Manresa

Notícia

Reivindicativa commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Manresa

Regidors, membres de l'executiva i del Jovent amb la delegada Alba Camps i la presidenta del Consell Estefania Torrente
Regidors, membres de l'executiva i del Jovent amb la delegada Alba Camps i la presidenta del Consell Estefania Torrente
La pluja de les darreres hores no ha estat obstacle perquè Manresa hagi pogut celebrar aquest matí l’acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, a la plaça Onze de Setembre, amb força públic. L’acte també ha inclòs la tradicional ofrena floral, amb la participació de 49 entitats del teixit associatiu manresà.
 
La comitiva d’Esquerra Republicana estava conformada pels regidors i regidores de govern, pels membres de l’executiva local i per representants del Jovent Republicà del Bages, que han estat acompanyats per la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i per la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente.
 
A les portes de la sentència del judici de l’1-O, els republicans han demanat la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i han mostrat el seu rebuig a la repressió que està vivint la societat catalana, amb una retallada de drets que cal revertir.
 
L’acte institucional ha estat presidit per la bandera estelada, tal com va aprovar el Ple de l’Ajuntament del 18 de juliol de 2013. Enguany, el parlament ha anat a càrrec d’Assumpta Montellà Carlos, historiadora i escriptora, autora entre altres del conegut assaig “La maternitat d’Elna”.
 
Conduït per la periodista manresana Montserrat Morera Pedreño, de TLB Grup, l’acte s’ha iniciat amb el Ball d’Homenatge a la Diada de Catalunya, a càrrec d’Adrià Guitart Pujol, membre de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages, acompanyat per Xavier i Carles Serra Vila a les guitarres. A continuació hi ha hagut la intervenció d’Assumpta Montellà, que ha recordat que, després de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques, tal dia com avui de 1714, “els catalans vam enterrar els morts i vam fer com vam fer sempre: posar-nos a treballar. Sabíem que no hi hauria perdó ni pietat, i així va ser, amb el Decret de Nova Planta de 1716”.
  
Durant l’acte institucional s’ha cantat l’Himne Nacional de Catalunya a càrrec de diferents corals de Manresa: Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà, sota la direcció de Cristina Gamisans Roman, de la coral Eswèrtia. Finalment, s’ha fet la ballada de sardanes amb la col·laboració del Casal Cultural Dansaires Manresans, el Foment de la Sardana de l’Agrupació Cultural del Bages, el Grup Sardanista Dintre del Bosc i del Grup Sardanista Nova Crida.
 
Un cop finalitzat l’acte de Manresa, els representants republicans s’han dirigit a Barcelona per participar a la manifestació de la Diada.


*Text: ERC Manresa/Ajuntament de Manresa