Manresa

Totes les notícies

Projecte Bu, una de les formacions que actuaran durant la Festa Major de Manresa.

La Festa Major escalfa motors

La Festa Major de Manresa, que cada any es celebra l'últim cap de setmana d'agost, començarà el proper dia 21. Aquest any, la situació econòmica ha fet que se n'hagi hagut d’ajustar el pressupost, de prop del 40% respecte a l’any 2008. Amb tot, el programa d’actes manté la línia d’anys anteriors. En aquest sentit, la cultura popular continuarà com a eix central de la festa, amb la celebració del castell de focs, la diada castellera, el correfoc, la moscada infantil, la tronada, etc. A més, hi tornarà a haver visites guiades i jornades de portes obertes a museus, música per a tots els gustos, espectacles infantils i activitats intergeneracionals, entre moltes d’altres. La imatge de la festa d'aquest any s'ha escollit a través de la convocatòria d'un concurs, el guanyador del qual és un jove dissenyador manresà, format a l’Escola d’Art de Manresa. El pregoner serà Jordi Porta, president del Centre UNESCO de Catalunya i expresident d’Òmnium Cultural.  D'entre els actes més importants cal destacar el castell de focs, que anirà a càrrec de Pirotecnia Igual, el correfoc, el Correaigua, que dóna el tret de sortida a la Festa Major, i, sobretot els Concerts joves a Sant Domènec. Aquest any, es potencia especialment la presència de grups locals als concerts, programats en col·laboració amb la Casa de la Música de Manresa. Així, es podran escoltar grups com G.Owda & Anti-rabia, Bosni, Kodul, [Motive] i No glory (Punk), el divendres; Clepton, Boogie Dreams i Dr. Calypso, el dissabte; i Yawn, Projecte Bu i The Pepper Pots, el diumenge. Pel que fa als balls d'orquestra, aquest any tindran lloc a la plaça d’Europa. El divendres 27, l’orquestra Cadillac farà un concert de tarda i el ball de nit. El dissabte 28, hi haurà ball de nit amb l’orquestra Rosaleda i, finalment, el diumenge, 29, l’orquestra Montecarlo tancarà aquest apartat musical. També es dóna continuïtat a la trobada de bateries. L’any passat se’n va celebrar la primera edició, amb molt èxit de participació i de públic.

Treballs de millora als centres educatius de la ciutat durant l'estiu

Ja són palpables els treballs de construcció de rebaixos per millorar l’accessibilitat dels vianants a diversos centres educatius de la ciutat. L’entorn de les escoles Valldaura i Dominiques és el primer espai on s'ha intervingut. Al voltant del 15 d’agost els treballs es traslladaran a l’escola Bages i a l’escola Puigberenguer. En total s’hi construeixen 26 rebaixos, 5 més dels inicialment previstos, ja que així s’ha acordat amb l’empresa que executa els treballs. Aquests treballs, que es van iniciar a principis de juliol, s’inclouen en un programa d’actuacions a la via pública de l’Ajuntament de Manresa per millorar l’accessibilitat de 24 escoles i instituts de ciutat. Les actuacions estan pressupostades en 199.520 euros, que es financen a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. L’objectiu principal de l’actuació és facilitar la circulació a peu dels vianants. A més, aquestes obres contribuiran a facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitat visual ja que, com amb totes les actuacions d’aquest tipus que es porten a terme, una part de les rajoles dels rebaixos té una textura diferent per tal de senyalitzar que hi ha un pendent. A banda, és previst que en aquest àmbit s’hi portin a terme altres actuacions, com la senyalització de pictogrames, passos de vianants i senyalització vertical. 

Punt i final de la campanya Recicla l'orgànica

Els carrers dels barris de Saldes-Plaça Catalunya i Valldaura acolliran l'última edició de la campanya Recicla l’orgànica, aquesta setmana. La campanya, que rep el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, ha estat present en diferents espais de la ciutat des de principis de juny i fins a l’actualitat per a fomentar el reciclatge de les deixalles orgàniques. La campanya consistirà en l'habilitació del punt d'informació a la plaça Catalunya que compta compta amb un grup de monitors que informen dels avantatges de reciclar la matèria orgànica. També s’obsequia amb un cubell de l’orgànica i una planta les persones que viuen al barri. Divendres a la tarda, a més, el punt es traslladarà al sector de Valldaura, Tal i com s’ha fet els darrers divendres,  l’animadora Clara Gavaldà explicarà contes de temàtica mediambiental als infants. La vela informativa es mantindrà oberta dissabte al matí.

