecutiu, va tornar a tenir molt èxit de públic i es van tornar a exhaurir les existències de gènere. El vespre del dia 10, Esquerra es va unir a la Marxa de Torxes que organitzava Òmnium per segon any. La marxa va ser un èxit absolut i va aconseguir posar unes 3000 persones a la plaça Major, segons que va informar l'endemà el diari Regió7. Després de la xocolatada, Esquerra Manresa es va unir a l'ofrena institucional que cada any organitza l'Ajuntament de Manresa a la plaça Onze de Setembre. L'acte va ser molt concorregut i va comptar amb la participació de l'acadessa de Santpedor i diputada al Parlament, Laura Vilagrà, i el President Comarcal d'ERC Bages, Lluís Oliveras. Al final del matí, la Secció Local es va aplegar al bar Els Tranquils, com fa cada any, per fer-hi el tradicional vermut republicà. Amb aquest acte familiar i recreatiu es van donar per tancats els actes d'Esquerra Manresa per a la Diada. Aquells que ho van desitjar, però, es van unir a la tarda a la manifestació unitària que cada any es celebra a Barcelona.