Manresa

Notícia

L’Ajuntament de Manresa compra el complex de la Fàbrica Nova

Marc Aloy Fàbrica Nova
Marc Aloy Fàbrica Nova
L’Ajuntament de Manresa ha arribat un acord amb la propietat de la Fàbrica Nova (InmoCaixa) per a l’adquisició de totes les propietats que té en aquest antic complex fabril. L’acord contempla la compra, per un valor de 12,3 milions d’euros, de les quatre finques: la que conté la nau principal (5.777 m2), el solar de la part posterior (5.571 m2), el subsòl (9.123 m2) i la finca que fa cantonada entre la Carretera del Pont de Vilomara i l’avinguda Bertrand Serra (943 m2). 

 Amb la compra, l’Ajuntament de Manresa agafa el timó del desenvolupament urbanístic del sector, que per primer cop serà públic, i compleix diferents objectius que se sustenten en l’interès públic que té el fet de poder desencallar un espai central de la ciutat, que té una gran capacitat de reconnectar barris i que es troba tancat des de fa molts anys. Ara, després de 32 anys del seu tancament i de 20 anys d’operacions fallides, l’Ajuntament de Manresa pren la iniciativa per liderar un canvi de rumb radical amb l’objectiu final que la Fàbrica Nova torni a ser un motor de transformació de la ciutat, en aquest cas des de la iniciativa pública. L’operació permetrà desencallar un àmbit històric, reconduir el model comercial proposat fa 20 anys i posar en marxa un projecte basat en el coneixement i la tecnologia que impactarà als barris i a la ciutat, i que tindrà també un abast supramunicipal. 

L'alcalde Marc Aloy, que ha liderat l'acord amb La Caixa i que ja en el seu dia va afirmar que remuntar aquest "gegant adormit", com l'ha definit, era la seva "obsessió", ha dit que "és el primer pas perquè la Fàbrica Nova sigui el gran motor d'aquesta ciutat". Ha avançat que en el ple municipal del proper dia 18 d'aquest mes es portarà a aprovació l'acord amb La Caixa a través d'InmoCaixa. Ha dit que l'entesa és fruit de moltes hores de treball i ha destacat el canvi de model d'un complex que havia d'esdevenir un gran centre comercial amb milers de metres quadrats a un projecte municipal que té per objectiu generar coneixement i innovació i que tindrà un gran parc al costat dels usos universitaris. Entre els agraïments que ha fet n'hi ha hagut un per a InmoCaixa "per avenir-se a negociar". 
El regidor d'Urbanisme i Mobilitat d'ERC Manresa, David Aaron López, ha repassat tots els elements positius que aporta la compra de la Fàbrica Nova per part de l'Ajuntament. Entre d'altres, ha destacat que suposa posar en valor un edifici d'una gran importància patrimonial que, ha remarcat Aloy, està en molt bon estat i, per tant, tindrà un paper cabdal en el nou projecte. 
 
 10 objectius amb l’interès públic com a nexe
 
El primer dels objectius que es pretén aconseguir amb l’operació és el de desactivar una operació privada que estava basada majoritàriament en una gran superfície comercial. Un model que l’Ajuntament considera caduc, fruit dels canvis en els hàbits de consum de la ciutadania, i poc adequat per al futur de la ciutat, ja que podria posar en perill el model comercial propi de Manresa, conegut arreu pel petit comerç.
 
El segon és el de posicionar l’Ajuntament de Manresa com a operador urbanístic públic, per tal de liderar un nou urbanisme lliure de condicionants i interessos privats.
 
El tercer és el de recuperar la Fàbrica Nova (element patrimonial, declarat Bé Cultural d’Interès Local) com punt central i d’identitat de tota la transformació. L’antic projecte preveia conservar només les façanes i construir noves edificacions als voltants. Ara, es garanteix la preservació de tot el conjunt patrimonial, de més de 15.000 metres quadrats, al voltant del qual girarà tota l’operació.
 
Lligat amb el tercer, el quart objectiu és el de falcar un model sostenible que prioritza la conservació, la rehabilitació i la recuperació d’un gran edifici existent, enfront de la construcció d’obra nova. Així, en el cas de la Fàbrica Nova, abans de construir nous edificis, s’esgotaran totes les possibilitats que ofereix la nau.
 
El cinquè objectiu que es pretén complir és el de destinar tot el complex a usos públics que tindran un abast supramunicipal, fet que reforça el paper de capitalitat de Manresa.
 
El sisè és la creació d’un nou gran parc central, un pulmó verd que permetrà recosir els barris de Vic-Remei, Sagrada Família, Escodines i Barri Antic, i millorar la relació entre ells, fent permeable un complex que durant dècades ha estat una barrera per aquests sectors.
 
El setè és la irradiació econòmica als barris de l’entorn de la Fàbrica Nova, especialment amb activitat a les plantes baixes. La implantació d’un projecte universitari de gran abast i el fet de destinar tot el complex a usos públics, promou que l’activitat econòmica i de nous serveis que necessitarà per funcionar s’instal·lin als barris del voltant. Així, es passa d’un model per a la Fàbrica Nova basat en el consum (amb la gran superfície que es plantejava) a un model generador d’activitat econòmica als seus entorns.
 
El vuitè és la irradiació positiva que el projecte universitari pot tenir en la reforma i la rehabilitació d’habitatges dels barris de l’entorn i especialment del Centre Històric.
 
El novè objectiu és el de consolidar un model de ciutat compacta i sostenible, recentralitzant dins la trama urbana serveis públics i activitat econòmica.
 
I el desè i últim és l’aposta per reconvertir el que al seu dia va ser una gran fàbrica generadora d’activitat productiva en un nou motor de transformació econòmica basat en el coneixement, la formació, la innovació i la tecnologia.