Manresa

Totes les notícies

Català a les aules d’acollida durant l’estiu

L'Ajuntament de Manresa, a través del programa d'Immigració i Ciutadania, porta a terme un curs de reforç lingüístic de català adreçat a alumnat d’aules d’acollida de centres d’educació secundària, tant públics com concertats. La iniciativa, que es porta a terme per segon any consecutiu, està cofinançada per la Secretaria d'Immigració de la Generalitat de Catalunya. El fet que s'hagi portat a terme per segon any es deu al bon resultat obtingut en una prova pilot que es va fer l'any passat. Aquest any són 9 els centres que hi participen, entre públics i concertats, i donen servei a 70 alumnes inscrits, procedents de països com la Xina, Marroc, Gàmbia, Cuba, Nicaragua, Índia, Equador o Argentina. El projecte està adreçat a aquells centres de Manresa que tenen aula d’acollida a secundària –que no són tots–, però s’ha donat alguna excepció, com ara la inclusió de l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, que ja va enviar alumnes l’any anterior, i del col•legi La Salle, que no té aula d’acollida. El curs, que té lloc al centres cívics de la ciutat, va començar el dilluns dia 28 de juny i acabarà el 23 de juliol. 

Esquerra Manresa regalarà senyeres en motiu de la Diada per quart any consecutiu

Un any més, des d’ERC Manresa ens volem sumar activament als actes de commemoració de la Diada de l’Onze de Setembre. Vist l’èxit obtingut a les diades dels tres últims anys, durant les quals des d’ERC Manresa vàrem decidir començar una petita campanya per regalar senyeres a tothom qui ho desitgés, aquest any tornarem a repetir-la. Tothom qui ho desitgi, doncs, podrà passar a recollir la seva senyera gratuïtament a la nostra Seu Local (pl. Major, 17), els propers 8, 9 i 10 de setembre, de 18 a 21 h, i fins que s’exhaureixin les existències. Creiem que iniciatives com aquesta poden ajudar a estendre encara més el costum d’engalanar els balcons durant la Diada amb la nostra bandera. I que només la perseverança i l’esforç col•lectiu, simbolitzat en gestos de dignitat com aquest, portaran l’alliberament nacional del nostre país. ERC Manresa convida tothom, a més, a la tradicional xocolatada que ofereix cada Onze de Setembre al matí. Aquest any, com a novetat, tindrà lloc a la plaça de Crist Rei, enlloc del parc de Puigterrà on es celebrava normalment. L’acte tindrà lloc a partir de les 11 del matí i constarà de la hissada d’una estelada, un bloc de parlaments i la xocolatada pròpiament dita. Després de la xocolatada, ERC Manresa, conjuntament amb les JERC Bages, s’uniran a la tradicional ofrena floral a la plaça 11 de setembre, que tindrà lloc a partir de les 12 del migdia. Ja el dia abans, des d'ERC ens unim activament a la Marxa de Torxes que s'organitza per segona vegada en motiu de la Diada. I de cara a la tarda del dia 11, animem tothom a participar en la manifestació unitària que cada any es celebra a Barcelona. La manifestació tindrà com a punt de partida la plaça Urquinaona i acabarà a l’Arc de Triomf (passeig de Lluís Companys) on enllaçarà amb la tradicional Festa de la Llibertat, que organitza la Comissió 11 de setembre, i on actuaran els grups de rock At Versaris + Asstrio, Els Pets i Els Amics de les Arts.

