Manresa

Totes les notícies

David Aaron

El regidor d'Esquerra David Aaron evita allunyar la parada del bus de Manresa del centre de Barcelona

L’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages han obtingut el compromís de la Generalitat de mantenir la parada del Bus Exprés Manresa – Barcelona al centre de la capital catalana. Per tant, la parada no es traslladarà a la perifèria, tal com s'havia filtrat a la premsa i proposava l’Ajuntament de Barcelona. L’acord s’ha pres en una reunió telemàtica entre totes tres entitats, a la qual hi van participar el regidor per ERC d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa i conseller comarcal de Territori i Mobilitat del Consell Comarcal del Bages, David Aaron López, el Director de Transports de la Generalitat, David Saldoni, i el vicepresident del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez. Un dels principals artífexs d'aquest acord és David Aaron López, regidor d'ERC a l'Ajuntament de Manresa, que explica que "l’autocar és la connexió més ràpida entre les dues ciutats i la línia suma 700.000 usuaris l’any. A partir d’aquest moment, es treballarà per trobar una ubicació prop d’on és ara, a la Ronda Universitat, i que no faci perdre competitivitat a l'únic transport públic que enllaça el Bages amb la capital catalana en menys d'una hora”. En aquest sentit, totes les parts s’han felicitat que les posicions d’Ajuntament, Consell i Generalitat s’hagin alineat en trobar una solució que no faci perdre competitivitat al transport públic que enllaça el Bages amb Barcelona, i que podria anunciar-se de cara al mes de gener.  

Les polítiques culturals a la República Catalana

La República Que Farem és un procés participatiu per dissenyar, de manera col·lectiva, el nou país que volem.  Al llarg dels propers mesos, experts en diferents àmbits i referents socials recorreran el país exposant la proposta d'Esquerra Republicana. A Manresa us convidem a participar a la primera sessió que es celebra el proper dilluns, dia 12 de desembre a 2/4 de 8 del vespre, a l'Espai Òmnium, amb un monogràfic sobre polítiq ues culturals a la República Catalana, amb la presència de Joan-Maria Tresserras, Anna Crespo i Ramon Fontdevila. Tothom hi esteu convidats.     Explora al detall la nostra proposta constituent i digues la teva. Volem escoltar la teva opinió. Participa-hi! www.larepublicaquefarem.cat

Jaume, Torras, tinent d'alcalde, Manresa, transparència, recursos humans

Jaume Torras: "l'objectiu principal és treballar per que la crisi s'acabi per tothom"

Entrevista a Jaume Torras i Oliveras, setè tinent d’Alcalde i regidor de Recursos Humans I Transparència de l’Ajuntament de Manresa. Llicenciat en informàtica i postgrau en economia i direcció d'empreses. És analista de sistemes Informàtics, ha tingut diferents ocupacions sempre dins del sector financer. Col·labora amb Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Metges sense Fronteres i ANC.   Explica’ns una mica la teva trajectòria professional. Sempre he estat treballant com a informàtic en una entitat financera realitzant tota mena de feines, des de programador a cap de sistemes, i tot i que professionalment mai he canviat de d'empresa, sí que he viscut forces canvis dins de la mateixa, des de Caixa Manresa a BBVA, passant per Caixa d’Estalvis de Catalunya Tarragona i Manresa, Catalunya Caixa i Catalunya Banc, però sempre en l’entorn informàtic fins que vaig entrar en política.   Quan vas decidir fer el salt cap a la política i formar par de la llista d’Esquerra? Sempre he estat militant d’esquerra donant suport, en llistes, ajudant en diferents temes, amb èpoques més involucrat que d’altres. Ja cap als anys 90 anava al carrer Sobrerroca amb l’Ignasi Perramon, el Carles Esclusa i el Magí Mas, però fins ara no havia fet mai el pas d’anar a una posició tant alta, sempre havia estat en llistes de suport i en números sense possibilitat de sortir. A més no comptava entrar-hi. Hi ha unes fotos on es veuen sis persones molt contentes  –referint-se a la nit electoral– i una altra de preocupada. Era jo. Llavors tothom em felicitava, però no m’ho acabava de creure.   Com vas acabar ocupant la setena posició de la candidatura? Algun cop havia estat col·laborant amb temes de programa i un moment determinat em van demanar si podia anar una mica més amunt. Al partit hi ha una comissió de llistes que va decidir que ocupés la setena posició i no hi vaig fer cap objecció. De fet no pensava que obtinguéssim set regidors.

