Manresa

Totes les notícies

Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda

Manresa comptarà per primera vegada amb un Pla Estratègic per al Cardener

Aconseguir que el riu Cardener i les seves ribes esdevinguin un espai d’oci i de salut per a la ciutadania i, a la vegada, un refugi per a la biodiversitat i un pulmó verd, que redueixi la temperatura i la contaminació de l’aire en un context d’emergència climàtica. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Manresa ha aprovat el Pla Estratègic del Cardener, un document de planificació a llarg termini que fixa els objectius necessaris per a la millora del riu i unes línies d’actuació estratègiques a seguir per aconseguir-los.  El Pla va ser presentat per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i pel regidor de Ciutat Verda de ERC Manresa, Pol Huguet Estrada, que van subratllar la importància que l’Ajuntament es pugui dotar per primera vegada d’un document d’aquestes característiques, que ha estat fruit d’un procés participat per entitats, ciutadania, tècnics municipals de diverses àrees i grups municipals, que han arribat a consensos sobre quin ha de ser el model del riu Cardener al seu pas per Manresa.  Les actuacions previstes se centren a la zona entre el pont petit de Sant Joan de Vilatorrada i Can Poc Oli, bàsicament al marge esquerre, que és el més proper a la ciutat i el més accessible. Dels objectius del pla, en deriven cinc línies estratègiques: En primer lloc, recuperar la biodiversitat de l’àmbit fluvial. L’entorn del riu es configura com un corredor verd que acull gran varietat de fauna, especialment aus, que troben en la vegetació que voreja el riu l’ambient necessari per a desenvolupar-se. Per tal de mantenir un riu viu es considera necessari recuperar la vegetació pròpia de ribera, que ha de servir com a refugi i aliment per a la fauna salvatge, que es preveu que de mica en mica s’anirà implantant. També serà necessari garantir la millora de la qualitat de l’aigua i la retirada d’obstacles per al pas dels peixos. En segon lloc, establir diferents intensitats d’usos en funció del tram del riu, mantenint una diferenciació clara entre el tractament de la riba, més naturalitzat, i el camí que ressegueix el riu.

Manresa Ignasiana

ERC Manresa organitza una visita guiada a la Manresa Ignasiana pels seus militants i amics

Des d'ERC Manresa organitzem una visita guiada per la Manresa Ignasiana aquest proper dissabte 20 de novembre. Des d'ERC Manresa convidem a tots els militants i amics a participar d'aquesta trobada lúdica per a conèixer millor la nostra ciutat i descobrir l'empremta que Sant Ignasi de Loiola va deixar-hi. El nostre company Josep Huguet, enginyer, ex-conseller i historiador, serà l'encarregat d'amenitzar la visita amb les seves explicacions. La convocatòria és a les 9:30h del matí al Parc de la Seu. Demanem que confirmeu assistència per correu electrònic a [email protected] La visita és gratuïta.

