Manresa

Notícia

ERC atorga els premis Maria Casajuana 2022 a Conxita Parcerisas i a l’Associació de Dones Al Noor

  • Conxita Parcerisas i Khadija El Bachiri, en representació de l'Assosciació Al Noor, guanyadores del premi Maria casajuana 2022 ERC Manresa
  • El jurat amb les guanyadores Maria Casajuana 2022 ERC Manresa
L’associació Al Noor i Conxita Parcerisas rebran el Premi Maria Casajuana 2022, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Les premiades s’han donat a conèixer aquest divendres 4 de març en una roda de premsa que s’ha fet al local d’Esquerra Manresa. Els guardons s’entregaran el pròxim 10 de març a les 19 hores a la Sala Els Carlins en un acte obert a tothom on s’haurà de reservar plaça a [email protected]
Entre el 2002 i aquest 2020 s’ha reconegut la trajectòria de 20 manresanes. Des del 2019, també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen. Va presentar la roda de premsa la regidora de Feminismes i LGTBI de Manresa, Cristina Cruz i Mas, que va agraïr la feina feta per les premiades. Conxita Parcerisas va explicar que “és un honor guanyar aquest premi. Primer per les dones que m’han precedit i per la Maria Casajuana, la dona de la República amb qui vaig poder parlar més i era una dona amb els seus ideals intactes”. Khadija El Bachiri, en representació de l’Associació de Dones Al Noor va donar les gràcies per ser l’entitat premiada dels Premis Maria Casajuana 2022.
 
Sobre les premiades
Conxita Parcerisas i Estruch neix a Aguilar de Segarra el 8 de desembre de 1953. Els seus pares, l’Isidre, fuster, i la Maria, modista, decideixen venir a viure a Manresa quan ella tenia un any.  Viuran a Ca l’Assols, al carrer de la Codinella, en un barri antic ple de vitalitat on conviuen la immigració andalusa, els catalans vinguts d’altres indrets i els manresans de tota la vida. Estudia a les monges i a l’Institut Lluís de Peguera i molt aviat participa en grups vinculats a la parròquia de la Seu que la portaran a conèixer l’escoltisme, les classes de català i els moviments clandestins dels inicis dels anys 70. 
En el moviment associatiu de la ciutat ha participat en la creació d’AV de les Escodines, en l’AV de la Plaça Catalunya, en l’escoltisme, en les associacions de pares de la llar d’infants L’Espurna,  del col·legi Puigberenguer i de l’IES Pius Font i Quer, i des de l’any 2006 a la junta de Cineclub Manresa. En temps de clandestinitat participa a la Unió Socialista del Bages, més endavant forma part de Nacionalistes d’Esquerres i actualment d’Esquerra Republicana. 
Treballa a la banca i en els primers anys és representant sindical. Paral·lelament es llicencia en Geografia i Història a la UB i els darrers anys es dedica a la recerca històrica i a la recuperació de la memòria. 
És membre i cofundadora de l’Associació Memòria i Història de Manresa. És autora de “Antonieta Feliu Miró. Activista republicana” , “Anna Solà Sardans. El compromís d’una jove d’esquerres” i “Dones manresanes. Guerra civil i repressió”. És coautora del  Cens de manresans privats de llibertat. Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975). També és coautora del blog Manresanes que han fet història que va rebre el Premi Regio7 de Comunicació 2017 dins dels premis Lacetània. 
Casada amb l’Ignasi Perramon, té dos fills el Guillem i l’Oriol i comparteix la vida amb la gran família que també formen les amigues i els amics. 
 
L’associació de dones Al Noor és una Associació fundada a Manresa l’any 2014,  que tal i com consta als seus  Estatuts, te com a objectius promoure el desenvolupament integral de la dona i la seva igualtat de drets, afavorir projectes d’educació, sensibilització social i de qualsevol altre tipologia que afavoreixi la igualtat de la dona així com d’altres  franges d’edat amb especials dificultats (nens, joves, etc) i treballar en pro de la convivència intercultural i religiosa a la Societat, lluitant contra la discriminació, el racisme, etc. També vol promoure projectes de cooperació i desenvolupament amb el Marroc i altres països del Magrib. 

Més sobre el guardó
El premi va ser instaurat l'any 2002 per la Secció Local d’ERC i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona. És un guardó que cada any premia una manresana i amb el qual es vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. El guardó porta el nom de Maria Casajuana perquè el seu nom simbolitza tots aquests atributs. Com a novetat, des del 2019 s’introdueix un premi que reconeix les entitats. Degut a la situació crítica de la pandèmia i donant exemple polític del què creiem ha de ser el comportament exemplar per a pal·liar els seus efectes, la secció local d’ERC Manresa va decidir ajornar, fins a dos cops, el lliurament dels Premis Maria Casajuana del 2020. Com que l’entrega de premis i l’edició 2020 va quedar pendent i, per tant, no es va poder convocar el jurat ni es volia treure protagonisme a les homenatjades del 2020, es va decidir no fer una edició 2021 i fer tan sols un reconeixement a totes les dones “Maria Casajuana” que han estat al peu del canó durant la pandèmia.
 
Maria Casajuana i Oncins (Manresa, 1912-2011) va ser una activista social i política d’ideologia republicana i militant històrica d’ERC de Manresa. Nascuda el 23 de febrer de 1912 en una família treballadora de Manresa, va treballar des dels 14 anys a les fàbriques de Cal Roca, Cal Torres i a la Fàbrica Nova. Als dinou anys es va incorporar a ERC i va viure amb intensitat el període republicà. Va ser una de les impulsores de la creació de l'espai d'emancipació de la dona arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana del 1931. Casajuana també va treballar per al sindicat CNT durant la República i la Guerra Civil des d’on va lluitar aferrissadament per la dignitat de les dones i el reconeixement del seu treball. La Guerra primer, i la cruenta dictadura franquista després, van estroncar una època d’esperances i de llibertat. Però malgrat haver de viure amagada i treballar de minyona per guanyar-se la vida, va mantenir ben viva la flama de la lluita pel nostre país. Pel seu compromís polític i social, ERC i les JERC de Manresa van decidir homenatjar-la creant un premi que duu el seu nom i que cada any, amb motiu del 8 de Març, s'atorga a una manresana de trajectòria compromesa amb la societat.
 
El jurat del 2022
El jurat d’enguany ha estat format per Cristina Cruz Mas, regidora de Feminismes i LGTBI de Manresa; Pol Huguet i Estrada, regidora de Ciutat Verda de Manresa; Sílvia Oliva Pando, secretària de Polítiques d’Igualtat d’ERC Bages; Mariona Descarrega Alsina, secretària d’Igualtat d’ERC Manresa; Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del Premi Maria Casajuana; Queralt Torres Cuenca, del Jovent Republicà; Estefania Escolà Rodil, de l’ACN; Eli Pagán Esquius, del Canal Taronja; Anna Roca Tuset, d’Arts Visuals; Josep Soler Bonet, dels Carlins, Fina Dordal Pujadas, Premi Maria Casajuana 2020; Elena Martínez Casahuga i Imma Serra Martínez, de l’Associació l’Olivera, Premi Maria Casajuana 2020.