ERC, Manresa, Àngels, Santolària, riu, Cardener

Els regidors republicans s'arremanguen pel Cardener

Manresa és una ciutat que ha nascut i crescut acorruada en un meandre del riu Cardener, però donat l’orografia del municipi sempre ha viscut d’esquena a ell. La posició elevada de la ciutat i el cingle que hi ha just l’altra banda del riu ha dificultat el creixement per aquell costat i la seva incorporació en el tramat urbanístic. No obstant, hem de reconèixer la seva contribució en el desenvolupament històric de la vila. Primer, satisfent la set de la població i, després, col·laborant en el creixement industrial dels segles XIX i XX. Per tal de retornar la solidaritat que la ciutat ha rebut del Cardener, la Fundació Rosa Oriol va preveure realitzar tres intervencions per a netejar la llera del riu. El mes de setembre es va dur a terme la primera d’elles i aquest novembre la segona. Tant en  una com en l’altra han participat desenes de voluntaris, d’entre els quals podem destacar els regidors republicans Marc Aloy, Àngels Santolària i Pol Huguet, a més de membres de l’executiva com el Miquel Leon, mostra de la consciència d’ERC per a recuperar un element important del municipi i pels seus habitants, i retornar-los un espai natural, net i viu. Hem de tenir en compte que Manresa no només és la ciutat –carrers, edificis, enllumenat...–, sinó tot el terme municipal, que va més enllà de les entitats de població. Manresa és tot allò que ens envolta, és l'equilibri entre l'artificial i el natural,el què ens permet que, quan veiem des de la fredor de l’asfalt la verdor que abraça la ciutat, estiguem orgullosos de ser d’on som. Hem d’estar orgullosos del nostre patrimoni urbà i natural.

ERC, Manresa, Bages, Estefanell

Acte de commemoració a Companys

El dissabte 15 d'octubre es va commemorar el 76è aniversari de l'afusellament del President de la Generalitat Lluís Companys. A Manresa, com a altres llocs del territori català, es va fer un homenatge a la plaça que porta el seu nom, situada entre els carrers Guimerà i Bruc. L'acte va comptar amb una nombrosa representació de càrrecs electes i executius d'esquerra, entre d'altres els regidors Mireia Estefanell, Marc Aloy, Àngels Santolaria, Jaume Torras, el president d'ERC Bages, Albert Mulero, el president d'ERC Manresa, Ramón Fontdevila, i membres de les JERC Manresa. Per començar, en Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat va fer un parlament, on va destacar la iniciativa del Parlament de Catalunya per restituir la memòria històrica i per anular els judicis sumaríssims de la dictadura franquista. A continuació es van fer una lectura de poemes a càrrec de Sílvia Sanfeliu, i una actuació musical, per part de la coral En clau de Bages. Finalment es va efectuar la tradicional ofrena per part de partits polítics, entitats i particulars als peus del monument que hi a la plaça. Recordar que el president Lluís Companys va ser detingut per les forces del Govern alemany a Baule-les-Pins (Bretanya) a l’agost de 1940, li fou aplicada l’extradició i el dugueren a Espanya. Després d’un consell de guerra sumaríssim, fou afusellat, el 15 d’octubre de 1940, al castell de Montjuïc. El President Companys és l'únic president de govern elegit democràticament d'Europa que ha mort executat.

ERC deixa clar que cal ser a Madrid per no deixar l’espai als que van en contra del procés

Les seccions  d’ERC de Manresa i del Bages van organitzar divendres 10 de juny la xerrada col·loqui “26J: Què hi anem a fer a Madrid?”  a l’Espai Rubiralta de Manresa. A l’acte, presentat i conduit per la diputada al Parlament de Catalunya Adriana Delgado, hi van participar la senadora per ERC, Mirella Cortès i la candidata igualadina al Congrés d’Esquerra de la Catalunya Central, Carolina Telechea.   Mirella Cortès va explicar la seva experiència com a senadora durant aquests sis mesos, i va deixar clar que cal ser a Madrid  “perquè si no hi som nosaltres, el nostre espai l’ocuparan uns altres que van en contra nostre”.  En aquest sentit Carlina Telechea afegia que “encara no som independents, Espanya encara decideix per nosaltres i per tant hem de ser-hi perquè ens hem de defensar”. Per Mirella, a més, el referèndum pactat amb l’estat és una utopia, s’ha intentat massa vegades i sempre amb un no per resposta.    Delgado va assegurar que no hi ha govern a Madrid perquè «no hi ha hagut acord en la qüestió catalana». També van insistir que “som allà per defensar el mandat del 27 de setembre. Però també per buscar solucions a problemes socials greus ja que la seva resposta sempre és negativa, com quan es va presentar una proposta contra la pobresa infantil i tant el PP com el PSOE hi van votar en contra”. Per la seva banda, Carolina Telechea, va explicar que va arribar a ERC després de veure clar que el somni federalista és un impossible, “la independència és l’únic camí, la única via que tenim i cada vegada més gent pensa com jo”, afirmava. Després de la xerrada-col·loqui, en la qual també hi va intervenir el públic que va omplir la sala, hi va haver un sopar.