Manresa

Notícia

ERC atorga els premis Maria Casajuana 2020 a Fina Dordal i a l’associació L’Olivera

L’associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama L’Olivera i Fina Dordal, de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, rebran el Premi Maria Casajuana 2020, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país.

Les premiades s’han donat a conèixer aquest divendres 6 de març en una roda de premsa que s’ha fet al local d’Esquerra Manresa. Els guardons s’entregaran el pròxim 12 de març en el transcurs d’un sopar que es farà a l’Espai Gastronòmic del Kursaal (19h). És obert a tothom i per assistir-hi cal reservar plaça trucant a Esquerra Manresa (93 872 63 52) o a través del correu [email protected] El preu és de 20 euros. 

Entre el 2002 i aquest 2020 s’ha reconegut la trajectòria de 19 manresanes. Des de l’any passat, també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen.

Sobre les premiades
Fina Dordal va néixer a Manlleu, el 1943, en ple dia de Festa Major, i és la petita de quatre germans. Filla de família treballadora, es va posar el davantal de ben petita per donar un cop de mà al negoci familiar, la xarcuteria de Cal Dordal de Manlleu. Va estudiar a les Vedrunes —Comptabilitat, Taquigrafia i Mecanografia— i es va iniciar en el teatre amateur, una dèria que assegura que encara li dura, i també en les sardanes. En un aplec del Matagalls, el 1960, va conèixer un manresà, Joan Maria Jorba i Mas, amb qui es casaria quatre anys més tard, passant a ser “manresana a plena dedicació i satisfacció”. Van tenir quatre fills i actualment té 8 néts que li donen “vida i alegria”. 

Va fer bona part de la seva carrera professional a Regió7, on afirma que hi va ser molt feliç, i d’on es va jubilar el 2009. També va realitzar tasques de voluntariat a diverses residències “per portar-hi alegria”. El setembre del 2010 va entrar a la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, des d’on treballa perquè la Gent Gran tingui un envelliment actiu i valent: “els animem perquè surtin de casa, gaudeixin de les excursions i perquè vinguin als cursos que fem, que ens permeten aprendre mentre vivim”. 

L’associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama L’Olivera es va crear l’1 de febrer del 2002, en un acte a l’Ateneu del carrer de les Piques de Manresa, amb el suport de professionals d’Althaia, tant de la unitat de patologia mamària com de la unitat d’oncologia. 

Va néixer amb l’objectiu d’acompanyar les dones diagnosticades d’aquesta malaltia en el llarg camí que hi ha entre el diagnòstic i la finalització dels diferents tractaments. Un acompanyament fet sempre per dones que han patit la malaltia i, per tant, per dones que es poden identificar plenament amb les emocions que senten les persones afectades. 

Al llarg d’aquests 18 anys de vida, i sense oblidar el seu objectiu principal, l’associació també s’ha centrat en la difusió de tots els avenços en els tractaments del càncer de mama que van apareixent, en potenciar el tractament integral de la malaltia i en l’ajuda a les campanyes de prevenció, que són la millor eina perquè el càncer es pugui detectar en els seus estadis inicials, incrementant així els índexs de supervivència. 

Més sobre el guardó
El premi va ser instaurat l'any 2002 per la Secció Local d’ERC i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona. És un guardó que cada any premia una manresana i amb el qual es vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. El guardó porta el nom de Maria Casajuana perquè el seu nom simbolitza tots aquests atributs. Com a novetat, aquest 2019 s’introdueix un premi que reconeix les entitats.

Maria Casajuana i Oncins (Manresa, 1912-2011) va ser una activista social i política d’ideologia republicana i militant històrica d’ERC de Manresa. Nascuda el 23 de febrer de 1912 en una família treballadora de Manresa, va treballar des dels 14 anys a les fàbriques de Cal Roca, Cal Torres i a la Fàbrica Nova. Als dinou anys es va incorporar a ERC i va viure amb intensitat el període republicà. Va ser una de les impulsores de la creació de l'espai d'emancipació de la dona arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana del 1931.

Casajuana també va treballar per al sindicat CNT durant la República i la Guerra Civil des d’on va lluitar aferrissadament per la dignitat de les dones i el reconeixement del seu treball. La Guerra primer, i la cruenta dictadura franquista després, van estroncar una època d’esperances i de llibertat. Però malgrat haver de viure amagada i treballar de minyona per guanyar-se la vida, va mantenir ben viva la flama de la lluita pel nostre país. Pel seu compromís polític i social, ERC i les JERC de Manresa van decidir homenatjar-la creant un premi que duu el seu nom i que cada any, amb motiu del 8 de Març, s'atorga a una manresana de trajectòria compromesa amb la societat.

El jurat del 2020
El jurat d’enguany ha estat format per Cristina Cruz Mas, regidora de Feminismes i LGTBI de Manresa; Anna Crespo Obiols, regidora de Cultura de Manresa; Àdria Mazcuñan Claret, secretària de Polítiques d’Igualtat d’ERC Bages; Mariona Descarrega Alsina, secretària de la Dona d’ERC Manresa; Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del Premi Maria Casajuana; Alba Ponsa Estelrich, secretària de la Dona del Jovent Republicà; Noemí Badrenas Puga, periodista (Regió7); Marta Ripollès Valls, realitzadora audiovisual; Conxita Parcerisas Estruch, de Memòria Històrica; Rosa Porquet Prat, del CAE; Montse Roldán Rodríguez, Premi Maria Casajuana 2019; Conxita Almarcha Villena i Maleni Montero Conde, de l’Associació Lilium, Premi Maria Casajuana 2019.


***ACTUALITZACIÓ: degut a les restriccions imposades per evitar la propagació del coronavirus, l'entrega dels premis, que s'havia de fer el 12 de març, ha quedat posposada fins a nova data.