Manresa

Totes les notícies

Els regidors i les regidores d'Esquerra, després del ple de constitució del nou Ajuntament

Marc Aloy serà un any Tinent d’Alcalde de Presidència abans d’agafar la vara el juny del 2020

Marc Aloy Guàrdia serà durant un any Primer Tinent d’Alcalde i regidor de la Presidència abans d’agafar la vara d’alcalde el juny del 2020. Els també republicans Cristina Cruz i David Aaron López ocuparan la tercera i la cinquena tinença d’alcaldia i seran presidents de les àrees de Desenvolupament Local i Territori, respectivament.   Aquest és l’acord que aquest divendres 21 de juny han presentat Esquerra Republicana i Junts per Manresa, després que fa just una setmana signessin un acord de govern per al mandat 2019-2023 que estableix un repartiment de l’alcaldia: el primer any per a Valentí Junyent —cap de llista de Junts per Manresa, la segona força més votada a les eleccions— i els tres darrers per a Marc Aloy, cap de llista d’Esquerra Republicana, força que va sortir guanyadora de les eleccions.   En el ple municipal previst per al dijous de la setmana vinent, 27 de juny, a les 5 de la tarda, es donarà compte d’aquestes funcions i s’aprovaran els salaris i dedicacions, entre d’altres qüestions relacionades amb la constitució de la nova Corporació municipal.   Aquesta és la distribució del cartipàs municipal:   ALCALDE (primer any):  Valentí Junyent Torras (JxM)   REGIDOR DE LA PRESIDÈNCIA (primer any): Marc Aloy Guàrdia (ERC)   TINENTS D’ALCALDE:   Primer tinent d’alcalde: Marc Aloy Guàrdia (ERC) Segon tinent d’alcalde: Joan Calmet Piqué (JxM) Tercera tinent d’alcalde: Cristina Cruz Mas (ERC) Quart tinent d’alcalde: Antoni Massegú Calveras (JxM) Cinquè tinent d’alcalde: David Aaron López Martí (ERC) Sisena tinent d’alcalde: Núria Masgrau Fontanet (JxM)   1-ÀREA DE SERVEIS GENERALS  President: Joan Calmet  Piqué (JxM)   -Regidoria delegada d’Hisenda: Valentí Junyent Torras  (JxM) -Regidoria delegada de Recursos Humans i Govern Obert:  Muntsa Clotet Massana (ERC) -Regidoria delegada de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil: Joan Calmet Piqué (JxM)   2-ÀREA DE TERRITORI President:  David Aaron López Martí (ERC)   -Regidoria delegada d’Urbanisme i Mobilitat: David Aaron López Martí (ERC) -Regidoria delegada de Qualitat Urbana, Via pública i Ciutat Intel·ligent: Josep Gili Prat (JxM) -Regidoria delegada de Ciutat Verda: Pol Huguet Estrada (ERC)   3-ÀREA DE DESENVOLUPAMENT LOCAL Presidenta: Cristina Cruz Mas (ERC)   -Regidoria delegada d’Ocupació, Empresa i Coneixement: Cristina Cruz Mas (ERC) -Regidoria delegada d’Indústria, Comerç i Activitats: Núria Masgrau Fontanet (JxM) -Regidoria delegada de Turisme i Projecció de Ciutat: Joan Calmet Piqué (JxM) -Regidoria delegada de Centre Històric: Claudina Relat Goberna (JxM)   4-ÀREA DE DRETS I SERVEIS A LES PERSONES President: Antoni Massegú Calveras (JxM)   -Regidoria delegada d’Acció i Inclusió Social: Mariona Homs Alsina (ERC) -Regidoria delegada Nova ciutadania i Cooperació: Jamaa  Mbarki el Bachir (ERC) -Regidoria delegada d’Habitatge:  Jamaa  Mbarki el Bachir (ERC) -Regidoria delegada de Cultura i Festes: Anna Crespo Obiols (ERC) -Regidoria delegada d’Infància, Joventut i Persones Grans: Rosa M.

