Maresme

Notícia

Pere Aragonès: “No volem que el Palau de la Generalitat es converteixi en un despatxet de la Moncloa”

  • Pere Aragonès lidera un equip ple de talent i preparat per recosir tant l'independentisme com el país
Esquerra Republicana de Catalunya ha iniciat aquesta vesprada la campanya d'eleccions al Parlament de Catalunya. L’acte s’ha celebrat al Teatre Monumental de Mataró, a la capital del Maresme. El seguiment de les mesures de seguretat per la Covid-19 ha estat molt estricte tant en la reducció de l’aforament com en la distància entre persones, en un acte que s’ha pogut seguir en directe pel canal de Youtube d’Esquerra Republicana.
 
L’acte ha comptat amb la intervenció del candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, les caps de llista de Girona, Tarragona i Lleida, el president del Parlament, i una representació de la candidatura del Maresme.
 
Pere Aragonès ha centrat el seu discurs en la necessitat de reconstruir el país, des d’una visió republicana, amb l’horitzó posat en fer una nova passa cap a la República Catalana: “Hem de tenir molt present que la reconstrucció d'aquest país, empeltat de feminisme en totes les seves decisions, només es pot fer en clau de República Catalana. Ara toca una presidència d'ERC al servei d'aquest país. Ara és el moment d'una presidència independentista i d’esquerres, i això només ho pot aconseguir Esquerra Republicana. No volem que el Palau de la Generalitat es converteixi en un despatxet de la Moncloa".
 
Pel coordinador d’Esquerra, Pere Aragonès, aquestes eleccions no s’haurien d’haver celebrat ara. “La pandèmia hauria de centrar totes les nostres atencions. Però ens porten aquí, davant les urnes”. La sortida de la crisi sanitària, i la reconstrucció nacional és el principal objectiu del partit: “hem de posar tota la força en una reconstrucció que ha de ser econòmica, sí, però sobretot social i emocional. Hem de cuidar els qui ens cuiden”.
 
El cap de llista de la demarcació de Barcelona, en absència a causa de la repressió judicial, d’Oriol Junqueras, s’ha distanciat de l’estatrègia d’altres partits de fer volar coloms: “Nosaltres tenim projecte. La República no es fa només amb proclames; es fa amb feina i amb feina. Generant consensos. Fent possible que aquesta feina s'identifiqui sempre amb totes i cadascuna de les accions que fem: llibertat i justícia social. Igualtat d’oportunitats”.
 
Aragonès ha fet valdre el sacrifici de la gent que hi ha a la presó i a l’exili. I ha ofert Esquerra Republicana com l’eina útil per recosir tant l’independentisme com el país: “hem posat d'acord els que mai s'havien posat d’acord a favor de l'amnistia i l’autodeterminació, els que mai s’havien posat d’acord per la justícia i la igualtat. Tenim vocació de servei”. El candidat d’ERC ha reblat tot seguit: “vull ser el primer servidor al servei de tots i de cadascun dels ciutadans de Catalunya. Els ciutadans d’aquest país són el més preuat que tenim. Ara més que mai cal parlar clar en defensa dels serveis públics. Volem estar al costat de la gent”.
 
Laura Vilagrà: “Vinc a col·laborar per ajudar a recosir l'independentisme. Volem imprimir ritme des del minut u de la legislatura”
 
La número dos de la candidatura d’Esquerra Republicana per la demarcació de Barcelona, Laura Vilagrà, ha explicat que "tenim un equip de luxe per guanyar les eleccions d'aquest 14 de febrer". "Som un partit que fem por a les clavegueres, que fem que el país avanci i que l’independentisme avanci".
 
L’exalcaldessa de Santpedor ha advertit que en una situació crítica com la que el país està passant en l'àmbit sanitari, "prioritzarem sempre la vida. Hem de protegir les persones grans, la gent que passa problemes de salut, però també els drets dels infants". Vilagrà ha explicat el perquè de la seva presència en un lloc tan destacat a la llista d’ERC "Vinc a col·laborar per ajudar a recosir l'independentisme. Volem imprimir ritme des del minut u de la legislatura”. La candidata republicana ha recordat que ve de Santpedor, un poble que es desperta ben d’hora: “Jo he vingut a treballar, treballar i treballar. Hem d’impulsar una llarga onada republicana, que reculli les lluites compartides, des de Macià, Nativitat Yarza, Jordi Cuixart, i la tinta lila de Carme Forcadell".

