Manresa

Notícia

La cultura popular i la música, eix central de la festa

  • Projecte Bu, una de les formacions que actuaran durant la Festa Major de Manresa.
  • Cartell de la Festa Major 2010
  • Molt foc
La Festa Major de Manresa, que cada any es celebra l'últim cap de setmana d'agost, començarà el proper dia 21. Aquest any, la situació econòmica ha fet que se n'hagi hagut d’ajustar el pressupost, de prop del 40% respecte a l’any 2008. Amb tot, el programa d’actes manté la línia d’anys anteriors. En aquest sentit, la cultura popular continuarà com a eix central de la festa, amb la celebració del castell de focs, la diada castellera, el correfoc, la moscada infantil, la tronada, etc. A més, hi tornarà a haver visites guiades i jornades de portes obertes a museus, música per a tots els gustos, espectacles infantils i activitats intergeneracionals, entre moltes d’altres.

La imatge de la festa d'aquest any s'ha escollit a través de la convocatòria d'un concurs, el guanyador del qual és un jove dissenyador manresà, format a l’Escola d’Art de Manresa. El pregoner serà Jordi Porta, president del Centre UNESCO de Catalunya i expresident d’Òmnium Cultural. 

D'entre els actes més importants cal destacar el castell de focs, que anirà a càrrec de Pirotecnia Igual, el correfoc, el Correaigua, que dóna el tret de sortida a la Festa Major, i, sobretot els Concerts joves a Sant Domènec. Aquest any, es potencia especialment la presència de grups locals als concerts, programats en col·laboració amb la Casa de la Música de Manresa. Així, es podran escoltar grups com G.Owda & Anti-rabia, Bosni, Kodul, [Motive] i No glory (Punk), el divendres; Clepton, Boogie Dreams i Dr. Calypso, el dissabte; i Yawn, Projecte Bu i The Pepper Pots, el diumenge. Pel que fa als balls d'orquestra, aquest any tindran lloc a la plaça d’Europa. El divendres 27, l’orquestra Cadillac farà un concert de tarda i el ball de nit. El dissabte 28, hi haurà ball de nit amb l’orquestra Rosaleda i, finalment, el diumenge, 29, l’orquestra Montecarlo tancarà aquest apartat musical. També es dóna continuïtat a la trobada de bateries. L’any passat se’n va celebrar la primera edició, amb molt èxit de participació i de públic. 

Les visites a la Manresa desconeguda també seran un dels plats forts de la festa. “On s’acollien els malalts el segle XIV? Els hospitals medievals de Manresa” i “Manresa, ciutat de teatre” són les dues propostes que es podran visitar. Com a novetat, en les dues visites hi haurà un grup amb interpretació al llenguatge de signes. 

Seguint en la línia dels últims anys, el Galliner i Manresana d’Equipaments Escènics proposen una potent programació teatral, amb propostes com Cabaret de casa, per mostrar la capacitat creativa dels joves artistes de la comarca, Hansel i Gretel, per a públic familiar, La doble vida d’en John, dirigida per Àngel Llàcer i amb Joan Pera i Lloll Bertran entre d’altres, o Saboréalo, un espectacle del Ballet Internacional de Varadero (Cuba). El diumenge 29, a més, l’Associació Cultural Oodua oferirà un espectacle de dansa yoruba, d’origen nigerià a la plaça Major. També hi haurà una demostració de danses tradicionals daneses, a càrrec del grup 12 Tur, el dissabte 28 a la Plana de l’Om.

Entre els actes programats pels més menuts, hi destaquen el taller de diablons i tabalons i la moscada infantil, que arriba a la setena edició, la recuperació del cinema al pati del Casino, amb la projecció de la pel•lícula Up, la cercavila per carrers del centre de Manresa, o espectacles en diferents espais de la ciutat, com Collage (un espectacle de trampolí per a tots els públics, a càrrec de la companyia BotProject), a més dels inflables al Parc de l’Agulla, tallers, titelles...