Manresa

Totes les opinions

Ramon Fontdevila

El 20, voteu Esquerra Republicana!

Aquest vespre hem fet a Manresa el principal acte de campanya per part d'ERC al Bages. Als Carlins, a quarts de nou del vespre. I reconec que hi anava una mica esporuguit: ni em feia peça l'espai ni aquests dies m'arribaven comentaris de la convocatòria, com si fos una cosa només per a iniciats, per als convençuts de sempre. Doncs bé, no em sap greu admetre que només eren temors i que la trobada ha funcionat, i ha funcionat molt bé.

Pere Culell

Els valors de la fira Mediterrània

Entre el 3 i el 6 de novembre, s’ha desenvolupat la 14a edició de la Fira Mediterrània, mercat de noves creacions artístiques inspirades en la tradició catalana i mediterrània. Aquesta fira s’ha consolidat com a mercat internacional per contractar espectacles i, com a cultura que és, aporta els valors de creativitat, realització personal, coneixement, identitat, integració i dinamització social.

Alba Alsina

Canvis a la Kampana. Un gran error estratègic

Sembla que l'equip de govern de l'ajuntament de Manresa té la intenció de convertir el Casal de Joves la "Kampana", en un centre obert. Això voldria dir que aquest equipament, que fins ara depenia de la regidoria de joventut, passaria a formar part de la regidoria de serveis socials, convertint-se en un servei d'atenció a joves en risc d'exclusió social, que treballaria per la seva normalització i integració.

Ramon Fontdevila

Un milió darrera el gest d'en Broggi

Quan ara fa pocs dies vaig assabentar-me que el doctor Moisès Broggi encapçalaria la candidatura unitària que ERC presenta al Senat espanyol, vaig emocionar-me. O em va emocionar el gest, el de l'avi de 103 anys, el de l'il·lustre cirurgià, el del ciutadà sempre compromès en tantes i tantes batalles... I em van venir al cap dues imatges: l'una, en aquella primera portada del nou diari Ara, aviat farà l'any: el vell centenari i la criatura de mesos a la falda, la vida viscuda, la vida per viure.

Pere Culell

Macià contra Companys

Dirigit per Manuel Huerga i amb un guió excel•lent d’en Toni Soler, s’ha estrenat el documental “14 d’abril: Macià contra Companys”. Està coproduït per Minoria Absoluta i Televisió de Catalunya, i és un bon exponent de la potència que tenim en aquest àmbit. És una ficció televisiva, a manera d’un documental suposadament enregistrat el 1932. Gràcies a aquesta llicència, els protagonistes d'un dels episodis cabdals de la Catalunya del segle XX comenten els fets en primera persona, mentre es reviu el que va passar a Barcelona durant els 3 dies en que va durar la República Catalana, entre el 14 i el 17 d'abril del 1931.

Ramon Fontdevila

Després del Congrés

He deixat escolar el diumenge familiarment, amb tranquil·litat. Tot just el Regió7 i l'Ara, i un repàs a Vilaweb. En acabat, ara que ja és fosc provo d'endreçar les notes i el gruix de les emocions del 26è congrés d'ERC, ahir, a Girona. I ho faig amb la sensació intacta que va ser un dia important i, també, inoblidable. D'una banda pels discursos que hi vam poder escoltar. De l'altra per l'ambient que s'hi respirava, el de les grans ocasions, el de tornar a començar, aquell que diu que sí, que tots junts vencerem.

Alba Alsina

El debat sobre la immigració

Aquesta setmana he tingut l'ocasió de veure el vídeo on el Sr. Llort, de Plataforma per Catalunya, interpel·la l'Asmae Ben Brahim, la persona que va defensar el dret a vot dels immigrants en nom de la plataforma Tots fem Bages al ple del setembre. He de dir que em vaig esgarrifar; tant per alguns dels arguments que va fer servir per demanar que es negués el vot dels immigrants, com pel to que va utilitzar en la seva intervenció.

Pere Culell i Oliveres

Apunt d'actualitat: Torejant la sobirania

Apunt d'actualitat Rajoy estudia declarar els toros bé d'interès nacional, mentre el PP encarrega un informe per aclarir si la declaració eliminaria la prohibició dels toros, legislada pel nostre Parlament. L'únic interès que tenen és derogar la llei del nostre Parlament sobre la prohibició. Abans, però, esperaran la sentència del Tribunal Constitucional sobre el recurs que han presentat a la nostra llei.

Pere Culell

Tenen solució els mals endèmics?

Rotundament sí! Com a metge puc afirmar que les malalties endèmiques poden tenir solució. Només és qüestió de recerca i d’aplicació de les millores que se n’obtinguin. Però sembla que el que s’ha aconseguit en un camp tan complicat com és la medicina, no es pugui aconseguir en un altre camp: concretament en el de la política catalana, apartat “independentisme”. Llegia no fa gaires dies: “El mal endèmic de l’independentisme, doncs, ha tornat a aparèixer en una coalició jove”.