Vilagrà ha acabat explicant què implica ser republicà. “ERC és sinònim de bon govern. Som republicans perquè volem més recursos per a una escola inclusiva, feines i salaris dignes; habitatge assequible per tothom. Volem ser motor econòmic".
  
Raquel Sans: “Si entrem a govern, crearem una conselleria de Feminismes i Igualtat”
 
La cap de llista per la demarcació de Tarragona, Raquel Sans, ha presentat la proposta de crear una conselleria de Feminismes i Igualtat. "Entenem que les dones no som un col·lectiu homogeni. No és el mateix una dona lesbiana que una dona heterosexual; no totes tenim les mateixes oportunitats. Això és estar al costat de la gent, del 52% de la societat. A moltes ens hi va la vida".
 
Sans ha remarcat la necessitat de ser conscients de qüestions importants com la bretxa salarial entre homes i dones: "El Fòrum Econòmic Mundial diu que la bretxa salarial acabarà el 2157. Per Catalunya, la previsió és millor: a finals d'aquest segle, quan jo tingui 111 anys. Ho tenim a tocar", ha ironitzat. Per ERC, aquesta qüestió és una absoluta prioritat: "l'any passat van morir 14 dones assassinades a Catalunya, aquesta dada ens hauria de fer esfereir", ha reblat la candidata tarragonina.
 
Teresa Jordà: “Treballarem a ultrança pel territori. Som els que volem un país cohesionat que estima la terra i qui la treballa; i la mar i qui la preserva”
 
La cap de llista de Girona, Teresa Jordà, ha dit que "volem una república justa i neta. Hem de construir un país que garanteixi oportunitats i un futur digne per tothom". "Volem ser el soci més fidel a la gent d'aquest país. Volem fer els ciutadans i ciutadanes d'aquest país una mica més feliços". La consellera d'Agricultura Ramaderia I Pesca ha posat l'èmfasi en la tasca del partit al servei del territori i la seva diversitat: "Creiem en el territori, i treballem per un futur més sostenible". En aquest sentit ha afirmat amb rotunditat: "Treballarem a ultrança pel territori. Som els que volem un país cohesionat que estima la terra i qui la treballa, i la mar i qui la preserva".
 
La cap de llista per Girona, ha fet una referència al programa d’Esquerra Republicana al Maresme: “Protegim el territori i li garantim un futur sostenible. Des d'un litoral maresmenc menys artificialitzat i compatible amb l'economia blava a uns espais agraris plens d'oportunitats per l'horticultura i el viverisme, passant per boscos resilients i adaptats al canvi climàtic de Montgat a Tordera. Aquest és el Maresme que estimem i servim”.
 
Marta Vilalta: “Només ERC pot acabar amb l'alternança de quaranta anys de sociovergència a la presidència de Catalunya”
 
La secretària general adjunta d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha explicat que "aquesta campanya es desenvolupa en un context atípic". "Som aquí i estem aquí al costat de la gent. És ara, en els moments més complicats quan cal ser-hi, com als anys trenta, durant els anys més foscos del franquisme, i també ara en l'actualitat". Vilalta ha advocat per acabar amb “l'alternança de quaranta anys de sociovergència a la presidència de Catalunya". La cap de llista de la demarcació de Lleida, ha demanat acabar amb la tria entre independència i ser d'esquerres. "Novament, la resposta, en un moment de crisi en el qual hem de reconstruir el país, la resposta és l'independentisme progressista. I això només és possible amb la victòria d'Esquerra Republicana".   
 
Marta Rovira, des de l’exili: “Nosaltres no hem abandonat ni abandonarem cap responsabilitat per interessos partidistes”
 
Vilalta ha donat pas a una intervenció en directe per streaming de la secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, que s’ha connectat des de l'exili suís. La vigatana ha parlat de l'aprenentatge que suposa l'experiència de la pandèmia. Una actitud que requereix "donar-ho absolutament tot, intentar-ho tot, malgrat que alguns es dediquin a fer soroll". Rovira ha denunciat la "imposició de les eleccions" per part l'Estat i "l'existència de represaliats".
 
La secretària general a l'exili ha explicat que "nosaltres no hem abandonat ni abandonarem cap responsabilitat per interessos partidistes. Avui calia posar la vida al centre, no forçar unes eleccions. Avui calia prioritzar la sortida de la crisi, i l'atur i la pobresa que se'n deriven. Propiciar una resposta amb totes les competències i recursos encara que no tinguem tot allò que voldríem". Rovira ha advocat per "emprar totes les eines que tinguem a l'abast per rescatar totes les vides i les persones que hagin estat víctimes d'aquesta crisi sanitària, social i econòmica". 
 
