Manresa

Totes les notícies

La màgia, tema central del Tocats de Lletra

Manresa acollirà, un any més com cada octubre, el programa Tocats de Lletra que cada any omple els carrers i espais més emblemàtics de poesia i literatura. Més de trenta entitats de la ciutat, en més de trenta actes programats, participen en aquest certamen coorganitzat per l’Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, amb el suport del ICIC, la Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes. Actualment, Tocats de Lletra representa ja un dels festivals literaris més destacats del país amb una programació plural, diversa i de qualitat adreçada a tots els públics. El cicle Màgics 2010 vol donar una rellevància especial als autors locals i a la creació literària en general. Per aquest motiu, en l’acte inaugural (divendres 1 d’octubre a les 8 del vespre i a la sala petita del Kursaal) es recitaran poesies escrites per poetes del Bages i d’arreu especialment per aquest cicle. Montserrat Altarriba, Luis Eduardo Aute, Lluís Calderer, Francesc Codina, Miquel Desclot, Josep Fàbrega, Feliu Formosa, Josep Grifoll, Jaume Huch, Jordi López, Gabriel Mora, Sònia Moya, Laia Noguera i Pep Rosanes-Creus han escrit poemes per a l’ocasió que recitaran Joan Crossas i Aina Huguet acompanyats pel piano de David Martell, amb una composició que també serà especial per aquest acte.  La participació d’autors en el cicle també es materialitzarà a través del teatre. A la mateixa sala petita del Kursaal, es farà la representació teatral de “Polvos màgics” (dissabte 30 d’octubre a les 12 de la nit), a càrrec del Casal Familiar Recreatiu. Es posaran a escena sis històries sobre amor i sexe, escrites per Llorenç Capdevila, Jordi Cussà, Jordi Estrada, Agustí Franch, Joan Jordi Miralles i Esteve Soler.  En el decurs del cicle també recitaran actors i actrius com Emma Vilarasau, Jaume Sisa, Rosa Vila, Marta Marco, Mazoni, Ivan Padilla i autors i autores com Feliu Formosa, Manuel Forcano, Sònia Moya, Àngels Gregori, Josep Grifoll i Josep Fàbrega.

Conferència de J.M.Tresserras a Manresa (23.09.2010)

Tresserras embadaleix Manresa

La sala petita del teatre Kursaal de Manresa va acollir, el passat dijous 23 de setembre, una conferència que sota el títol “Fent cultura d’Estat” va pronunciar el Conseller de Cultura Joan M. Tresserras. L’acte, que estava organitzat conjuntament per la Secció Local de Manresa i la Comarcal del Bages, va congregar un centenar llarg de persones que no es van voler perdre l’ocasió de veure i escoltar una de les veus més autoritzades que tenim per explicar l’obra i el canvi que Esquerra ha propiciat al si del govern de la Generalitat de Catalunya. Presentada pel candidat d’ERC a l’Ajuntament de Manresa, Pere Culell, la primera d’intervenir va ser la diputada al Parlament i alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, que va glossar el moment històric que estem vivint i va introduir el conseller. Tresserras, que una estona abans ja havia atès els mitjans de comunicació, de seguida es va posar el públic a la butxaca amb una primera part de la conferència que va ser una autèntica exhibició d’eloqüència. Va captivar tothom amb un discurs erudit i ferm que combinava a parts iguals l’anàlisi històricopolítica del moment que estem vivint amb una privilegiada visió de futur. En la segona part del seu discurs va repassar l’obra de govern que s’ha portat a terme a la Conselleria de Cultura des que Esquerra en va assumir la responsabilitat, posant especial èmfasi en tot allò que fa referència a la construcció nacional. L’acte va ser seguit amb gran interès per un públic embadalit que va esclatar en una llarga ovació un cop va acabar. La xerrada va acabar amb un breu torn de preguntes que va trobar continuïtat en un refrigeri que es va oferir al vestíbul del teatre manresà. Allí, els comentaris eren de gran satisfacció i tothom va mirar de trobar un moment més per, copa de cava en mà, comentar la jugada amb amics i coneguts. El mateix Tresserras es va quedar conversant amb els assistents i responent totes les preguntes que se li van fer fins ben tard.

