Manresa

Notícia

Per una nova primavera republicana!

Marc Aloy i Guàrdia, alcalde de Manresa
President Francesc Macià amb l’alcalde Joan Selves i Carner al balcó de l’Ajuntament. Memòria.cat
President Francesc Macià amb l’alcalde Joan Selves i Carner al balcó de l’Ajuntament. Memòria.cat

Torna a ser 14 d’abril i, enguany, ja en fa noranta d’aquell dia que ho va canviar tot. No feia ni quaranta-vuit hores que s’havien celebrat eleccions municipals. A l’estat, les esquerres havien guanyat i, a Catalunya, l’Esquerra Republicana de Macià i Companys, aquella formació que havia nascut menys d’un mes abans -el dia de sant Josep- a la Conferència d’Esquerres celebrada a Sants, obtenia una victòria aclaparadora. 

Passaven pocs minuts de la una del migdia quan el regidor electe de Barcelona Lluís Companys sortia al balcó de l’Ajuntament a proclamar la República. Un gest valent, intuïtiu, audaç, que va fer enfurismar el líder del partit, Francesc Macià, però que va generar una cascada d’esdeveniments i, al capdavall, la instauració d’una nova democràcia.  Impulsat per l’acte de Companys, Macià va proclamar la República Catalana des de l’aleshores Palau de la Diputació del General, a la plaça Sant Jaume, i abans que acabés al dia també es proclamava la República a Madrid, mentre Alfons XIII fugia a l’exili. 

Arribava una nova era, es posava fi a un període de falta de llibertats, una monarquia corrupta i un estat en decadència. No us sona terriblement actual, tot  això? I començava una etapa d’il·lusió i esperança. Una República que va durar ben just 45 mesos, però que va significar una revolució pel que fa a l’educació, la justícia social, l’estat del benestar, la democràcia i les llibertats nacionals.

Manresa no va quedar exempta d’aquesta transformació. Fruit de la voluntat del govern republicà d’acabar amb els carrers insalubres i de l’aposta per l’higienisme, ben aviat es començà a cobrir el Torrent de Sant Ignasi, que havia esdevingut una gran claveguera a cel obert. I l’agost del 32 s’inauguraven les primeres piscines municipals, públiques i per a tothom, que evitaven el bany al riu insalubre. El 1933  s’aprovaria el Pla de Reforma i Eixample dirigit per Josep Firmat i Serramalera. Un pla que significava el full de ruta pel creixement ordenat de la nova ciutat. El setembre del 1934, el president Companys inaugurava el Grup Escolar La Renaixença, un edifici d’estil racionalista i modern, que representava els valors educatius impulsats per la Generalitat, basats en l’escola única, el laïcisme i la innovació pedagògica. Unes obres de gran magnitud que s’havien dut a terme en un temps rècord. Igualment, es va fer un enorme esforç per garantir uns serveis socials mínims per a tota la població.
Noranta anys més tard, commemorem aquella primavera republicana liderant, de nou, la ciutat des de l’alcaldia. Com ho van fer Joan Selves i Carner, Lluís Prunés i Sató i Francesc Marcet i Artigas, els tres alcaldes d’ERC que fins ara havia tingut Manresa. I ho fem sentint-nos hereus d’aquelles persones que van deixar la pell per construir una ciutat més justa socialment, més rica espiritualment, més pròspera econòmicament, i que van avançar cap a un país lliure. 
Que aquest aniversari ens esperoni a seguir conquerint drets socials, a estar sempre al costat de la gent, perquè ningú no es quedi enrere, per seguir transformant la ciutat tenint sempre present la seva diversitat. Perquè només així, serem capaços d’assolir una Manresa justa, pròspera, diversa, rica i cohesionada. Una Manresa construïda amb l’esforç de tothom i per a tothom. Una Manresa que sigui far de la nova República que anhelem.

Visca la República!

Marc Aloy i Guàrdia, alcalde de Manresa
14 d’abril de 2021