Marc Aloy i Valentí Junyent amb els altres 14 regidors i regidores de govern, aquest divendres al parc de la Seu

Esquerra i Junts per Manresa tanquen un acord de govern per al mandat 2019-2023

Esquerra Republicana i Junts per Manresa han signat aquest divendres 14 de juny l'acord de govern per al mandat 2019-2023. La signatura ha tingut lloc al parc de la Seu i ha comptat amb la presència del cap de llista d'Esquerra, Marc Aloy, del cap de llista de Junts per Manresa, Valentí Junyent, i de les altres 14 persones de les dues formacions que seran regidores de govern. Els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 han refermat el lideratge a la ciutat de les dues formacions polítiques que han governat en coalició des de febrer de 2016. Els 9.119 vots aconseguits per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i els 9.109 vots de Junts per Manresa (JxM), 18.228 en total, representen més del 56% del suport dels manresans, i els 16 regidors i regidores aconseguits entre totes dues formacions suposen el 64% dels 25 que formen la corporació municipal. Tot plegat constitueix un aval més que notable a la feina feta en el mandat anterior. Per aquesta raó, i amb la finalitat de donar a la ciutat un govern estable i efectiu, que treballi en favor dels manresans i les manresanes, que sigui capaç de culminar els projectes compartits des del govern de la ciutat, d’afrontar nous reptes i de tirar endavant les propostes programàtiques amb què les dues forces polítiques es presentaven a les eleccions, les dues formacions han decidit subscriure aquest acord de govern per al mandat 2019-2023. Les línies bàsiques de l’acord, que dona un nou impuls al que ja es va signar per al període 2016- 2019, se centren en la necessitat de seguir fent realitat projectes, programes, actuacions i iniciatives que permetin potenciar Manresa com una ciutat verda i sostenible, dinàmica, acollidora, cívica i propera, i com una capital compromesa amb les llibertats, la justícia social i el futur del nou país. Per aconseguir aquesta finalitat, ERC i JxM han acordat compartir l’alcaldia de la ciutat durant el mandat 2019-2023, de manera que en el Ple de Constitució del proper 15 de juny, els regidors i regidores de tots dos grups votaran a favor de la investidura de Valentí Junyent com a alcalde de Manresa.

El president d'Esquerra Manresa, Ramon Fontdevila, amb el cap de llista Marc Aloy i membres de la candidatura, durant la nit electoral. Foto: Marta Pich/Regió7

Esquerra guanya les eleccions a Manresa amb els millors resultats de la història del partit en unes municipals

Esquerra Republicana ha guanyat les eleccions del 26 de maig amb un total de 9.119 vots. Es tracta d’una xifra rècord per al partit a la ciutat en unes municipals, que s’ha traduït en la suma de 8 regidors. Així, darrera el cap de llista, Marc Aloy, seran regidors i regidores d’Esquerra en aquest mandat Cristina Cruz, David Aaron López, Muntsa Clotet, Pol Huguet, Anna Crespo, Jamaa Mbarki i Mariona Homs.   Es tracta d’un resultat que ha estat molt ajustat amb la segona força, Junts per Manresa, que ha aconseguit 9.109 vots i també 8 regidors. Darrera ha quedat el PSC (4 regidors), Fem Manresa (3 regidors) i Ciutadans (2 regidors).   Després d’una nit electoral d’infart i d’esperar el recompte oficial que dimecres al matí va realitzar la Junta Electoral de Zona, Esquerra va celebrar el mateix dimecres al vespre una assemblea de militants per tal de valorar el que han estat els millors resultats de la història del partit a la ciutat de Manresa en unes municipals.   En aquest escenari, Esquerra entoma la responsabilitat de formar govern i, per encàrrec de la militància, iniciarà les converses amb Junts per Manresa, formació amb la qual Esquerra ha governat aquests darrers tres anys i mig, i que en aquestes eleccions ha quedat segona força, però amb els mateixos 8 regidors que Esquerra.   En aquest sentit, la militància entén que els resultats de les eleccions han premiat l’obra de govern, i també els dos bons equips que les dues candidatures presentaven. Per això, entén que, sumant, la ciutat pot fer un salt endavant.   A la vegada, la militància ha donat molt de valor als resultats aconseguits. Esquerra ha incrementat molt notablement el suport (els 9.119 vots són 2.729 més que els aconseguits el 2015) i s’ha fet molt més hegemònica a la ciutat: el percentatge de vots de la formació republicana ha crescut del 23,12% del 2015 al 28,14% d’aquest 2019, i ha passat de ser la primera força en 3 barris a ser-ho en 8. I, en aquells barris on no ha guanyat, ha estat sempre segona força.