Marc Aloy Fàbrica Nova

L’Ajuntament de Manresa compra el complex de la Fàbrica Nova

L’Ajuntament de Manresa ha arribat un acord amb la propietat de la Fàbrica Nova (InmoCaixa) per a l’adquisició de totes les propietats que té en aquest antic complex fabril. L’acord contempla la compra, per un valor de 12,3 milions d’euros, de les quatre finques: la que conté la nau principal (5.777 m2), el solar de la part posterior (5.571 m2), el subsòl (9.123 m2) i la finca que fa cantonada entre la Carretera del Pont de Vilomara i l’avinguda Bertrand Serra (943 m2).   Amb la compra, l’Ajuntament de Manresa agafa el timó del desenvolupament urbanístic del sector, que per primer cop serà públic, i compleix diferents objectius que se sustenten en l’interès públic que té el fet de poder desencallar un espai central de la ciutat, que té una gran capacitat de reconnectar barris i que es troba tancat des de fa molts anys. Ara, després de 32 anys del seu tancament i de 20 anys d’operacions fallides, l’Ajuntament de Manresa pren la iniciativa per liderar un canvi de rumb radical amb l’objectiu final que la Fàbrica Nova torni a ser un motor de transformació de la ciutat, en aquest cas des de la iniciativa pública. L’operació permetrà desencallar un àmbit històric, reconduir el model comercial proposat fa 20 anys i posar en marxa un projecte basat en el coneixement i la tecnologia que impactarà als barris i a la ciutat, i que tindrà també un abast supramunicipal.  L'alcalde Marc Aloy, que ha liderat l'acord amb La Caixa i que ja en el seu dia va afirmar que remuntar aquest "gegant adormit", com l'ha definit, era la seva "obsessió", ha dit que "és el primer pas perquè la Fàbrica Nova sigui el gran motor d'aquesta ciutat". Ha avançat que en el ple municipal del proper dia 18 d'aquest mes es portarà a aprovació l'acord amb La Caixa a través d'InmoCaixa. Ha dit que l'entesa és fruit de moltes hores de treball i ha destacat el canvi de model d'un complex que havia d'esdevenir un gran centre comercial amb milers de metres quadrats a un projecte municipal que té per objectiu generar coneixement i innovació i que tindrà un gran parc al costat dels usos universitaris.

Primer Assemblea Oberta de militants i amics d'ERC Manresa

ERC Manresa implementa un sistema d'assemblees obertes mensuals amb els seus regidors

ERC Manresa ha implementat un nou sistema d'assemblees obertes mensuals on cadascun dels seus regidors exposarà i compartirà la seva tasca a l'Ajuntament de Manresa i escoltarà les propostes i/o inquietuds dels militants i amics del partit. La primera sessió, que va obrir la temporada, va ser el 13 d'octubre amb la presència de tots els regidors i regidores, inclús l'alcalde Marc Aloy. L'assemblea va durar gairebé tres hores per l'èxit de participació, l'interès en els projectes dels regidors i regidores i l'enriquiment dels debats que es van crear. Va ser un magnífic punt de partida per animar als militants a venir a formar part del partit i les decisions del Grup Municipal. A partir de llavors, per això, cada assemblea comptarà amb un (o dos) regidors/es per aprofundir de manera adequada en els temes exposats. La segona sessió, amb la presència de la regdidora de Govern Obert Montserrat Clotet, va ser el passat 3 de novembre. La propera sessió, que comptarà amb les regidores Mariona Homs i Cristina Cruz, tindrà lloc el proper dijous 2 de desembre. Les assemblees obertes seran el primer dimecres de cada mes.

ERC Bages celebra els 90 anys a Callús

ERC Bages celebra els 90 anys amb un emotiu homenatge a Joan Badia a Callús

ERC Bages ha celebrat a la Plaça Doctor Vers de Callús  els seus 90 anys, amb l’assistència d’unes dues centes persones i la presència de la Consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el president d’ERC Barcelona, Ernest Maragall, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i el secretari general d’ERC Bages, Ferran Estruch. Abans de l’acte a la plaça, al passatge del costat, es va inaugurar un vial amb el nom de Joan Badia i Pujol, que va ser el gran protagonista de la vetllada. Primer, l’alcalde de Callús Jordi Mas i després l’expresdient d’ERC Manresa, Ramon Fontdevila, van emocionar al públic amb unes paraules en record de Joan Badia, i de quan a ERC eren “quatre gats”, abans de donar pas a la pianista local Judit Morral, que va fer cantar als assistents una sardana de Callús. Després, Ferran Estruch, va demanar una ovació a l’expresidenta Carme Forcadell, que fa pocs dies va aconseguir la seva sortida de la presó. Seguidament va ser el torn d’Ernest Maragall, que va remarcar la importància d’ERC en la història i va assegurar que la República s’aconsegueix “pam a pam, poble a poble I vila a vila”. Després Carme Forcadell va rebre un altre cop els aplaudiments del públic després de donar-los les gràcies per haver sentit el seu suport durant els tres anys de presó. I per últim, Laura Vilagrà, que va recordar Marta Rovira dient que “ningú és més que ningú i ningú esta sobre de ningú” i va assegurar que ERC lluitarà per una República lliure, social, verda i feminista.

