Manresa

Totes les opinions

Pere Culell

La innovació per sortir de la crisi

Manresa com a capital del Bages i de part de la Catalunya Central està patint amb especial duresa la crisi econòmica, com tota la segona corona industrial de Barcelona. La implacabilitat de decisions preses lluny d’aquí ha impedit , malgrat l’acció de govern, tancaments dolorosos com el de Pirelli. Això mateix també està passant a molts llocs d’Europa. També és cert però, que ha estat l’acció del Govern de Catalunya, especialment la del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa liderat pel manresà Josep Huguet, que ha evitat l’ensorrament de diverses indústries del ram del metall amb ajudes per a noves inversions o per a la internacionalització.

Pere Culell

Manresa en color

L’altre dia, parlant amb una doctora en biotecnologia que està fent investigació a Baltimore, em deia que, arreu on va, la gent se li sol queixar de viure en una ciutat grisa i amb aigua d’aixeta dolenta. I ha viatjat molt! Els manresans, que no som diferents de la resta del món, també ens queixem que vivim en una ciutat grisa. Jo només bec aigua de l’aixeta i la trobo ben bona; tampoc he sentit massa manresans queixar-se d’això, encara que crec que molta gent compra aigua embotellada donant per suposat que l’aigua d’aixeta no es pot beure.

Pere Culell

Que la violència no ens prengui la independència

Un any més, Esquerra i les JERC de Manresa ens unim a la commemoració del Dia Internacional per la no violència envers les dones i reiterem públicament el nostre compromís per l'eradicació de qualsevol manifestació de violència masclista. La violència masclista és l'expressió més greu i devastadora d'una cultura social d'arrels patriarcals que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat i la llibertat de les dones.

Pere Culell (article publicat a El Pou Digital)

Ampliació de l’hospital de Sant Joan de Déu

La consellera de Salut, Marina Geli, va col·locar la primera pedra de l’ampliació de l’Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia fa dos anys i mig. La primera fase està acabada, i ja s’hi ha traslladat els serveis d’Urgències, de Radiologia, i hi ha començat l’activitat de Consultes Externes. Abans d’acabar l’any, dos dels quatre cossos del nou edifici hauran quedat oberts als usuaris.

Pere Culell (article publicat a El Pou Digital)

Copagament en sanitat

El sistema sanitari català és econòmicament deficitari des del moment en què va ser assumit per la Generalitat. A més, el sistema de finançament sanitari estatal pactat l’any 2001 a Saragossa s’ha mostrat totalment ineficient, i ha creat un fort dèficit que ningú sap com cobrir. L’any 1991, l’informe Abril Martorell ja proposava el copagament sanitari, establert de fa anys en altres països europeus, i la consellera Geli en va tornar a parlar el 2004 proposant l’euro sanitari (pagar un euro per cada visita al metge).

Pere Culell (article publicat a El Pou Digital)

Regulacions en salut pública internacional

És coneguda la manca de professionals sanitaris en el nostre país, sobretot en algunes especialitats com anestesiologia, radiologia o ginecologia. Per tal de pal·liar aquest dèficit, s’estan contractant metges estrangers, amb el consegüent espoli de llicenciats que dificulta l’assistència sanitària dels països d’origen, la majoria en vies de desenvolupament. Només cal recordar que els estrangers són el grup més nombrós entre les noves col·legiacions del 2009 al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (un 57.