Manresa

Totes les notícies

David Aaron

El regidor d'Esquerra David Aaron evita allunyar la parada del bus de Manresa del centre de Barcelona

L’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages han obtingut el compromís de la Generalitat de mantenir la parada del Bus Exprés Manresa – Barcelona al centre de la capital catalana. Per tant, la parada no es traslladarà a la perifèria, tal com s'havia filtrat a la premsa i proposava l’Ajuntament de Barcelona. L’acord s’ha pres en una reunió telemàtica entre totes tres entitats, a la qual hi van participar el regidor per ERC d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa i conseller comarcal de Territori i Mobilitat del Consell Comarcal del Bages, David Aaron López, el Director de Transports de la Generalitat, David Saldoni, i el vicepresident del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez. Un dels principals artífexs d'aquest acord és David Aaron López, regidor d'ERC a l'Ajuntament de Manresa, que explica que "l’autocar és la connexió més ràpida entre les dues ciutats i la línia suma 700.000 usuaris l’any. A partir d’aquest moment, es treballarà per trobar una ubicació prop d’on és ara, a la Ronda Universitat, i que no faci perdre competitivitat a l'únic transport públic que enllaça el Bages amb la capital catalana en menys d'una hora”. En aquest sentit, totes les parts s’han felicitat que les posicions d’Ajuntament, Consell i Generalitat s’hagin alineat en trobar una solució que no faci perdre competitivitat al transport públic que enllaça el Bages amb Barcelona, i que podria anunciar-se de cara al mes de gener.  

Muntsa

La regidora de Manresa Montserrat Clotet acompanyarà el Ferran Estruch al capdavant de la representació del Bages d'Esquerra al Parlament de Catalunya.

El Ferran Estruch i la Montserrat Clotet encapçalaran la representació del Bages d'Esquerra al Parlament de Catalunya. Així ho van escollir el Congrés Comarcal d'ERC Bages que es va celebrar divendres 27 de novembre de forma telemàtica per la situació excepcional de la pandèmia. La resta de la candidatura d'ERC Bages que acompanyarà el Ferran Estruch i la Muntsa estarà formada per Isaac Jurado i Garcia, president de la Secció Local de Sant Vicenç de Castellet i membre de Jovent Republicà; Cristina Fabregat i Sintes, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Castellgalí; i Georgina Mercadal i Viñals, alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola.

Comissió organitzadora congrés local

L’assemblea local d’ERC es renova

L’assemblea del divendres 16 d’octubre d’ERC-Manresa, que es va celebrar en format telemàtic des d’una comissió de 3 membres d'organització i tres membres de les juntes sortint i entrant al local de la plaça Major, tenia per objectiu posar l’executiva al dia i procedir a la renovació de la presidència, un càrrec que ha ocupat durant més de cinc anys consecutius Ramon Fontdevila. A l’informe polític, ell mateix va considerar com a imprescindibles els relleus en projectes polítics que es vulguin participatius, i va valorar la feina de l’equip «que no ha parat de renovar-se, i que malgrat el clima de repressió que patim amb companys empresonats o bé a l’exili, ha aconseguit, després de sis conteses electorals i dues consultes, cada vegada uns millors resultats, i això fins arribar a presidir l’ajuntament de la ciutat». Al seu torn, Miquel Leon, va presentar la proposta de nova executiva «amb l’objectiu de continuar creixent a la ciutat, reforçar les xarxes i aprofundir complicitats, i donar suport al grup municipal». La candidatura de Leon està formada per Mireia Vila (secretaria d’organització), Manel Tàpia (secretaria de finances), Denís Llussà (imatge i comunicació), Mariona Descarrega (polítiques d’igualtat), Montserrat Clotet (política municipal), Glòria Almazan (ciutadania), Jofre Oliveres (Transició ecològica), Sílvia Sanfeliu (cultura), Xavier Bosch (estratègia) i els representants del Jovent Republicà (Queralt Torres) i del grup municipal (Mariona Homs). La candidatura va ser aprovada per unanimitat i, a la cloenda, Marc Aloy, president del grup municipal i alcalde de la ciutat, va tenir paraules d’agraïment per Ramon Fontdevila i va valorar el nou equip de Miquel Leon com «una proposta molt ferma i carregada d’entusiasme, amb qui segur que podrem fer avançar el discurs republicà, que té un abast nacional, però que comença a cadascun dels municipis del país».