250 persones a l’acte de presentació de Pere Culell

La sala gran del Sielu de Manresa va acollir, el passat divendres 18 de juny a la nit, l'acte de presentació de Pere Culell com a candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa. L'acte, que va comptar amb la presència del secretari general del partit Joan Ridao i les actuacions de BB Blues Connection i Projecte Bu, va aplegar unes 250 persones que no es van voler perdre la posada de llarg del nou candidat i que van aconseguir fer petita la discoteca manresana. Culell, en el seu discurs central, va explicar que el motiva “especialment” el fet que ara sigui un moment en que “la política no està gaire ben vist" i que pretén emmirallar-se en la figura del doctor Arola que va viure amb implicació republicana el canvi de segle XIX i que va morir el 1933. “Escoltar més i dialogar més amb la ciutadania”, va dir, “només així, en un moment complicat com el que vivim, aconseguirem una millor gestió econòmica, tot assegurant que, com en la seva professió, volia fer una política “al servei de les persones”. Culell va voler recordar l'alcalde de Solsona Xavier Jounou, que va morir el mes de gener passat: “Com ell deia, no tots els polítics som iguals”, va assegurar, tot apel•lant a la necessitat que la ciutadania “torni a creure en la política”. També va voler tenir unes paraules per l’actual situació econòmica: "Ara que a la gent li toquen el sou i hi ha retallades, no podem oblidar que hi ha molta gent a l'atur. Cal escoltar el que vol la gent i no donar-los l'esquena". També va voler explicar que havia escollit ERC per entrar en política perquè es veia “emmirallat” en el seu projecte d'independència. Finalment, va demanar la implicació de tots per ajudar-lo a “bastir un projecte de ciutat”. Abans del seu parlament, la companya de Culell a Amics de la Unesco Laia Corral, que va parlar en nom dels amics del Pere, va fer una breu glossa sobre la figura del candidat, des d’un punt de vista humà i vivencial. Després es va projectar aquest vídeo, on una colla d’amics del Pere parlen i expliquen, entre d’altres coses, les seves motivacions per les quals creuen que caldrà votar Pere Culell com a alcalde de Manresa a les pròximes eleccions municipals de l’any 2011.

ERC felicita a la ciutadania per l’èxit de la consulta

ERC Manresa ha valorat molt positivament la jornada d’ahir en la que es va consultar als manresans i manresanes si estaven d’acord en què la nació catalana esdevingui un Estat. Només el fet que se celebrés, ja ha estat tot un èxit, doncs deu anys enrere hagués estat impensable. Per això el candidat d’ERC a l’alcaldia de Manresa, Pere Culell, ha volgut felicitar, en nom del partit, als promotors de la consulta, a tothom qui ha col·laborat en la seva organització i a la ciutadania en general per la seriositat i l’èxit de tot el procés. “Ha estat una demostració exemplar de l’exercici de la democràcia”, ha afirmat. En relació als resultats obtinguts, el candidat republicà valora com a “èxit absolut la participació d’un 22% del cens oficial, tenint en compte les enormes dificultats en la seva organització i pel seu caràcter no oficial”. En total, van exercir el dret a vot prop de 12.000 persones, una dada prou significativa si les comparem amb unes eleccions oficials com són les darreres eleccions al Parlament europeu, en la qual van exercir el seu dret a vot 18.975 ciutadans. Per a Culell, el rotund èxit del sí demostra que la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol sempre ha estat subjecte de debat i el sistema de l’Estat de les Autonomies no hi ha donat una resposta satisfactòria. “Precisament per això calia donar la paraula a la ciutadania i els resultats demostren que la sentència de l’Estatut ja és indiferent, doncs ha estat sentenciada per la ciutadania. El futur és el dret a decidir, no l’Estatut”, ha conclòs. En relació al dia després de les consultes, Culell creu que “és l’hora de que tots els partits polítics manifestin clarament i sense embuts quin és el seu posicionament respecte a que Catalunya tingui o no Estat propi”.

Manresa consensua les línies estratègiques en turisme

El regidor de Turisme, Ignasi Perramon, ha presentat el que ha de ser el full de ruta del turisme a Manresa, el pla estratègic 2010-2013, amb un clar objectiu: Manresa com a destí turístic. El document actualitza el pla que ja es va fer el 2001 i es presenta com un nou projecte per donar resposta a unes noves necessitats. Del pla s'ha destacat el fet que sigui fruit d'un procés que ha cercat l'equilibri entre la necessitat de participació del sector turístic (agents relacionats amb l’activitat productiva, les empreses de turisme i les organitzacions de societat civil, a més de les diverses administracions implicades en el projecte) en el disseny del seu futur i l'eficiència en el temps de concreció dels seus continguts. Hi ha hagut una fase de diagnosi, una altra de disseny estratègic i una tercera d'elaboració del pla d'acció. En aquest s’han definit les potencialitats i les febleses del turisme a Manresa i s'hi marquen un seguit d'objectius i estratègies per millorar. Entre els aspectes que es destaquen hi ha la necessitat de potenciar la Catalunya central com una marca turística perfectament recognoscible i que estigui associada a Manresa com a capital d'aquest territori per aconseguir que figuri com a referent en totes les publicacions, itineraris i propostes de cultura i oci turístic que es duen a terme en aquesta vegueria. D’altra banda, també conté diferents estratègies per a desenvolupar el turisme cultural, industrial, religiós i rural a la nostra ciutat.