La llista sencera d'Esquerra Manresa, al pati de la Casa Lluvià

Esquerra presenta un equip preparat per governar Manresa amb Marc Aloy com a alcalde

Esquerra Republicana ha presentat aquest dijous al vespre la candidatura completa amb la qual es presentarà a les eleccions municipals del proper 26 de maig. Un equip preparat per governar Manresa amb Marc Aloy com a alcalde. La presentació pública s’ha realitzat al pati de la Casa Lluvià, just després de l’assemblea de militants i simpatitzants, que aquesta mateixa tarda de dijous ha ratificat la llista per una àmplia majoria.  El candidat a l’alcaldia, Marc Aloy, s’ha mostrat molt orgullós de l’equip que l’acompanyarà i, per sobre de tot, ha subratllat la vàlua i la polivalència de les dones i homes que componen una candidatura que, ha assegurat, pot afrontar amb garanties totes les àrees de govern de l’Ajuntament. I és que amb aquest equip, Esquerra no aspira només a governar, sinó a obtenir l’alcaldia de la ciutat. La llista la tanquen en els números 24 i 25 dos actuals regidors: Jaume Torras (regidor de Recursos Humans i Transparència i Protecció Civil) i Àngels Santolària (regidora d’Acció Social i Cooperació), dues persones que han fet una feina ingent des del govern municipal i que en l’acte van rebre un fort aplaudiment d’agraïment per la tasca feta. LA LLISTA COMPLETA 1.- Marc Aloy Guàrdia -Manresa, 1979 -Actual primer tinent d’alcalde, regidor d’Urbanisme i Llicències i conseller comarcal de Medi Ambient -Arquitecte -Durant més de 10 anys va ser membre de l’equip directiu de la Delegació del Bages- Berguedà del Col·legi d’Arquitectes, va ser un dels fundadors de l’espai cultural Via Fora! i és soci d'Òmnium Cultural i de l'ANC, així com membre de Xàldiga. També és soci del Bàsquet Manresa -Va començar la seva militància a ERC i a les JERC el 2000. Ha estat portaveu de les JERC de Manresa i de la Setena Regió, així com membre de l’Executiva Nacional de les JERC entre el 2001 i el 2003. Forma part de l’executiva d’ERC de Manresa i va ser-ne el president entre el 2013 i el 2015 2.

Jamaa Mbarki, el candidat a l'alcaldia Marc Aloy i Gina Sonia Plopu, aquest dimecres al Casino

L’agent d’acollida Jamaa Mbarki i la mestra Gina Sonia Plopu s’incorporen al projecte d’Esquerra

Esquerra Manresa ha anunciat aquest dimecres a la tarda que l’actual agent d’acollida de l’Ajuntament de Manresa, Jamma Mbarki, i la mestra manresana d’origen romanès Gina Sonia Plopu, s’incorporen al projecte de la formació republicana per al mandat 2019-2023.  En paraules del candidat a l’alcaldia, Marc Aloy, es tracta de dues incorporacions que “defineixen molt bé el model de ciutat que Esquerra vol per a Manresa, un model amb igualtat d’oportunitats per a tothom, i amb una participació activa de tots els manresans i manresanes, sigui quin sigui el seu origen”. I hi ha afegit: “Tant el Jamaa com la Gina són persones que des de fa anys ja participen activament de la vida social i cultural de Manresa, i ara fan el pas de participar també de la vida política. Les candidatures han de reflectir la realitat de la ciutat, i Manresa és diversa i complexa, és plural i és multicultural. Tenim molt clar que Manresa és de tots i l’hem de fer entre tots, i també tenim molt clar que ningú ha de renunciar als seus orígens”. Jamaa Mbarki va arribar a Catalunya el 1988, amb 18 anys, i per motius laborals va venir a Manresa, ciutat de la qual és ciutadà des del 1991. Va estudiar dos anys a la facultat de Dret del Marroc. D'allí va néixer la seva implicació en el món sindical. Durant quatre anys ha estat delegat de Comissions Obreres en una empresa privada i des d’en fa 12 ho és al comitè de l’Ajuntament de Manresa, on treballa des del 2000. Des del 2008 és l’agent d’acollida de l’Ajuntament, feina que li ha permès acumular una experiència molt vàlida, que sempre ha estat acompanyada de la formació en l’àmbit de la nova ciutadania i l’acollida, així com en l’àmbit de l’estrangeria. Mbarki és la porta d’entrada a la ciutat. Ha acompanyat centenars i centenars de persones en el seu procés d’establiment a Manresa. Gina Sonia Plopu va néixer a Romania, on es va titular com a mestra d’educació infantil i primària, i va cursar també estudis de Psicologia.