Maria Casajuana 2020

ERC lliura els premis Maria Casajuana 2020 a Fina Dordal i a l’associació L’Olivera en una vetllada íntima i emotiva

L’associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama L’Olivera i Fina Dordal, de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, van rebre ahir a la sala Els Carlins el Premi Maria Casajuana 2020, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Entre el 2002 i aquest 2020 s’ha reconegut la trajectòria de 19 manresanes. Des de l’any passat, també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. La vetllada, seguida per una vuitantena de persones a la sala Els Carlins, va ser presentada per Mariona Descarrega, secretària de la Dona d’ERC Manresa, i va començar amb un vídeo recordatori de totes les premiades dels Premis Maria Casajuana. Seguidament, la Presidenta del jurat i regidora de Feminisimes i LGTBI per ERC a l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz i Mas, va posar en relleu la feina de totes les dones que han estat al peu de canó durant la pandèmia, que van rebre un reconeixement simbòlic en forma de vídeo. També van pujar a l’escenari a remarcar la importància del Premi i de les homenatjades les membres del jurat Marta Ripollès, productora audiovisual, i Alba Ponsa, secretària de la Dona del Jovent Republicà. Per segona vegada des de la creació dels Premis Maria Casajuana, es va lliurar el Premi a una entitat, l’Olivera. Va rebre el premi l’Elena Martínez Casahuga en representació de l’Olivera de mans de Conxita Almarcha, representant de Lilium, l’entitat guanyadora del 2019. El premi, un gravat d’Eva Cardona. Seguidament, Jaume Rovira, secretari de la Coordinadora de Pensionistes, va agraïr la feina de Fina Dordal, que va rebre el premi, una escultura de Montse Rius, de Montse Roldán, Maria Casajuana 2019. Però el millor premi per Fina Dordal va ser veure com el seu nét Pau Jorba deixava bocabadats els assistents dels Carlins tocant dues peces a dalt l’escenari amb el seu saxofon.

Premi Maria Casajuana

El Premi Maria Casajuana del 2020, ajornat per la pandèmia, s’entregarà aquest dijous 10 de juny a la sala Els Carlins

El Premi Maria Casajuana del 2020 s’entregarà aquest dijous 10 de juny a les 7 de la tarda a la sala Els Carlins. Les premiades de l’edició 2020, que es va ajornar degut a la pandèmia del coronavirus, són l’associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama l’Olivera i a la Sra. Fina Dordal coordinadora de Jubilats i pensionistes de Manresa. L’assostència serà limitada, degut a les restriccions actuals, I s’haurà de reservar localitat a [email protected] Degut a la situació crítica de la pandèmia i donant exemple polític del què creiem ha de ser el comportament exemplar per a pal·liar els seus efectes, la secció local d’ERC Manresa va decidir ajornar, fins a dos cops, el lliurament dels Premis Maria Casajuana del 2020. Com que l’entrega de premis i l’edició 2020 va quedar pendent i, per tant, no s’ha pogut convocar el jurat ni es volia treure protagonisme a les homenatjades del 2020, es va decidir no fer una nova edició 2021 i fer tan sols un reconeixement a totes les dones “Maria Casajuana” que han estat al peu del canó durant la pandèmia. Dones que han estat discretament vetllant perquè res s’aturi. Perquè les feines essencials es mantinguessin durant aquests temps difícils. Volem fer una menció molt especial a totes les dones que des del seu lloc de treball, des del voluntariat i l’activisme o des de l’espai familiar i de cures han contribuit a mantenir la vida. El jurat de l’edició del 2020 està format per per Cristina Cruz Mas, regidora de la Dona de Manresa; Anna Crespo Obiols, regidora de Cultura de Manresa; Àdria Mazcuñan Claret, secretària de Polítiques d’Igualtat d’ERC Bages; Mariona Descarrega, secretària de la Dona d’ERC Manresa; Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del Premi Maria Casajuana; Alba Ponsa, secretària de la Dona del Jovent Republicà; Noemí Badrenas Puga, periodista (Regió7); Marta Ripollès Valls, periodista; Conxita Parcerisas Estruch, de Memòria Històrica; Rosa Porquet, del CAE; Montse Roldán Rodríguez, Premi Maria Casajuana 2019; Conxita Almarcha Villena i Maleni Montero, de l’Associació Lilium, Premi Maria Casajuana 2019.