Rovira ha interpel·lat al candidat del PSC, Salvador Illa, que tot just ha abandonat el ministeri, i immediatament després s’ha desmarcat de la gestió de la pandèmia que ha protagonitzat des d’Espanya. “On són les ajudes, senyor ministre Illa? Quan a algú se li acudeixi malbaratar els recursos que tenim, com ha fet avui PSOE, Podemos i VOX, nosaltres ho denunciarem”.
 
La vigatana ara a l’exili ha mostrat optimisme pel futur del país “Estic molt convençuda que ens en sortirem. I om ho farem? Tenim unes eleccions que ens han obligat a fer: hem d'omplir les urnes fins a dalt. El país necessita el republicanisme al govern, el republicanisme és l'opció útil per resoldre els problemes de la gent, i per afrontar les necessitats del país, El republicanisme no fa distincions de llengua, d'origen, ni tampoc de sexe". Rovira ha fet valdre també l'honestedat d'una opció política com la d'ERC, que "no ha desviat mai ni un euro de la caixa". La secretària General a l’exili ha acabat afirmant que la reconstrucció del país és un esforç que "ens ha de permetre guanyar oportunitats front l'immobilisme de l'esquerra espanyola que no es mou ni una coma". Per la vigatana, construir, és també “fer passes endavant cap a la construcció de la República Catalana”.
 
Roger Torrent: “Som republicans i independentistes, no per canviar la bandera de la capsa dels medicaments, sinó per millorar les condicions materials de la vida”
 
El president del Parlament, Roger Torrent, ha estat un dels primers candidats que ha intervingut a l’acte. Torrent ha recordat la màxima del president del partit, Oriol Junqueras, a l'hora de cridar a la necessitat de construir consensos i grans majories "que sempre ens han fet avançar". "Som republicans i independentistes, no per canviar la bandera de la capsa dels medicaments, sinó per millorar les condicions materials de la vida". El número 3 de la llista de Barcelona ha recordat que "Ens juguem la salut del present i les oportunitats del futur". 
 
Les candidates del Maresme reivindiquen un país i una comarca diversa, amb unes infraestructures de primera línia, i amb una capital que abandoni la deixadesa i lideri la comarca
 
L’actual diputada al Parlament de Catalunya, Mònica Palacín, ha començat la seva intervenció amb una lloança per l'alcaldessa de Caldes d'Estrac, Rosa Pou, que avui ha renunciat a l'alcaldia de la vila maresmenca, per problemes de Salut causats per un seguit d’amenaces, pressions, coaccions i denúncies infundades.
 
Palacín s'ha referit a un dels dèficits que pateix el Maresme: la xarxa de rodalies. "Cal millorar rodalies, la xarxa més antiga. Estem cansats de veure com l'estat no fa les inversions necessàries per tenir una xarxa moderna i que doni solucions als problemes de la ciutadania". Palacín ha demanat tenir en compte que "tant les inversions a llarg termini, com també dedicar-se al manteniment de la xarxa actual". 
 
La també diputada masnouenca Najat Driouech ha demanat “respondre defensant les urnes”. Hem de lluitar per construir una convivència constructiva. Driouech ha explicat que fa tres anys va començar a defensar això al Parlament, una cosa que avui té més vigència que mai, després de l’auge de l’extrema dreta a tot el món: “Estar amb la gent és plantar cara també al feixisme. Treballarem per una Catalunya cohesionada, plural i diversa".
 
La presidenta de la Secció Local de Mataró, i candidata per la demarcació de Barcelona, Anna Salicrú, ha fet un discurs clar i contundent com amfitriona de l’esdeveniment: “Després de 90 anys, Esquerra Republicana volem i ens veiem capaços de tornar a guanyar les eleccions catalanes”: Actualment, la capital del Maresme està regida per un PSC al qual li va gran la governabilitat: “Som a Mataró, una ciutat governada pel PSC amb el suport anecdòtic dels Comuns. Un partit socialista incapaç de gestionar bé, sense projecte de ciutat, populista, sense cap voluntat de diàleg, mediocre, sense sentit institucional i que està convertint Mataró en una ciutat deixada, en tots els aspectes”.
 
Salicrú ha plantejat per aquestes eleccions un dels grans reptes d’aquests dies: “passar per davant dels socialistes i contribuir amb els nostres vots a la victòria d’Esquerra Republicana.
 
L’acte també ha servit per destapar, de manera virtual, els cartells de campanya que s’aniran veient pels carrers de Catalunya durant aquests dies, com també l’espot publicitari amb el lema “Al costat de la gent”.