Marc Aloy, al camí dels Corrals de Manresa

Esquerra Manresa inicia una roda de trobades sectorials per acabar de perfilar el programa electoral

El primer debat, que se celebrarà aquest dimarts, girarà entorn del Centre Històric i comptarà amb la presència d’Adam Majó; el 27 de març n’hi haurà un altre amb el conseller Bargalló. La candidatura d’Esquerra Manresa per a les eleccions municipals, que lidera el republicà Marc Aloy, iniciarà aquest dimarts 19 de març una roda de trobades sectorials per tal debatre diferents temes clau de la ciutat de Manresa i extreure així idees més formades que serviran per acabar de perfilar el programa electoral d’Esquerra. Les trobades comptaran amb tècnics i experts sobre cada temàtica que es tracti. En cada una d’elles, hi haurà també una intervenció inicial que servirà per posar el debat sobre la taula. La primera trobada se celebrarà aquest dimarts 19 de març a les 19 hores a l’Espai Rubiralta de Manresa (Muralla Sant Domènec, 14). Girarà entorn del Centre Històric i comptarà amb la intervenció inicial d’Adam Majó, comissionat del Centre Històric de Manresa entre el febrer del 2016 i el setembre del 2018. El 26 de març es farà la segona trobada sectorial, en aquest cas entorn del tema ‘Ciutat Verda’. Es parlarà de transició energètica, economia circular, residus i sostenibilitat. Es farà a les 19 hores a l’Espai Rubiralta i comptarà amb la ponència inicial de l’enginyer industrial Pep Centelles. L’endemà, el 27 de març, es farà la trobada sectorial sobre Ensenyament. Comptarà amb la presència del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i es farà a les 17 hores a la seu de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes (Plana de l’Om, 6, 1er pis). El 9 d’abril es realitzarà la darrera de les trobades per debatre sobre Cultura (19h Espai Rubiralta). Les trobades són obertes a tothom, però cal inscriure-s’hi de manera prèvia a través del correu [email protected]

David Aaron López, amb el candidat Marc Aloy, al Pont Nou de Manresa

L’arquitecte i urbanista David Aaron López s’incorpora al projecte d’Esquerra Manresa

Esquerra Manresa ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa que l’arquitecte i urbanista David Aaron López Martí s’incorpora al projecte de la formació republicana per al mandat 2019-2023. Tota una declaració d’intencions per aconseguir que Marc Aloy sigui el proper alcalde de la ciutat de Manresa. En paraules del mateix Aloy, es tracta d’una incorporació que “suma esforços i suma persones que són molt competents i molt vàlides, perquè el nostre objectiu és que, amb l’ajuda de totes i tots, fem possible que Manresa faci un autèntic salt endavant”. El candidat a l’alcaldia per Esquerra també ha ressaltat que la incorporació de David Aaron López “representa el retorn del talent cap a Manresa, que tan necessari és”. Nascut a les Escodines el 1968, David Aaron López Martí compta amb una àmplia trajectòria en l’àmbit professional de l’urbanisme dins de l’administració. És arquitecte, tècnic urbanista i té un màster professional en estudis territorials i urbanístics. Ha estat arquitecte dels ajuntaments de Sabadell, Navarcles, Avinyó i Sant Fruitós de Bages, on té la plaça de funcionari, i també director dels Serveis Territorials a l’Ajuntament de Badia del Vallès. El 2008, en rebre una oferta “irrebutjable”, va fer les maletes per marxar cap a Eivissa, on ha estat director tècnic de l’empresa pública de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i, posteriorment, director insular de Territori i Mobilitat del mateix consell. Soci i membre de l’executiva de Ciuadans pel Canvi que presidia Pasqual Maragall, López es declara ideològicament “d’esquerres, republicà i catalanista”. Sempre com a independent, ha estat regidor de govern de Callús (1995-2003) i alcalde d’aquesta població del Bages (2003-2008). Durant els 13 anys que va ser al consistori callussenc, també va ser conseller comarcal. Després d’uns anys a Eivissa, ara retorna a la seva Manresa per sumar-se al projecte que lidera Marc Aloy.