Ofrena floral. Foto: Josep Comellas

Esquerra Manresa commemora la Diada

Esquerra Manresa es va unir, un any més, a la multitud d'actes que es van organitzar a tot el país, i concretament a la capital del Bages, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. La tradicional xocolatada que cada any s'ofereix el matí del dia 11 va sofrir un canvi de lloc. Així, enlloc de celebrar-se al parc de Puigterrà tal i com s'havia fet els últims 10 anys, aquest any va tenir lloc a la cèntrica plaça de Crist Rei. La nova ubicació va propiciar una major participació ciutadana i més visualització. L'acte va fer les delícies de desenes de ciutadans que, sorpresos de la parada, es van unir gustosament a la celebració. Ja des d'uns dies abans, Esquerra Manresa va organitzar la campanya de regalar senyeres a metres a tothom qui ho desitgés. La iniciativa, que es feia per quart any consecutiu, va tornar a tenir molt èxit de públic i es van tornar a exhaurir les existències de gènere. El vespre del dia 10, Esquerra es va unir a la Marxa de Torxes que organitzava Òmnium per segon any. La marxa va ser un èxit absolut i va aconseguir posar unes 3000 persones a la plaça Major, segons que va informar l'endemà el diari Regió7. Després de la xocolatada, Esquerra Manresa es va unir a l'ofrena institucional que cada any organitza l'Ajuntament de Manresa a la plaça Onze de Setembre. L'acte va ser molt concorregut i va comptar amb la participació de l'acadessa de Santpedor i diputada al Parlament, Laura Vilagrà, i el President Comarcal d'ERC Bages, Lluís Oliveras. Al final del matí, la Secció Local es va aplegar al bar Els Tranquils, com fa cada any, per fer-hi el tradicional vermut republicà. Amb aquest acte familiar i recreatiu es van donar per tancats els actes d'Esquerra Manresa per a la Diada. Aquells que ho van desitjar, però, es van unir a la tarda a la manifestació unitària que cada any es celebra a Barcelona. 

L'Ajuntament de Manresa obté de 8,5 en l'Índex de Transparència

L’Ajuntament de Manresa és el 8è municipi català amb una puntuació més alta en l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA) 2010, elaborat per l’organització Transparència Internacional Espanya. Concretament el Consistori manresà treu una nota de 8,5 sobre 10. L’ITA és una eina que fa tres anys que s’aplica per mesurar el nivell de transparència davant dels ciutadans i la societat dels ajuntaments de l’Estat. S’elabora a través de l’anàlisi de 80 indicadors, que s’agrupen en cinc àrees: a) informació sobre la corporació municipal, b) relacions amb els ciutadans i la societat, c) transparència econòmico-financera, d) transparència en les contractacions de serveis, e) transparència en matèries d’urbanisme i obres públiques. Amb la qualificació d’enguany, l’Ajuntament es manté en la línia de l’any passat –l’any 2009 va obtenir una qualificació de 8,75. Això indica que el treball que es porta a terme des de molts àmbits de l’Ajuntament quant a la comunicació amb la ciutadania està en el camí correcte. L’àrea que més ha millorat enguany segons l’ITA és la de transparència en matèries d’urbanisme i obres públiques. En aquest sentit, cal recordar la posada en marxa del web de les obres, que ofereix informació que fins ara no estava disponible per al ciutadà. L’Ajuntament continuarà treballant per tal de millorar les relacions amb els manresans i manresanes en tot el que sigui possible. Per a més informació de l’ITA 2010, podeu clicar aquest enllaç. : 

Projecte Bu, una de les formacions que actuaran durant la Festa Major de Manresa.

La Festa Major escalfa motors

La Festa Major de Manresa, que cada any es celebra l'últim cap de setmana d'agost, començarà el proper dia 21. Aquest any, la situació econòmica ha fet que se n'hagi hagut d’ajustar el pressupost, de prop del 40% respecte a l’any 2008. Amb tot, el programa d’actes manté la línia d’anys anteriors. En aquest sentit, la cultura popular continuarà com a eix central de la festa, amb la celebració del castell de focs, la diada castellera, el correfoc, la moscada infantil, la tronada, etc. A més, hi tornarà a haver visites guiades i jornades de portes obertes a museus, música per a tots els gustos, espectacles infantils i activitats intergeneracionals, entre moltes d’altres. La imatge de la festa d'aquest any s'ha escollit a través de la convocatòria d'un concurs, el guanyador del qual és un jove dissenyador manresà, format a l’Escola d’Art de Manresa. El pregoner serà Jordi Porta, president del Centre UNESCO de Catalunya i expresident d’Òmnium Cultural.  D'entre els actes més importants cal destacar el castell de focs, que anirà a càrrec de Pirotecnia Igual, el correfoc, el Correaigua, que dóna el tret de sortida a la Festa Major, i, sobretot els Concerts joves a Sant Domènec. Aquest any, es potencia especialment la presència de grups locals als concerts, programats en col·laboració amb la Casa de la Música de Manresa. Així, es podran escoltar grups com G.Owda & Anti-rabia, Bosni, Kodul, [Motive] i No glory (Punk), el divendres; Clepton, Boogie Dreams i Dr. Calypso, el dissabte; i Yawn, Projecte Bu i The Pepper Pots, el diumenge. Pel que fa als balls d'orquestra, aquest any tindran lloc a la plaça d’Europa. El divendres 27, l’orquestra Cadillac farà un concert de tarda i el ball de nit. El dissabte 28, hi haurà ball de nit amb l’orquestra Rosaleda i, finalment, el diumenge, 29, l’orquestra Montecarlo tancarà aquest apartat musical. També es dóna continuïtat a la trobada de bateries. L’any passat se’n va celebrar la primera edició, amb molt èxit de participació i de públic.