L’Aula de Música Tradicional tindrà seu a Manresa

La capital del Bages acollirà la seu de l’Aula de Música Tradicional i Popular a la Catalunya Central, a partir del curs que ve. L'Aula estarà estretament vinculada a l'Escola Municipal i Conservatori de Manresa per tal d'unir esforços en aquest sentit i d'oferir una proposta formativa que pugui interessar a les entitats populars i tradicionals de Manresa i de la comarca. D'entre les assignatures que oferirà l'Aula, cal destacar el violí tradicional, instruments de pua, gralla i percussió. L'oferta es complementarà amb matèries de context (folklore, dansa, conjunts instrumentals, etc). Igualment també s'incidirà en l'objectiu de crear nous repertoris i noves maneres d'interpretació contemporànies de la música tradicional. És per això que també es crearan sinergies amb la Fira Mediterrània de Manresa. L’Aula és un programa formatiu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya que, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que dirigeix el nostre company Ramon Fontdevila, vetlla per la promoció dels instruments i músiques tradicionals proporcionant una formació artística en aquest camp que garanteix la màxima qualitat. L'Aula ja és una realitat en aquests moments a llocs com Barcelona, Lleida, Salt-Figueres, Tortosa i Vila-Seca. Més de 300 alumnes ja hi participen a tot el territori.

Català a les aules d’acollida durant l’estiu

L'Ajuntament de Manresa, a través del programa d'Immigració i Ciutadania, porta a terme un curs de reforç lingüístic de català adreçat a alumnat d’aules d’acollida de centres d’educació secundària, tant públics com concertats. La iniciativa, que es porta a terme per segon any consecutiu, està cofinançada per la Secretaria d'Immigració de la Generalitat de Catalunya. El fet que s'hagi portat a terme per segon any es deu al bon resultat obtingut en una prova pilot que es va fer l'any passat. Aquest any són 9 els centres que hi participen, entre públics i concertats, i donen servei a 70 alumnes inscrits, procedents de països com la Xina, Marroc, Gàmbia, Cuba, Nicaragua, Índia, Equador o Argentina. El projecte està adreçat a aquells centres de Manresa que tenen aula d’acollida a secundària –que no són tots–, però s’ha donat alguna excepció, com ara la inclusió de l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, que ja va enviar alumnes l’any anterior, i del col•legi La Salle, que no té aula d’acollida. El curs, que té lloc al centres cívics de la ciutat, va començar el dilluns dia 28 de juny i acabarà el 23 de juliol. 

Esquerra Manresa regalarà senyeres en motiu de la Diada per quart any consecutiu

Un any més, des d’ERC Manresa ens volem sumar activament als actes de commemoració de la Diada de l’Onze de Setembre. Vist l’èxit obtingut a les diades dels tres últims anys, durant les quals des d’ERC Manresa vàrem decidir començar una petita campanya per regalar senyeres a tothom qui ho desitgés, aquest any tornarem a repetir-la. Tothom qui ho desitgi, doncs, podrà passar a recollir la seva senyera gratuïtament a la nostra Seu Local (pl. Major, 17), els propers 8, 9 i 10 de setembre, de 18 a 21 h, i fins que s’exhaureixin les existències. Creiem que iniciatives com aquesta poden ajudar a estendre encara més el costum d’engalanar els balcons durant la Diada amb la nostra bandera. I que només la perseverança i l’esforç col•lectiu, simbolitzat en gestos de dignitat com aquest, portaran l’alliberament nacional del nostre país. ERC Manresa convida tothom, a més, a la tradicional xocolatada que ofereix cada Onze de Setembre al matí. Aquest any, com a novetat, tindrà lloc a la plaça de Crist Rei, enlloc del parc de Puigterrà on es celebrava normalment. L’acte tindrà lloc a partir de les 11 del matí i constarà de la hissada d’una estelada, un bloc de parlaments i la xocolatada pròpiament dita. Després de la xocolatada, ERC Manresa, conjuntament amb les JERC Bages, s’uniran a la tradicional ofrena floral a la plaça 11 de setembre, que tindrà lloc a partir de les 12 del migdia. Ja el dia abans, des d'ERC ens unim activament a la Marxa de Torxes que s'organitza per segona vegada en motiu de la Diada. I de cara a la tarda del dia 11, animem tothom a participar en la manifestació unitària que cada any es celebra a Barcelona. La manifestació tindrà com a punt de partida la plaça Urquinaona i acabarà a l’Arc de Triomf (passeig de Lluís Companys) on enllaçarà amb la tradicional Festa de la Llibertat, que organitza la Comissió 11 de setembre, i on actuaran els grups de rock At Versaris + Asstrio, Els Pets i Els Amics de les Arts.