Marc Aloy

Ple d'investidura del nou alcalde de Manresa Marc Aloy

Benvolguts/des: el proper dissabte 27 de juny, a les 12h. tindrà lloc el ple d'investidura del nou alcalde de Manresa, Marc Aloy com a conseqüència dels resultats electorals de fa un any i del pacte establert entre Esquerra Republicana i Junts per Manresa. Degut a la situació complexa generada per la pandèmia, la presencialitat del ple s'ha hagut d'assegurar traslladant-lo fora del recinte habitual, que hauria de ser el Saló de Sessions de l'Ajuntament. Per això, i  per garantir-ne un aforament similar, el ple es celebrarà al Teatre Kursaal amb entrades concertades prèviament a la pàgina web municipal. En aquest sentit us recomanem que si hi voleu ser presents penseu a reservar la vostra plaça des d’aquest mateix divendres.  No cal dir que ens plauria molt de trobar-nos plegats aquell migdia.

ERC atorga els premis Maria Casajuana 2020 a Fina Dordal i a l’associació L’Olivera

L’associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama L’Olivera i Fina Dordal, de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, rebran el Premi Maria Casajuana 2020, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Les premiades s’han donat a conèixer aquest divendres 6 de març en una roda de premsa que s’ha fet al local d’Esquerra Manresa. Els guardons s’entregaran el pròxim 12 de març en el transcurs d’un sopar que es farà a l’Espai Gastronòmic del Kursaal (19h). És obert a tothom i per assistir-hi cal reservar plaça trucant a Esquerra Manresa (93 872 63 52) o a través del correu [email protected] El preu és de 20 euros.  Entre el 2002 i aquest 2020 s’ha reconegut la trajectòria de 19 manresanes. Des de l’any passat, també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. Sobre les premiades Fina Dordal va néixer a Manlleu, el 1943, en ple dia de Festa Major, i és la petita de quatre germans. Filla de família treballadora, es va posar el davantal de ben petita per donar un cop de mà al negoci familiar, la xarcuteria de Cal Dordal de Manlleu. Va estudiar a les Vedrunes —Comptabilitat, Taquigrafia i Mecanografia— i es va iniciar en el teatre amateur, una dèria que assegura que encara li dura, i també en les sardanes. En un aplec del Matagalls, el 1960, va conèixer un manresà, Joan Maria Jorba i Mas, amb qui es casaria quatre anys més tard, passant a ser “manresana a plena dedicació i satisfacció”. Van tenir quatre fills i actualment té 8 néts que li donen “vida i alegria”.  Va fer bona part de la seva carrera professional a Regió7, on afirma que hi va ser molt feliç, i d’on es va jubilar el 2009. També va realitzar tasques de voluntariat a diverses residències “per portar-hi alegria”.

El Congrés Regional escull una nova executiva per posar la Catalunya Central a “l’agenda del país"

El Congrés Regional d’ERC de la Catalunya Central, celebrat el 31 de gener a Vic, va avalar la candidatura encapçalada per la vigatana Maria Balasch, com a presidenta, i per la nostra companya d’ERC Manresa Mariona Homs —que serà la Secretària General— per liderar una nova executiva que neix amb la voluntat de “posicionar la Catalunya Central a l’agenda del país”.  Es tracta d’una candidatura formada per 8 dones i 7 homes, que es van comprometre a treballar perquè la Catalunya Central “sigui més que una situació geogràfica”, en paraules de la nova presidenta, Maria Balasch, que va afegir “volem que la Catalunya Central esdevingui un territori ple de complicitats teixides entre totes i tots. I volem fer-ho amb ganes de fer una política transversal on les persones estiguin al centre, volem comptar amb tothom per portar a terme estratègies consensuades i compartides”. Durant el congrés, també es va agrair la feina feta per l’executiva sortint, que aquests darrers anys ha estat encapçalada pel santvicentí Lluís Oliveras. La nova executiva d’ERC Catalunya Central està formada per: Maria Balasch (presidenta); Mariona Homs (Secretària General); Roser Montané (Secretària d’Organització); Sílvia Mur (Secretària d’Imatge i Comunicació); Isaac Lozano (Secretari de Política Municipal); Roger Corominas (Secretari d’Administració i Finances); Núria Cañelles (Secretària de la Dona); Agustí Lleyda (Secretari de Polítiques Sectorials); Montse Barniol (Secretària del Món Rural); Josep Subirana (Secretari de Transició Ecològica), Joan Hernàndez (Secretari de Ciutadania i Militància) i Eudald Sellarès (Secretari de Comerç i Economia Social i Solidària). Com a vocals hi ha Sara Alarcón, Alba Camps i Xavier Castellana.