Treballs de millora als centres educatius de la ciutat durant l'estiu

Ja són palpables els treballs de construcció de rebaixos per millorar l’accessibilitat dels vianants a diversos centres educatius de la ciutat. L’entorn de les escoles Valldaura i Dominiques és el primer espai on s'ha intervingut. Al voltant del 15 d’agost els treballs es traslladaran a l’escola Bages i a l’escola Puigberenguer. En total s’hi construeixen 26 rebaixos, 5 més dels inicialment previstos, ja que així s’ha acordat amb l’empresa que executa els treballs. Aquests treballs, que es van iniciar a principis de juliol, s’inclouen en un programa d’actuacions a la via pública de l’Ajuntament de Manresa per millorar l’accessibilitat de 24 escoles i instituts de ciutat. Les actuacions estan pressupostades en 199.520 euros, que es financen a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. L’objectiu principal de l’actuació és facilitar la circulació a peu dels vianants. A més, aquestes obres contribuiran a facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitat visual ja que, com amb totes les actuacions d’aquest tipus que es porten a terme, una part de les rajoles dels rebaixos té una textura diferent per tal de senyalitzar que hi ha un pendent. A banda, és previst que en aquest àmbit s’hi portin a terme altres actuacions, com la senyalització de pictogrames, passos de vianants i senyalització vertical. 

Punt i final de la campanya Recicla l'orgànica

Els carrers dels barris de Saldes-Plaça Catalunya i Valldaura acolliran l'última edició de la campanya Recicla l’orgànica, aquesta setmana. La campanya, que rep el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, ha estat present en diferents espais de la ciutat des de principis de juny i fins a l’actualitat per a fomentar el reciclatge de les deixalles orgàniques. La campanya consistirà en l'habilitació del punt d'informació a la plaça Catalunya que compta compta amb un grup de monitors que informen dels avantatges de reciclar la matèria orgànica. També s’obsequia amb un cubell de l’orgànica i una planta les persones que viuen al barri. Divendres a la tarda, a més, el punt es traslladarà al sector de Valldaura, Tal i com s’ha fet els darrers divendres,  l’animadora Clara Gavaldà explicarà contes de temàtica mediambiental als infants. La vela informativa es mantindrà oberta dissabte al matí.

L’Aula de Música Tradicional tindrà seu a Manresa

La capital del Bages acollirà la seu de l’Aula de Música Tradicional i Popular a la Catalunya Central, a partir del curs que ve. L'Aula estarà estretament vinculada a l'Escola Municipal i Conservatori de Manresa per tal d'unir esforços en aquest sentit i d'oferir una proposta formativa que pugui interessar a les entitats populars i tradicionals de Manresa i de la comarca. D'entre les assignatures que oferirà l'Aula, cal destacar el violí tradicional, instruments de pua, gralla i percussió. L'oferta es complementarà amb matèries de context (folklore, dansa, conjunts instrumentals, etc). Igualment també s'incidirà en l'objectiu de crear nous repertoris i noves maneres d'interpretació contemporànies de la música tradicional. És per això que també es crearan sinergies amb la Fira Mediterrània de Manresa. L’Aula és un programa formatiu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya que, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que dirigeix el nostre company Ramon Fontdevila, vetlla per la promoció dels instruments i músiques tradicionals proporcionant una formació artística en aquest camp que garanteix la màxima qualitat. L'Aula ja és una realitat en aquests moments a llocs com Barcelona, Lleida, Salt-Figueres, Tortosa i Vila-Seca. Més de 300 alumnes ja hi participen a tot el territori.

Català a les aules d’acollida durant l’estiu

L'Ajuntament de Manresa, a través del programa d'Immigració i Ciutadania, porta a terme un curs de reforç lingüístic de català adreçat a alumnat d’aules d’acollida de centres d’educació secundària, tant públics com concertats. La iniciativa, que es porta a terme per segon any consecutiu, està cofinançada per la Secretaria d'Immigració de la Generalitat de Catalunya. El fet que s'hagi portat a terme per segon any es deu al bon resultat obtingut en una prova pilot que es va fer l'any passat. Aquest any són 9 els centres que hi participen, entre públics i concertats, i donen servei a 70 alumnes inscrits, procedents de països com la Xina, Marroc, Gàmbia, Cuba, Nicaragua, Índia, Equador o Argentina. El projecte està adreçat a aquells centres de Manresa que tenen aula d’acollida a secundària –que no són tots–, però s’ha donat alguna excepció, com ara la inclusió de l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, que ja va enviar alumnes l’any anterior, i del col•legi La Salle, que no té aula d’acollida. El curs, que té lloc al centres cívics de la ciutat, va començar el dilluns dia 28 de juny i acabarà el 23 de juliol.