Manresa

Notícia

ERC lliura els premis Maria Casajuana 2022 a Conxita Parcerisas i a l’associació Al Noor en una vetllada a Els Carlins

Jurat i premiades del Maria Casajuana 2022
Jurat i premiades del Maria Casajuana 2022
L’Associació de Dones Al Noor i Conxita Parcerisas van rebre ahir a la sala Els Carlins el Premi Maria Casajuana 2022, que des del 2002 atorga la secció local d’ERC de Manresa i el Jovent Republicà amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El guardó vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Entre el 2002 i aquest 2022 s’ha reconegut la trajectòria de 20 manresanes. Des del 2019 també es distingeix una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen.

La vetllada, seguida per una cinquantena de persones a la sala Els Carlins, va ser presentada per Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del premi Maria Casajuana, i va començar amb un vídeo recordatori de totes les premiades dels Premis Maria Casajuana. Seguidament, la Presidenta del jurat i regidora de Feminisimes i LGTBI per ERC a l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz i Mas, va recordar que l’edició del 2021 va quedar desert per la pandèmia i va posar en valor el reconeixement que el premi otorga. Acte seguit, la representant del Jovent Republicà, Queralt Torres Cuenca, va repassar la història del feminisme i va posar en valor la tasca de totes les dones que han lluitat per la igualtat. També van pujar a l’escenari a  i de les homenatjades les membres del jurat Eli Pagán Esquius, del Canal Taronja, i Estefania Escolà Rodil, de l’ACN. Per tercera vegada des de la creació dels Premis Maria Casajuana, es va lliurar el Premi a una entitat, l’Associació de Dones Al Noor. Va rebre el premi l’Khadija El Bachiri en representació d’Al Noor, després de la reproducció d’un vídeo on Anna Martínez, de l’AAVV del barri Antic i Nabila El Morani, d’Al Noor, explicaven la importància de l’associació a Manresa.
Seguidament, es va projectar un altre vídeo, aquest cop amb l’historiador de Memòria.cat, Quim Aloy, i David Torras, del Cineclub Manresa, on explicaven els mèrits I virtuts de Conxita Parcerisas i Estruch, que va rebre el premi a mans de Fina Dordal, Maria Casajuana 2020. La traca final va ser l'actuació dansaire del cos de ball de la innocentada de Manresa de l’Agrupació Cultural del Bages. Amb l’emoció a flor de pell, l’alcalde de Manresa per ERC, Marc Aloy i Guàrdia, va cloure l’acte recordant la seva connexió amb les homenatjades i donant les gràcies per la seva gran tasca a la ciutat de Manresa.

Sobre les premiades
Conxita Parcerisas i Estruch neix a Aguilar de Segarra el 8 de desembre de 1953. Els seus pares, l’Isidre, fuster, i la Maria, modista, decideixen venir a viure a Manresa quan ella tenia un any.  Viuran a Ca l’Assols, al carrer de la Codinella, en un barri antic ple de vitalitat on conviuen la immigració andalusa, els catalans vinguts d’altres indrets i els manresans de tota la vida. Estudia a les monges i a l’Institut Lluís de Peguera i molt aviat participa en grups vinculats a la parròquia de la Seu que la portaran a conèixer l’escoltisme, les classes de català i els moviments clandestins dels inicis dels anys 70. 
En el moviment associatiu de la ciutat ha participat en la creació d’AV de les Escodines, en l’AV de la Plaça Catalunya, en l’escoltisme, en les associacions de pares de la llar d’infants L’Espurna,  del col·legi Puigberenguer i de l’IES Pius Font i Quer, i des de l’any 2006 a la junta de Cineclub Manresa. En temps de clandestinitat participa a la Unió Socialista del Bages, més endavant forma part de Nacionalistes d’Esquerres i actualment d’Esquerra Republicana. 
Treballa a la banca i en els primers anys és representant sindical. Paral·lelament es llicencia en Geografia i Història a la UB i els darrers anys es dedica a la recerca històrica i a la recuperació de la memòria.  És membre i cofundadora de l’Associació Memòria i Història de Manresa. És autora de “Antonieta Feliu Miró. Activista republicana” , “Anna Solà Sardans. El compromís d’una jove d’esquerres” i “Dones manresanes. Guerra civil i repressió”. És coautora del  Cens de manresans privats de llibertat. Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975). També és coautora del blog Manresanes que han fet història que va rebre el Premi Regio7 de Comunicació 2017 dins dels premis Lacetània. 
Casada amb l’Ignasi Perramon, té dos fills el Guillem i l’Oriol i comparteix la vida amb la gran família que també formen les amigues i els amics. 
 L’associació de dones Al Noor és una Associació fundada a Manresa l’any 2014,  que tal i com consta als seus  Estatuts, te com a objectius promoure el desenvolupament integral de la dona i la seva igualtat de drets, afavorir projectes d’educació, sensibilització social i de qualsevol altre tipologia que afavoreixi la igualtat de la dona així com d’altres  franges d’edat amb especials dificultats (nens, joves, etc) i treballar en pro de la convivència intercultural i religiosa a la Societat, lluitant contra la discriminació, el racisme, etc. També vol promoure projectes de cooperació i desenvolupament amb el Marroc i altres països del Magrib. 

Més sobre el guardó
El premi va ser instaurat l'any 2002 per la Secció Local d’ERC i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona. És un guardó que cada any premia una manresana i amb el qual es vol significar la lluita, l’esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. El guardó porta el nom de Maria Casajuana perquè el seu nom simbolitza tots aquests atributs. Com a novetat, des del 2019 s’introdueix un premi que reconeix les entitats. Degut a la situació crítica de la pandèmia i donant exemple polític del què creiem ha de ser el comportament exemplar per a pal·liar els seus efectes, la secció local d’ERC Manresa va decidir ajornar, fins a dos cops, el lliurament dels Premis Maria Casajuana del 2020. Com que l’entrega de premis i l’edició 2020 va quedar pendent i, per tant, no es va poder convocar el jurat ni es volia treure protagonisme a les homenatjades del 2020, es va decidir no fer una edició 2021 i fer tan sols un reconeixement a totes les dones “Maria Casajuana” que han estat al peu del canó durant la pandèmia.
El jurat del 2022
El jurat d’enguany ha estat format per Cristina Cruz Mas, regidora de Feminismes i LGTBI de Manresa; Pol Huguet i Estrada, regidora de Ciutat Verda de Manresa; Sílvia Oliva Pardo, secretària de Polítiques d’Igualtat d’ERC Bages; Mariona Descarrega Alsina, secretària d’Igualtat d’ERC Manresa; Alba Baltiérrez Alier, coordinadora del Premi Maria Casajuana; Queralt Torres Cuenca, del Jovent Republicà; Estefania Escolà Rodil, de l’ACN; Eli Pagán Esquius, del Canal Taronja; Anna Roca Tuset, d’Arts Visuals; Josep Soler Bonet, dels Carlins, Fina Dordal Pujadas, Premi Maria Casajuana 2020; Elena Martínez Casahuga i Imma Serra Martínez, de l’Associació l’Olivera, Premi Maria Casajuana 2020.