Els republicans Marc Aloy i Muntsa Clotet, durant la presentació. Foto: AJM

Marc Aloy i Muntsa Clotet presenten el procés participatiu per enllestir el Pla d'Actuació Municipal

L’Ajuntament de Manresa ha engegat el procés participatiu per enllestir el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023. En paraules del tinent d’alcalde de Presidència, Marc Aloy, es tracta d’un “document viu” que permetrà acabar de dibuixar entre totes i tots la Manresa d’aquest mandat d’una manera compartida, transversal i participativa. El procés s’ha presentat aquest gener, en un acte que també ha comptat amb la regidora republicana de Govern Obert, Muntsa Clotet. La proposta consta de 5 eixos temàtics, que contenen 25 objectius i 250 actuacions. La ciutadania podrà enriquir el document i/o validar-lo a través del web manresa.cat/pam o a través de les sessions temàtiques participatives: 4 de febrer (Ciutat Verda i Sostenible), 6 de febrer (Ciutat Dinàmica i d’Oportunitats), 11 de febrer (Ciutat de Trobada i Acollidora) i 13 de febrer (Ciutat Cívica, Propera i Compromesa). Totes es faran a les sis de la tarda. Les dues primeres al Centre Cultural El Casino i les dues darreres al Casal de les Escodines.

Carles Mundó presentarà el seu llibre a Manresa el pròxim dimecres 29 de gener

Carles Mundó, Conseller de Justícia del govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, cessat pel 155, presentarà a Manresa el seu llibre ‘El referèndum inevitable. Del judici endavant’ (Grup 62). Serà el 29 de gener, a les 19.30 hores, a l'Espai Òmnium de Manresa (carrer Sobrerroca, 38). Mundó estarà acompanyat per Marc Aloy, tinent d'alcalde de Presidència de l'Ajuntament de Manresa, i per la directora teatral Sílvia Sanfeliu. Des del banc dels acusats, Mundó explica de forma àgil i directa l’experiència viscuda al Tribunal Suprem amb els companys de govern, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats sobiranistes, fa una valoració de la sentència i dels seus efectes, exposa una visió del camí recorregut i d’uns fets que marcaran la nostra història, fa una diagnosi de l’estat de la qüestió i, finalment,  planteja les condicions necessàries per a un projecte polític sobiranista guanyador. En temps de desorientació, aquest és un llibre que permet mirar el futur amb optimisme, donant valor a la part del camí que ja s’ha recorregut. Diu Mundó: “És imprescindible mantenir una moral de victòria; si en lloc de flagel·lar-nos per allò que encara no hem aconseguit som capaços de donar valor al camí que sí que hem recorregut, segur que sabrem trobar la manera de mantenir l’ànim i les forces per continuar treballant".

Els regidors i regidores de Govern d'Esquerra, amb Marc Aloy al centre

S’aprova un pressupost de 91 milions d’euros, amb més de 10 milions per a inversió

El ple del 19 de desembre va aprovar —amb els vots de l’equip de govern d’ERC i JxC i els del grup a l’oposició del PSC— un pressupost de 90,99 milions d’euros per al 2020, en el qual destaca el capítol d’inversions —que se situa per sobre dels 10 milions—, però també l’augment de les partides destinades a la despesa social, als projectes d’ocupació, al manteniment o a l’habitatge. Tal com remarca el tinent d’alcalde de Presidència, Marc Aloy, es tracta del pressupost més elevat de la darrera dècada, que permet començar a complir amb un programa electoral que demanava una ciutat més verda i més dinàmica, per convertir Manresa en una ciutat de trobada, agradable per viure-hi i conviure-hi. Entre les inversions més destacades trobem la nova avinguda dels Països Catalans —que finança majoritàriament la Generalitat—, la urbanització del carrer del Balç, l’enderroc de la Carpa del Riu i la urbanització de l’espai resultant o reivindicacions històriques, com la urbanització del carrer Germà Isidre, a la Font dels Capellans, o del passatge dels Predicadors. A banda, s’eleva la partida del Pla de Xoc de manteniment de la via pública fins als 1,25 milions i, en habitatge, se sumaran 150.000 euros als 50.000 euros de microcrèdits de l’any passat per a la compra i reformes d’habitatges destinats al lloguer social, i 50.000 euros més per a millores d’eficiència energètica en habitatges socials. Pel que fa a equipaments, la inversió estrella, amb més d’1,5 milions d’euros, correspon a la finalització dels nous accessos del Museu Comarcal, que acollirà el futur Museu del Barroc de Catalunya. També es destinaran 308.000 euros a la renovació del tartan de l’estadi d’atletisme del Congost; 280.000 (el doble que l’any anterior) a millorar centres educatius; i 265.000 a l’edifici del mercat Puigmercadal. En el capítol d’ingressos, destaca la recuperació de la categoria de Gran Ciutat per a Manresa —a l’haver superat de nou els 75.