Les premiades del 2019, amb dones d'Esquerra i membres del jurat d'enguany

L’associació Lilium, que lluita contra la violència masclista, guanya el primer premi Maria Casajuana que s’atorga a entitats

En l’apartat individual, la 18a edició del guardó s’ha atorgat a la manresana Montse Roldán L’associació Lilium, que des de fa 10 anys lluita contra la violència masclista i dona suport a les víctimes, ha estat reconeguda amb el primer premi Maria Casajuana que s’atorga a entitats. En l’apartat individual, el guardó ha estat atorgat a Montse Roldan en reconeixement a una trajectòria vital motivada sempre per l’esperit d’ajuda a les persones. El premi —instaurat el 2002 per la Secció Local d’Esquerra i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona— vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Entre el 2002 i aquest 2019 s’ha reconegut la trajectòria de 18 manresanes. A més, enguany, i per primera vegada, s’ha decidit també guardonar una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. Les premiades s’han donat a conèixer aquest dimarts 26 de febrer en una roda de premsa que s’ha fet al local d’Esquerra Manresa, en la qual hi han assistit les premiades Montse Roldán i Conxita Almarcha (com a presidenta de Lilium); la premiada del 2018, Paqui Borjas; la regidora de la Dona de Manresa, Cristina Cruz; la secretària de la Dona d’Esquerra Manresa, Mariona Homs, i d’altres membres d’Esquerra i del jurat d’enguany. Cristina Cruz ha lloat la “tasca de formigueta” que fan dia a dia les premiades del 2019, així com la “xarxa que creen amb el seu treball”. Mariona Homs ha explicat que s’ha volgut distingir també una entitat per tal de premiar “el treball col·lectiu, que és molt important”. Tant Roldán com Almarcha s’han mostrat molt emocionades. Els guardons s’entregaran dijous 7 de març en un sopar que tindrà lloc a l’Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa (per assistir-hi cal reservar plaça al 93 872 63 52 o a [email protected]; el preu del sopar és de 20 euros). Més sobre les premiades L’associació Lilium es va crear fa deu anys per un grup de dones que havien patit violència masclista.

El llibre vol ser un homenatge i un clam per exigir l'alliberament de Junqueras i de tots els presos polítics

Manresa acollirà la presentació del llibre de Junqueras pocs dies abans que arrenqui el judici als presos polítics

L’Espai Òmnium de Manresa —situat al carrer Sobrerroca 38— acollirà aquest dijous 7 de febrer (19.30h) la presentació del llibre ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’ (Ara Llibres). L’acte es planteja com un homenatge al president d’Esquerra —que dijous farà 462 que està empresonat— i també a totes les persones preses i exiliades a causa de la repressió de l’Estat espanyol. Se celebrarà en un moment clau: faltaran molt pocs dies per a l’inici del judici als presos polítics independentistes. La presentació comptarà amb l’autor del llibre, Sergi Sol, un dels principals col·laboradors de Junqueras. Estarà acompanyat per l’alcaldable per Esquerra a Manresa, Marc Aloy; per l’humorista Peyu; per l’activista i amic personal del vicepresident empresonat Maxi Calero, i pel músic Pep Picas. El llibre de Sergi Sol analitza i contextualitza, des de la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntim del vicepresident Oriol Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana: la precipitació del 20-S, la celebració del referèndum de l’1-O, el desconcert posterior a la proclamació de la República, l’ingrés en centres penitenciaris dels presos polítics, l’aplicació del 155, l’estratègia d’Esquerra per eixamplar la base de l’independentisme, la celebració de les eleccions del 21-D i els entrebancs per configurar un nou Govern. Però, més enllà del relat apassionat i de la informació inèdita d’aquest període transcendental, hi ha la voluntat manifesta de reivindicar i fer justícia a la figura i el treball d’Oriol Junqueras. El llibre vol ser també un homenatge i un nou clam per exigir el seu alliberament. L’acte de presentació està organitzat per l’editorial Ara Llibres i, a Manresa, compta amb la col·laboració de la Llibreria Parcir. Des d’Esquerra Manresa us convidem a assistir-hi.