La nova Via Sant Ignasi

La nova Via Sant Ignasi ja és una realitat

L'Ajuntament de Manresa ha acabat la transformació de la Via Sant Ignasi de Manresa, després d'un any i mig d'obres i una inversió de prop de 3,3 milions d'euros. Els treballs han permès transformar una de les entrades de la ciutat, millorant l'espai públic i la mobilitat, amb voreres amples -de fins a 3,8 metres a la Via Sant Ignasi- i arbrades des del passeig del Riu fins a la carretera del Pont de Vilomara. També s'ha canviat substancialment la plaça del Remei, amb 2.500 metres quadrats d'espai per a vianants. Alhora s'ha renovat les xarxes de clavegueram, d'aigua potable, de telecomunicacions i de reg; s'ha creat una nova xarxa de semaforització; i s'ha renovat completament l'enllumenat. L'actuació s'han completat amb la instal·lació de mobiliari nou i la definició de les cruïlles entre la Via Sant Ignasi i el carrer Joan XXIII, mitjançant un rotonda que ha substituït la que es va construir provisionalment l'any 2017. L'actuació ha comportat la urbanització d'una superfície total de 13.172 metres quadrats de sòl públic que han permès la millora de l'estructura viària del sector, l'Increment dels espais per a vianants i la dignificació de l'espai públic. Pel que fa al finançament, el gruix més important de l'obra ha anat a càrrec de Criteria Caixa, ja que correspon a les càrregues urbanístiques del Pla especial Fàbrica Nova. L'entitat financera ha assumit el cost íntegre de la calçada i la vorera més propera a la nau de la fàbrica tant de la via Sant Ignasi com de l'avinguda Bertrand i Serra, i un 80% del cost de la plaça del Remei. L'aportació de Criteria Caixa és de 2.783.614,15 euros, un 83,6% del cost total. Les obres complementàries (voreres de la banda dels habitatges i 20% de la plaça del Remei) han estat assumides a través de l'aportació municipal i de contribucions especials. Així doncs, l'Ajuntament de Manresa i els veïns han assumit, a parts iguals, un total de 545.701,86 euros, un 16,40% del cost total.  

Joan Badia

Joan Badia, puntal d'Esquerra a Manresa i al Bages

El passat 17 d'abril del 2021 ens va deixar en Joan Badia, exalcalde de Callús i històric militant d'Esquerra al Bages. Tothom qui ha conegut en Joan Badia us dirà que fou una persona cordial, intel·ligent i molt treballadora. Com a mestre, a la feina o entre amics. També ho fou sempre entre nosaltres, a Esquerra. De quan a Esquerra érem pocs: des de 1991. Fou president comarcal del Bages (1993-1996) i de la secció local de Manresa (2000-2004), i al seu costat vam créixer a tot arreu. Exigència i compromís. La seva capacitat de treball ens astorava i, sovint, també la seva vehemència. Al cap dels anys fou escollit alcalde de Callús, el 2015, i va repetir el 2019. Només la malaltia l’en va apartar. Des del Consell Comarcal o en els diversos càrrecs que va exercir al Departament d’Educació, sempre va estar disponible. Des d’ERC Manresa en conservarem sempre un record inesborrable, i un exemple de tenacitat i generositat —i el testimoni de totes les reunions realitzades que ell recollia pacient en format d’acta per tal de fixar la memòria d’aquells temps passats. Per a ell el nostre agraïment més afectuós. Gràcies, Joan: reposa en pau.