250 persones a l’acte de presentació de Pere Culell

La sala gran del Sielu de Manresa va acollir, el passat divendres 18 de juny a la nit, l'acte de presentació de Pere Culell com a candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa. L'acte, que va comptar amb la presència del secretari general del partit Joan Ridao i les actuacions de BB Blues Connection i Projecte Bu, va aplegar unes 250 persones que no es van voler perdre la posada de llarg del nou candidat i que van aconseguir fer petita la discoteca manresana. Culell, en el seu discurs central, va explicar que el motiva “especialment” el fet que ara sigui un moment en que “la política no està gaire ben vist" i que pretén emmirallar-se en la figura del doctor Arola que va viure amb implicació republicana el canvi de segle XIX i que va morir el 1933. “Escoltar més i dialogar més amb la ciutadania”, va dir, “només així, en un moment complicat com el que vivim, aconseguirem una millor gestió econòmica, tot assegurant que, com en la seva professió, volia fer una política “al servei de les persones”. Culell va voler recordar l'alcalde de Solsona Xavier Jounou, que va morir el mes de gener passat: “Com ell deia, no tots els polítics som iguals”, va assegurar, tot apel•lant a la necessitat que la ciutadania “torni a creure en la política”. També va voler tenir unes paraules per l’actual situació econòmica: "Ara que a la gent li toquen el sou i hi ha retallades, no podem oblidar que hi ha molta gent a l'atur. Cal escoltar el que vol la gent i no donar-los l'esquena". També va voler explicar que havia escollit ERC per entrar en política perquè es veia “emmirallat” en el seu projecte d'independència. Finalment, va demanar la implicació de tots per ajudar-lo a “bastir un projecte de ciutat”. Abans del seu parlament, la companya de Culell a Amics de la Unesco Laia Corral, que va parlar en nom dels amics del Pere, va fer una breu glossa sobre la figura del candidat, des d’un punt de vista humà i vivencial. Després es va projectar aquest vídeo, on una colla d’amics del Pere parlen i expliquen, entre d’altres coses, les seves motivacions per les quals creuen que caldrà votar Pere Culell com a alcalde de Manresa a les pròximes eleccions municipals de l’any 2011.

ERC felicita a la ciutadania per l’èxit de la consulta

ERC Manresa ha valorat molt positivament la jornada d’ahir en la que es va consultar als manresans i manresanes si estaven d’acord en què la nació catalana esdevingui un Estat. Només el fet que se celebrés, ja ha estat tot un èxit, doncs deu anys enrere hagués estat impensable. Per això el candidat d’ERC a l’alcaldia de Manresa, Pere Culell, ha volgut felicitar, en nom del partit, als promotors de la consulta, a tothom qui ha col·laborat en la seva organització i a la ciutadania en general per la seriositat i l’èxit de tot el procés. “Ha estat una demostració exemplar de l’exercici de la democràcia”, ha afirmat. En relació als resultats obtinguts, el candidat republicà valora com a “èxit absolut la participació d’un 22% del cens oficial, tenint en compte les enormes dificultats en la seva organització i pel seu caràcter no oficial”. En total, van exercir el dret a vot prop de 12.000 persones, una dada prou significativa si les comparem amb unes eleccions oficials com són les darreres eleccions al Parlament europeu, en la qual van exercir el seu dret a vot 18.975 ciutadans. Per a Culell, el rotund èxit del sí demostra que la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol sempre ha estat subjecte de debat i el sistema de l’Estat de les Autonomies no hi ha donat una resposta satisfactòria. “Precisament per això calia donar la paraula a la ciutadania i els resultats demostren que la sentència de l’Estatut ja és indiferent, doncs ha estat sentenciada per la ciutadania. El futur és el dret a decidir, no l’Estatut”, ha conclòs. En relació al dia després de les consultes, Culell creu que “és l’hora de que tots els partits polítics manifestin clarament i sense embuts quin és el seu posicionament respecte a que Catalunya tingui o no Estat propi”.

Manresa consensua les línies estratègiques en turisme

El regidor de Turisme, Ignasi Perramon, ha presentat el que ha de ser el full de ruta del turisme a Manresa, el pla estratègic 2010-2013, amb un clar objectiu: Manresa com a destí turístic. El document actualitza el pla que ja es va fer el 2001 i es presenta com un nou projecte per donar resposta a unes noves necessitats. Del pla s'ha destacat el fet que sigui fruit d'un procés que ha cercat l'equilibri entre la necessitat de participació del sector turístic (agents relacionats amb l’activitat productiva, les empreses de turisme i les organitzacions de societat civil, a més de les diverses administracions implicades en el projecte) en el disseny del seu futur i l'eficiència en el temps de concreció dels seus continguts. Hi ha hagut una fase de diagnosi, una altra de disseny estratègic i una tercera d'elaboració del pla d'acció. En aquest s’han definit les potencialitats i les febleses del turisme a Manresa i s'hi marquen un seguit d'objectius i estratègies per millorar. Entre els aspectes que es destaquen hi ha la necessitat de potenciar la Catalunya central com una marca turística perfectament recognoscible i que estigui associada a Manresa com a capital d'aquest territori per aconseguir que figuri com a referent en totes les publicacions, itineraris i propostes de cultura i oci turístic que es duen a terme en aquesta vegueria. D’altra banda, també conté diferents estratègies per a desenvolupar el turisme cultural, industrial, religiós i rural a la nostra ciutat.